Забраната е по-лесна от решенията

• 8 132
  • 149
  •   1
Отговори
# 60
...
Когато Сами държи да опита, винаги му даваме. Когато сме на разходка и аз си купя вафла (няма как, отгледан съм с такива) му даваме и на него. Но няма особен интерес ...

Е, моето също - в крайна сметка децата ни са в едно и също положение, моето отгледано с реклами, твоето без, какъв е изводът?

За кариесите - не разбрах - вече налични кариеси са изчезнали или?
Да, няма вече кариеси.
А за резултата от реклами и възпитание ще се видят, когато забушуват хормоните в пубертета...

# 61
...
А за резултата от реклами и възпитание ще се видят, когато забушуват хормоните в пубертета...

Да, но това важи и за твоето дете  Simple Smile след години пак ще си пишем Simple Smile

За кариесите не бях чула, че могат да се "лекуват" така, но щом казваш  Rolling Eyes
Аз по време на млечните не съм яла вафли, шоколади и подобни, но имах кариеси и пломби Tired

# 62
...

Да, но това важи и за твоето дете  Simple Smile след години пак ще си пишем Simple Smile

За кариесите не бях чула, че могат да се "лекуват" така, но щом казваш  Rolling Eyes
Аз по време на млечните не съм яла вафли, шоколади и подобни, но имах кариеси и пломби Tired
Неговите не бяха кареси, но нещо като пред-кариесни, петна, които предшестват кариеса.
На зъбите, според Уестън Прайс влияе минералния състав на храната, а не типа. От липсата на минерали костта става пореста, чуплива, завъждат се бактерии и прочие. Той го нарича Денто-пороза (като Остеопороза).

Т.е. и да не си яла вафли, ако си карала на рафиниран хляб, баници и готвена храна - пак е същото. Ако днес бащите и майките ни имат здрави зъби, то е защото по тяхно време храната е имала високо минерално съдържание, почвата не е била изтощена, доматите не са били от Турция...

Той разказва за нации, които се хранят само с царевица и зеленчуци, други - само с месо, треси - с плодове. И при всичките зъбите са здрави, без дори да ги мият. Но всичките поемат в един или друг вид мастно разтворими витамини и много минерали, било с костен бульон, било със зеленчуци... Това е тайната. В Кълновете има много минерали.

# 63
  • София
За рекламите през последните години се наблюдава едно много особено явление - хората и в частност децата толкова се пренасищат от реклами, че престават да им обръщат внимание и да се влияят от тях. Щом веднъж детето разбере що е то реклама ще започне и да прави разлика между нея и качествата на продукта. Информираността е много важна.

Ами, децата защо не ядат достатъчно плодове и зеленчуци, пък били те и от Турция? Не са виновни само и единствено рекламите, а родителите. Писала съм и в други теми - ако на майката й е по-лесно да сложи на масата полуфабрикат от хладилните витрини (онези с панировките), вместо да сготви една проста супа от пресни продукти, то откъде детето да разбере каква храна да потребява? Преди няколко дни майката на едно дете от класа на моето каза, че детето рядко ходи пеша и затова тя била оставила колата надалеч. Обаче знаеше, че детето няма да е навито и каза, че ще го прилъже с ходене в КФС, което е на средата на пътя до колата. А детето буквално е дебело и мързеливо. То дори в часовете по физическо не иска да участва.

# 64
  • София
И телевизия гледа мойто, и банички и Зрънчо /олеле ужас/ яде, а кариеси няма и все гърчаво и здраво си ходи! Mr. Green

# 65
При нас положението е подобно на това при Людмил, но бабите ни не са толкова дисциплинирани . Иначе, колкото по-малко боклучави храни получава, толкова по-рядко се сеща за тях. досега няма нито един кариес.
А, и посещава два вида спорт за доста по-малка сума от споменатата в началото.

# 66
Не искам да обръщам темата в тема за здравословно хранене, но нека не забравяме - резултатите винаги се проявяват след години. Това че 6 годишно детенце днес е жизнено и здраво с чипсове и кола, не значи, че винаги ще е така. Ако сте го дарили със силно и здраво тяло, ще са му нужни 15-20 години да го задръсти с боклуци. И тогава ще дойдат болестите.

На две от съседските дечица, 5 и 9 години им откриха диабет  Shocked
Не знам, не ми се вижда нормално това, малко детенце с диабет. Но и двете съм виждал да се тъпчат с боклуци, пред безучастния поглед на родителите...

Последна редакция: нд, 04 окт 2009, 23:08 от Людмил

# 67
  • София
...
Когато Сами държи да опита, винаги му даваме. Когато сме на разходка и аз си купя вафла (няма как, отгледан съм с такива) му даваме и на него. Но няма особен интерес ...

Е, моето също - в крайна сметка децата ни са в едно и също положение, моето отгледано с реклами, твоето без, какъв е изводът?

Не, разбира се. Подобно нещо е... абсурд.
Понякога - не винаги - преди да се появи кариес на мястото, на което в неопределеното бъдеще може би ще има такъв, се появява... оцветяване. потъмняване.

# 68

Заболявания като диабет, множествена склероза и разни автоимунни, за които е странно да се проявят в детска възраст, почти сигурно е, че не храната е виновна, а новите, много пречистени ваксини. Нямам намерение да отварям тази тема, но за мен обяснението е точно това. Колкото повече ваксини сложиш на едно дете, толкова по-болно ще бъде и то от болести, за които лечение няма.

# 69

Заболявания като диабет, множествена склероза и разни автоимунни, за които е странно да се проявят в детска възраст, почти сигурно е, че не храната е виновна, а новите, много пречистени ваксини. Нямам намерение да отварям тази тема, но за мен обяснението е точно това. Колкото повече ваксини сложиш на едно дете, толкова по-болно ще бъде и то от болести, за които лечение няма.
Ние затова не сложихме нито една на Самуил. И не е боледувал, освен една грипна пневмония.

Последна редакция: пн, 05 окт 2009, 09:37 от Людмил

# 70
...

Не, разбира се. Подобно нещо е... абсурд.
Всъщнст не съвсем. Weston Price е провел обстойни опити, завръщайки се след световната си обиколка, прилагайки "примитивната" диета на тези народи върху градски деца с развалени зъби. Резултатите са били калциране на кариеси и прочие - всичко нагледно документирано с рентгенови снимки, изложени в книгата му. Но най-интересното е, че освен върху зъбите, правилното хранене оказало влияние и върху успеха на децата в училище.

"Several incidents of special interest occurred. Two different teachers came to me to inquire what had been done to make a particular child change from one of the poorest in the class in capacity to learn to one of the best. Dental caries is only one of the many expressions of our modern deficient nutritions."

Колко хубаво щеше да е тази книга да се прочете от всеки зъболекар. Тогава вместо рецепта с антибиотици и мазила, щяха да дават на клиентите си списък със здравословни храни.

# 71
Но най-интересното е, че освен върху зъбите, правилното хранене оказало влияние и върху успеха на децата в училище.

Такива изследвания са правени не само от автора на тази книга, поне аз съм попадала и на филмчета, и на статии по въпроса. Правени са сред американски ученици и са установили, че там, където в стола на училището се предлага здравословна храна, поведението на децата се променя към по-добро и нивото на агресия спада. Счита се, че е заради по-малкото съдържание на подобрители и консерванти в храната.
А иначе зъболекарите винаги препоръчват да се ограничава захарта и тестените изделия, поне аз не съм срещала детски зъболекар, който да не казва на децата какво е вредно за зъбките  Grinning

# 72
А как излекувахте грипната пневмония? С кълнове или с лекарства, които са си чиста химия?

# 73
...
Т.е. и да не си яла вафли, ако си карала на рафиниран хляб, баници и готвена храна - пак е същото. Ако днес бащите и майките ни имат здрави зъби, то е защото по тяхно време храната е имала високо минерално съдържание, почвата не е била изтощена, доматите не са били от Турция...

Той разказва за нации, които се хранят само с царевица и зеленчуци, други - само с месо, треси - с плодове. И при всичките зъбите са здрави, без дори да ги мият. Но всичките поемат в един или друг вид мастно разтворими витамини и много минерали, било с костен бульон, било със зеленчуци... Това е тайната. В Кълновете има много минерали.

На тези нации си е наследствена здравината на зъбите, каквото и да са яли, нещата не биха се променили (освен при грайно гладуване да кажем).
Аз не че съм яла здравословна храна, но е била същата като на мъжа ми, даже по-здравословна, защото основно е била произвеждана вкъщи, без изкуствени неща, а неговата купувана от магазина, откакто се събрахме ядем едно и също, той има 4 пломби (от детството му), аз имам 16 + 2 коронки и 1 изваден - всичко това до 16 г. възраст, след това край, не са мръднали  newsm78 а като време съвпада точно с момента, в който започнах да се храня най-зле, да пия алкохол, да пуша  Confused при родителите ми по същия начин, вече са на по 50+ и зъбите им не мърдат от положението през пубертета и не мога да кажа, че са се хранили здравословно, особено майка ми от 30 до 50 г. изяждаше огромни количества щоколадови изделия, иначе са на хляб бял + манджи.

Що се отнася до боледуването и храненето - фактор е, съгласна съм, но както ти казваш, че детето ти не боледува, защото се храни без месо и само с чиста храна, аз мога да кажа обратното, защото моето яде месо всеки ден, пазаруваме от магазина, освен това живее в най-мръсния град, ходи вече трета година на градина, а там както знаеш е развъдник на каквото се сетиш.
Аз пък боледувам леко и не пия лекарства от 1989 (тогава ми извадиха сливиците Laughing), мъжът ми също боледува много рядко и не пие нищо.

С две думи - за зъбите не мога да повярвам, че е решаващо, освен при храйни ситуации - недохранване или менюто да се изчерпва изцяло с еднообразна храна, шоколад например.

За болеудването - много фактори има - наследственост, балансирано хранене (но за мен то включва и месо), дори продуктите да не са супер чисти, не е решаващо, без полуфабрикати, начинът на приготвяне на храната - варене и печене, неизнежване, лекарства само в крайна нужда ...

# 74
Дъщеря ми гледа реклами от6 новородена.
До 2 г. не беше пробвала нищо подсладено/сладко.
След това е опитвала, но не си пада много по тях.
Случва се 1 път в месеца да изяде нещо шоколадово.
Единственото нещо, което е поискала от реклама е това.

Основната причина за мен си остава начинът на хранене в семейството. И не забраните, а мотивираотообяснение защо не е полезно да се яде всеки ден "боклук".

П.П. Сладки неща от типа, за който става дума проядох късно, но кариеси имах още на млчените зъби, генетично е, няма начин.
Детето ми няма, въпреки, че пиеше мляко до дърти години и всички ме плашеха, но и при нея е генетично - наследила е рода на баща си.

И аз така, но наопаки, значи, не мисля, че гледането на реклами/ТВ/ и въобще крайното е решение.Аз не одобрявам крайните неща просто.Инак идеите за здравословно не са ми чужди.Когато съм яла шоколад пред голямата-не е посягала и не е искала-може да ви е странно, но има И такива деца.Не е пила и мляко от биберон дълго, но на година и половина се сдоби с кариес.Аз самата имам доста "хубави" зъби, бащата на детето-също, на него му се е наложила 1 пломба през живота му да сложат, та откъм ген да кажем, че сме го уредили детето, вредни храни не сме давали, но ето ти беда.Малката ми дъщеря не подбира.Докопала шоколад не спира, докато не му види края.От нея вече се налага да крия.Отгоре на всичко си смука и палеца, но до момента зъбите и са бисерчета и чудесно подредени. ThinkingЗа боледуването-нито ги пазя от вредни храни, нито ги подсилвам с имуностимулатори, общо взето съм на принципа-нека пробват, ако им харесва....Ходят от бебета на ясли и не са пили АБ, малката е даже недоносена и т.н. и т.н.
А за рекламите-чудесно отсява детето ми, имам му доверие, случвало се е да обсъждаме "качеството" на даден продукт и т.н. и т.н., за мен лично често има какво да научим, макар и извличайки от рекламата тема за раговор.

Общи условия

Активация на акаунт