Трудно проговарящи деца - тема 2

• 110 897
  • 760
  •   1
Отговори
# 435
Направление ще ти даде, нали?
Водих дъщеря ми миналата година заради два припадъка.

Записваш си по телефона час при някой от лекарите от детската неврология. Ние ходихме при Божинова. Преглеждат детето и след няколко дни наужким го хоспитализират  Tired Tired Правят ЕЕГ, скенер на глава, ПКК. Безплатно. После ти ги разчита лекар.

Аз имам кофти мнение за там, но това е друга тема.

# 436
Мами,ходили ли сте на проверка на слуха?Може ли да ди показва носа,ръцете и да не чува?
Може да чува, но не всички звуци, а може и проблема да не е от слуха. Ако имаш и най-малкото съмнение, по-добре да се изследва детето. Ние ходихме в ИСУЛ - при доц.Спиридонова - препоръчвам я, тя ще прецени какво точно изследване да направи.

# 437
  • София
Направление ще ти даде, нали?

За даването ще даде. Но аз мислех, че всичко е за един ден. Не за друго, ами мног ще му се струпа като се върне от ваканцията...Очаква го и урологична операция. Освен ще питам и логопедката тя какво ще каже. Мина половин година почти, откакто го водя. Аз лично виждам напредък сериозен, но ще ги помоля за мнение...

# 438
Д-р Спиридонова почина за съжаление. Влез в темата за слуха там има доста специалисти и може да се ориентираш ако имаш съмнение и искаш да му правите аудиограма. При нас също е имало тежко намаление на слуха и ми обясниха, че всяка буква се чува на различни децибели и когато аз съм и казвала "кажи мама " тя е чувала само да кажем буквата "м" изобщо явно като съм и говорела се едно съм и говорела на китайски.
Успех!

# 439
Д-р Спиридонова почина за съжаление. Влез в темата за слуха там има доста специалисти и може да се ориентираш ако имаш съмнение и искаш да му правите аудиограма. При нас също е имало тежко намаление на слуха и ми обясниха, че всяка буква се чува на различни децибели и когато аз съм и казвала "кажи мама " тя е чувала само да кажем буквата "м" изобщо явно като съм и говорела се едно съм и говорела на китайски.
Успех!
А как разбрахте,че не чува добре,кога правихте изследване и откъде започнахте изобщо.Като му кажа кажи мама вика аа ма,преди викаша ма ма,кажи баба -ба ба,кажи тате-ка ка.А знае някои части на тялото-нос,уши,пишка,при малък шум се обръща,а от голям даже реве понякога.При нас има известно забавяне заради проблема,който имахме и операцията,незнам дали трябв ада с епритеснявам.Има и абсолютно здрави деца на 1,9 и на 2 години казват само ам ам и мама,а др на 1,5 почти изречение правят-това лично съм го наблюдавала и то са все момчета newsm78.Някой да е ходил при Литвиненко?

# 440
И на нас ни предстои слухова диагностика след няколко дни. След вирус (съвсем скоро) започна да ме пита "какво каза?". Забелязах, че го прави, когато не ме гледа в устата.
А иначе
...всяка буква се чува на различни децибели и когато аз съм и казвала "кажи мама " тя е чувала само да кажем буквата "м" изобщо явно като съм и говорела се едно съм и говорела на китайски.
това само с апаратура може да се установи. За Варна ме пращат при д-р Папуров. Разполагал с най- добрата техника за целта. Тази диагностика не се поема от здравна каса, плаща се (това за информация само го пиша). Стиснете по някой палец, моля Ви!
Чак не смея да си похваля детето за напредъка в говора.
О, щях да забравя. Обяснете ми с няколко думи каква е връзката на забавянето на речта с евентуално проблемна трета сливица.

# 441
  • варна
 Босоногата, ще те помоля да напишеш в какво се състои самото изследване - какво се иска от детето,какви неща му поставят и т.н.,за да преценя синът ми ще стои ли.
  Той по принцип всичко си чува, но като чуе шум от бръмчене си пипа едното ухо, и  се чудя да не би да има някаква разлика в слуха. И понеже има операция на носоглътката има известен риск нещо да не му е наред със слуха, та се каня да проверя.
 Скоро проверявах дали чува добре, застанах до ухото му и казвам съвсем тихо "Коотка"/защото знам че може да го каже/. И той се снишава  и също толкова тихо ми казва "Коотка" Joy

# 442
  • Варна
Босоногата и мен ме интересува как е минал прегледа при д-р. Папуров. Бих се радвала да споделиш и как става записването на час, цената на прегледа и координати на лекаря. Blush
Може и на лични.

# 443
В София кой прави изследването?Литвиненко дали го прави?

# 444
Босоногата, да не е остана вода в ушенцето, на мен ми се е случвало след прекаран вирус, направо си бях глуха две седмици.
Стискам палци!

Моя син го тресат нерви  Tired Пищи за всичко, нещо не ни вървят като хората заниманията тия дни. И други проблеми ни се тръснаха на главите сега, сякаш останалите са малко  Tired

# 445
Босоногата стиснати плаци и от мен.
Често запушване на ушния канал може да се дължи на гъбична инфекция, понякога съпроводена от болка а понякога без особени странични симптоми. дано се окаже нещо такова което е леснолечимо.

# 446
Ще пиша, непременно. При д-р Папуров минахме един преглед преди седмица някъде. Милица беше с подути сливици, той видя заседнал секрет на носоглътката и изписа Коларгол, за да го изчистим и така да направим диагностика. Мила пищя като изтървана от гората, но той прояви завидно търпение и чувство за хумор (пищя заради детския кът отпред, не от нещо друго). Пътят до него е следният: личен лекар- направление за педиатър- от педиатъра направление за УНГ, но с препоръката да отидем точно при Папуров, заради техниката, която е подходяща за деца. Той проведе един стандартен преглед и ни извика пак след десетина дни. Демек във Вторник. Кабинетът е в Палах център на втория етаж, от стълбите в ляво. Лесно се намира, има табели навсякъде. Телефон пращам на ЛС. О, и още една приятна подробност- бях с нагласата да чакам поне две седмици до часа, но стана веднага- имат свободни часове. Притеснителното за мен е, че другите лекари започнаха да ми правят намеци за вадене на трета сливица. А той не каза нищо определено- ще изчакаме. Ок, но ако има връзка с проговарянето? Тогава какво... Такива неща ме вълнуват.

# 447
Мото дете от няколко дни свързва две думи- името си+предмет който иска. Броя го като напредък, но сега детето говори за себе си в трето лице.

# 448
Здравейте! Относно аудиграмата на нас ни я правиха с упойка и доколкото знам на малки деца се прави с упойка. Ние имахме голям проблем с третата сливица и понеже се съмняваха, че от нея идва намалението на слуха я извадихме. Още от 1 годинка тя спи с отворена уста и хъркаше по-силно от баща си, изпотяваше се около врата /преобличахме се по два пъти на нощ/ и другото което може да се получи и изкривяване на захапката, но това е само в много тежки случай като нас. Доколкото знам повечето доктори избягват ваденето на сливицата защото може да се появи отново, а и казват, че на по-късен етап изсъхва.
Желая Ви успех!

# 449
Ок, но ако има връзка с проговарянето? Тогава какво... Такива неща ме вълнуват.
На нас това ни го спомена доц.Стамболова, трудността в проговарянето да е следствие от проблем с трета сливица но в какъв аспект не спомена. Аз пък  не се поинтересувах защото ние нямаме такава за сега ...

Дъщеря ни имаше трета сливица някъде до 7 годишна възраст, без да се отрази на прововарянето , наличинето й ни коставаш само здравословни проблеми с задната хрема но без гнойни ангини. Изчакахме я да се махне сама както и стана.

Общи условия

Активация на акаунт