Забраната е по-лесна от решенията

• 8 134
  • 149
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Ами, точно за това става въпрос - явно са си такива. Вярно, че млечните зъби не са на 100% индикатор какви ще са постоянните, но все пак има значение. На повечето деца млечните зъби са с правилна форма и без петна или много кариеси. На родителите им остава да се надяват постоянните да са както трябва.
Между другото, всяка информация, която е в нета може да се обсъжда. Както се казва, покритото мляко котката не го лочи.

# 136
  • София
тези пожълтели горе зъбки, ако бяха търкани с памуче и малко 3% разтвор на кислородна вода, нямаше да са жълти.
"все още не мием зъбите на Самуил" - това защо?

# 137
  • София

Това не са кариеси. И много прилича на петна, които могат да са резултат на силно небалансирано хранене. Е, разбира се същите петна стават и при тютюнопушене, пиене на много кафе, червено вино... но някак не го виждам малкият Сами в тази роля. По- вероятно е да са недостатъчно животински протеини.
Кати,знам,че си спец по всички въпроси,но това СА кариеси-диагностицирани от съвсем читав зъболекар.Кариеси в начална форма,без кавитация,но все пак кариеси.

Петната по зъбите понякога, но далеч не винаги водят до... хм, кавитация. Често пъти зъбите се справят сами с проблема. Особено при хората, които се хранят достатъчно, балансирано и правилно - т.е. достатъчно месни и млечни храни.

Едва ли пренебрегването на устната хигиена е нещо, което следва да се прокламира.

# 138
  • София
Какво му е на зъбите по средата  Rolling Eyes Съвсем нормални млечни зъби са това. Andariel, явно освен от психически разстройства, разбираш и от стаоматология  Wink
пп: при сина ми кариесните петна не изглеждат въобще така - по-бели са на цвят в сравнение с останалата част от зъбките, а в средата има леко кафяво петънце. Тези, които не са станали кариеси, не ги пипа зъболекарката - от 2 години петната на някои зъби си стоят без промяна.

Да - понеже далеч не винаги се развиват.

# 139
  • София
тези пожълтели горе зъбки, ако бяха търкани с памуче и малко 3% разтвор на кислородна вода, нямаше да са жълти.
"все още не мием зъбите на Самуил" - това защо?

Jam, ти си последният човек, с който някога бих имала желание да споря, но търкането на зъбите с кислородна вода не е препоръчително - според зъболекар - нито, впрочем, с каквото и да било друго, различно от паста за зъби и изобщо специално предназначени за дентална хигиена препарати. При неправилно дозирана / концентриране / честота на употреба на другите може да се получи обратен ефект - т.е. твърде голям слой от емайла да бъде разтворен и изтрит.

# 140
  • София
ами Кати, какво да ти кажа... аз мия редовно зъбите на сина си, но веднъж забелязах оцветяване в жълто в основата на предните зъбчета - до венеца. обадих се на моя зъболекар и той каза да изтъркам с кислородна вода. направих го и жълтото изчезна.
приех на доверие съвета на зъболекаря, ще го ревизирам след това, което казваш...
но е факт, че жълтото изчезна.

# 141
Това жълтото е било най-обикновено наслояване, щом се е махнало с кислородна вода. Получава се при лошо миене на зъбите.Няма нищо общо с кариесно петно и изглежда по съвсем друг начин. Прави се почистване в зъболекарски кабинет на всички зъбки - с една фина четчица, няма нужда от кислородна вода, учудвам се, че стоматолог е дал такъв съвет вместо да почити зъбките както се следва.

# 142
С каква лекота се раздават диагнози,лечения се предписват....Позволете моля на колегата да знае що е то кариесно петно и да го различи от зъбната плака Mr. Green

# 143
  • София
ами Кати, какво да ти кажа... аз мия редовно зъбите на сина си, но веднъж забелязах оцветяване в жълто в основата на предните зъбчета - до венеца. обадих се на моя зъболекар и той каза да изтъркам с кислородна вода. направих го и жълтото изчезна.
приех на доверие съвета на зъболекаря, ще го ревизирам след това, което казваш...
но е факт, че жълтото изчезна.

Разбира се, че ще изчезне - кислородната вода, дори и в ниски концентрации, е окислител - е, слаб, когато е силно разредена, но... все пак... то и слюнката е, изобщо казано, агресивен агент, но - до някъде - зъбите са приспособени към собствената слюнка... абе, не бих третирала зъб с кислородна вода - не и с марля, може само на зъболекарски стол, с мъъничко памуче (каналите се мият с кислородна вода в някои случаи)

# 144
  • София
С каква лекота се раздават диагнози,лечения се предписват....Позволете моля на колегата да знае що е то кариесно петно и да го различи от зъбната плака Mr. Green

Не съм твърдяла, че става дума за плака.
Казах само, че тези петна далеч не винаги водят до поява на кариес, който да изисква лечение, но за сметка на това се появяват - статистически погледнато - по- често у хората, които изпитват някакъв вид глад. Не става дума за... системно недохранване а'ла Аушвиц, по- скоро за системно лишаване на организма от даден вид храна, който му е нужен. Спомнете си за лющения ориз и китайчетата... това е само аналогия. Както и да е, детето очевидно се е оправило, щом в режима му на хранене е бил внесен определен баланс.

# 145
Малко дотегна тази тема със здравословните храни.Не виждам нищо лошо детето да се храни с пържени филиики,с разни месени неща,стига да не са ежедневие.Изведнъж всички се загрижиха с какво се хранят българските деца.По-необходимо е да се стимулират семействата за отглеждане и развитие на повече брой деца - със съдействието и финансовата подкрепа на държавата- държавна политика!!!!!!!!!!!!!!

# 146
E, то ако става на въпрос, много е важно и образованието да е на ниво, а още по-важно е здравеопазването да е на ниво. Също така и много други неща са важни. Ние ако чакаме да се решат първо всички по-важни въпроси, никога няма да се придвижим и милиметър напред.
Пък и участието в тази тема не е задължително. Тя е само за тези, на които не им е дотегнало, другите са свободни да си намерят по-интересни и актуални за тях теми. Няма да има глоби  Wink

# 147
Това сегашното поколение деца, с вафлите, колата и чипса, за което уж казвате "яде вредни неща и нищо му няма", но на 3 годинки е с кариеси, а на 8 - с диабет, ще се усети що е здравословно хранене един ден, като стане на 40-50 години и започне да пълни джобовете на армията от доктори и фармацевти. И тогава ще се питат, както и аз се питам днес - защо мамо, тате ми разрешавахте да ям тези боклуци? Толкова ли беше трудно да ме научите да живея здравословно?

Последна редакция: нд, 18 окт 2009, 06:00 от Людмил

# 148
Не може за всяка беда да се обвиняват родителите. Доста преди 40-50 е нормално човек да проумее, че те са направили за него това, което са считали за най-добро. А да ги упрекваш заради слабата си воля - това вече е незряло и доста жалко поведение. Ако детето ми някога ми каже "вие сте виновни, че сега не мога да се справя с еди какво си", ще го приема като личен провал.
За мен е важно да възпитам един уравновесен и разумен човек, който да знае какво е мярка и лична отговорност, вместо да треперя дали няма да вкуси нещо неекологично.
Не обвинявам родителите си, че са ме водили в "Българска захар" и са ми купували бонбони, захарни петлета, пастички, захаросани ябълки, захарен памук и плезири- това са едни от хубавите ми детски спомени; че в събота са ни хранили с мекици с пудра захар, кекс, баница и бухтички. Не ги обвинявам, че са ни карали да ядем с хляб. Достатъчно съм разумна, за да преценя какво да ям и какво не и ако не мога да се откажа от блокче шоколад, най-малко ще обвинявам майка ми, че ми е купувала шоколад кума-лиса след детска градина. Но за лакомията оправдание винаги ще се намери.

# 149
Людмил, разгледах сайта ти
имам няколко въпроса към теб и ми се струва,
че тази тема е подходящото място да попитам.
Каква е разилката между поници и кълнове?
Разбрах, че си закупил машината си за кълнове от САЩ.
Има два overseas модела - този и този.
Каква е разликата между двата?
Ти кой имаш и кой можеш да препорчъаш?
Фирмата изпраща ли машината до България
и за колко време пристига?

Общи условия

Активация на акаунт