телевизия в детските градини- нормално ли е?

• 18 893
  • 458
  •   1
Отговори
# 180
И двете ми деца тръгнаха октомври в една и съща детска градина, в различни групи са. При първата родителска среща, педагозите на групите им предложиха да се съберат пари, за да се купят ТВ и ДВД за групите. Въпреки моето несъгласие и на още една-две майки, ТВ и ДВД бяха закупени. Оттогава, всеки ден дъщеря ми след като ме види следобед ми казва: "Мамо, днес гледахме Уинкс, Пепеляшка и Маугли" и всеки ден репертоара е горе-долу същия. Пускат им ТВ следобед към 16ч. и в зависимост кога си взема децата, те гледат телевизия - а ги взимам към 5-5:30ч.
Решила съм да говоря с директорката на градината и да попитам къде точно, в коя програма е заложено гледането на телевизия от децата в групите? 2 години дъщеря ми посещаваше частна градина, защото не можехме да се класираме за общинско място. Разликата в обучението е от небето до земята! В частната градина всеки ден имаха уроци и си следваха материала от учебните помагала. Тук, дори и след като ги закупихме, не са си отваряли учебниците. И в частната градина и в общинската, учителката е само една и еднакъв брой деца в група. Защо не могат да измислят нещо и да ги занимават?
Осъзнавам, че тази ми постъпка само ще ядоса учителките и директорката, но това, което става там е само отбиване на номера и превръщане на градината в ТВ забавачница.
Очевидно това е масова практика в повечето детски градини, но ние като родители трябва да решим дали искаме децата ни да бъдат така облъчвани, възпитавани и незанимавани!
Напълно споделям мнението!

# 181
  • Добрич
Моето дете е вече втора група и до ден днешен нямат телевизор, ДВД и компютър в групата, от което аз съм много доволна. Имаше предложение за закупуването на такава техника, но нито имаме събрани пари, нито някой се е втурнал да дава. Така, че засега съм спокойна. Сигурно в някой момент ще се сдобим с така "необходимата" техника, но дотогава ще знам, че децата играят, а не "зяпат" телевизия.

# 182
В нашата група има телевизор и DVD. Пускат им понякога следобед, след 16 и 30 или сутрин, докато учителката приема децата. Гледат Том и Джери. Не е редовна практика обаче. Не съм против, у нас гледа детско колкото иска, не повече от 30-40 минути дневно максимум през почивните дни, през което време извършва и други дейности пред телевизора. След това губи интерес. През седмицата вечер силно ограничавам телевизията заради натрупаната умора от деня, достатъчно е, че вечеряме пред пуснат телевизор.
Не съм против телевизията в дг, стига да не се прекалява за сметка на учебния процес и да се пускат подходящи филчета за възрастта.  

# 183
Разбира се, че не е нормално да има телевизори в градините  ooooh! Твърдо съм против, за съжаление няма как да го контролирам. Все пак, децата са там не за да гледат тв ... за съжаление, вече всички ДГ са оборудвани, както и яслите  ooooh!

# 184

Не съм против телевизията в дг, стига да не се прекалява за сметка на учебния процес и да се пускат подходящи филчета за възрастта.  
   Мислиш ли,че Том и Джери е подходящо филмче за деца? Thinking

# 185

Да, защо не? Също така гледа Колите, Бейби Айнщайн, Червената шапчица, Снежанка. Какъв е всъщност проблемът? Аз съм за телевизията, пускам, когато поиска, още не разбира особено и когато гледаме филми вечер в хола, не се интересува. Предпочита да й четем книжки, имаме си любими и редовно купуваме, а в дг определено основно занимание не е висенето пред телевизора. Освен това телевизорът може да се използва за образователни цели.  Освен това, чрез телевизора си освобождавам малко време за себе си, от което имам определено нужда. Всеки решава за детето си, но не се ли втелясвате малко  newsm78

# 186
  • Добрич
Повечето деца започват с малко гледане на телевизия. Постепенно обаче, това малко започва да става все повече и повече. Накрая, ако ги оставиш ще стоят по цели дни пред телевизорите.
Така че, ние не се "втелясваме", а гледаме да ограничим гледането на ТВ, колкото се може повече, особено на тази възраст, защото в последсвтие, става много лошо.

# 187
Аз също я ограничавам, не казвам, че спи пред телевизора. През почивните дни пускам, когато поиска. Има дни, в които не се сеща. Разбира се, че трябва да се контролира. Сега е малка, ако с времето започне да предпочита все повече телевизия или компютър, ще има отново контрол на прекараното време. На 3 г телевизорът не е така интересен, както играчките, книжките, родителите,разходките. Ограничаване и контрол е едно, отричане на телевизора изцяло е друго. Ако в дг гледаха телевизия непрекъснато вместо друго, щях да съм против.
Между другото, когато пътуваме, взехме портативно дивидо - супер е, гледа си детето, вместо да нервничи, а аз да се правя на маймуна

# 188
А моите нито нервничат, нито някой се прави на нещо. Просто са свикнали да се забавляват по друг начин в колата. Мога, но никога няма да им купя подобна бавачка нито за в колата, нито за в тяхната стая. Желая в градината да им се предостави на децата възможност от малки да се забавляват сами, а не чрез екрана.
Като майка на голямо вече дете и едно не толкова голямо знам какви са последици от постепенното, но сигурно пристрастяване към екрана. Страшни са.

# 189
Judy, би ли споделила повече за последиците от пристрастяването към екрана. Ще бъде полезно за родителите, които четат тук.

# 190
Ок, сигурно аз не съм наясно с тези ужасяващи последици, както и да е. Честно казано, не възприемам нещата толкова крайно, но нейсе ще се ограмотя. Различни гледни точки. А забавачката си е супер, защото моето нервничи в колата, кво да го прайш, беседи и литература вършат работа не повече от час на дълъг път. Събота и неделя заспива с филмче, става за нула време, гледа 15 минути и я няма. Замислям се за телевизор в стаята, защо не, но е малка още, дивидито е достатъчно засега. Ще ми се като стане в 7 ч да си гледа филмчето, за да поспя аз до 9.
Децата в дг си играят главно, не са квакнали пред телевизора, не е така интересно, както да си общуват. В групата е нормално да има телевизор, живеем в 21 век. Едно е да има телевизор, друго е да е включен непрекъснато. Мисля, че никой няма да е съгласен с последното. Основното им занимание е да играят, пеят, рисуват, имат минути за свободна игра по интереси, без телевизор. Не е драма, че, видиш ли, сутрин, докато се точат всички, някои гледат филче. Когато започнат да идват децата, филмчето става неинтересно. Също така не и драма, че след 17 ч, докато учителката изпраща децата, някои пак гледат филмче. Нищо ужасяващо не виждам в това. След като има спор, за или против, аз казвам, че съм за и не искам другите също така да мислят, нито ще им доказвам колко положително всъщност може да е гледането на телевизия (все пак едно нещо има обикновено две страни) Като се съберете повече против, ок, махнете телевизора от групата. Все тая е за мен дали има или няма в групата, ако няма, не би ми пречило изобщо. А пък детето най-вероятно няма и да отрази, че в групата телевизорът го няма.

Последна редакция: пт, 15 яну 2010, 14:01 от Bubba

# 191
Да, защо не?
[/quote]
  Защото до определена възраст децата няма изградена ценностна система и всичко,което виждат възприемат,като даденост.
  Представи си,твоето дете да започне да възприема,като даденост и норма всичките онези безумни щуротии,с които е претрупано въпросното филмче.

# 192
Селма, не вярвам да възприеме някакви ценности от това филмче - ние общуваме достатъчно, говорим, отделно ходи и на дг. Том и Джери е последният източник на ценности. Освен това, не виждам чак такива безумни щуротии във въпросното филмче, нещо толкова възмутително. В приказките също има "щуротии" - например Червената шапцица, на края на вълка му порят с ножица корема, пълнят го с камъни и го зашиват. На нас ни се струва жестоко, а за детето те е чак толкова, въпреки че то приема нещата по-буквално.
Честно казано, не съм забелязала да е възприела нещо до сега от телевизията - от бейби Айнщайн помни някои думи на англ, друго не се сещам. Докато от книжките си е запомнила доста повече.

# 193
Селма, не вярвам да възприеме някакви ценности от това филмче - ние общуваме достатъчно, говорим, отделно ходи и на дг. Том и Джери е последният източник на ценности. Освен това, не виждам чак такива безумни щуротии във въпросното филмче,
    Ох...не знам.... Tired
    Не ми се продължава....
    За мен нещата са очебийни.
    Надали ще мога да обясня нещо повече.
    Съжалявам. Peace

# 194
Селма, ок, приемам чуждото мнение, за мен не е проблем да няма телевизор в дг., след като определени родители силно не одобряват гледането на филмчета. Децата трябва да се занимават с други неща, да се наблегне на междуличностното общуване, на образователните игри (в тази връзка мислим да купим настолен театър Grinning) Просто изразих мнение защо за мен телевизорът не е враг на детското развитие и защо не виждам проблем в присъствието на телевизор в дг. Разбира се, с телевизора може да се злоупотребява, това е повече от ясно. Но също така телевизорът може да има положителна роля. На този етап при нас влиянието му е точно такова, ще видим как ще е занапред.
П.С. Ще се вгледам по-внимателно в Том и Джери - между другото това й е едно от "скучните" филмчета, което задържа за много кратко вниманието, може и детето да вижда какви щуротии му е пуснала майка му Peace Баща й обаче гледа повече от нея, на него определено телевизията му идва в повече.

Общи условия

Активация на акаунт