Как излекувахме зъбите на детето без зъболекар и лекарства

• 82 077
  • 523
  •   1
Отговори
# 315
Никъде не срещнах да се загатва дори, че маята е създадена изкуствено или че издържа при много високи температури, както учи руският професор. Във видеото, за което дадох май линк някъде по-назад във форума, той най-авторитетно твърди, че хората, които ядат хляб с мая са предразположени към алкохолизъм. Обяснението е, че понеже при ферментацията се отделят СО2 и алкохол, живата все още мая в хляба продължава да си ферментира в организма и да го 'алкохолизира'. Дава и пример с киселото зеле, където според него пък не се отделял алкохол при млечно-киселата ферментация и то си е едно съвсем обикновенно и безвредно кисело зеле...Как ви звучи това? На мен лично идиотски.
Абстрахирам се от цитираните имена на учени, томове и страници, защото нито мога, нито искам да ги проверявам. Основната дейност на този човек, е да тръби за заговор за унищожението на Великия руски народ и да се бори срещу алкохолизма, тъй че историята с хляба е много удобна подкрепа.

Доколкото успях да схвана, в маята и в закваската 'дивата мая' се 'улавя' по различен начин и протичат различни процеси. Но и в двата случая се говори за един и същи микроорганизъм - Saccharomyces cerevisiae. Съществуват сигурно десетки рецепти и технологии.
Качеството на промишления хляб зависи едновременно от много фактори, като вид, транспорт и съхранение на зърното, обработка против вредители, смилането на брашното, отново транспорт, съхранение и химична обработка, добросъвестност на производителя - доколко спазва рецептурата, технологията, как контролира процесите, доколко съкращава времето с цел бърза печалба и прочие, и прочие неща. Това важи и за производителите на мая. Ето накратко какво казаха от Финска Мая Оу:

- маята е безглутенова (не се произвежда на база зърнени суровини)
- не съдържа генно-модифицирани клетки
- в производството не се употребяват генно-модифицирани суровини, нито антибиотици
- не съдържа изкуствени добавки и затова е подходяща за т.н. 'екологично пекарство'
- на всички етапи от процеса се следи и контролира микробиологичния състав

Както би казал един познат 'Ееее, и те са в Матрицата, мислят си, че правят добро'. Все пак е истина, че ако поне част от тези неща не се спазват, хлябът в магазина едва ли ще е от най-полезните. Но понеже и аз не вярвам в световния заговор за депопулация на населението, решавам да се доверя. А има и избор, не е много трудно да се открие добрият хляб на пазара, ако нямаш възможност да си го приготвиш сам, а болшинството от хората наистина нямат.

Амber, забелязах, че си от Русе. Там нямаше ли завод за мая? Може би има начин да се проучи какво се прави точно.

Не знам какво казват лечителите или Дънов например, някой тук спомена нещо и сигурно може да каже повече по въпроса. Ето това е от един руски сайт, превеждам най-основното:

'Дрождите са един от най-богатите източници на органично желязо, витамини от групата Б (без Б12), микроелементи, аминокиселини. Имат свойството да намаляват нивото на холестерина (в комбинация с лецитин), да предпазват от подагра и да облекчават болки при неврити.
Дрождите, както всички белтъчни организми, съдържат много фосфор. Фосфорът, макар и 'другар' на калция, може да го извлича от организма и да създава дефицит. Съветът е, ако приемате дрожди, увеличете пропорционално и приемът на калций. Добре е да се приема едновременно с това и витамин Б-комплекс. Такава комбинация е силен източник на енергия за организма.'

Ето още какво намирам, докато чета за атопичния дерматит(АД):

90% от атопиците реагират позитивно при тест за алергия към хлебна, бирена и алкохолна мая (всичките от вида Saccharomyces cerevisiae). Живата мая може да предизвика копривна треска или да влоши състоянието на АД. При загряване обаче, маята губи алергизиращите си свойства. Това е доказано както при вътрешни, така и при външни изследвания. В хляба, бирата или виното няма жива мая и избягването на тези продукти е ненужно. В големи количества живи клетки на маята има в домашно приготвени напитки ( във Финландия - сима, бира) и могат да се наблюдават алергични реакции. В медицинската литература няма описани случаи на алергия при кожен контакт, но ако се вдишат прах от хлебна или фуражна мая, това може да провокира алергична хрема или астматичен пристъп.

Имам приятелка финка, майсторка на ръжен хляб. Има един дървен съд на около 150 години, в който приготвя закваската (тя я нарича 'корен') и втасва тестото. Този съд никога не се мие и винаги остава засъхнало тесто по стените, Така 'коренът' се предава напред във времето и поколенията. Преди поредното месене, засъхналото тесто се размива с малко вода и се подхранва нова закваска.  Simple Smile

# 316
  • Русе
  Dulzz, много старателно и задълбочено.   bouquet
Ще се опитам да разузная как правят русенската мая.

# 317
# 318
Имам приятелка финка, майсторка на ръжен хляб. Има един дървен съд на около 150 години, в който приготвя закваската (тя я нарича 'корен') и втасва тестото. Този съд никога не се мие и винаги остава засъхнало тесто по стените, Така 'коренът' се предава напред във времето и поколенията. Преди поредното месене, засъхналото тесто се размива с малко вода и се подхранва нова закваска.  Simple Smile

Ей, това е истината  Stop

# 319
Обаче остана един въпрос в мен.  newsm78 От къде идва понятието "термофилна" мая и означава ли изобщо нещо? И всички тези апокалиптични картини за изчерпването на калция и всичко друго, което се приписваше на маята напълно ли е безпочвено? Надявам се!

Освен това, когато аз четох в мрежата за домашната закваска, пишеше, че образува поне 2 вида микроорганизми, между които лактобацилус булгарикус, който запомних, понеже го знаем от к. мляко. 

Питам се също дали различните производители на мая произвеждат един и същ продукт. В Бургас аз намирам основно 2 вида, съответно ползвам - сухата мая на др. Йоткер и един вид жива мая - турска. Ако някой знае нещо конкретно за тези два продукта, ще е полезно.

# 320
Термофилни организми са тези, които могат да виреят на температури между 60–80 °C. Видът Saccharomyces не фигурира между тях, поне никъде не видях да е споменат.

Един от основните опоненти на професора, разговаря със специалистка от Московския държавен университет, ето накратко какво казва тя:
'Термофилни дрожди няма. Хлебните дрожди се размножават при 25°C, ферментират при около 30°C, а при печенето на  хляба започват да измират при около 50°C. Температурата при печене  достига до 98°C. След изпичане в хляба остава само деактивирана биомаса дрожди, която има ценен състав - белтъци, липиди, витамини, минерални компоненти.
Живи дрожди попадат в човека не от хляба. Човек, който напълно е спрял да яде хляб с мая, има в себе си поне 20- 30 вида дрожди-захаромицети. Те са във въздуха, на повърхността на ябълката, вишнята, по листата на салатата.'

В закваската има и млечно-кисела ферментация, да. Твърдението е, че именно от комбинацията на двата вида ферментация се получава уникалния вкус на квасения хляб. Когато се използват само брашно и вода, точно това е, което се получава. Маята изработва ензими, за да се справи с нишестето в брашното, алкохолът и млечната киселина пък възпрепятстват развитието на вредни микроорганизми. Затова закваската може да се поддържа жива с години.

Аз разсъждавам така - цялата теория се крепи на това, че дрождите не измират и започват да вилнеят из тялото, причинявайки описаните симптоми и поражения.  Ако обаче се вярва на инфото, то живи хлебни дрожди човек не поема, освен ако не е изял суровото тесто или пакетчето с маята. Ще се опитам да потърся поне един от посочените в статията автори, за да видим все пак какво се казва там. Някой тук щеше да гледа в кварталната библиотека, но повече не се обади, май Вери беше.

Мисля, че много от държавите си имат собствени рецепти и технология за производство на мая, ако Аmber каже какво се прави в Русе можем да сравним. Срещнах един списък из мрежата, споменаваха се Руска, Немска, Норвежка и т.н.т.

# 321
Някой тук щеше да гледа в кварталната библиотека, но повече не се обади, май Вери беше.
Да, аз бях. Но не съм ходила до библиотеката. А и за какво да го правя след като съм се била дразнила и коментарите ми били противоречиви. Коментари от моя страна кой знае какви нямаше относно маята. Намесих се в темата по съвсем друг повод.

Dulzz, като са ти казали това за маята:

- маята е безглутенова (не се произвежда на база зърнени суровини)
- не съдържа генно-модифицирани клетки
- в производството не се употребяват генно-модифицирани суровини, нито антибиотици
- не съдържа изкуствени добавки и затова е подходяща за т.н. 'екологично пекарство'
- на всички етапи от процеса се следи и контролира микробиологичния състав

тогава на каква база я правят?

# 322
В тази тема само Мом дразни всички с гадните си коментари. Това означава ли, че заради нея всички трябва да спрем да пишем тук??? Другият вариант е  да пуснем това тема, но тя и там ще се появи за да дразни. Тя друга цел няма. При това положение и на мен не ми се пише повече тук и затова и аз се оттеглям.
Поредната лъжа на Мом беше , че аз не вярвам на историята на Людмил, а истината е , че аз му вярвам на 100 %.  И още преди няколко поста бях написала, че много ми допада неговия начин на мислене и начина му на живот.

Последна редакция: чт, 22 апр 2010, 21:14 от Инера

# 323

И да, сега смело мога да заявя, че статията е от нашия сайт.
Няма значение, нека се разпространява информацията, но да се постъпва коректно.
Вери, аз точно от там прочетох статията, изобщо ли не те касае, че инфо, което вие сте открили, превели, публикували първи в бг и разпространявате онлайн се оказва погрешно? Щом считате некоректно друг да ползва статията ви, значи я считате за ценна?
Значи пускате бомбата, понеже всички сме "големи хора" и други да се трепят да я деактивират! Embarassed

В тази тема само Мом дразни всички с гадните си коментари. Това означава ли, че заради нея всички трябва да спрем да пишем тук??? Другият вариант е  да пуснем това тема, но тя и там ще се появи за да дразни. Тя друга цел няма. При това положение и на мен не ми се пише повече тук и затова и аз се оттеглям.
Инера, типичен отговор, на това, което писах по-рано, при липса на такъв!
С който стана очевидно кой се появява за да дразни.

Коментарът, който споменава Вери не е мой.    Sunglasses
Не съм си позволила да те коментирам като участник във форума, за твой късмет  Peace имам здрави нерви и ценностна система. Коментирала съм само мнението ти по темата, де да можеше и ти така.  Laughing

# 324
Вери, зарежи ги тия дребни разпри. Всички тук ще спечелим само, ако всеки провери по нещо и намери инфо. Щом си чак толкова чувствителна, недей да влизаш и да четеш. Никой не може да угоди на всички едновременно.

За маята:

В чисти лабораторни условия маята се 'улавя' и след това се вкарва във ферментор, където размножаването става в среда от меласа(от захарно цвекло) и вода. За да се ускори размножаването, разтворът се обогатява с кислород, като се вкарва филтриран въздух. Процесът трае около една седмица, като от 200 грама първоначално заложена мая, се получават близо 200 тона прясна.

# 325
Да, така е. Това е един от начините- върху меласа. Но аз лично не мога да съм сигурна кой какви ги върши. Не мисля, че някой ще издаде тайната си. Също така не мисля, че термофилните дрожди са част от конспиративните теории и всичко е една лъжа. И не, не съм чувствителна, просто не смятам, че има нужда да се защитавам и да доказвам нещо си. Защо не зададете въпроси на онзи диетолог? От къде черпи информацията и защо така мисли? Нали е диетолог, трябва да знае много повече от мен/нас. Има превод на статията, защото намирам логика в нея и съм съгласна. Но да ми казвате, че трябвало да бъда отговорна за това...Не е мое съчинение и измислица. Защо не приемете информацията като някаква насока? Не е казано, че трябва да вярвате безрезервно на всичко. Един ще се съгласи, друг ще отрече, трети ще се порови за още инфо. Както направи Dulzz, което за мен е похвално. Мисли и се интересува, не чака на готово.
И да, ценна е за мен информацията в статията. Всеки е свободен да ползва каквото намери за добре, но по коректен начин. Пак не си разбрала нещо, Мом.

А това пише за завода в Русе.
http://www.regal.bg/show.php?storyid=610607

# 326
Не, никой няма да издаде производствени тайни, особено 'мръсните', но не може и всяко едно нещо да се подлага на съмнение и дисекция, че той животът ще свърши. Фините и без друго са малко, 5млн на територията на три Българии, че не ми се струва логично да се самоунищожават целенасочено с мая. Тук контролът е доста строг, особено що се отнася до храни и хранителни продукти.

А като казах, че според мен си отговорна, говорех за проверка на източници, а не за съдържанието. Защото линкът във вашия сайт водеше към форум, а там пишеше, че е взето от друг форум, към който линкът пък не беше активен....Дори във вестника беше посочена връзка към абсолютно анонимен сайт, а в същност текстът през цялото време си е имал автор. Според мен е редно да се информират хората кой стои зад такива сериозни твърдения. Ти разбира се не си длъжна да го правиш, след като не намираш за нужно, защото както каза, задълженията си ги определя всеки сам. И изобщо не ми е била целта да те засягам или дразня. Изразих мнение просто.

Естествено, че щом сте си направили труда да превеждате и публикувате, значи виждате някакъв смисъл в текста. Интересно ще ми е да разбера все пак къде виждаш логика и с какво точно си съгласна.

Предлагам да престанем с дразгите все пак, ето от мен цветя за всички   bouquet 

# 327
Точно това разбрах, Вери. Че не е ползвана по коректен начин. И че е ценна за вас. Забележката ти е излишна.

Относно отговорността, писах вече, че е твоя работа дали ще имаш такава или не, не ти се бъркам. Отговорност носи всеки по веригата приемам-предавам.
За мен всяка лъжа или полуистина е като един плевел или като един камък в нивата на човека. Някои обичат да ги пускат, някои да ги чистят.

Dulzz  flower явно е от вторите.

Обикновено технологиите не се спазват, когато не са финансово изгодни. Не виждам нещо неизгодно в това да се направи добра мая от меласа. Защо някой би си вкарал автогол, в бг също има проверки, а и навсякъде вече. 

# 328
но не може и всяко едно нещо да се подлага на съмнение и дисекция, че той животът ще свърши.
За промишлената мая от доста време все някой подмята във форума, че е вредна. А раумно обяснение нямаше. Защо- никой не знае.

Интересно ще ми е да разбера все пак къде виждаш логика и с какво точно си съгласна.
Съгласна съм, че има такива термофилни дрожди, а логика намирам в обясненото.

Съгласна съм също така, че контролът в другите страни е по-строг. В България в крайна сметка разбра ли се дали се произвежда? Май не.
Хлябът в Канада абсолютно всичкия, който се продава по масовите магазини е отвратителен. Като гъба. Не могат да ме убедят, че са използвали супер качествена мая.

Аз не разбрах с какво е полезна промишлената мая.

# 329
Процесът за приготвянето на маята е доста сложен, поразгледах различни версии, но се оказва, че начинът е аналогичен навсякъде. Мисля, че стерилност се изисква не само заради здравето на ползващите, но и в самия процес на приготвяне е необходима стерилност, за да се произведе изобщо маята. Има апаратура, етапи (4 етапа), промиване, замразяване, подхранване. Доколкото разбрах, по-трудно е да не спазиш процедурата, отколкото да я спазиш.
Това да се произведе от меласа е всъщност задължително. Друг вид масово производство няма. Това си има научно обяснение, в което не намирам за необходимо да вниквам в подробности или да го превеждам. Освен ако някой не задълбае чак до там.

Общи условия

Активация на акаунт