Трудно проговарящи деца - тема 2

• 110 749
  • 760
  •   1
Отговори
# 645
  • Пловдив
bobynka- Разбира се, необходимо е да се занимавате и в къщи, но не го"натискай" прекалено много, защото с това"не" което ти сервира, нищо чудно да му стане навик да отказва, и се получава омагьосан кръг. Аз напавих тази грешка, имаше период, в който като ме видеше с книжка в ръце, дребния веднага се изнасяше в друга стая Mr. Green.тогава психоложката, при която ходи Вани ме посъветва да се отдръна малко, да отстъпя, да не настоявам, защото детето не е готово за това, и естествената му реакция е да ми оказва. Просто си идва времето и за книжките, и за назоваването на животни и т.н.

# 646
bobynka абсолютно същия случей е при нас ние сме на 3 и нещата не са се променили ко знай колко, имаше една случка с тези книжки и аз като теб обяснявам и тя държи книжката в ръцете си и аз с пръст и показвам кое животно е и както пръста ми стои върху книжката тя затвори книжката затисна ми пръста и ме гледа в очите и ми се смее  Joy
Стана ми много смешно и разбрах че няма да стане мойта работа ама не знаех, че това е проблем, че не обичат книжки. Днеска ще я водя на втора консултация в една фондация безплатни са прегледите и да ме насочат към какъв специалист да се обърна и така.

# 647
Sofi, успех ви пожелавам Hug Ние пък успяхме да си запишем час при логопедката, за която ми беше казала и другата събота ще ходим.
Пиши после какви са ти впечатленията от прегледа във фондацията Praynig

# 648
Извинявам се за бурното нахлуване предварително,но нямам  време за задълбочено четене назад.
Дъщеря ми навършва 3 след 2дни. Все още чакаме да ни се обадят от Карин дом за заниманията с нея - ама може още години да си чакаме ooooh! с тия темпове Rolling Eyes
Търся координати на добър логопед във Варна,който да работи с детето - така,че моля за съдействие,ако някой може да ме насочи Praynig

# 649
Добро утро на всички.Сладура вече може да рисува кола с гуми,цвете ,човече и да свързва едно животно с друго по пътечка:lol:Незнам какво се случва,но се радвам много.Снощи гледаше макуйн светкавицата и баща му вика хайде да отиваме в другата стая,а той му отговори"чакай още малко тате".От градината като се прибра започна да пее песничката за балона се надува.Е не му се разбра много ,но явно му действа добре.Продължавам упорито да се занимаваме в нас.Днес сме на водни боички да видим какво ще сътворим в нас HugЛек ден на всички.

За книжките преди време започнах с мечо пух,понеже му е любимият герой.Купувам книжки които като картинки са му интересни.За сега едни от най четените в къщи са пух ,една панорамна с такторчето и косе босе като показвам кума лиса как му иска яйчице(тази я гледахме на куклен театър и по скоро от там му стана интересна).в началото аз приказвах и като се стигне до най интересната част го оставям той да я довършва вече.

Последна редакция: сб, 11 сеп 2010, 10:02 от sisa788

# 650
Здравейте, ходихме във фондация Радост, много съм доволна насочиха ме трябва да работим със специален педагог засега не със логопед. Сега ме чака едно тичане да кандидатствам за ресурсен учител и така мога и във фондацията да ходя но много трябва да се чака. Но за щастие имат и платен прием днес пак сме там от 17 часа. Въпреки че детето ми има проблем излязох от фондацията с настроение просто жените са много мили и много добре ти обясняват нещата, а и така и се радваха, та който има проблем препоръчвам да се запише за консултация там нищо не платих за консултацията.

# 651
  • София
Саморасличе, не знаех, че и Ема има проблем Sad (Не му е тук мястото, но честито  Wink )
Благодаря на всички ви за пожеланията. Днес беше същинският купон и получи за подарък пластелин. Аз нали все отлагах срещата с него Rolling Eyes Е, нямаше такава радост. Мачка, прави човечета, коси им слага, шапки...Може да нямам художник, а склуптор Simple Smile

# 652
Софи, чудесно е, че се чувстваш толкова добре след посещението във фондацията Hug. За съжаление ние нямаме да имаме достатъчно време за продължителни занимания и затова засега само на логопед ще отидем Peace

Доника, и моята щерка обожава да се занимава с пластелин Laughing Може с часове само да къса и да прави топчета /яйчицата от Косе Босе и Кума Лиса hahaha/ Само после ноктите й хич не приличат на нокти на госпожица Flutter, но важното е да им е забавно, нали са деца Heart Eyes

# 653
Здравейте !

Какво  трябва да правят  родителите у дома  , ако  имат   желание  да  помогнат  на своето  дете   Peace

Фина моторика са онези малки движения, които извършваме с ръцете си и които изискват много голяма точност.
Съществува следната закономерност:ако развитието на двигателните умения на пръстите съответстват на възрастта на детето , то и речевото развитие ще се намира в пределите на нормата и обратно-ако двигателните способности на пръстите на ръцете изостава, то ще се задържа и общото речево развитие,независимо, че общата моторика(бягане, скачане, катерене ) може да бъде в норма. Следователно формирането на речевите области се извършва под влияние на кинестетичните импулси от пръстите на ръцете. Нивото на развитие на фината моторика е един от показателите за интелектуалната готовност на детето за училище. Обикновено детето с добре развита фина моторика има и високо ниво на интелект: умее да разсъждава логически, има добре развити памет, мислене, внимание, свързана реч.

1.Моделиране с пластелин или  домашно приготвено тесто. Започнете  с най - лесни задачи ,оформяне на топче ,и  пръчка като детето се стреми  да използва и двете  си   ръце едновременноо , докато  моделира топчето  Peace

2.Низане  на мъниста, макарони  с различна големина на отвора съответно по- малки   и по-големи Simple Smile

3.Моделиране с кибритени клечки - от тях  детето  трябва да се научи  да конструира  квадрат , триъгълник , къща, правоъгълник, стълба и  др. форми,които  могат да  бъдат показани предварително на картина.

4.Сортиране на предмети по големина , форма и цвят , тук може да използвате въображението  си , като   предварително  показвате  на  детето какво  трябва да направи. Може да разделят  различни  зърна - царевица, боб, леща в отделни купички,моливи или  флумастери , сортиране на  конструктор в оснивните му четири  цвята - червен, син , зелен ,жълт .

5. Подреждане на пръстени - http://www.kidi.bg/catalog/product/gallery/id/566/image/616/

6. Късане на хартия , както и смачкване на лист  А4  в формата на топка  Simple Smile

7. Лепене на  предварително изрязани  от вас форми , може  да  апликирате ,като запълвате предварително  очертана фигура с  накъсани  цветни хартийки .

8.Рисуване с пръсти , водни бои  , пастели , флумастери  както на блок А4 , така и  върху пунктирна линия.

9. Подреждане на пъзел  - започнете от по -малък  брой  парчета , като постепенно  ги  увеличавате.

10 Редене на мозайка - http://www.pumpal.net/images/products/256/main_pic_256.jpg

Разбира се има , има най- различни  игри   на пазара, които  са предназначени както да забавляват детето  , така и да развиват неговите умения Simple Smile
Всичко това правете заедно , като  окуражавате постоянно детето  Peace

Последна редакция: нд, 12 сеп 2010, 09:49 от Bluevelvet

# 654
  • Варна
sofi82, късмет сте извадили, че са ви приели във фондация Радост. Ние миналата година също кандидатствахме, но така и не ни се обадиха (нямали финансиране).
С кого ще работите?
Стискам палци бързо да напредва детето.

Bluevelvet, благодаря за последната информация. Аз като човек, лишен от каквото и да е въображения, много се радвам на идеи - тази с макароните ще ми е от полза.   bouquet

# 655
Viki_76 те ни приеха само за консултация иначе ходим на платения прием сега като оправя документите ще кандидатствам, но ми казаха че много ще чакаме така или иначе ще продължим да ходим и да си плащаме

# 656
  • Варна
sofi82 , и това е решение. Ние миналата година също бяхме склонни да плащаме, но така и не можаха да ни включат в график.
Важното е по-навреме да започне да се работи с детенцето.

# 657
Bluevelvet,благодаря за страхотните идеи!!! Имам един въпрос - как да разбера дали детето ми има изоставане на двигателните умения на пръстите? защото говорно определено изостава доста. Той е вече на 2г5м - прави изречения от 2-3 думички,но речника му не е много богат,доста звуци не произнася изобщо- с,з,в р....,мъчи се да повтаря думички,но рядко се доближава звуково до правилния изговор.
Занимавам се с него,много идеи съм черпила от тук,той се справя доста добре, затова си мисля,че няма изоставане във фината моторика,но все пак има ли начин, без да съм специалист, обективно да преценя това?

# 658
И мен ме интересува какъв е "СТАНДАРТА" по- възраст за развитие на фина моторика.  Това да рисува, къса хартия, ниже макарони, рингове е твърде общо. Ще се радвам някой да сподели ако знае точно.  Понякога няма изоставане във фината моторика, а реч липсва   newsm78 нали уж имало връзка?!

# 659
  • Пловдив
Още идеи за осъвършенстване на фината моторика - насърчавайте ги да си разкочават и закочават друшките, може и неумело да е, но с времето ще има резултат, също вдигане и сваляне на цип, за връзките на обувките мисля, че не е подходящо - големия ми син се научи мнооооооого късно - след 2-3 клас, пък е дете в норма. Така хем детето ще е гордо, че е успяло само /похвалете го/, хем за вас ще е малка отмяна, хем и ръчичките закрепват и стават по-сръчни.

Общи условия

Активация на акаунт