Коледа идва!

• 152 753
  • 1 122
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Момичета, аз като много начинаеща в правенето на сладки искам да ви попитам нещо - от къде да купя формички за сладки (най-вече с еленчета, елхички и звездички), преди години съм купувала, ама сега нещо не мога да намеря. И освен това да ви питам защо щолена, меденките и английския пудинг се правят 3 месеца преди Коледа? Ако ги направя декември дали ще станат?

# 196
В Била обикновено има всякакви формички.

# 197
  • София
petia_tag, аз го меся в машината, но внимавай със стафидите, добави ги най-накрая, иначе се разкъсват от бъркалката и тестото става по-тъмно.
За втасване, не знам- зависи колко е голяма машината ти и какво е количеството на тестото. Ако смяташ, че има място за втасване- няма пречка да си го направиш в машината. Ползвай програма тесто. Ако нямаш такава, то следи, малко преди да спре месенето добави ядките и стафидите. И малко преди да започне печенето- спри програмата.
ами аз съм с Мулинекс за 1500гр, място ще има, ако трябва на два пъти ще го правя. Програмата ми за тесто(само месене и втасване) е 1,25мин., не е ли много малко? Аз мислех на основната за хляб-3,20мин. и да спра един час преди печенето. А иначе имам звуков сигнал, кога да добавям в края на месенето.

# 198
  • София
E само до Била не бях стигнала, ама бях в Пикадили, Фантастико и в Джъмбо питах, реших, че явно няма в тези магазини. Мерси, ще отида и до там.  bouquet  bouquet  bouquet

# 199
  • София
Момичета, аз като много начинаеща в правенето на сладки искам да ви попитам нещо - от къде да купя формички за сладки (най-вече с еленчета, елхички и звездички), преди години съм купувала, ама сега нещо не мога да намеря. И освен това да ви питам защо щолена, меденките и английския пудинг се правят 3 месеца преди Коледа? Ако ги направя декември дали ще станат?

Била, ХИТ. Има и едно магазинче близо до женския пазар, където правят всякакви метални формички, но е с малко кофти работно време. Има хубави формички за сладки в електронния магазин на Бон апети. А иначе никое от изброените от теб неща не се прави 3 месеца по-рано, само около месец  Grinning

Последна редакция: сб, 17 окт 2009, 18:39 от catty m

# 200
  • София

Била, ХИТ. Има и едно магазинче близо до женския пазар, където правят всякакви метални формички, но е с малко кофти работно време. Има хубави формички за сладки в електронния магазин на Бон апети. А иначе никое от изброенит еот теб неща не се прави 3 месеца по-рано, само около месец  Grinning
Ами някой по-напред беше писал, че е изпуснал времето за правене на щолен. Комшийката ми също вече е направила някакви неща, ама не съм я питала точно какво. Та реших, че всичко се прави толкова по-рано. А някой може ли да обясни защо. newsm78

# 201
  • София
E само до Била не бях стигнала, ама бях в Пикадили, Фантастико и в Джъмбо питах, реших, че явно няма в тези магазини. Мерси, ще отида и до там.  bouquet  bouquet  bouquet
аз моите от Пикадили съм ги взимала.
А иначе тук правим Английския кейк два месеца по-рано, а щолена един и си стават чудесни.

# 202
Пепика, страхотни красоти си показала. Къде да намеря как се правеха портокаловите корички? А бялата декорация от цедено кисело млеко ли е?

# 203
Ами някой по-напред беше писал, че е изпуснал времето за правене на щолен. Комшийката ми също вече е направила някакви неща, ама не съм я питала точно какво. Та реших, че всичко се прави толкова по-рано. А някой може ли да обясни защо. newsm78

Традиционният английски коледен пудинг се прави горе-долу 3 месеца по-рано, че и повече понякога - зависи от рецептата (това го знам от приятели англичани, които правят такъв пудинг). Английският коледен кейк се прави 6 седмици по-рано, а щоленът - 4-5 седмици по-рано. Коледните меденки се правят също 5-6 седмици по-рано. Идеята на ранното правене е, че колкото повече престояват, толкова по-хубави стават.

Коледни формички за рязане на сладки има и в магазина на Солинген на Пиротска.

Има много хубави коледни формички и в онлайн магазина на Марк и Спенсър.

# 204
  • Балчик
petia_tag, както прецениш. Ама може д изпуснеш момента и да започне печенето. Нищо не пречи като свърши програмата "тесто", да спреш машината и да оставиш вътре тестото докато втаса напълно. Наистина малко повече му трябва заради многото плодове, мазнина и захар. Peace

# 205
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
аз очаквах вече такава тема и много се радвам, че е пусната, и с много препратки към рецептите

тази година мисля да се развихря в кухнята и дано да не ми се размине, а утре с дъщеря ми ще направим меките бисквитки с банан и шоколад на Танита, като репетиция за Коледа

преди две години правих АКК, аз го харесах, но не чак толкова, а в къщи още по-малко, но много ми се ще да направя някой сладкиш отново с много видове сушени плодове, но да е от меките и да се прави непосредствено преди Бъдни вечер - тогава и в къщи ще го харесат
ще се радвам ако някоя от вас сподели подобна рецепта

# 206
Myriam, ако направиш АКК в деня, в който ще с еяде, без да го заливаш с ром и сок, още пресен и ако може топъл, има вкус на кекс с много плодове и е много приятен.

# 207
Пепика, страхотни красоти си показала. Къде да намеря как се правеха портокаловите корички? А бялата декорация от цедено кисело млеко ли е?

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=346860.msg9374736#msg9374736  това е за портокаловите корички, не можах да намеря моя пост.
Бялата декорация е  пастет от  сирене и сметана - ако те мързи в Била продават готова  Peace

# 208
Реших да правя щолена на Джемма и естествено изникнаха някой въпроси  Blush

Джемма, какво ще рече 3/8 л прясно мляко? Мога ли от някъде да си купя готови портокалови и лимонови корички? Предварително благодаря за отговорите  Peace

# 209
  • София
petia_tag, както прецениш. Ама може д изпуснеш момента и да започне печенето. Нищо не пречи като свърши програмата "тесто", да спреш машината и да оставиш вътре тестото докато втаса напълно. Наистина малко повече му трябва заради многото плодове, мазнина и захар. Peace
благодаря ти много. Аз нали за първа година ще го меся и втасвам в машинка и никак не съм ориентирана още.

Общи условия

Активация на акаунт