Трудно проговарящи деца - тема 2

• 110 886
  • 760
  •   1
Отговори
# 270
Аз продължавам да си поддържам тезата, че една консултация с нищо няма на навреди. Тя се прави в приятна обстановка, под формата на игра...Може всичко да е наред и това да каже логопеда, но така ти ще си по-уверена и ще имаш нужното спокойствие да й помагаш. Не искам да споря с никой, но с успокоения и подобни приказки, може да се изтърве момента, ако все пак има нещо. А момента е сега.

# 271
  • София
irchick, и аз мисля, че имате нужда от консултация с логопед.Намери начин да потърсиш такъв в близост до вас.В съседен град например.Веднъж месечно да ходите е повече от николко.
Това което се сещам на първо време да си помогнете сами е следното.
Спрете да я разбирате когато говори на китайски.Започни да не я разбираш.Когато каже без папа се направи на неразбрала.Изчакай я сама да намери точните думи поне 15 секунди, и чак тогава и помогни с изговаряне на правилното "не искаш така ли?"Старай се колкото може повече да го правиш.Детето ви се чувства разбрано с китайския си говор, и не намира за нужно да се мъчи да говори по друг начин.Това е нещото, което ще правят и логопедите с нея.Със сигурност  Naughty
Имат си разни хватки и е добре да ги видиш за твое улеснение.Опитвай се максимално да водите диалог.Задавай и въпроси, и се старай и тя да има повод да ти задава такива.Воденето на диалог е начин да имате комуникация.
Всичко което детенце прави с пръстчетата като изрязване, игра с пясък, месене, бъркане, дори храненето сама е стъпка към подобряване на финната моторика.Развиването на финната моторика подобрява говора, защото в мозъка центъра на говора и центъра на финната моторика са един до друг.
Напомням ти, че логопед ще ти помогне повече от нас.Ние не го виждаме детето, и не можем да сме адекватни в съветите ти.Пък и не сме специалисти.

# 272
  • София
Аз също мисля, че трябва да направите консултация.
Има упражнения за фонемния слух - да се научи да чува по-добре звуковете и чак след това ще може да ги възпроизвежда.
Може артикулационните мускули /около устата/ да не са развити още и пак има упражнения.
Може да е скъсена юздичка - на едни роднини детето говореше по-подобен начин, иначе всичко разбираше и беше съвсем наред. Но около 6-тата година му оправиха юздичката. А майката доста притеснения отнесе, защото все пак с този старнен говор чуваше най-различни варианти.
Поздрави

# 273
Благодаря на всички за отзивчивостта   bouquet
Аз не съм се отказала от консултацията, ще я направим в най-скоро време, но ми се иска да и помагам допълнително.
Спрете да я разбирате когато говори на китайски.Започни да не я разбираш.
Точно днес се замислих за това... беше прекарала няколко часа със съпруга на жената, която се грижи за нея, защото е била ангажирана с детенцето си в училище. Та чичо Данчо хич не я разбира... и тя, милата, повтаряше по няколко пъти и се стараеше да "нагоди" думичките. Май наистина ще трябва да започнем и ние по-трудно да разбираме  Wink

# 274
  • варна
 Да, този подход с уж неразбирането действа, и аз го ползвам и се опитва по-ясно да ги изговаря,за да го разбера.
 Относно връзката между фината моторика и говоренето ,наистина е пряко свързано.
 Ние се занимаваме с пъзели и низанки редовно,и с низанките вече е много задобрял-съвсем малки кръгчета на молив нанизва.Но с пъзелите трудно се оправяше предимно ги блъскаше фигурките.
 Сега от 2-3 дни виждам,че успява да им види мястото и да ги намести.И в същото време  почна много нови думи да казва.
 Изобщо системните занимания вкъщи дават резултат. Peace

# 275
Какво е низанка?
С малката сме правили гердани от макарони, които тя ниже на приспособлението "игла" - клечка за уши отрязана в двата края и вързан конец.
Пак да попитам  Embarassed какви пъзели са подходящи за тази възраст? От тези с няколко отделни фигурки и дупчица за всяка фигурка или цяла картинка на парчета?
Ние имаме от първия вид 5, които са смесени и тя ги реди едновременно, НО просто ги е запомнила и го прави автоматично. Вярно, че в началото се ядосваше много и много трудно наместваше някоя фигурка... чак до рев стигаше и не искаше да ги види.

# 276
  • варна
 Низанките са всякакви неща за нанизване - първо големи рингове на пирамидка, после по- малки дървение ,макарони с по-големи дупки, нанизани на връзка за обувки, после едри мъниста нанизани на връвчица ./последното под надзор за деца, които пъхат нещав устата/
 Пъзелите които ползваме ние са с отделни фигури с дръжки.
 Това че твойто дете ги слага автоматично, си е екстра, нали това е целта,да ги научи.

# 277
  • Варна
Бихте ли ми помогнали с координати на добър логопед за малки деца във Варна-ние сме на 1.4 месеца и казваме баба ,тата ,мама нецеленасочено.Ако знаете и такъв психолог ще съм много благодарна.

# 278
  • София
Бихте ли ми помогнали с координати на добър логопед за малки деца във Варна-ние сме на 1.4 месеца и казваме баба ,тата ,мама нецеленасочено.Ако знаете и такъв психолог ще съм много благодарна.
А какво те притеснява?  newsm78

# 279
  • Варна
Ами ние сме с много проблеми и всичко е взаимосвързано-епи,двиг.изоставане,микросомия,нервнопсих.изоставане.Знам че трябва да се обърнем и към такива специалисти(логопед и психиатър)за помощ затова питам.

# 280
  • София
Ами ние сме с много проблеми и всичко е взаимосвързано-епи,двиг.изоставане,микросомия,нервнопсих.изоставане.Знам че трябва да се обърнем и към такива специалисти(логопед и психиатър)за помощ затова питам.
Hug
А аз си помислих, че се притесняваш, че говори малко детето, а всъщност в това отношение си е съвсем ОК за възрастта.
Успех!
  bouquet

# 281
  • София и там където не се пуши

Ми вие си имате Карин дом   bouquet

# 282
  • варна
 Имаме си ние ,ама много  деца чакат за там и доста високи са таксите като ти дойде редът.  Confused

# 283
Ранко е за логопед на годинка и 4 месеца. Освен да направят едно обследване и да ви вземат парички за него, едва ли ще ви помогнат по някакъв начин на този етап. По принцип невролога, който следи детето може да констатира на тази възраст дали има изоставане в говора. Виж, психолога е друго нещо, щом детенцето има неврологични проблеми, но аз прибегнах веднъж до такъв и ще ми бъде за първо и последно  Thinking

# 284

Много ми е трудно да ти предложа читав психолог във Варна, ние минахме през 3 и така и не достигнахме до мисълта какво точно ни има, освен утешението че до три и половина ще проговорим но дрънци на таратанци - не се случва . Мисля че не е възможно и самосиндикално решение че детето е за логопед, понякога липсата на говор не е свързана с проблем в изговора а някакъв друг проблем води до това забавяне.Що са касае до Карин дом - бяхме преди няколко дена и то  само за да ни кажат че нямало места в момента макар и да минем етапно диагностиране, много съм разочарована от визитата ни но това е друга тема. За мен начина е да отидете в клиниката Свети Никола в София но подробности можеш да намериш в темата за аутистичния спектър който включва деца с различни проблеми.

Общи условия

Активация на акаунт