телевизия в детските градини- нормално ли е?

• 18 896
  • 458
  •   1
Отговори
# 165
В това отношение съм изключително доволна от градината на Иво. Вече е втора група и на родителската среща решихме( по идея на учителките) да вземем телевизор и ДВД,  НО само за гледане на учебни материали. И двете учителки на сина ми са от "старата школа", едната беше и моя учителка, когато бях малка, другата също страхотен педагог- вярвам им, че ползват техниката именно с такава цел. Отделно разпитвам Иво всеки ден и в разказите му никога не се споменава за гледане на телевизия. Докато беше в сборна група това лято, в друга градина, им пускаха филмчета от време на време, но пак не прекаляваха.

# 166
А можеш да занесеш и бележка от лекаря, че не е желателно да гледа ТВ.
    Мислех и за този вариант,но ми се струва ,че ще ме отсвирят,че не може всички останали деца да "страдат" заради моето. Confused
    Но ще опитам все-пак.... Peace

Днес едвам си извиках детето от групата.Беше се втренчил в телевизора,като хипнотизиран:нито ме виждаше,нито ми чуваше гласа.А после.....Да можехте да видите какво става в съблекалнята!!! ooooh! И моят син,у други деца от групата тичаха и викаха направо като безумни,все-едно са излязли от клетка. #Crazy

Вместо да се занимават с нещо интересно в групата,да играят игри,гимнастики,не знам си какво още(не съм учила педагогика,за съжаление),стоят неподвижни пред телевизора,трупат безумно количество енергия,а после ела виж какво става! Crazy Crazy Crazy

# 167
Ако разбера, че в детската ни градина децата гледат ТВ страшно ще се разочаровам! Всъщност не предполагах че има такива градини   #Crazy
За мен това е отбиване на номера в стил: дай да им пуснем филмче че да се кротнат малко.
Дори за гледане на учебни материали незнам дали не съм против... при всички възможности за занимателни игри, приказки, песни и хиляди полезни неща под формата на жив контакт в една детска градина...идеята за телевизия ми се струва най-малкото нелепа.

# 168
Аз съм за телевизията, ДВД, но не във всяка група, а помещението където децата имат танци и където са им музикалните занимания.  От време на време пускане на образователни филмчета, но съм абсолютно против телевизор във всяка група. Да не се заблуждаваме пускат им детски и учителките си почиват, гледат сериали и т.н. особено в по-малките градове и населени места нещата са много зле в това отношение. Има случай когато децата дори си носят дискове да гледат, по препоръка на учителките.

# 169
Kakво имаш предвид под телевизия.?Едва ли гледат забранени канали!За съм разбира се,това е такова удоволствие за детето,а пък и е 20 минути на ден,предимно след обед.Не виждам защо не newsm78Говоря за детски филмчета.

# 170
Kakво имаш предвид под телевизия.?Едва ли гледат забранени канали!За съм разбира се,това е такова удоволствие за детето,а пък и е 20 минути на ден,предимно след обед.Не виждам защо не newsm78Говоря за детски филмчета.
   В тази тема съм дала интересен линк към една друга тема,със изказване на специалист по повод влиянието на телевизията в/у детския мозък.Ако искаш прегледай темата и го прочети.
   А после пак ще говорим. Peace

# 171
  • Sofia
Да можехте да видите какво става в съблекалнята!!! ooooh! И моят син,у други деца от групата тичаха и викаха направо като безумни,все-едно са излязли от клетка. #Crazy

Вместо да се занимават с нещо интересно в групата,да играят игри,гимнастики,не знам си какво още(не съм учила педагогика,за съжаление),стоят неподвижни пред телевизора,трупат безумно количество енергия,а после ела виж какво става! Crazy Crazy Crazy
Тази картинка ми е добре позната. Действай докато е време иначе това ще продължи, защото е най лесният начин да са мирни 20-30 деца в групата, за сметка на игрите им обаче...

# 172
В групата на моето дете, а тя е именно 1 група, телевизора работи сутрин и вечер, т.е. винаги, когато аз мога да имам наблюдение. Сутрин върви детско (не на DVD), а вечер най-често госпожите и лелите гледат сериал, които са толкова увеличени, че да надвикват децата! В това време децата са насядали на столчетата и се "забавляват" седейки така с някаква играчка в ръка, понякога се "смиляват" над тях и им пускат на телевизора детски канал. Затъпяването и хипнотизацията вървят с пълна сила! Понякога и охраната се качила там, да си гледа сапунката, явно ползват 1ва група за гледане на сериали. Персонала изобщо не се тревожи , че ние родителите сме свидетели на това, очевидно не е нещо, което считат за нередно.
Тази информация е от първа ръка- не ми го е разказала позната на моя позната...
ами това е за съжаление...

# 173
В групата на моето дете, а тя е именно 1 група, телевизора работи сутрин и вечер, т.е. винаги, когато аз мога да имам наблюдение. Сутрин върви детско (не на DVD), а вечер най-често госпожите и лелите гледат сериал, които са толкова увеличени, че да надвикват децата! В това време децата са насядали на столчетата и се "забавляват" седейки така с някаква играчка в ръка, понякога се "смиляват" над тях и им пускат на телевизора детски канал. Затъпяването и хипнотизацията вървят с пълна сила! Понякога и охраната се качила там, да си гледа сапунката, явно ползват 1ва група за гледане на сериали. Персонала изобщо не се тревожи , че ние родителите сме свидетели на това, очевидно не е нещо, което считат за нередно.
Тази информация е от първа ръка- не ми го е разказала позната на моя позната...
ами това е за съжаление...
#Crazy

# 174
tikara , ще продължава още, ако не реагирате. Ако реагирате, има шанс да се промени тази практика.

# 175
Според мен не е нормално да се гледа непрекъснато, да по едно фирмче на ден - добре, но при нас ситуацията е сложна - сутрин едно, а след сън и закуска още едно, после към 17 ч. просто се пуска телевизора и се изисква децата да са кротки по столчетата. Не можах да се преборя с другите родители, които го смятат за нормално, затова просто си взимам детето възможно най-рано, за да може да поиграе и да потича навън а не да гледа телевизия. Най-гадното е че на родителската в яслата на сина ми взеха решение да се купи ДВД, за да гледат детски ... три бяхме майките, които не са съгласни ... Така че, едно се пише по форумите и друго става на практика.

# 176
  • Sofia
Абсолютно съм против да има телевизор в детската градина!!!

# 177
  • Добрич
Според мен няма нужда нито от телевизор, нито от ДВД, нито от компютър в групите в детските градини. Децата в къщи без друго достатъчно гледат телевизия и играят на компютрите.

# 178
А защо като всички тук сме против в градините продължават да се гледат непрекъснато филмчета и даже сериали?
Преди време бях пуснала подобна тема, опитах се да събера и майки на моето мнение, да ама всички бяха съгласни да се гледа ТВ, даже ми се учудиха на ентусиазма и доколкото разбрах и в къщи си им пускат тв, като отвреме на време детския канал... тогава проблемът ми бе, че разбрах за  какво наказвали дъщеря ми - че не седи мирно на столчето докато се гледа детско, което тя не иска да гледа. По-лесно им е на госпожите, а и на много от майките, да пуснат детското и да си вършат друга работа, без децата да им пречат. А после се жалваме по форумите защо детето не общува, защо не може това или онова, защо използва думички или изрази, които в къщи не използваме ....

# 179
И двете ми деца тръгнаха октомври в една и съща детска градина, в различни групи са. При първата родителска среща, педагозите на групите им предложиха да се съберат пари, за да се купят ТВ и ДВД за групите. Въпреки моето несъгласие и на още една-две майки, ТВ и ДВД бяха закупени. Оттогава, всеки ден дъщеря ми след като ме види следобед ми казва: "Мамо, днес гледахме Уинкс, Пепеляшка и Маугли" и всеки ден репертоара е горе-долу същия. Пускат им ТВ следобед към 16ч. и в зависимост кога си взема децата, те гледат телевизия - а ги взимам към 5-5:30ч.
Решила съм да говоря с директорката на градината и да попитам къде точно, в коя програма е заложено гледането на телевизия от децата в групите? 2 години дъщеря ми посещаваше частна градина, защото не можехме да се класираме за общинско място. Разликата в обучението е от небето до земята! В частната градина всеки ден имаха уроци и си следваха материала от учебните помагала. Тук, дори и след като ги закупихме, не са си отваряли учебниците. И в частната градина и в общинската, учителката е само една и еднакъв брой деца в група. Защо не могат да измислят нещо и да ги занимават?
Осъзнавам, че тази ми постъпка само ще ядоса учителките и директорката, но това, което става там е само отбиване на номера и превръщане на градината в ТВ забавачница.
Очевидно това е масова практика в повечето детски градини, но ние като родители трябва да решим дали искаме децата ни да бъдат така облъчвани, възпитавани и незанимавани!

Общи условия

Активация на акаунт