Забраната е по-лесна от решенията

• 8 137
  • 149
  •   1
Отговори
# 30
Поредната"здравословна" тема Thinking

Статията е много интересна Peace
Наистина ни заливат от всякъде с помия. Аз съм обяснила на децата /на големия де, малкия още не е дорасъл/, че това са рекламни трикови, си реч ЛЪЖИ. И в резултат  като почнат реклами той веднага констатира" 'Айдее започват с лъжите"
Не яде такива неща, защото съм/ сме му създали правилни хранителни навици и просто такива 'глупости' както ги наричам аз просто не му се ядат. Случва се понякога , изключително рядко, някой кроасан да хапне, парче шоколад... Не си падам по крайности разни.
Мисля, че вредата по-скоро е в количеството,  в прекалената употреба.
Всичко с мярка- такъв  е отговорът ми.

# 31
Разбира се, че няма нищо по-лесно от това да изкушиш дете. Но нали за това са родителите, да му покажат кое е правилното. Защото фактите не са в наша полза - някога сме били на първо място в Европа по дълголетие, днес сме на първо по детска смъртност и инфаркти, почти всяко дете на 6 години има поне 5 временни зъба с кариеси, а 12-годишните са с по 3 постоянни развалени зъба, (източник news.bg) - e такова чудо няма в цяла Европа.

И ние продължаваме да си доказваме, че нямало как да опазим децата от това. Значи в Европа родителите могат, а тук не можем? Или пак ще чакаме на държавата???

# 32
http://ludmil.multiply.com/ това обяснява всичко Shocked

# 33
  • София
Част от детската смъртност и смъртността изобщо не се дължи само на лошото хранене, а изобщо на лошото качество на живот - стрес и несигурност от 20 години преход, както и от лошата здравна система. За инфарктите има еднин "златен час", през който, ако се направя всичко, каквото е по предписание шансовете за оцеляване и възстановяване на човека са много по-големи, отколкото, ако линейката закъснее или в болницата има забавяне. С детската смъртност е същото - лоша или липса на профилактика, пропуски при лечението и липса на техника. Не само децата имат проблеми със зъбите, а и възрастните, защото не ходят редовно на зъболекар, а чакат да стане пулпит или гангрена. Колко родители водят децата си на преглед поне веднъж в годината, колкото да се уверят, че зъбите са наред?

Май и в Европа не са се опазили съвсем. Да не би там да не се продават въпросните продукти? Единственият начи за своеобразно опазване е информацията и личния пример. Защото рекламите на този вид продукти скоро няма да са забранени.

Последна редакция: сб, 03 окт 2009, 22:00 от Andariel

# 34
Людмил-e, аз също съм доста крайна, но все пак вземам предвид времето, в което живеем, направи го и ти.
Ако реши наистина да докажеш на детето си колко си прав, барем срежи нЕта Mr. Green

# 35
Людмил-e, аз също съм доста крайна, но все пак вземам предвид времето, в което живеем, направи го и ти.
Ако реши наистина да докажеш на детето си колко си прав, барем срежи нЕта Mr. Green
Не, само времето показва кой е прав.

# 36
прекаленият светец и богу не е драг
чак такава крайност и фанатизъм не мога да разбера
все пак живеем в 2009г
това раждане у дома , без памперси ..... храненето
снимките в блога говорят много , приличате ми на сектанти
но се вижда че на детето все пак нищо не му е чуждо, има и сладки и торта  и кока -кола за р.д. и храни леля си с панирани филенца .
и аз съм за здравослословното, но съм и за всяко нещо да е в разумни граници.

# 37
прекаленият светец и богу не е драг
чак такава крайност и фанатизъм не мога да разбера
все пак живеем в 2009г
това раждане у дома , без памперси ..... храненето
снимките в блога говорят много , приличате ми на сектанти
но се вижда че на детето все пак нищо не му е чуждо, има и сладки и торта  и кока -кола за р.д. и храни леля си с панирани филенца .
и аз съм за здравослословното, но съм и за всяко нещо да е в разумни граници.
Разбира се, нали това е идеята - не да лишаваме детето, а да го научим на правилния избор. От тази маса, отрупана със сладки, кока-кола и торта, той си взимаше само ядки и филия, без да има каквито и да е възбрани.

За сектанството - справка архивите на бг-мама. Когато преди 3 години за първи път заговорих за ЕБХ го обявиха за такова. Днес темата за ЕБХ е най-голямата в бг-мама. Същото с домашното раждане.

# 38
За ТВ-то съм много съгласна. Забелязах, че откакто спрях да го пускам през деня, с малката имаме много по-пълноцени занимания. Но това с "вредните" храни е мисия невъзможно. На бабите сто пъти им е казвано вместо тях да носят някой плод. Да ама не. Те си знаят какво може и какво не. Отделно на детската площадка се започва с едни чипсове, хрупанки, кроасанчето... Цял павилион се нарежда. Е как да я спра да не си вземе при положение, че всички си хапват. Струва ми се леко садистично да я дръпна настрани и да я гледам с какъв копнеж преглъща.

# 39
Разбира се, че няма нищо по-лесно от това да изкушиш дете. Но нали за това са родителите, да му покажат кое е правилното.

Да, но не и като му изключиш телевизора, не му показваш що е шоколад, не му даваш играчки и го лишиш от контакти с хора.
А за кариесите - изобщо не може да се вини само захарта. При тази работа на първо място е наследственият фактор, чак после идва храненето и добрата профилактика. Моето дете има кариеси на всички млечни зъби и то такива, които са характерни за хората, страдащи от булимия и анорексия. Причината е, че до 2,5 - 3-годишна възраст повръщаше всеки ден и киселинната среда си е казала думата. Другата причина е, че и зъбите на баща му се ронят като сирене, а няма как човек да избяга от наследсвтото си. Мнение на стоматолог - не мои лични съчинения по въпроса.
С тесто и захар никога не е прекалявал, храни се здравословно, много по-здравословно от повечето деца, които познавам, обаче със зъбите няма късмет.

# 40

И ние продължаваме да си доказваме, че нямало как да опазим децата от това. Значи в Европа родителите могат, а тук не можем? Или пак ще чакаме на държавата???

Интересно ми е как ще "опазиш" детето си да не вкуси боклуджава храна, ако то ежедневно контактува със себеподобни? И дали въпросът е в това детето никога да не опита шоколад или в това да не се пристасти към него?

# 41

Разбира се, нали това е идеята - не да лишаваме детето, а да го научим на правилния избор. От тази маса, отрупана със сладки, кока-кола и торта, той си взимаше само ядки и филия, без да има каквито и да е възбрани.

За какъв избор става въпрос, когато детето не знае какво е това торта, сладки ..... Последните никога не ги е яло /вероятно не ги е виждало/. Съвсем нормално на тази възраст да посяга към познатото.

Аз съм за разнообразие в храненето, както и да не се прекалява с каквито и да е храни. 

# 42
Слава на бога, че и други мислят така. Снощи една майка на наборче ме застреля с въпроса знам ли какво яде детето ми в градинбата. "Знам" казвам. А имало ли запръжки и как точно запържвали. Ами че какво му е лошото на 50 мл олио в мусаката, по дяволите. Почнах да се чувствам хипервиновна, че не ядем варено жито за закуска, картофена супа за обед и зеленчуци на пара за вечеря.
Успокойх се, че има и други мислещи като мен. Четейки мненията си мислех, че нещо не съм в ред  като позволявам на децата си да ядат такива храни. Едно време бабите и дядовците ни само със ЗДРАВОСЛОВНИ ХРАНИ са се хранили-нали така пък са живели до 100 години. Това си е мое мнение, но несмятам да ограничавам децата си-хапват си в нормални количества. Като ги гледам са си с нормално тегло ,така че определено няма от какво да се притеснявам. 

# 43
  • София
запишете го Самуил в държавна детска градина и елате след 2 месеца пак да споделите какво се случи с вредните храни...
моят син в яслата научи думите салам, кремвирш, вафла, бонбон, конфитюр, филийка с шоколад...
Той вече е там, ще видим. Възпитателите приеха положително, че някои неща при него са по-различни от другите деца, и то не само с храненето...

сериозно ли вярваш, че е възможно в една детска градина 24 деца да закусват филия с течен шоколад, а само Самуил да получава овесени ядки?  Laughing

# 44
Но това с "вредните" храни е мисия невъзможно. На бабите сто пъти им е казвано вместо тях да носят някой плод. Да ама не. Те си знаят какво може и какво не. Отделно на детската площадка се започва с едни чипсове, хрупанки, кроасанчето... Цял павилион се нарежда. Е как да я спра да не си вземе при положение, че всички си хапват. Струва ми се леко садистично да я дръпна настрани и да я гледам с какъв копнеж преглъща.
изобщо не е садистично. А бабите ще спрат да носят, като им вземеш вафлите от ръцете и ги изхвърлиш демонстративно, припомняйки, че си казвала много пъти това да не се носи вкъщи. Не е толкова страшно да им се опълчиш.

не бих твърдяла, че само в Бг има този проблем. В училището на сина ми децата са събрани от цял свят и масово мъкнат сокчета в кутийка, вафли, кексчета от магазина и пр. пакетирани и консервирани храни. Май само моят носи манджа засега.

Общи условия

Активация на акаунт