Раждане вкъщи 5

• 44 729
  • 778
  •   1
Отговори
# 90
Мда, и тук се леят сълзи Laughing

# 91
Все се каня и зябравям да питам, какво всъщнос е това "отлепяне на мехура", което Ескориал и Щастливката споменават, че се прави в края на бременността?

# 92
  • Варна
Ето къде сте се скрили... Simple Smile

Приятна среща момичета, ще чакам да разкажете после какво сте измислили. Броите ме и мен в редакционно-пишещата колегия, нали?

# 93
Мег отлепянето на мехура, поне на мен както са ми го обяснили се прави при гинекологичен преглед, докато ти проверяват разкритието. Просто с единия пръст отлепят съвсем малка част, като слагат пръста си между стената на матката и околоплодния мехур.
Някои жени твърдят, че ги боли - на мен два пъти са ми го правили и нищо не съм усетила.

# 94
Eскориал, благодаря Simple Smile
А защо се прави? Евентулно трябва да има поне 1 см разкритие, за да се направи  Thinking Не уваличава ли това риска от инфекции? Възможно ли е при тази процедура непредвидено да се пукне мухура?

# 95
Добро утро.  Simple Smile
Как се казва на английски това отлепяне?  newsm78
Отивам да гледам клипчето.  Flutter

# 96
Кюбит - membrane sweep мисля.

Мег може би трябва да има разкритие...не знам...иначе как ще стигнеш до мехура. За инфекции...риска според мен си е същия като при гинекологичен преглед за проверяване на разкритието.
А дали може да се пукне мехура - това вече не знам. Ако е някой много тънък мехур..... Моите все са едни дебели - пукат се в последния момент  Simple Smile

# 97
Отлепването на мехура и на мен го направиха в Канада. Имах 1-2см разкритие. По време на манипулацията не ме болеше, но след това имах дискомфорт и леко кървене, което било нормално, ако е кафеникаво.

Последна редакция: пт, 09 окт 2009, 10:43 от Вери

# 98
Ау Вери - недей така! Това не е пукане на мехура, а само отлепване.
Има огромна разлика!

# 99
На мен пукането ми ясно защо го правят, но защо правят отлепянето??

# 100
Мег, правят го за да тръгне по-скоро раждането.  До колкото знам го праят за да се избегне преносване, т.е. около термина, а не по-рано.  На мен ми го направиха при първата бременност един-два дни преди термина и на термина почнах да раждам. 

# 101
Извинявайте че като черна станция все въпроси ръся, ама нищичко не знам за това отлепяне, не съм го срещала по книгите, затова така питам. И пак:
По какъв начин допринася за започване на раждането?

# 102

Как се казва на английски това отлепяне?  newsm78

Stripping the Membranes

Stripping the membranes is where a health care provider will separate your bag of water from the cervix, it is not intended to break your water, however, it may. It may also cause infection, and may be painful for some.

The reason that we tell people that we are stripping their membranes is to "get things going" in regards to labor. This little technique is usually done during a vaginal exam at the end of pregnancy, with or without the knowledge or consent of the woman.

Stripping the membranes, we are told, is supposed to stimulate production of prostiglandins in the cervix and bring on contractions. I have heard doctors tell my clients after stripping their membranes they will have the baby in two days. While this may appear to work for some, at term it's all a guessing game. There is no scientific work to date that can back up the routine procedure of stripping membranes.

You may want to ask your care provider to avoid this procedure if you are worried about the effects and risks. Or you may want to avoid vaginal exams during the end of pregnancy for the same reasons, because unfortunately the cannot accurately predict when we will give birth.
http://www.childbirth.org/articles/strip.html

Мда, след като на прегледа ми 3 седмици преди термина точно преди вагиналния преглед предупредих лекарката ми да ме ми отлепва мехура (и как да не я предупреждавам, като тя ме посрещна с думите "Вие още сте бременна?"), преди последния  преглед тъкмо се чудех как пак да й го кажа без да изглеждам досадна и тя ми казва: "Само ще ви докосна да видя какво е разкритието" Laughing Нали като я питах дали при тях е рутинна практика, тя ми каза че го прави рутинно, но на мен няма да го прави.
Когато преди последното ми раждане ми го направиха без да ме предупредят, усетих болка. Каква беше разликата с непредизвиканото раждане от преди това? При непредизвиканото и при предизвиканото отидох в болницата след 5 часа контракции които бяха станали интензивни, но в първия случай разкритието ми беше 9 см, а в следващия, когато по принцип всичко трябва да става по-бързо, беше едва 5, при условие че седмици преди това ми беше 3 см. Просто тялото ми не е било готово за раждане, въпреки разкритието от 3 см. Като сравнявах с предишното раждане, мислех че отивам с почти пълно разкритие, иначе никога не бих отишла тогава. И въпреки това раждането вървеше нормално, разкритието стана 7 см., но те пак решиха че не могат да ме оставят без окситоксин и пукане на мехур Sick Само ме е яд че им отказах епидурала и се мъчих толкова безсмислено (при окситоксин, особено при мен както ми увеличиха дозата 6 пъти, болката става неописуема), ако съм знаела че пак ще стигна до ножа, щях да си го спестя. Та ако някоя от вас все пак реши да ражда в болница, обезателно предупреждавайте че не искате да ви правят това. Тази манипулация се прави и в България, от форума бях чела за това и затова се сетих да питам след оня болезнен вагинален преглед дали не са ми го направили. Иначе изобщо нямаше и да ми кажат. Между другото и двете ми нормални раждания станаха няколко дни след термин (без никакви симптоми за преносване у децата), само раждането със секцио беше преди термина и наистина точно 2 дни след като ми отлепиха мехура.  

Ето още по въпроса:
 Accumulated evidence and clinical common sense tell us that membrane stripping is marginally effective, always painful, and sometimes dangerous; it should be abandoned by today's pregnancy care providers. If membrane stripping is actually considered to be indicated, there should be written, informed patient consent so as to ensure patient knowledge and reduce professional liability.

This once widely taught procedure entails digitally entering the cervix and physically "sweeping" or separating fetal amniochorion from the maternal decidua, with the consequent release of potentially pharmacologic concentrations of prostaglandins. Where membrane stripping is still practiced, putative reasons include. "prevention of postdates," "impending macrosomia," or patient or practitioner preference for hastening labor.

Despite well-reasoned concerns, some practitioners continue to serially strip membranes even in the presence of GBS, a well-known perinatal pathogen. Instances of electively stripping membranes before term is reached are documented.

We and others have taken note of severe intrauterine infections subsequent to membrane stripping. Stillbirth, observed intrapartum death, overwhelming neonatal sepsis, and meningitis and/or encephalitis with permanent brain injury are all "low-frequency" but catastrophic consequences of invasive membrane stripping.

How are potentially virulent cervicovaginal microbes transported into the child's intrauterine environment? Simple: The inserted finger directly transports cervicovaginal microbes into the lower uterine space and inoculates the fetal membranes and maternal decidua with potentially massive numbers of microflora. Subsequent cervical bleeding is often regarded as proof of a "good job." In fact, bleeding signifies tissue trauma and necrosis. Blood is a prime nutrient for most pathogens. Chopped meat liquid broth remains the preferred culture media for anaerobic bacteria.

Uterine contractions, spontaneous or stimulated, may also actively transport cervical microorganisms into the uterus. This common physiologic phenomenon has been colloquially termed "upsuck." The fact that primary ascending intrauterine infections are not more common is a testament to the power of innate and acquired immune processes in the mother and baby.

There are effective alternatives to membrane stripping. One of my colleagues puts it this way: "Just induce the mothers who actually need to be induced, and document your reasons."

Membrane stripping is an always painful, potentially dangerous, and clinically unnecessary "hand-me-down" procedure from our obstetric past. Membrane stripping should be abandoned by practitioners, proscribed by delivery units, and opposed by informed patients. If still performed, patient consent and negative GBS screening culture are mandatory. We should keep our fingers to ourselves.

Dr. James A. McGregor is visiting professor of obstetrics and gynecology at the University of Southern California, Los Angeles.
COPYRIGHT 2004 International Medical News Group
COPYRIGHT 2008 Gale, Cengage Learning

Последна редакция: пт, 09 окт 2009, 04:05 от heureuse

# 103
heureuse  bouquet
По-изчерпателно едва ли може да бъде  Grinning
Както и предположих, увеличава риска от инфекции, както и всеки вагинален преглед...

# 104
Ау Вери - недей така! Това не е пукане на мехура, а само отлепване.
Има огромна разлика!

Ми да, има. За отлепяне става дума. Уж прочитам винаги какво съм писала преди да го пусна, но този път не знам къде съм бляла.
Благодаря, че не поправи. Успях да го редактирам.  Wink

Да, правят го, за да почне по-скоро раждането. Но не и при мен. Аз нямаше как да сравня с предишното ми раждане. По едно време, обаче, толкова бяха силни и интензивни контракциите, толкова ме болеше, че и аз като heureuse реших, че съм с пълно разкритие и побързах да отида в болницата. А то какво се оказа, някакви си 4см. При следваща бременност толкова неща бих си спестила.

Последна редакция: пт, 09 окт 2009, 10:52 от Вери

Общи условия

Активация на акаунт