Работна група: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

• 15 758
  • 127
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте момичета,аз съм майка на дете с диабет,незнам дали точно тук е мястото,но мисля,че е редно да знаете и за този проблем.
Днес директорката на у-щето,в което учи дъщерями ми уведоми,че от януари месец влиза в сила решение на Столично Община с което се премахва всекидневното присъствие на мед.сестра в учичището тъй като броя на учениците е под 800.Една сестра ще ходи в две училища, където ще е два дни в седмицата или всеки ден ,но за 3часа.Това за мен лично е много притеснително,тъй като в училището има 3 деца с диабет,1 с епилипсия,2с хипертония,9 с астма и.т.н,това са сериозни заболяваня и според мен присъствието на сестра е повече от необходимо.Според господата от столична Община в спешните случай,когато я няма сестрата ще се вика бърза помощ,което е абсурдно.За пример ще ви дам моето дете ,което миналата година получи хипоглекимия по време на у-ще и сестрата и бе поставила мескулно необходимото лекарство,в такъв случай забавянето понякога и с минути може да е критично и детето да изпадне в кома.Когато беше пристигнала бърза помощ детето вече беше на крака и адекватно.Моля Ви дайте идеи и предложения какво може да се направи да се спре този абсурд.

# 106
Нямам думи вече, това не може да е истина. Приеха в новия закон за здравето, че задължително във всяко у-ще трябва да разкрият лекарски кабинет, а от общината си правят каквото си искат, образованието ги няма никакви, те нямат общо естествено....Значи тия горе, всяко министерство си пише някакви закони за красота, в буквалния смисъл, а надолу всеки си прави каквото му хрумне, колкото му разбира главата и както му изнася!?

Какво да правим. Ние ще го кажем това, ама то най-добре всеки да подаде тези случаи лично, защото това са безумия и точно сега са се хванали уж да ги оправят и искат помощта на НПО и обикновените хора за това. За тази цел утре ще пуснем тук мейлите, където да подавате конкретните сигнали, на тях това им е работата, да хванат от тия сигнали да извадят целия проблем и да го оправят и в законодателството, и с общините и изобщо.

# 107
Ето днешното предаване "Жените" с Марта Вачкова и трудната любов към децата ни...а от предаването се вижда, че за нас, майките, любовта към децата ни е най- естественото и силно нещо...от майките и татковците блика заразяваща вяра и любов..вярваме, че става заразяващо и за управниците ни:

http://bnt.bg/bg/productions/92/edition/4587/jenite_4_noemvri_20 … eca_s_uvrejdanija

# 108
Тео,моля те дай ги тези имейли,ще пишем,ще говоря и с другите майки на децата в у-щето,вярвам,че ще ни подкрепят и родителите на дечица без заболяваня.Аз вчера се свързах и с председателката на Асоцияциата на децата с диабет-Ели Котова,тя също ще проучи за какво точно става въпрос,тъй като това е решение но Столична Община.Вярвам,че и тя ще ни помогне както го е правила винаги досега,защото тя е човек който  е винаги насреща.

# 109
                                                        Столична ощина дирекция "Здравеопазване"                                                                                         
                                                                Уважаеми господин/госпожо Директор

Изискванията на наредба №3 /27.04.2000г,чл.5,ал.1 на Министъра на здравеопазването:"Минималния брой ученици,обслужвани от един медицински специалист,е 800.Когато в две или повече училища намиращи се на територията на една община учат по малко 800 ученика,медицинския специалист може да обслужва  и повече от едно училище.
 Искаме да Ви уведомим,че трудовите възнаграждения на медицинските специалисти в здравните кабинети са делегирана държавна отговорност.Решението на Министерския Съвет №29/23.01.2009 определя единните разходни стандарти за финансиране чрез бюджетите на общините за 2009г.определят държавната дейноста.
 За да бъдът спазени изискванията  на горните нормативни документи,ще се наложи актуализиране на щата на обслужване на медицинските специалисти.Това означава ,че една част от тях  в училищата  с брой на учениците под норматива,ще преминат на намалено работно време,съответстващо на броя на обслужваните от един медицински специалист ученици.
 Дирекциа"Здравеопазване"е на ясно с неудобството в тези посочени ситуаций.Изготвила е доклад  до председателя на постоянната комисия  по здравеопазване  и социална политика към СОС.

Е това е ,както писах в нашето у-ще има 500 ученика,но има достатъчно деца със сериозни заболяваня,и смятам,че присъствието на мед.сестра през целия учебен ден е наложителна.

# 110
valeriimitrev@gmail.com

Това е мейла на д-р Валерий Митрев, зам. министър.

# 111
Здравейте, майка съм на 2 годишно дете с евентуални съмнения за аутизъм. Забелязахме промените рано, но това, че може да е аутизъм видяхме на 1г и 9м. Тъй като е малък никой не му поставя диагноза. Седмично се налага да плащаме за логопеди, специални педагози, психолози и т.н. по около 130 лв, което за 4 седмици е 520 лв. Всички специалисти са на мнение, че трябва да се започне лечение и да не се чака детето да става на 3г., за да може да се повлияе максимално добре от терапията. Мен ме притесни регистъра за децата, който се обмисля. Детето ми на този етап, ако изобщо е аутизъм е в някаква лека форма и има вероятност, развитието му да е било забавено поради друг здравословен проблем, който вече е преодолян. Ако деца като моето бъдат включени в регистър, а те се развиват сравнително добре, това може да им се отрази на бъдещето като по-големи деца и като възрастни. От друга страна семействата на децата от аутистичния спектър често изнемогват финансово (предполагам подобно на останалите, в които има заболявания или увреждания) и има много деца, които по финансови причини нямат достъп до терапия. Децата се влошават силно,а  родителите им са безсилни. Медикаменти, ако детето е само с аутизъм поне при нас не се налага да приемаме. Но не знам как е за децата с по-тежките форми от спектъра. Вместо центровете за работа с деца да търсят спонсори и/или родителите да плащат често невъзможни суми, би било добре, ако за всяко дете с подобна необходимост се издава информация от лекар и/или специалист и да бъдат отпускани месечни средства директно към центъра и/или специалистите, в които родителите са избрали  да ходи на терапия това дете.  

Децата с онкологични заболявания, често имат нужда от специфично лечение, което тук не им се осигурява и вероятно е време наистина да се направи нещо с фонда за лечение на децата в чужбина. Предполагам и при тях има множество лекарства, които не се внасят. Подкрепям казаното по-напред в темата, че трябва да се подобри работата на нашите лекари с тези в чужбина и ако има по-адекватно лечение за децата и възрастните, то трябва да се приложи. Предполагам на всички ни е омръзнала високата чувствителност на лекарите, дали били те компетентни или не. Може би трябва да се помисли и за промяна на каквото е необходимо и доказателства за вина на лекар да се приемат не само от бг лекари, а и мнения и становища на независими чуждестранни комисии.

Извинявам се за емоционалността си, силно се развълнува от всичко написано по темата и се надявам живота на децата ни да се подобри значително  Praynig

# 112
Здравейте, майка съм на 2 годишно дете с евентуални съмнения за аутизъм. Забелязахме промените рано, но това, че може да е аутизъм видяхме на 1г и 9м. Тъй като е малък никой не му поставя диагноза. Седмично се налага да плащаме за логопеди, специални педагози, психолози и т.н. по около 130 лв, което за 4 седмици е 520 лв. Всички специалисти са на мнение, че трябва да се започне лечение и да не се чака детето да става на 3г., за да може да се повлияе максимално добре от терапията. Мен ме притесни регистъра за децата, който се обмисля. Детето ми на този етап, ако изобщо е аутизъм е в някаква лека форма и има вероятност, развитието му да е било забавено поради друг здравословен проблем, който вече е преодолян. Ако деца като моето бъдат включени в регистър, а те се развиват сравнително добре, това може да им се отрази на бъдещето като по-големи деца и като възрастни. От друга страна семействата на децата от аутистичния спектър често изнемогват финансово (предполагам подобно на останалите, в които има заболявания или увреждания) и има много деца, които по финансови причини нямат достъп до терапия. Децата се влошават силно,а  родителите им са безсилни. Медикаменти, ако детето е само с аутизъм поне при нас не се налага да приемаме. Но не знам как е за децата с по-тежките форми от спектъра. Вместо центровете за работа с деца да търсят спонсори и/или родителите да плащат често невъзможни суми, би било добре, ако за всяко дете с подобна необходимост се издава информация от лекар и/или специалист и да бъдат отпускани месечни средства директно към центъра и/или специалистите, в които родителите са избрали  да ходи на терапия това дете. 

Децата с онкологични заболявания, често имат нужда от специфично лечение, което тук не им се осигурява и вероятно е време наистина да се направи нещо с фонда за лечение на децата в чужбина. Предполагам и при тях има множество лекарства, които не се внасят. Подкрепям казаното по-напред в темата, че трябва да се подобри работата на нашите лекари с тези в чужбина и ако има по-адекватно лечение за децата и възрастните, то трябва да се приложи. Предполагам на всички ни е омръзнала високата чувствителност на лекарите, дали били те компетентни или не. Може би трябва да се помисли и за промяна на каквото е необходимо и доказателства за вина на лекар да се приемат не само от бг лекари, а и мнения и становища на независими чуждестранни комисии.

Извинявам се за емоционалността си, силно се развълнува от всичко написано по темата и се надявам живота на децата ни да се подобри значително  Praynig

Разбирам,,че сте развълнувана,че сте гневна,но не разбирам и отказвам да разбера частта от писанието Ви,която казва колко вреда може да нанесе на едно дете  факта,че фигурира в регистър за деца с увреждания.
Казвам не разбирам и отказвам да разбера,защото целта на този регистър е да даде точна информация за броя на децата с увреждания в България,на базата на която да се изготви оценка какви средства ще са необходими за качествена грижа за тези деца,която да включва финансов,кадрови и базов ресурс-лекарства,терапии,дневни центрове,брой необходими специалисти-всичко ,което е нужно за да живее едно специално дете нормално и да  развива потенциала си.
Без извинение,но какво очакват някои-ще се правят официално и по документи,че детето им няма проблем,а неофициално ще мрънкат,че то не получава адекватни грижи-е няма как да се случи,ако никой не е информиран за наличието на нуждите му.Не проумявам как някои родители дори се срамуват от децата си,сякаш да си болен е въпрос на избор ooooh!
В предложенията си категорично сме отбелязали,че включването на едно дете със специални потребности в регистъра на деца с увреждания да става само сред писмено заявление на родителите(осиновители,приемни родители и прочие),че желаят това.
Относно наименованието дете с увреждане,предложихме друго:

Предлагаме нова формулировка: „Деца със специални потребности”

Тази  формулировка обхваща всички деца –деца с увреждания( физически и/или ментални,емоционални,психически и/или поведенчески проблеми), трудно лечими заболявания,редки и/или генетичнизаболявания,с малформации,хронични заболявания, липсващи и/или трансплантирани тъкани и органи,специални образователни потребности. Освен това е много по-хуманна.

Друг е въпроса каква часът от предложенията ни ще станат реалност  bouquet

# 113
Разбирам,,че сте развълнувана,че сте гневна,но не разбирам и отказвам да разбера частта от писанието Ви,която казва колко вреда може да нанесе на едно дете  факта,че фигурира в регистър за деца с увреждания.
Казвам не разбирам и отказвам да разбера,защото целта на този регистър е да даде точна информация за броя на децата с увреждания в България,на базата на която да се изготви оценка какви средства ще са необходими за качествена грижа за тези деца,която да включва финансов,кадрови и базов ресурс-лекарства,терапии,дневни центрове,брой необходими специалисти-всичко ,което е нужно за да живее едно специално дете нормално и да  развива потенциала си.
Без извинение,но какво очакват някои-ще се правят официално и по документи,че детето им няма проблем,а неофициално ще мрънкат,че то не получава адекватни грижи-е няма как да се случи,ако никой не е информиран за наличието на нуждите му.Не проумявам как някои родители дори се срамуват от децата си,сякаш да си болен е въпрос на избор ooooh!
Определено не си ме разбрала. Аз си го обичам такъв какъвто е и правя най-доброто, на което съм способна за него. Моето дете не се знае дали въобще ще има някакъв проблем, може да има, може и да няма. Преди да навърши 3 той реално не може да има диагноза. Защо тогава да бъде вмъкнат в регистър на деца с увреждания. След 3, ако се потвърди диагноза да, но преди това  Thinking Да той има нужда от терапия, но все още не се знае има ли или няма заболяване/състояние или който както си го нарича. За децата под 3г. като превенция за отключване на аутизъм (или както се нарича) да има възможност според преценка на специалисти да се подава молба и да се отпускат средства, които да се превеждат директно на центъра или специалистите. Това е моето предложение  Peace

# 114
Разбирам,,че сте развълнувана,че сте гневна,но не разбирам и отказвам да разбера частта от писанието Ви,която казва колко вреда може да нанесе на едно дете  факта,че фигурира в регистър за деца с увреждания.
Казвам не разбирам и отказвам да разбера,защото целта на този регистър е да даде точна информация за броя на децата с увреждания в България,на базата на която да се изготви оценка какви средства ще са необходими за качествена грижа за тези деца,която да включва финансов,кадрови и базов ресурс-лекарства,терапии,дневни центрове,брой необходими специалисти-всичко ,което е нужно за да живее едно специално дете нормално и да  развива потенциала си.
Определено не си ме разбрала. Аз си го обичам такъв какъвто е и правя най-доброто, на което съм способна за него. Моето дете не се знае дали въобще ще има някакъв проблем, може да има, може и да няма. Преди да навърши 3 той реално не може да има диагноза. Защо тогава да бъде вмъкнат в регистър на деца с увреждания. След 3, ако се потвърди диагноза да, но преди това  Thinking Да той има нужда от терапия, но все още не се знае има ли или няма заболяване/състояние или който както си го нарича. За децата под 3г. като превенция за отключване на аутизъм (или както се нарича) да има възможност според преценка на специалисти да се подава молба и да се отпускат средства, които да се превеждат директно на центъра или специалистите. Това е моето предложение  Peace
Явно вие не сте ме разбрала,за това ще го кажа по друг начин-за да преведе някой пари за Вашето дете в определения център,и да осигури наличието на дадените специалисти,които да работят с него ,някъде в регистър или както щете го наречете трябва да има информация,че това дете има нужда от тези неща,защото в момента се работи точно по Вашия принцип-дават се някакви пари,отпускат се някакви бройки,но желаещите са много и нуждите им не могат да бъдат покрити ,защото никой не знае колко точно на брой са нуждаещите се.
А както се влиза така и излиза от един регистър.
Казвате,че приемате детето си такова каквото е,че няма още диагноза,но в същото това време детето Ви се нуждае от лечение,е,искате ли да получи такова или не?Много заболявания до определена възраст не се диагностицират ,тоест не биват наричани с определен термин и това лишава децата от лечение,което проведено  навреме им помага да избегнат тежка инвалидизация,в такъв случай какво бихте си избрала-диагноза завършила с лечение и щастлив край,или затваряне на очите с надеждата -а дано ни отмине и ще си плащате както досега сама лечението?
Защото само хипотетично си го представете-Вашето дете има нужда от дадени процедури със специалисти в даден център да речем и вие си го водите-там са отпуснати пари,но при наличието на регистър парите,които ще се отпъускат ще е според броя на нуждаещите се деца и какво ще стане,ако всеки който има нужда ,но не желае да е в регистъра се втурне към този център,ще е същото както сега-няма информация колко са децата,има създадени тук таме бази със специалисти,бази,които не могат да обхванат всички нуждаещи се и ползата за децата ни ще е отново никаква.
Пожелавам детенцето Ви да е здраво Hug и никога да не разберете в какъв омагьосан кръг се въртим ние родителите на деца с увреждания,моето мнение относно регистъра повечето го знаят-не ми пука дори табелка на челото да му лепната на моя син,стига това да помогне да получи нужното лечение ,за да развие на максимум потенциала си,което ще му помогне в бъдеще да се справя сам без мама.  bouquet

# 115
Вместо центровете за работа с деца да търсят спонсори и/или родителите да плащат често невъзможни суми, би било добре, ако за всяко дете с подобна необходимост се издава информация от лекар и/или специалист и да бъдат отпускани месечни средства директно към центъра и/или специалистите, в които родителите са избрали  да ходи на терапия това дете.  

Toва предполага и залага възможности за много лесни злоупотреби, представи си само какво чудо от "диагнози", по-точно "деца с определена необходимост" ще се напишат, направо ще има бум в увеличаването на тези деца. Схемата ще е здравна каса - център/специалист, родителя я знае, я не знае, че детето му има специална необходимост.

По-скоро според мен, трябва както ние предлагаме да има специално насочена програма към тези семейства, и когато има специфичен проблем с детето, след съответните прегледи, консултации с детето, преценяване на необходимостите и издадените документи, семейството да може да се включи в програмата за подпомагане. Подпомагането да е според индивидуалния и конкретен случай на детето.

Регистър трябва да има, но е много важно как точно и откъде ще събират данните за него, и задължително да се изисква съгласието на родителите, т.е. в самия механизъм на регистъра да е заложено това като задължително условие. Важна е целта на регистъра и какво ще следва от него, действително подпомагане в отглеждането и развиване потенциала на детето, т.е. да се заложат необходимите средства за семействата и услуги в областните центрове, а не просто да се правят някакви списъци.

# 116
  • варна
 Госпожо, този регистър няма да бъде табло, лепнато насред площада ви, с имена и снимки. Никой няма да прави фашизъм и да заклеймява деца като увредени. Ясно е, че целта не е да се етикират децата.
 Но за да получи детето ви грижи и пари за тях , по преценка на лекуващия лекар, трябва парите да се предвидят в бюджет предварително и да се отпуснат по съответен ред. Няма как държавен чиновник да гадае, че трябват пари на вашето дете, без да заявите това документално. А най-лесно е да се преброят съответните деца, и като се види колко са много, проблемът да се реши генерално, като се създадат съответните места - центрове за оказване на комплексна помощ за деца като вашето, преди да са се развили проблемите им.
 Пък и човек сам ще решава, дали иска да се включи в него, това няма да е задължително.

# 117
Добре де, толкова ли е сложно да се направи регистър. Не могат ли да се раздадат формуляри при лекарите, соц. работници, комисиите..., и на родителя да се предложи формуляра, да се запознае, помисли. В него естествено ще е обяснена подробно целта за събиране на данните, и всеки родител да може сам да си прецени. Ако реши, попълва формуляра, описва се подробно диагнозата на детето, необходими лечения, състояние, необходими лекарства, статут на семейството, други проблеми, например с детска градина, училища, липса на център, специалисти... Така не само, че ще се заложи задължително родителя сам да избере дали да включи детето в регистъра, но и ще съберат данни за проблемите по градове, общини, райони, изобщо ще имат пълната картинка на проблема и много по-лесно ще се види къде, какви средства трябват и какви мерки да се вземат.

# 118
  • София
За регистъра и на мен не ми се вижда чак толкова трудно, стига да има желание. Ще се попълни от 2 места
- решенията на ТЕЛК и ЛКК, предполагам, че се въвеждат някъде и може да се направи справка, колко от тях са на деца и справка по заболяванията.
- ресурсните центрове, броя на децата в тях, колко от тях са с друго заболяване /ТЕЛК/ и колко само със СОП.
От тези две места и сега може да се види колко са децата с проблеми, с какви заболявания са. Въпрос е на малка обработка на информацията. Така, че просто всички държавници се оправдават, че нямат данни и се опитват да разтакават нещата 1-2 години.

А според мен трябва да се промени начина на ресурсно подпомагане и той да обхваща деца над 1 година. Сега ресурсното подпомагане е за деца, които ходят на ДГ и до 3-4 години никой не работи с децата, а ако за детето няма места или е очевидно, че среда с 30 деца не е подходяща за него то си остава до 7 години без ресурсно подпомагане.
И дано някой управник да разбере, че колкото по-рано се започне работа с децата, толкова по-малко проблеми ще има с това дете за в бъдеще /като част от социалната и образователната система/.

# 119
имало ли е нови срещи след внасянето на проекто- бюджета за следващата година в НС? защото повечето предложения са обвръзани с пари от бюджета. ако в него няма предвиждания, това значи ли че всички положителни промени ще се отлагат до догодина или до след края на кризата /както сега е модерно/? някой с актуална информация може ли да се включи?

Общи условия

Активация на акаунт