телевизия в детските градини- нормално ли е?

• 18 879
  • 458
  •   1
Отговори
# 45
Цитат
На дъщеря ми й бяха пускали Том и Джери и беше пощуряла по тях. За мен това филмче е ужасно за много малки деца.
  Така е!Безобразно ужасно е! #Cussing out

# 46
В първата детска градина на дъщеря ми при оставянето на децата вървеше сутрешния блок на БТВ,тогава Ния беше на три и много харесваше Баеков LaughingНе знам,може да са ги образовали политически децата.
В следващата имаше два компа в групата,по време на обедната почивка на госпожите се пуска някое идиотско фимче и децата гледат с лелката,през другото време има и игри,в това число и образователни,но според мен зле подбрани.
Много съм щастлива,че имам възможност да спестя на децата си подобно образование Sick
П.С Тук не мога са въздържа да се оплача от свекърва си Mr. GreenУ дома ТВ не се гледа,Ния отиде при баба си за един ден по обяд и успели да изгледат филм за горила,която напада и убива хората....резултатът е дете на 5 години,което не остава само и в тоалетната,а преди си играеше сама на двора Crossing Arms

# 47
  • Разград
В нашата група видях,че има телевизор,но пуснат не съм го виждала,нито чувала.Предположих,че през зимният период,когато не могат да излизат,им пускат по някое филмче.

# 48
Не вярвам само аз да съм научила нещо Thinking
През 90-те (вярно тогава беше много по-високо нивото на първа и втора програма) - изгледала съм Фасбиндер, Кешловски, Тарковски...
В наши дни макар и по-рядко, но пускат фантастични неща като "Един снимачен ден", "Ана от 6 до 18"...
Всъщност аз не гледам телевизия, или по-скоро гледам избирателно. И всяка седмица из дебрите на множеството програми успявам да си намеря по нещо, което да ми стопли душата.

Това е кино, случайно излъчвано по ТВ.
Държа да контролирам и подбирам какво, кога и по колко гледа детето ми. (Том и Джери не смятам за ужасно, а за забавно  Embarassed, но не бих го подбрала така или иначе в нещата, които намирам ценни за гледане)

# 49
Благодаря за споделеното! Hug Simple Smile

Радвам се, че много майки са на мнение, че гледането на телевизия не е подходящо занимание за малките  деца в детската градина! Simple Smile Hug

Цитат
През 90-те (вярно тогава беше много по-високо нивото на първа и втора програма) - изгледала съм Фасбиндер, Кешловски, Тарковски...
В наши дни макар и по-рядко, но пускат фантастични неща като "Един снимачен ден", "Ана от 6 до 18"...
не мисля, че това са подходящи  и разбираеми прожекции за 3- 5 годишни  Mr. Green

както бях писала по-горе- за всичко си има време. Simple Smile

А за яслите- направо се шокирах !!! Там пък да има включен телевизор е престъпление!
Докато бях бременна, ходех на лекции за бъдещи майки. На една от лекциите професионално се обясни вредата от телевизионното въздействие. Защото всеки кадър/флашче/,  който се показва за секунди и се скрива стимулира на бебето мозъчен център, който остава "отворен". Така се отварят и други центрове и бебето се превъзбужда..

ДА не говорим че при бързите рекламни клипове, всичко е още по- засилено.
От друга страна, всяка реклама цели да ни въздейства възможно най- успешно /т.е.агресивно/ на нашите първични инстинкти и сетива.
Рекламите стимулират низките страсти и първичността. Какво даваме на едно формиращо се човече с подобен материал?!?!?

И съвсем не е крайност, когато категорично не прием наличието на телевизор в детските заведения.

Псевдо - аргументи от типа- "това влиза в образователните програми" не тежат. За какви образователни програми говорим, когато става дума за невръстни деца?!!? Та те имат нужда от игри. И в игрите и с игрите да се учат......"образоват"

Ами хайде тогава и в училищата в класните стаи да пускаме телевизията, че да се образоват децат още повече. И да им се развива интелигентнотта.  Mr. Green

И нека видим последиците тогава- най- образовани ли са съвременните българчета, гледали ежедневно много телевизия......
Или по - скоро те са станали по- агресивни. Защото именно агресивността е една от провокираните последици на подобно "образоване".

Вече ни заливат ужасяващи новини как деца убиват деца...
Считам, че това са реалните последици от подобно отглеждане.  

Досега бяха споменати доста разнообразни и подходящи  варианти за занимания в детската градина и остава само да се надявам и да вярвам, че явления от типа "гледане на сериалчета", новини с Бареков и чалга ще са чужди и непознати и за българските деца. Simple Smile

Как мислите, има ли шанс да бъде забравен порочния навик масово в детските градини и ясли да се пуска телевизор ?

# 50
  • София
E-e-e, realist!
Да ми извадиш думите от контекста!
Колко йезуитски  Twisted Evil
Отговорих само, че аз съм научила нещо от телевизията, и да, Котката Марта, кино е, но и това е част от телевизията, стига да се подхожда избирателно.

Последна редакция: пт, 09 окт 2009, 22:50 от Red

# 51
Истината е, че телевизори има в групите, единствено и само за отмора на учителките. Дайте да не се лъжем. Образователни, тинтири- минтири.. Mr. Green  Образование е възможно и без телевизор. Иначе ще излезе, че хората преди изобретяването на телевизора са били адски необразовани.

В нашата група има телевизор, което не ми е по вкуса, но след като има, ще следя, наистина да се ползва за избрани филмчета отвреме- навреме, иначе ще вдигна аларма.

У нас по принцип не гледаме телевизия, въпреки, че имаме телевизор. Пускам филмчета понякога, когато детето иска, но на компютъра, такива, които ние сме записали и сме преценили, че стават.  Само в събота сутринта гледа "Бате Енчо" и после сама си спира телевизора.

Относно влиянието на телевизията върху хората/ имам предвид телеманиаците/, няма какво да обяснявам. Просто ще приложа една картинка:

# 52
# 53
  • Нови искър
в нашата 90 ОДЗ когато е едната лелка децата гледат сутрешният блок по БТВ а когато  е другата не  е пуснат тв. Когато и направих забележка тя ми каза " този тв е за гледане не е за красота  Shocked и повече не се разправях направо като обезумяла гледах

# 54
Да. Подходящо е. В програмата са включени ДВД-та, които няма как да ги видят по друг начин.
Живеем в този век и е нормално да ползваме постиженията му.

Да не си мислите, че някой ще им пусне криминален сериал или чалга? Гледат учебните филми и понякога анимации. И при толкова деца накуп трудно удържат повече от 15 мин., стават да играят.

При нас телевизорът и дистанционното са високо, не могат да ги стигат децата, на входа има Наредба от Директорката, в която е описано кога и как се ползват телевизорите, контролът осъществява тя и доколкото дъщеря ми споделя няма нарушения.

Нека не правим от мухата слон. Ако наистина имаш някакви доказателства, че им пускат неподходящи програми или по цял ден са залепени пред телевизора, подай сигнал.

Ами при нас пускаха латино сапунките. Това нормално ли е? Миналата година като я вземах от ясла (яслена група в ОДЗ), тя ми разказваше ентусиазирано какво е гледала, още го помня: "Лелята направи гръм-гръм и чичото падна и си удари главата и тя му каза "Обичам те" и после и тя падна". Доказателства за подаване на жалба съответно нямам - не знам каква е стойността на думите на 2 годишно дете за друг, освен за мен...
Тази година ми обясняваха, как за първа група е абсолютно задължително да има тв и двд, защото не можели да им задържат вниманието с нищо друго. Това са думите на едната учителка, след като я попитах за CD плеър, вместо тези неща. Мъжът ми каза, че с тв и двд и той може да ги гледа децата. А аз се чудя те за какво са учили и работят там....

Когато имат двд-та по програма (не знам какви са им програмите), но все си мисля, че за най-малките едва ли са кой знае какви, нека пускат и да гледат. Но тя сега ми разказва за "Костенурките нинджа". Идея си нямам кое му е образователното на това филмче.

Лошото е, че се прекалява от страна на персонала. И то ужасно много. Оправдания няма - на който не му харесва заплатата или другите условия, да си търси друга работа, не да си го изкарва на децата. Те не са виновни.

# 55
  • Пловдив
в нашата 90 ОДЗ когато е едната лелка децата гледат сутрешният блок по БТВ а когато  е другата не  е пуснат тв. Когато и направих забележка тя ми каза " този тв е за гледане не е за красота  Shocked и повече не се разправях направо като обезумяла гледах

Да,ТВ не е за красота,а за гледане,но друг вече е въпросът дали това,което пускат лелките,си заслужава да се гледа даже от възрастен човек,да не говорим пък за деца на 3-4-5-6-7 години

# 56
Tani4ka_04 , поне с директорката може да разговаряш по темата. Те ако не могат да им намерят подходящи занимания, по-добре просто да ги оставят да си играят свободно, а не да ги ангажират с ТВ.

# 57
Детето ми ходи на ясла и не знам дали се случва нещо подобно при най-малките, но съм категорично против!
Вкъщи гледа едни образователни филмчета с Мики Маус и Мечо Пух и много им се радва (и Мързелград), но аз преценявам кога и колко!
Гледането на телевизия, лъчението на самия апарат не е полезно, пък и ако исках детето ми да се образова от гледането на филмчета щях да си го държа вкъщи, а не да го пускам в социална среда, за да изгради навици сред хора и да бъде научено на полезни неща! Гледането на ТВ не е нито средство за това, нито добър навик!

# 58
  • в края на града
Аз бях против телевизор в групата, едната ни госпожа също категорично заявява, че е против, но "доброжелателни" родители взеха, че подариха телевизор с двд миналата година... Е, не е чак такава злина при нас, двд - детски филмчета се гледат само при едната госпожа, рано сутрин преди гимнастиката и понякога вечер, ако вали и не са навън, тъй като същата госпожа гледа ежедневно сутрин и следобед да ги изведе на въздух. Другата учителка го пуска само, ако трябва да се пусне нещо от диска, който върви редом с учебните материали, при нея филмчета не се гледат. Сутрин се слуша музика и се разказват приказки, тя не е привърженик на извеждането в по-хладно време  Sad, но пък им уплътнява свободното време, в което нямат някакви занимания по програма с организиране на игри, разиграване на разни сценки от приказки, пеят, танцуват и т.н.
От друга страна в градината срещу нас, където ходят приятелчетата на сина ми се гледа телевизия, гледа се  бившият "Джетикс", следобяд докато децата спят лелките си гледат сериали. Явно са прекарали кабелна ТВ по стаите в групите. Аз от такова нещо се опасявах, добре че при нас не е така.
Иначе не се вманиячавам да му ограничавам телевизора или компютъра, когато е вкъщи, но честно казано предпочитам да го изведа навън или да му намеря някакво друго занимание...

# 59
Интересно четиво, дава храна за размисъл, особено на хората, които живеят в заблуда, че "телевизорът се пуска само с образователна цел".
Австралия забранява телевизията за деца под две години
http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2009/10/12/798565_avstral … _za_deca_pod_dve/

Общи условия

Активация на акаунт