Забраната е по-лесна от решенията

• 8 105
  • 149
  •   1
Отговори
Една статия от днешния в. Монитор
Споделете каква алтернатива приложихте вие.

Я да изброим вредните за нашите деца храни? Всичко с фино рафинирана захар, с бяло брашно и всичко, богато на сол и консерванти, както газираните напитки и соковете, чийто състав е понятен за част от химиците, но не и за потребителите.

Я да видим с какво облъчват телевизионните реклами децата ни? От екрана една след друга излитат поле-е-е-езни близалки с витамин С, ултраполезни пандишпанчета, които са с толкова шекер, че могат да гътнат лаком кон. Следват богати на мляко вафли - човек да се чуди как не мучат, богати на витамини пакетирани кроасани, адски млечни и пълни с витамини шоколади с толкова калций, че на малчуганите едва ли не изниква втори ред зъби! Изключително полезни хамбургери и прочути със здравословната си мазнина пържени картофки се премятат из телевизорите.

Съвсем отделна здравословна "писта" са напитките, с които се поят хлапетата дори преди периода, когато във всяка кола половината съдържание е водка.

Иначе казано, съвсем не училищните лавки са проблем за правилното хранене на децата ни и в крайна сметка не храните сами по себе си са причината за затлъстяването и застояването.

Комплексните причини започват от хранителните навици, минават през бюджета на семействата и се спират неумолимо в унищожената свободнодостъпна спортна инфраструктура.

Я да видим откъде идат проблемите с неправилното захранване на хлапетата? От вечната традиция да се ядат мекички, бухтички, пържени филийки, намазани със сладко. Една порция от такава храна се явява калоричната дажба на възрастен човек за цял ден. Е да, но е вкусно.

Детенцето е с бузки, значи е здраво - казват бабите.

Но да не виним традициите и да оставим на децата да избират. В кварталния ми магазин малчуган на не повече от 6 годинки вещо си взе две шоколадови яйца, две десертчета с крем и шоколад и пакетче желибони. Всеки избор той обоснова с отлично изигран откъс от тв реклама. Майката го пита: "Нали знаеш,че след толкова захар пак ще ходим на зъболекар!" "Ами той зъболекарят нали каза, че сега всички деца са с лоши зъби. Той ще ги оправи." Малчуганът предизвика смях на опашката и след известни преговори с майка си се отказа от още порция сладки неща.

Колкото е вярно, че храненето се възпитава у дома, толкова и не може да се иска от родителите постоянно да обясняват, че рекламите, от които струи шекер, са лошо нещо. В крайна сметка на екрана едни страхотно красиви (и стройни!) родители възнаграждават много красивите си деца (с блестящи усмивки) с много дебелеещи неща.

Нечестно и нагло е на семейството и на училището да бъде оставена почти непосилната задача да се борят с неспирната атака на рекламната машина, която "проповядва" всички вредни навици.

Тук изобщо не засягаме потребността на хлапетата от бедните семейства, които също искат да пият газирано, които копнеят да ядат хамбургери и всякакви сладки неща в шарени опаковки. Там положението става още по-страшно, защото напитките са изцяло химия, а храните са извън всички норми за здравословно равновесие.

Опазването на детското здраве не минава само през забраните какво не трябва да се яде, а и през нови инвестиции и стратегия за рязък скок в спортните занимания.  Не става дума за допълнителни часове по физическо възпитание, а за възстановяване на спортните бази. Нека е ясно: поставянето на два баскетболни коша и две мрежи за футбол не е спортна база. Докато тренирането на  тенис на месец е 95 лв., плуването 70 лв., спортните танци варират от 60 до 150 лв., хлапетата няма да излязат от кафенетата.

Така със или без вафли в училищните лавки, пак единици ще остават малчуганите, които редовно се занимават със спорт. Пък май именно в това се крие здравето.

Аз лично мисля, че това възпитание започва в най-ранна възраст и е изцяло в ръцете на родителите. Ако детето на 3 годинки е вече пристрастено към захарни изделия и чипсове, положението е изтървано...

Ето какво ние направихме:

За Самуил (днес 3.5 г.) - генералното решение бе у дома да не се гледа телевизия, поне не когато е с нас. Намерихме други начини да прекарваме времето заедно. Това, мисля, изигра най-голяма роля. Децата в ранна възраст са силно податливи на медийни внушения. Виждал съм, когато пред очите му попадне рекламна пауза, как цялото му внимание се приковава в екрана.

Захарни изделия, месо, кифли и баници не сме му давали, и не сме яли пред него. Но за всяко нещо му даваме по-добра алтернатива: вместо газирана напитка - шише с чай. Вместо захар - сладки плодове (сушени смокини, стафиди) и мед . Вместо месо - козе сирене с богати на протеини слънчогледови поници. Вместо мазни мекици и баници - овесени ядки. Когато сме навън на разходка също носим тези заместители и така той не се сеща за боклуците от павилионите. Често добри хора ("ах какво сладко детенце!") му пъхат в ръката бонбон или вафла, но той не проявява интерес.

Също така не посещаваме с детето заведения за бързо хранене. Бабите също са минали през инструктаж - никакви вафли и чипсове на детето.

Последна редакция: сб, 03 окт 2009, 09:08 от Людмил

# 1
  Какво е слънчогледови поници?
  Малко се престаравате да ти кажа. И какво значи "кифли не ядем пред него"? И телевизия не гледате ПРЕД него? Пред него сте идеални, а иначе сте такива каквито сте си? Недейте до му подменяте декора, живота не е театро.

# 2
 Какво е слънчогледови поници?
  Малко се престаравате да ти кажа. И какво значи "кифли не ядем пред него"? И телевизия не гледате ПРЕД него? Пред него сте идеални, а иначе сте такива каквито сте си? Недейте до му подменяте декора, живота не е театро.
За пониците - виж http://ludmil.multiply.com/journal/item/22/22

Koгато сме заедно не пускаме телевизора. Не за да бъдем идеални, а защото знаем, че ние сме авторитета пред него и той безприкословно има доверие във всичко, което вършим. Копира ни на 100%. Ако ядеш пред него шоколад, но му казваш - това не е добре за тебе, създаваш противоречие в детето, и в крайна сметка недоверие към тебе, авторитета.

А живота, живота е това, което сме НАУЧЕНИ да живеем. Живота си го правим сами! (справка - Тайната и моят опит)

# 3
Статията е чудесна. Аз също мисля, че спортните занимания са най-големия проблем - скъпи и неорганизирани.
Моето дете е още бебе, но не мисля, че е нужно чак такива ограничения - без телевизия и кифли. Аз самата обичам кифли и пържени филии - не виждам нищо лошо в това. Най-важното е ДА НЕ СЕ ПРЕКАЛЯВА с нищо. Няма лошо ако яде вафла или пие безалкохолно /ние в къщи не употребяваме изобщо/ идеята е не да го ограничим от всичко, а да му се покаже как да "устои на изкушенията".
Вярно е, че зрънчовците и солетите не са избор, но защо да не ги опита?
Няма спор, че плодовете и зеленчуците са мнооого полезни, но не мисля, че някой може да се нахрани с ябълка или круша. Ако изяде един кроасан или сандвич, със сигурност ще е по-сит. А в сандвича има питка, кашкавал и зеленчук - не виждам нищо, което да не се яде и поотделно и само по себе си е добра храна.
Имам много добри спомени, че като дете предпочитах филия, отколкото манджа - няма дете, което да не предпочита филиите  Wink. И здравословното хранене не е да лишим детето от всичко, а просто всичко да е премерено.  Peace

# 4
  Прекалявате с количеството, иначе идеите са добри.

# 5
Статията е чудесна. Аз също мисля, че спортните занимания са най-големия проблем - скъпи и неорганизирани.
Моето дете е още бебе, но не мисля, че е нужно чак такива ограничения - без телевизия и кифли. Аз самата обичам кифли и пържени филии - не виждам нищо лошо в това. Най-важното е ДА НЕ СЕ ПРЕКАЛЯВА с нищо. Няма лошо ако яде вафла или пие безалкохолно /ние в къщи не употребяваме изобщо/ идеята е не да го ограничим от всичко, а да му се покаже как да "устои на изкушенията".
Вярно е, че зрънчовците и солетите не са избор, но защо да не ги опита?
Няма спор, че плодовете и зеленчуците са мнооого полезни, но не мисля, че някой може да се нахрани с ябълка или круша. Ако изяде един кроасан или сандвич, със сигурност ще е по-сит. А в сандвича има питка, кашкавал и зеленчук - не виждам нищо, което да не се яде и поотделно и само по себе си е добра храна.
Имам много добри спомени, че като дете предпочитах филия, отколкото манджа - няма дете, което да не предпочита филиите  Wink. И здравословното хранене не е да лишим детето от всичко, а просто всичко да е премерено.  Peace
Да, права си. Важното е да не изпада в противоречия - да те вижда, че правиш нещо, за което после му се казва, че не е добре. Но все пак в периода, когато се изграждат предпочитанията 0-2 годинки е добре да не се привиква към боклуци от павилионите. За мен е факт, че днес разрешаваме на Самуил всичко, но той НЯМА ИНТЕРЕС към вафли и сладкиши, защото вече е свикнал със меда и сладките плодове. Месо също не иска, но пък изяжда голяма купа с овесени ядки. Така че всичко опира до навика. Филията е нещо чудесно, особено от пълнозърнест хляб.

Има и още една страна на тестените изделия и захарта - те дават енергиен шок на тялото, концентрирана доза енергия. Тялото привиква с тези дози (досущ както с наркотика, доказано е опитно) и после детето ще търси само този тип "шокова" храна, пренебрегвайки плодове, кълнове и други по-бавно усвоими, но полезни храни.

Проблема с тези бързо "горящи" храни са "саждите", които отделят в тялото.
Нали знаеш, че може бързо да се стоплиш като напъхаш автомобилни гуми в печката, но скоро ще се наложи да чистиш кумина. Същото е с "кумина" на тялото - тестените и захарни храни ни замърсяват. Затлачват ни на клетъчно ниво, а също и червата. Вижте, тези храни нямат баластни вещества и са високо киселинни. Червата, за да се предпазят от киселината отделят обилно слуз, която като се смеси с финото бяло брашно се превръща в лепило. Това лепило с годините "циментира" фините власинки и се трупа на слоеве. Нали си спомняте едно време как се правеше лепило за тапети - малко брашно с вода...

Последна редакция: сб, 03 окт 2009, 10:09 от Людмил

# 6
Дъщеря ми гледа реклами от6 новородена.
До 2 г. не беше пробвала нищо подсладено/сладко.
След това е опитвала, но не си пада много по тях.
Случва се 1 път в месеца да изяде нещо шоколадово.
Единственото нещо, което е поискала от реклама е това.

Основната причина за мен си остава начинът на хранене в семейството. И не забраните, а мотивираотообяснение защо не е полезно да се яде всеки ден "боклук".

П.П. Сладки неща от типа, за който става дума проядох късно, но кариеси имах още на млчените зъби, генетично е, няма начин.
Детето ми няма, въпреки, че пиеше мляко до дърти години и всички ме плашеха, но и при нея е генетично - наследила е рода на баща си.

# 7
Людмиле, аз съм учудена, че имате телевизор. Мислех, че вече сте се слели с природата   Wink

по темата, засега не е съвсем тревожно вкъщи. Бонбони понякога си иска/порочната практика на рождени дни да се подарява пакетче с бонбони и близалки на всяко гостенче/, имаме една специална кутия, това се случва не по-често от един бонбон седмично. Почти винаги се съгласява да заменим бонбона с фурми. Сладолед - веднъж месечно в малка доза. Газирано не е пил досега. Сокчетата в кутийка са най-достъпната глезотия. Вслушва се в обясненията защо не може това и онова. Понякога меся тестени неща вкъщи, и сутрин сам си иска лъжица мед и чаша прясно мляко.
училището при нас играе отрицателната роля - там другите деца носят какво ли не, защото се носи храна от вкъщи, няма стол или кетъринг.
Реклами не гледа. Инетерсно е, че при него положителният пирмер дойде от една поемка на Недялко Йорданов - Приключенията на Тамарка - където Тамарка е дете -чудо, побеждава бандити, защото
"който пие много мляко, става дете страшно яко;
 плодове и зеленчуци правят мускулите буци  bowuu

# 8
  • ride my bike...
Цитат
Основната причина за мен си остава начинът на хранене в семейството.
Peace
Това е. В къщи винаги сме наблягали на плодове и зеленчуци и не купувам гризки и т.н. Децата ми не са придобили навик да ги ядат, съответно не ги и искат. Знаят, че са вредни и дори правят забележка на другите деца като ги ядат. Понякога изумяват продавачите в магазина като си поискат пипер или праз .... Laughing
Дъщеря ми шоколад не кусва, но това си е до детето.
Телевизор нямаме от 10 години и не ми липсва.
Спортните занимания според мен са достъпни и има голям избор. Стига да се насърчава детето и родителите да се огранизират да го водят. Дори и някой да няма възможност, един час каране на колело дневно е предостатъчно.

# 9
И вкъщи сладки работи не се купуват. Така че няма как и да си поиска. Понякога в магазина като види вафла, пита "това какво е?", и след това казва "аз не обичам". Винаги имаме плодове и понеже и ние с баща му унищожаваме огромни количества от тях, малкият следва нашия пример. Вечерята му обикновено е само от плодове, сурови чушки, домати и кисело мляко. Не иска нищо готвено. Понякога само опитва. В градината обаче си изяждал всичко, та значи си поема достатъчно количество супи и манджи. Безалкохолно също не купуваме. Пием чай с мед и лимони през зимата, а през лятото вода. Успях да се преборя с едната баба да не му дават компоти, а да му правят чай.
Не мисля, че прекаляваме. Това си е нашия модел на хранене, така че децата просто ще го следват.
Телевизия гледаме много рядко, когато децата са будни. Просто установих, че дори и да искам да гледам нещо, е невъзможно. Постоянно някой ни дърпа за нещо, задава въпроси, иска нещо да му покажем и т.н. Решихме, че допълнителен шум от телевизора не ни е необходим.  Laughing Ако все пак го пусна, малкият обикновено го спира с думите "няма нищо интересно".

# 10
Людемил, мисля, че си много прав за едно - не бива да ограничаваме детето, а самите ние да се тъпчем с шоколад и чипс. Аз, например, обожавам шоколад, но вместо това ям банани заедно с детето  Mr. Green Обичам и чипс, но ям ориз със зеленчуци. Старая се да не давам на малката (год и 9м.) от пакетираните храни, но понякога това е неизбежно. Например, опита солети за пръв път на детската площадка. Всичките й другарчета набиваха солети, въпреки, че тя не знаеше до тогава какво е това, явно й се видя доста вкусно и си личеше, че много й се иска и тя да хапне. И кажи ми, как да я лъжа да яде нарязана праскова (тогава това й бях взела).
И така, хапва си по малко шоколад и солетки, когато пожелае. Струва ми се по-грешно да я лиша от тях и в детето да остане едно болно желение.

# 11
  • София
......

Ето какво ние направихме:

За Самуил (днес 3.5 г.) - генералното решение бе у дома да не се гледа телевизия, поне не когато е с нас. Намерихме други начини да прекарваме времето заедно. Това, мисля, изигра най-голяма роля. Децата в ранна възраст са силно податливи на медийни внушения. Виждал съм, когато пред очите му попадне рекламна пауза, как цялото му внимание се приковава в екрана.

Захарни изделия, месо, кифли и баници не сме му давали, и не сме яли пред него. Но за всяко нещо му даваме по-добра алтернатива: вместо газирана напитка - шише с чай. Вместо захар - сладки плодове (сушени смокини, стафиди) и мед . Вместо месо - козе сирене с богати на протеини слънчогледови поници. Вместо мазни мекици и баници - овесени ядки. Когато сме навън на разходка също носим тези заместители и така той не се сеща за боклуците от павилионите. Често добри хора ("ах какво сладко детенце!") му пъхат в ръката бонбон или вафла, но той не проявява интерес.

Също така не посещаваме с детето заведения за бързо хранене. Бабите също са минали през инструктаж - никакви вафли и чипсове на детето.

"Децата са податливи на медийно влияние" - а възрастните? hahaha - не чета жълта преса, Монитор в това число! (всъщност прочетох само горния цитат)

Не се крия от децата си, за да се възползвам от удоволствия - гледаме ТВ заедно, ходим на кино, в заведения за бързо хранене, газирано не пият, но защото не им харесва, пържени картофи не ядем, но обожават пържени филии. Ядат - захар, бяло брашно, мед, овесени ядки, месо, плодове, зеленчуци, мляко, стафиди, бонбони, шоколад, вафли  ....   
"козе сирене с богати на протеини слънчогледови поници" това ценно нещо няма да да им го дам дори да го помиришат, тъй като за мен козето сирене е смрадливо. Sick

Какво съм направила ли newsm78 - ами всичко, което смятам за правилно, в разумните за мен граници. Животът не е черно и бяло, дори сив не е, а е шарен. Предпочитам аз да ги запозная с цветовете

# 12
Мисля, че ако не се прекалява с нищо е добре. Никой родител не желае детето му да не е здраво и да не се храни здравословно. Но най-важното е да научим детето да преценява и отбира. Давам и пържени филий и шоколад, но умишлено ограничавам и наблягаме на плодове и зеленчук. Наскоро четох за храните със силна и със слаба виталност. Много ще съм благодарна ако споделите как ги произвеждате тези кълнове или пък откъде се купуват. Не съм давала досега и бих искала да ги въведа в ежедневното меню. Как стават тези поници и мога ли сама да ги отгледам.
Иначе си много прав, че основна роля за хранителната култура играят родителите. Неможе да забраняваш, а ти да се тъпчеш пред него.

# 13
"козе сирене с богати на протеини слънчогледови поници" това ценно нещо няма да да им го дам дори да го помиришат, тъй като за мен козето сирене е смрадливо. Sick
Aaa, не си опитала от нашето - правим го сами, млякото е от местна порода кози, абсолютно никакъв мирис няма, ако не ти кажа, няма да познаеш.   chef

# 14

...
Не се крия от децата си, за да се възползвам от удоволствия - гледаме ТВ заедно, ходим на кино, в заведения за бързо хранене, газирано не пият, но защото не им харесва, пържени картофи не ядем, но обожават пържени филии. Ядат - захар, бяло брашно, мед, овесени ядки, месо, плодове, зеленчуци, мляко, стафиди, бонбони, шоколад, вафли  ....   

Какво съм направила ли newsm78 - ами всичко, което смятам за правилно, в разумните за мен граници. Животът не е черно и бяло, дори сив не е, а е шарен. Предпочитам аз да ги запозная с цветовете

202uu

Общи условия

Активация на акаунт