Трудно проговарящи деца - тема 2

• 110 889
  • 760
  •   1
Отговори
# 450
  • София и там където не се пуши
И на моят сливицата я извадихме някъде около 3 год възраст. След това го мазах с някакви бабешки неща, ама ми го дадоха. Та не е пораснала. Сливиците са ни огромни, но здрави и не искат да ги вадят, щяли да се свият. Вече е 12 годишен, дано.

# 451
Забравих да Ви пиша как разбрахме.
Докато спеше не чуваше прахосмукачката аз си чистех спокойно / сега това нещо неможе да стане веднага ще се събуди/
Не реагираше на звънеца /сега е първа писта да види кой идва/
При тих говор нямаше никаква реакция,  трябваше да извикам много силно за да се обърне /сега се обръща веднага е като изключим случайте когато не иска  Laughing/
Не чуваше самолет като минава / сега го чува и даже леко я е страх от шума, което е нормално както ни обясни нашата логопедка/
Докато гледаше филмче си увеличаваше звука  доста силно.
Това се сещам засега.

# 452
Тя е на 2 год. и 8 месеца сливицата ни я извадиха на 2 години. За два месеца 2 упойки, защото първо аудиограмата, после и ваденето.

# 453
Никой не ми спомена за упойки. Мои приятели са водили там детето си, което има същите речеви проблеми като моето. Казаха, че минало напълно нетравмиращо за дъщеря им. Ще видим и ще дам подробности.

# 454
  • София и там където не се пуши
При малките слагат упойки.

# 455
Здрл в предната тема се пускаха и адреси на нови интересни книжки,списания, игри..... които играят положителна роля в оздр.процес, а сега наблюдавам, че в тази само се коментират състоянията на дечицата, мнения за специалисти... смятам, че ако всеки от нас напише или покаже някоя интересна игра, стихче, купена книжка, ще си помогнем взаимно практически. Преди основно го правеше Bulvenet, а сега никой. Точно затова апелирам да започнем да го правим отново+ обсъждането на проблема.
Аз ще добавя, първо че съм много доволна от картите на Edition atlas, много по цветни и правещи впечатление от тези на ИК Мая Христова, но това си е мое мнение, разбира се.

# 456
  • варна
 Всеки обсъжда това ,което го вълнува в момента. Темата е труднопроговарящи деца, а не само за книжките. Ако проговаряха без специалисти само с книжки, би било чудесно.

# 457
Съгласна съм,че само с книжки и игри от наша страна няма да се получи, но друго е като някой ти предложи определен вариант за игра, карти и т.н., защото и самите логопеди играят с тях различни по рода си игрички, а не повтарят само определени думи или изрази.
Аз влизам и в аут.тема, защото там майките дискутират и практически как подхождат, какво четат, какви материали използват........... това имах предвид orhid.

# 458
Всеки обсъжда това ,което го вълнува в момента. Темата е труднопроговарящи деца, а не само за книжките. Ако проговаряха без специалисти само с книжки, би било чудесно.

Много благодаря за това изказване...Ама то готварски съвети ли не бяха..то сливици ли не бяха..И нищо за забавяне на говора..Записала сам час за невролг..Напоследък усещам че детето много се мъчи че не може да говори..Опитва се да обясни толкова много неща ама само с Нананананана и посочва...Има причина и искам да я знам за да му помогна...
Една от най -големите ми грешки е че го оставих за 2 месеца при баба му и дядо му на село а те са най простите хора които съм срещала през целия си живот...И колкото думи беше научил-забрави ги...Никога повече няма да го оставя там...Моя грешка..ама исках малко слънчице...плодове и зеленчуци и чист възух....Ама явно това не е всичко..

# 459
  • София

Много благодаря за това изказване...Ама то готварски съвети ли не бяха..то сливици ли не бяха..И нищо за забавяне на говора..Записала сам час за невролг..Напоследък усещам че детето много се мъчи че не може да говори..Опитва се да обясни толкова много неща ама само с Нананананана и посочва...Има причина и искам да я знам за да му помогна...
Една от най -големите ми грешки е че го оставих за 2 месеца при баба му и дядо му на село а те са най простите хора които съм срещала през целия си живот...И колкото думи беше научил-забрави ги...Никога повече няма да го оставя там...Моя грешка..ама исках малко слънчице...плодове и зеленчуци и чист възух....Ама явно това не е всичко..

Да де, ама и твоето изказване ме уби...Без да искам да се заяждам, но човек, който твърди, че бабата и дядото на детето му са най-простите хора, може да говори само едно за него...Лично аз не мисля, че престоя при тях е навредил или би навредил на детето. Определено причината е друга. На моят лично пък престоя на село му се отразява в положителна насока, но както и да е. Би ли споделила къде си записала час за невролог ( ако става въпрос за София де) , че и на мен това ми предстои?

# 460
и аз надзъртам в темата защото в нея имаШЕ много приложими неща практически нещо като занятия да такива деца ....
а сега вярно само добавки хранителни и не толкова сливици уши и така то вярно че се тръгва от някъде но в началото на темите има библиотека обикновенно и координати на лекари и специалисти и селектирано от къде се тръгва така че ако темите се въртят все да се обяснява на "новите" неща които са говорени и които те би трябвало да си прочетат сами темата ще е безинтересна ....
и друго за всяко дете освен специалистите ако има нужда от тях са супер важни родителите те да си играят с него да вербализират всяко действие да му четат книжки да му показват карти картинки защото при логопеда е за половин час дневно дори при най интензивна терапия а през останалото време от вас от нас иска вода сок храна разходка в тоалетната и всичко и това може да става с думи полека лека или с ъ ъъъъ и така
така че книги на всеки са нужни

# 461
Velinko 777, от къде може да се закупят карти на Edition atlas и на каква цена са. Моят син бяга като дявол от тамян от книжки, но картите са му любимо занимание - реди си ги в кръг, в редичка... и покрай играта си доста научава.  Принудихме се да търсим картинки в интернет и да ги печатаме и изрязваме, за да бъдат под формата на карти.

# 462
и друго моля мордератор да обясни на пишещите да не натоварват четящите с оценки и квалификации звучащи по скоро като обиди
примерно това "баба му и дядо му са най простите хора и той забравил думите " е редно да се каже като "през времето което прекара с баба си и дядо си не е посещавал специалисти и това се е отразило зле на говора му
наистина е по добре всеки да напише нещото което е заинтиргувало детето му игра или занятие така че то да дръпне напред
ето например моите методики за успех
спрян телевизор когато говоря на децата само аз да се чувам а не да се надвиквам с телевизора и част от вниманието да е за него
за занимания използвам времето когато са станали току що още са много свежи и готови за някоя новост книжка игра или преди заспиване на обяд когато просто чета нещо без да задавам въпроси , стремя се максимално да насърчавам доброто поведение да награждавам доброто поведение и да игнорирам лошото , гледам да прекарвам много време в игра с редуване на ролите и да вербализирам всяко действие , говоря само в първо лице , обяснявам много подробно и многократно ..
много пея децата които трудно проговарят по лесно пеят , ето моя Владко и сега не събира две думи в изречение казва само съществителното което иска като натъртва на него но пее няколко песнички...
нека всички се придържаме към добрия тон когато някой трябва да научи нещо най важното за успеха е положителната емоция
хубав ден на всички  

за

# 463
  • София
Като споменахте карти - аз използвам Черен Петър. идеите са 2 - хем да се научи да си изчаква реда, нещо което той не прави Joy И- карам го да ми обяснява картинките - момчето свири на китара, бере ябълки и тн...Инвестиция от 60 ст. Simple Smile
Райка, моя не ми дава да пея...явно и той е съгласен, че е фалшиво  Joy

# 464

нека всички се придържаме към добрия тон

....ако може и да наблегнем на пунктоацията при писане,че постовете ти са малко трудни за четене, не само името на детето започва с главна буква...

През последният месец моя син (2.4г) доскоро използващ 10-15 думички,вече има в речника си доста повече,започна и да свързва по 2думи,което много ме радва.Но забелязвам,че когато изговаря "д" и"т",си слага езика между зъбите.Някъде бях чела,че това е проблем,но не си спомням до каква възраст точно.Ако някой знае нещо по въпроса нека сподели.

Общи условия

Активация на акаунт