Отговори
# 135
Янечек, казваш, че сме крайни, но не мислиш ли, че ти отиваш в крайност?!

Просто имам усещането, че някои от вас са загубили реална представа и са се омаяли от прочетените хвалебствия за естественото раждане.
Само не знам кой ви пречи да си родите нормално. Не вярвам изобщо, че на лекарите им е по-изгодно да правият секцио и скланят родилките насила едва ли не. Казах, че на мен нормално раждане не ми отказват ако искам да пробвам.
Няма да ви върнат от родилното като отидете да раждате. Не си избираш екип, отиваш при дежурния и си раждаш - не виждам разлика дали ще прекараш часовете преди раждането у дома си или в болница ако така и така отказваш всякакви интервенции, наблюдения и си чакаш разкритието. Но май все пак си съществива съмнението, че може би не е чак толкова сигурно, че всичко ще протече гладко и естествено и предпочитате сигурността на лекарската помощ.

Ама ти наистина ли не разбираш за какво става въпрос или просто се правиш?Има риск при ВБАК и ,колкото и да е малак никой не го пренебрегва. Именно за това е важно да се ражда с добър лекарски екип и в добре обурудвана болница, в която да може да се реагира при нужда от спешно секцио.И е добре раждането да се води от специалист с опит при ВБАК.Толкова ли е трудно?В темата хората търсят информация за подобни специалисти в България, които за сега са малко, но ги има, оказва се.Нещо нередно ли виждаш в това?
Колкото е тъпо да се твърди че секциото не е раждане, точно толкова е идиотско всичко, което е свързано по някакъв начин с "нормално" или "естествено" да се асоциира с нивата,плевника, родилката в къщи и ОГРОООООООМНИЯ риск.

# 136
"Тъпо и глупост" изобщо не съм си позволила да пиша, макар че с много неща не съм съгласна, които се изказаха тук.
Да, секциото за мен не е раждане. Хем аз съм с 2. Който иска да се сърди.

Съжалявам, че се включих в темата.
На момичетата, решили да родят ВБАК, пожелавам успех!

# 137
Няма да се намесвам в спора, защото мисля, че сме тук, за да се подкрепяме. Поне тези от нас, които искат да родят естествено след секцио, но им се отказва по различни от медицинските причини. Както пише в здравния форум: "написаното няма за цел да замени препоръките от лекар". Цитираме изследвания и препоръки от специалисти. Всеки може да реши сам за себе си как да използва информацията.

evil, bazilisk беше раждала при възрастния д-р Яков. Имаше още една мама, родила във Варна след секцио, но след индукция с "хапче", окситоцин. Абе... добре, че нищо лошо не се е случило. Не знам кой е бил лекарят, но е явно, че не ти върши работа.

white, все по-често чувам хубави неща за Токуда. Май вече дори има практика за план за раждане.

Д-р Гагова знам, че е водила VBAC, бедата е, че бебетата са разделени от майките след раждането. За мен това беше проблем при първото раждане. Sad

# 138
Вери, раждането, независимо по какъв път, е появата на детето на бял свят.

из Тълковния речник

раждам
1. Добивам рожба, ставам майка.

Дали раждането е било по желания от майката начин или не, не го прави по-малко раждане.

Съжалявам, ако ти си разочарована от раждането. Има и много жени, които са имали тежко вагинално раждане и за тях това не е раждане, а мъчение и в никакъв случай не могат да го нарекат "нормално".
Пак казвам, поне за мен най-важното е раждането да завърши успешно и без физически и психически травми за майката и за детето и в никакъв случай не трябва да се изпада в крайности - както в едната, така и в другата посока.

Дано да има все повече специалисти с достатъчно опит и компетенция, които да водят спокойно нормално раждане и да не прибързват със секцио, а когато това се наложи да го правят качествено и навреме, както и да имат достатъчно информация и желание да водят вагинално раждане след секцио, когато това е възможно.

Желая успех на всички, безпроблемно раждане и здрави деца!

# 139
white, за разкритието ще цитирам едан съфорумка от друга тема. Ако се налага превод, само кажи. Съжалявам, че сега нямам време да превеждам всички материали, които смятам, че са любопитни, но обещавам, че ще го направя скоро.

Цитат

За проверкта на разкритието - ето какво обяснява Глория Лимей:
""I think it's a good and empowering thing for a woman to check her own cervix for dilation. This is not rocket science, and you hardly need a medical degree or years of training to do it. Your vagina is a lot like your nose- other people may do harm if they put fingers or instruments up there but you have a greater sensitivity and will not do yourself any harm.

The best way to do it when hugely pregnant is to sit on the toilet with one foot on the floor and one up on the seat of the toilet. Put two fingers in and go back towards your bum. The cervix in a pregnant woman feels like your lips puckered up into a kiss. On a non-pregnant woman it feels like the end of your nose. When it is dilating, one finger slips into the middle of the cervix easily (just like you could slide your finger into your mouth easily if you are puckered up for a kiss). As the dilation progresses the inside of that hole becomes more like a taught elastic band and by 5 cms dilated (5 fingerwidths) it is a perfect rubbery circle like one of those Mason jar rings that you use for canning, and about that thick.

What's in the centre of that opening space is the membranes (bag of waters) that are covering the baby's head and feel like a latex balloon filled with water. If you push on them a bit you'll feel the baby's head like a hard ball (as in baseball). If the waters have released you'll feel the babe's head directly. "

Тук в началото има и други интересни наблюдения по темата: http://www.gentlebirth.org/archives/birth.html

Вери, моля те,, не напускай темата. Сигурна съм, че можеш да споделиш много полезни неща тук.

# 140
Изчетох с голям интерес темата, благодаря на zozima и другите момичета, които дават много полезна информация! Да уточня, че аз не съм със секцио, но прочетох много интересни и полезни неща за мен, например като това за измерване на разкритието.

# 141
Благодаря на Зозима за линка. Изчетох го още при първото пускане. Дано свърши работа. Grinning

# 142
  • София
Здравейте, момичета! И аз съм поставена пред същата дилема...  Thinking Моята история е дълга и широка, но ще пробвам да я предам по-кратко... Първото си дете родих "нормално" в Майчин дом (преди почти 12 години). Оставиха ме 10 часа с изтекли води в пред-родилна, вдигнах ужасно високо кръвно, започнаха да се губят тоновете на детето, извадиха го с вакуум и т.н. След раждането видях бебето си с два шева на главата  Close, за които никой доктор 8 дни не намери време да обясни от къде са. Моите шевове се отвориха и се наложи отново да ме шият, а на въпроса колко вътрешни имам ми се отговори, че е по-добре да не питам (впоследствие се оказа, че просто не са ме зашили и всички разкъсвания са заздравели, както си искат, в резултат - гинеколога каза, че съм за пластика...). Поставиха ме (без да ме питат) инжекция за намаляване на кърмата (в резултат - в 6 месец бременна с второто си дете направих мастит и до сега имам проблеми с гърдите). Та колко е нормално не се наемам да кажа. Второто си дете (преди 8 години) родих секцио (в Тина Киркова), наложи се по спешност, тъй като пъпната връв се беше увила 3 пъти около вратлето. Всичко мина ок, като се изключи, че много тежко понесох излизането от упойката и по-бавното възстановяване, разбираме се.
Сега съм бременна за трети път и честно казано нямам представа как е най-добре да раждам. Докторката ми ме навива за нормално, и на мен ми се иска да пробвам, но ме е страх да не се объркат пак нещата...
Извинявайте, ако съм ви досадила с дългия пост, но винаги е полезно да се поучиш от чуждия опит.  Simple Smile

# 143
  • ул. "Мечтание"
Първото и най-важно нещо е - какво доверие имаш на лекарката си?
Ако й имаш доверие, на твое място бих я послушала, щом и тя те навива за нормално след секцио, май е голяма радкост това (ще споделиш ли коя е, ако не е тайна?). Също така можеш да я попиташ дали има други жени, които е израждала нормално след секцио.

Разбира се добре е подробно да се информираш за рисковете при ресекцио и при ВБАК (по възможност от странични източници, не само от лекарката си).

За жалост никой не може да ти даде гаранция, че всичко ще е наред, независимо какво ще избереш!

Ако имаш някакви въпроси, питай, ще ти отговорим, ако ни е възможно!
Успех! Hug

# 144
Jenny, здравей. Съжалявам, че и двете ти раждания са били толкова травмиращи. Истината е, че всяко раждане е различно и можеш да си помогнеш това да е прекрасно и удовлетворяващо.
Ще се радвам да дойдеш на срещата. Там ще обсъдим рисковете на вагиналното раждане след секцио и рисковете на ресекциото.
Ще говорим за различните причини за секциото и какво да направим, за да ги предотвратим (информацията е по препоръки на ICAN), включително високо кръвно.
Може да разкажеш по-подробно какво се е случило по време на ражданията ти, включиха ли ти система? Предизвикани ли бяха?
Преди секциото раждането беше ли започнало нормално или като я видяха, те отрязаха?
Може ли да дадеш името на лекарката си? Ако не искаш публично, поне на лични. Ще съм ти благодарна.
Истината за пъпната връв около врата.

# 145
  • София
Благодаря ви, момичета!  Hug Лекарката е Светла Мадолева и работи в клиника "Лозенец", изключително мила жена, която си върши съвестно работата.
Много четох по въпроса, и мнения, и различни изследвания... Просто ме е страх, че отново нещо би могло да се обърка...
При първото раждане се наложи да ми сложат и системи и някаква инжекция, за да получа необходимото разкритие по-бързо, защото се уплашиха, а и мен уплашиха какво би могло да стане при положение, че съм била толкова време без околоплодни води. Иначе термина беше на 16.04, а аз родих на 14.03. С второто... - цялата бременност беше проблемна - в първите 5 месеца само свалях кг (от 54 станах 46), имам проблеми с бъбреците, а от там и с кръвното, в 6-тия направих мастит, в 7-мия бях вече с 2 см разкритие... Док се молеше да изкарам поне до началото на 9-тия. Термина ми беше на 21.06, аз родих на 15.06 сутринта. Приеха ме на 14-ти към 23.30 и всичко беше ок, за нормално раждане, но към 4 установиха, че когато започне контракция тоновете на детето спират и се наложи цезарово. Това е.
Кога и къде ще се проведе срещата? Ще ми е и приятно, а и полезно да се запознаем и поговорим. 

# 146
Здравейте  Grinning За пореден път се убеждавам колко е полезно наличието на информация в наши дни и в същото време колко трудно е да асимилираш всичката тази информация и да вземеш правилен избор.
Аз родих с планово секцио защото дивачето беше седалищно. До последно се дърпах и казвах, че искам да опитам за нормално...но завеждащата в патологията на Тина Киркова ми каза, че определено има рискове. Аз съм била с перфектни пропорции и килограми за нормално раждане и щом като бебето било седалищно най-вероятно имало някаква патология на пъпната връв. Посъветва ме да родя секцио, пък за второто да си опитам нормално. После се оказа, че пъпната връв била много къса и затова Зори не се е завъртяла в правилната посока. Знам ли. newsm78 Аз обаче имам акушерска пареза и след много чудене страхът да не й се случи нещо надделя и склоних. Обаче пък не можах да я кърмя в първите 30 часа и въпреки огромната борба след това малката е с АБКМ. Не е силна, но я има. И цял живот ще се чудя дали това, че първият допир на стомахчето и червата й е бил с АМ вместо с кърма не е отключил това чудо. Аз съм със сенна хрема и тя си е предразположена за съжаление. Може и да не съм права, ама пусто това съмнение ще си остане завинаги.
Затова много се надявам второто да е нормално, за да мога да го взема максимално бързо и да го кърмя. Отделно са и другите мотиви от рисковете при секциото като цяло, и особено при второ секцио. Обаче то гаранция няма в никой от случаите...та сега е въпрос на това да събера информация и да преценя внимателно какво да направя. Време имам де, с таткото се напъваме за второ, ама за сега само с напъването си оставаме.
Гинекологът каза, че съм се възстановила много добре след секциото и нямало никакви сраствания, което било голям късмет. Мили мами, това понижава ли поне малко рискът от руптура на матката, или срастванията нямат такова значение. Чета и събирам инфо, обаче този въпрос ме гложди ли гложди  Sad

# 147
Джени, виж това. Описания от теб случай го има при нежеланите реакции от прилагането на препарата.  Sad
Обикновено при изтичане на околоплодните води притеснението е, че може да се развие инфекция, но при спазване на добра хигиена и "нищо във вагината", вкл. никакви вагинални прегледи, вероятността от инфекция е много малка. При липса на ясни сигнали за това може да се изчака ражаднето да започне само. Често това се случва до 24 часа след изтичане на водите.
Иначе тялото непрекъснато произвежда околоплодни води, затова няма как беебто да остане без. Simple Smile

vmitkova, твърде често при седалищно бебе се предприема секцио, за съжаление. Толкова често, че много трудно бих се доверила на лекар да асистира, ако сам той има съмнения, че ще се справи.
Истината е, че никога не може да се каже предварително защо бебето решава да заеме точно тази позиция. Причините са много и най-различни, но има техники и упражнения, които помагат на бебето да заема оптимална позиция, които тук в Бг никой не споменава. Ето 17 начина за обръщане на седалищно бебе.
Но не се обвинявай за нищо. Вземаме някои решения, защото сме убедени, че това е най-доброто за децата ни. Хубавото е, че имаме шанс да поправим нещата.  Hug

# 148
  • ул. "Мечтание"
Странна работа снощи пуснах линк с инфо за срещата, сега го няма!  Crossing Arms Леко недоумявам!  newsm78

# 149
Махнали са линка, защото има такса. Но съм сигурна, че който иска, ще ни намери Wink

Да допълня за пукването не околоплодния мехур преди раждането да е започнало. ето някои простички правила, които трябва да се спазват, за да се предпазим от проблеми:

Пийте много течности, минимум 3 л на ден.
НИЩО ВЪВ ВАГИНАТА! - нито пръсти, тампони, орално-генитален контакт, пенис, НИЩО!
Носете свободно бельо, не нещо прилепнало.
Ако водите ви текат непрекъснато и имате нужда от нещо, на което да седнете, използвайте чисти хавлии.
Измервайте температурата си на всеки 3 часа.
Вземайте 250 мг витамин Ц на всеки 3 часа, когато сте будни.
Не вземайте вана, може да влизате под душа колкото често искате.
Яжте храни, които са лесни за храносмилане.
Бъдете много педантични относно хигиената.

Последна редакция: пн, 19 окт 2009, 09:18 от zozima

Общи условия

Активация на акаунт