Трудно проговарящи деца - тема 2

• 110 912
  • 760
  •   1
Отговори
# 255
Много ме вълнува темата и смятам да я следя.Нашето дете е на 2г.4м,но много малко говори.Не смятам,че е изостанало умствено защото всичко разбира - храни се само от година,,познава цветовете,а на компютъра си намира детския сайт и си избира игри,които играе /оцветява,облича Барби/.От две седмици е на ясла обаче и там почти всички говорят,пеят ,а тя не може.Не знам дали няма да и се отрази на психиката това,че не говори - тя е и притеснителна и като я питат нещо като не може да обясни да не се стресира.Чудя се дали е време за логопед или да изчакам още поне 1-2 месеца ?

# 256
Деа, убаво е да направите консултация с логопед и психолог.
Не е рано. Ако има проблем, колкото по-рано се започне работа с детенце, толкова по-добре.
Успех!

# 257
Здравейте и от мен, бях писала в началото на тази тема.Детето ми е на 4г.след като започна да посещава детска градина, още на втората седмица започна да казва думички-за първия месец около 100. Бях много горда с него, зощото дотогава казваше само десетина думи. Два пъти седмично там ходи логопед и започнахме занятия при нея-по 30 мин и винаги присъствам на занятията.Смятам,че така е най-правилно-ние няма как иначе да знаем как да ги учим в къщи. Доста време мина докато започне да изпълнява това, което логопедката изисква. Но ето, че вече успяваме-знае няколко стихчета, разказваме приказки,повтаря думите които му казваме, говори много,често съкръщава думите и там ще имаме много работа.Първото му стихче беше за майката и си го каза добре на тържеството. Децата в групата му го приемат добре, играят заедно и си има приятели, госпожите му са също добри и му помогнаха бързо да се адаптира. Притеснява ме само това,че напоследък е станал много невъздържан-вика, крещи,блъска. По принцип си е инат, но сега е станал още по-голям инат и много трудно се справям с него. Обяснявам си го със това, че там трябва да изпълнява и да слуша, а той не е от тези дето лесно се съгласяват. Дано скоро да премине този период. Кураж на всички майки, защото има изход-много работа с логопед, два-пъти повече работа в къщи и масовата детска градина, за да има пример за подражание. Ако е в логопедична ДГ смятам, че нещата ще зациклят-е, все пак зависи от състоянието на дететето . Засега толкова.
Здравейте,голям напредък имаме от последния път като се включих във форума. на някой може до му се стори смешно, но преди около месец дадох но детето си дъвка / и преди е искал, но вместо да дъвче-я гълташе / и започна да дъвче, сякъш цял живот все дъвка е дъвчел. И някак си още същия ден започна да ги бърбори едни.....Много свободно, със сложни изречения. Обяснявам си го с това,че като дъвче с езичето си прави някакви артикулационни  движения и нещата просто се отприщиха.
  За ваксините-на 1 г. ни сложиха ваксината, която е по имунизационния календар за тази възраст /не знам точно как се казва/ , и оттогава млъкна, а преди това си казваше срички . Сигурна съм 100 % ,че е от нея и затова сме решили със съпруга ми децата ни да не бъдат повече ваксинирани. Смятам, че всеки има право на избор още повече , че ние сме засегнати пряко в случая и търпим и плащаме за последствията и децата ни също. А къде е държавата, която ни налага тези ваксини, които са остарели като технология и състав, или бракувани в чужбина, а у нас внесени като годни. На запад също имат проблем със ваксините, но държавата им стои зад потърпевшите-има безплатни центрове, в които децата имат на разположение всички необходими специалисти, които работят всеотдайно в името на децата и те  биват успешно интегрирани в обществото.

# 258
  • София
Здравейте,

Присъединявам се и аз към тази прекрасна тема.

Причината е прекрасният ми син, който преди 2 седмици навърши 3 години Heart Eyes. Има известни затруднения с експресивната и рецептивната реч (това е диагностицирано в Св. Никола), говори много, знае голям брой думи, но не може да ги свързва свободно в изречения, а по-скоро конструкциите му са наизустени.

Все още не сме си намерили добър логопед, който да има опит в работата с малки деца, но задължително ще трябва да си изберем някой скоро. Някакви препоръки? Предпочитам да е в района на Младост, но пък в крайна сметка и по-далече бихме ходили, стига да е при добър специалист.

Поздрави на всички! Аз отивам да чета темите назад Hug.

# 259
Преэ колко време водите децата си за нова оценка в Александровска.Аэ эа пръв път водих моето дете когато беше на 2.11г. След това ми каэаха да я заведа отново преди първи клас за да видим дали ще се наложи да я отложим с една година.Аэ мисла да я эаведа эа нова оценка това лято.Сега е на 4г и 3м.

# 260
Аз лично моя син го водя за нова епикриза, когато наближи изтичането на ТЕЛК-а му. Първия път го водих през 1 година, т.е. два пъти е  воден досега, а сега третото му ходене ще е през 2 години  Peace

# 261
  • Варна
Аз лично моя син го водя за нова епикриза, когато наближи изтичането на ТЕЛК-а му. Първия път го водих през 1 година, т.е. два пъти е  воден досега, а сега третото му ходене ще е през 2 години  Peace

А каква точно ви е диагнозата? При нас не могат да диагностицират нищо, а проблем съществува. Tired

# 262
Ами като диагноза се води с леко умствено изоставане на дете с аутистични черти. Той е невербален аутист  Confused

# 263
Преэ колко време водите децата си за нова оценка в Александровска.Аэ эа пръв път водих моето дете когато беше на 2.11г. След това ми каэаха да я заведа отново преди първи клас за да видим дали ще се наложи да я отложим с една година.Аэ мисла да я эаведа эа нова оценка това лято.Сега е на 4г и 3м.
Не ходя в Александровска, но ако детето изостава сериозно с речта е по-добре да го видят към 4 годишна възраст. Така ми казаха за моят син, който беше на 2,5 г последния път..

# 264
Здравейте, мили мами   bouquet
Искам да споделя за моето момиченце с някой, който би разбрал и за това се обръщам към Вас.
Малката е на 2г. 4м., говори на "китайски", както се шегуваме у дома. В последно време започна повече да повтаря, но пак е на бебешки. Бих казала, че знае много думички - преди около 2-3 месеца броих - около 200+, а сега са и повече. НО трудно прави изречения, обикновено са по две-три думи, напр. "Мамо, учи мене", за да режем заедно пластелин с ножчето или "Тате, я кука" (тате, ела тук).
Ако има значение ще добавя, че знае цветовете (син, жълт, червен, зелен и розов); ако нещо е едно, то е "но", ако са повече са "де" или "ного"; от буквите не може да казва Р, Л, Ц, Щ, като последните просто ги просъсква.
Имаме проблем с храната - от почти година отказа почти всичко, в никакъв случай не е слабичка, хапва основно хляб и хлебни, мляко, бисквити, ябълки, имаше периоди в които ядеше и леща и банани, но...
Принципно е здрава, рядко боледува - два дни с хрема, е точно сега е с диария и повръщане, но върви към оправяне. Правила е един лек гърч от Т (на 38 градуса), но ходихме при детски невролог и каза, че няма проблеми (преди почти година).
Бях доста изчерпателна, което не знам дали е необходимо... В общи линии се притеснявам за говоренето, не използва предлози никакви, не ползва дори и "не" пред "не мога", а само "мога" или "суши", което ползва за "слушам" и "не слушам", по-често е "без" - "без иди" (т.е. не отивай).
Въпроса ми е следния: Време ли е за консултация с логопед? И как да процедираме? Живеем в много малък град и едва ли ще намерим добър специалист тук. Какво можем да направим сами?

# 265
Irchick, не съм специалист, но мисля, че твоето детенце се развива абсолютно нормално.

# 266
Irchick,  много е трудно да се изкаже мнение само по описание. Понякога , когато майката се притеснява - има защо. Нищо не губите ако си направите една консултация с логопед, просто за ваше спокойствие. Приказките "Айнщайн е проговорил на 5" могат само да навредят. По- добре излишна консултация, отколкото закъсняла реакция.
Потърсете добър специалист в някой близък, по-голям град. Всеки логопед освен мнение , може да ви даде насоки за работа.

Последна редакция: ср, 26 май 2010, 15:14 от Егвийн ал-Вийр

# 267
  • варна
 Щом прави такива изречения и толкова думи ползва изобщо не е за логопед, според мен. Peace

# 268
Здравейте, мили мами   bouquet
Искам да споделя за моето момиченце с някой, който би разбрал и за това се обръщам към Вас.
Малката е на 2г. 4м., говори на "китайски", както се шегуваме у дома. В последно време започна повече да повтаря, но пак е на бебешки. Бих казала, че знае много думички - преди около 2-3 месеца броих - около 200+, а сега са и повече. НО трудно прави изречения, обикновено са по две-три думи, напр. "Мамо, учи мене", за да режем заедно пластелин с ножчето или "Тате, я кука" (тате, ела тук).
Ако има значение ще добавя, че знае цветовете (син, жълт, червен, зелен и розов); ако нещо е едно, то е "но", ако са повече са "де" или "ного"; от буквите не може да казва Р, Л, Ц, Щ, като последните просто ги просъсква.
Имаме проблем с храната - от почти година отказа почти всичко, в никакъв случай не е слабичка, хапва основно хляб и хлебни, мляко, бисквити, ябълки, имаше периоди в които ядеше и леща и банани, но...
Принципно е здрава, рядко боледува - два дни с хрема, е точно сега е с диария и повръщане, но върви към оправяне. Правила е един лек гърч от Т (на 38 градуса), но ходихме при детски невролог и каза, че няма проблеми (преди почти година).
Бях доста изчерпателна, което не знам дали е необходимо... В общи линии се притеснявам за говоренето, не използва предлози никакви, не ползва дори и "не" пред "не мога", а само "мога" или "суши", което ползва за "слушам" и "не слушам", по-често е "без" - "без иди" (т.е. не отивай).
Въпроса ми е следния: Време ли е за консултация с логопед? И как да процедираме? Живеем в много малък град и едва ли ще намерим добър специалист тук. Какво можем да направим сами?

Нашето дете е на същата възраст и казва много малко думи,а изречения изобщо не прави.Смятам,че детето ви е даже от напредналите и нямате нужда от логопед. Peace

# 269
Благодаря на всички ви за мненията   bouquet Аз обаче не се чуствам спокойна  Confused Наистина казва много думички, но по-голямата част от тях разбирам само аз, а понякога и аз не схващам. От около месец за малката се грижи една жена, която дълги години е работила в детска ясла, тя също не разбира достатъчно. Нашата леля също ми казва, че не знам какво е детенце да не говори, но това не ме успокоява. Защото много говори, но не се разбира, а и изреченията винаги са с объркан словоред.
Познавам хлапета, които на тази възраст знаят песнички, а Габи пее само - "моя тааати, моя тааати", което идва от "мила моя, мамо" и "бона дуува, бона дуува, пук" (балона се надува).
Откраднах няколко идеи от темите: поправям позитивно всичко, което казва - "без папа н'ва" - "не искаш да папкаш това ли?"; давам и листчета да къса и правим мини яйца от пластелин например...
Така или иначе ще ви следя  Hug Радвам се на напредъка на всяко детенце  Hug

Общи условия

Активация на акаунт