Отговори
# 705
Имам една молба към маметата от курса..дето вече са с бебоци...то е по скоро въпрос, съпроводен с молба за отговор   bouquet

"Помогна ли ви и доколко посещението на курса, при самото раждане?"  - не говоря, за кърменето, къпането, обслужването на бебебто..а самото протичане на раждането....
Имаше ли изненади? Нещо за което е било пропуснато да ви се каже на курса? и най-важното ...страх имаше ли?

мерси ви предварително за отговорите   bouquet

# 706
Гери, сега ще разкажа какво лично при мен ми е било от полза посещението на курса специално за раждането.
На мен контракциите ми започнаха на 29.12 сутринта като почти до вечерта бяха леки, но откакто станаха по-слилнички и все още бях в къщи използвах наученото от Катето за дишането и честно казано доста ги облекчаваше. А също и съветите й да се разхождам. Малко преди да тръгнем за болницата накарах мъжа ми да ми прочете записките, които си бях водила на курса за етапите на раждане, за да си припомня всичко, а и той да е наясно какво ме очаква /той проявяваше интерес към това/. Благодарение на прочетеното след известно време мъжът ми вика "Хайде, време е да тръгваме, твоите контракции са точно през 5 минути вече и с продължителност 30-40 сек". Той ми ги измерваше и записваше на лист, откакто станаха по-чести.
После в болницата си знаех какво след какво следваше и психически се бях настроила за всичко, но лично при мен всичко стана толкова бързо, че нямаше време много да мисля. Отново като бяха най-силните контракции се опитвах да дишам, както ни беше казала Катето и се разхождах, така ми беше поне малко по-леко. Самото раждане и напъните бяха съвсем за кратко време и почти нищо не усетих.
Не се сещам за нещо, което не ми беше познато. Така например не знаех дали ми е направена епизотомия, защото нищо не усетих, а и както казах самото раждане стана за няколко минутки и аз след това попитах и ме погледнаха учудено   Shocked
Що се отнася до страха, няма как да го няма въобще, но той е още по-голям, ако неизвестността е повече, така че информирания човек по-малко се страхува.
Многото ценни съвети ми помогнаха и за по-бързото възстановяване в болницата и облекчаване на болката от шевовете, а също и  за успешното кърмене още в началото и много други.

Последна редакция: сб, 27 фев 2010, 15:52 от vivianka1

# 707
Ванче, благодаря че сподели с нас  Hug
друг няма ли да се престраши   bouquet

п.с. нали се досещате , че освен че ще ми помогнете за моята си статистика, с разказите си помагате и на бремелинките? сигруно им е писнало от стряскащи разкази за патологични раждания...

п.п.с. аз моето одавна съм го разказала...и въпреки че не е нормално раждане (секцио е) пак е въздействащо ...

# 708
Аз идвах на курса май само два пъти, и то след второто ми раждане, така че няма как да се включа. Но пък научих доста неща - например да не използваме прах за рани за пъпчето, за кърменето на поискване и т.н.
За самите ми раждания за съжаление знаех много повече за патологиите , отколкото за нормално протичащия процес Crazy и въпреки всичко нямах време да се уплаша чак толкова. Първото беше със система и стана много бързо. Второто - чак бях щастлива като пукнах мехура и си казах - "разгеле, да се ражда най-сетне....", защото много ми тежеше и ме болеше корема последните два месеца Crazy

# 709
Айде и аз да се включа Simple Smile. Лично за мен имаше огромна полза от курса за всичко и най-вече за самото раждане Simple Smile Откакто започнах да го посещавам не изпитвах никакъв страх от самото раждане, разсъждавах, че това е нормален процес през, който са минали толкова много жени и щом още се ражда значи не е кой знае какво. С две думи бях много спокойна. Вярно е, че при мен не мина толкова гладко, колкото мислех, но знаех кое след кое следва, знаех как да напъвам, да дишам и всичко останало. Най-драго ми стана, когато след раждането д-р. Попов похвали Катето и каза че наистина е имало полза от курса и че съм се държала много добре (аз не мисля така де Embarassed)Simple Smile.
И така ходете на курса, слушайте внимателно и всичко ще си се стори като детска игра. Hug Hug Hug

# 710
Гери, може би няма да съм полезна за статистиката, защото започнах да посещавам Училището след като вече бях  родила. Но искам да споделя до какви изводи стигнах.
Преносвах 10 дни и ме приеха в болницата, за да предизвикат раждането. Отидох страшно спокойна и много положително настроена. Но това беше единственото правилно нещо. Нито знаех какво точно ме очаква, нито знаех как правилно да дишам, нито пък как да напъвам,  така че да помогна на бебето и на себе си Tired Сега знам, че за трудното ми раждане, голяма част от вината си е лично моя!
Съжалявам много, че пред кабинета, където ходих на консултации, всеки път виждах едно табло с информация за Училището, но не проявих интерес. Нямах и най-малка представа какво губя! Е, парен каша духа!
Хубавото е, че благодарение на разговорите с Катето, бързо превъзмогнах преживяното, не изпитвам страх и съм готова пак да мина по същия път Heart Eyes

# 711
Честита Баба Марта

# 712
Честита Баба Марта и от мен!
Да сте живи и здрави и вие, и родените, и все още неродените ви дечица! Heart Eyes Hug

Следващата дата за курса е на 4 март, 17.00 часа.

# 713
Честита Баба Марта на всички ! Да сте живи и здрави  Grinning
Благодаря на раждалите мамета ,че споделиха историите си.
Искам да пита Герито,която е преносила детенцето,какво наблюдение трябва да се прави в такъв случай.
Примерно ,запис на тонове всеки ден ли,прегледи за разкритие ли ...не е ли прекалено много време 10 дни newsm78
И изобщо ,с колко дни трябва да преносиш бебе ,за да ти предизвикат раждането?

# 714
И изобщо ,с колко дни трябва да преносиш бебе ,за да ти предизвикат раждането?

Не съм Герито, но да кажа при мен как беше. Mr. Green
    И двете ми деца са "преносени". Сложих думата в кавички, защото ражданията ми са след термин, но децата ми не са преносени.  След като ми мина терминът, ходех да ми следят тоновете. Е, чак всеки ден не е било...А май е редно. Peace Първото ми раждане беше предизвикано на 10-я ден след термин, а второто - на 3-я ден. Close
    Терминът зависи от овулацията и момента на забременяване. Прието е при 28-дневен цикъл дните за овулация да са между 10 и 14-и...Сами разбирате, че при една нередовна менструация няма как точно да се определи термин. Peace

П.П. Има биологична преносеност, т.е. бебето може да се роди преди термин и да е преносено. Peace

# 715
Нели ,благодаря за разяснението,хич не са ми ясни тези неща newsm78
Аз докато се страхувах да не родя по-рано ,сега все за преносване си мисля Joy
Да ви се похваля ,днес бях на ЖК по здравната каса и за първи път в живота ми измериха кръвното Shocked
Да не повярваш  Joy
Искам да кажа на tedinka85 ,че според Катето си се справила блестящо при раждането Hug
Даде те за пример на всички Hug

# 716
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

Да сте живи и здрави всичките!

# 717
Аз пък имах престаряла плацента с малката..... Tired , добре, че се роди по-рано, природата явно си знае работата.
Иначе гледат главно по тоновете дали има страдание на плода, степента на зрялост и остарялост на плацентата, количеството околоплодни води и какво ли още не....Аз бих ходила всеки ден!!! Само че като родиш, тогава ще ти кажа що Mr. Green Hug

# 718
Никол ми е преноса ... Thinking  поне с десетина дни, ако не бяха и две седмици...ама тя видимо си беше преносена, по всички показатели....И сигурно и нямаше да тръгва да се ражда, ако не ме бяха туширали...което предизвика два дена да съм с 2 пръста разкритие и през 15-20 мин болки...родих я чак на третия ден...

Аз специално с Дани последните два дни ми бяха много тежки, хем той се роди около седмица преди термин...Толкова ниско го носех, че и да седя не можех, все пополегнала...Уморявах се от ходенето и получавах контракции..приеснявах се да не го родя преди датата за термин..За Пловдив тръгнах с контаркции..и разкритие имах..ама малко
С Никол..нищо ми нямаше...можех да си я нося..още 9 месеца  Laughing
Всичко е строго индивидуално..и Дани не се впрягай в някакви филми...
На 4-ти като сте на курс..си запиши въпросчетата на лист...Катето с удоволствие ще ти отговори, даже и да не са по темата  Hug

# 719
Абсолютно! Добре е да си знаеш, че трябва да си всеки ден на преглед, ако преносваш, другото си го знаят докторите, няма страшно

Общи условия

Активация на акаунт