Мамолози - гр. София

• 1 763 014
  • 6 334
  •   1
Отговори
# 5 835
Наскоро мои близки водиха на преглед тяхна роднина в болница в Монтана. Цените на ЯМР и на кръвните изследвания, които са плащали, са на половината от тези в София.

# 5 836
Честно казано всеки преценява как да калкулира труда си, опита си, уменията си и всички причини заради които някой го търси и предпочита пред друг в бранша.
В този смисъл ако някой е дошъл да работи в София и да помага на много повече хора, отколкото би помогнал оставяйки в родния си град, то не се скандализирам от милеенето по родния край и желанието там да е готов да работи за двойно по-малко пари веднъж или два пъти в месеца.
 Има едно голямо НО обаче- отношението, то винаги трябва да бъде уважително, добро и с грижа за пациента. Без значение дали взимаш ако щеш и 4 цифрена сума за преглед или пък си решил от филантропски подбуди да работиш абсолютно безплатно.
 С Гаврилов имам еднократна среща преди години. Държа се мн.внимателно, но тук постоянно чета лоши отзиви именно заради отношението и въпреки моите добри впечатления ми е тъжно да виждам какво се случва с други жени...

# 5 837
  • софия
Да оценяваш по различен начин финансово нуждата от лекарска грижа на жени с един и същи проблем според мястото, на което живеят, за мен е твърде далеч от вложеното в Хипократовата клетва.
В София всички жени с проблем и в нужда са с високи доходи. Сериозно ли? Болестта избира по финансов критерий. Тия в високата заплата - на ти тая гадост. На тези с ниски - на ти по-малка гадост. Тези с минимилани доходи - не ме занимавайте.
Тия с високите доходи от столицата ще ги овиквам и набивам канчета, с тези от родния край, нищо, че не се държат различно - ще бъда внимателен.
Господ.

# 5 838
звънче, някой малко по-нагоре спомена, че в онкологията в София можеш да си направиш ехография на момента, за 40лв. Ето алтернатива - далеч по-достъпна и като цена, и като време за изчакване. Да не пропускаме и опитът на лекарите конкретно там.

Същевременно с това какви са вариантите за хората извън софия- малко, да не кажа почти никакви. На доста места специалисти няма, а когато ги има могат излишно да те паникьосат или още по-страшното успокоят напразно... 
 И както казах и по-горе за мен е недопустимо да бъдеш арогантен, груб и неуважителен, без значение за колко пари работиш.

# 5 839
  • София за сега
Не е въпроса в парите. Въпроса е в обидното и арогантно отношение. И за двете закъснения не ми се даде шанс да обясня, а същевременно бях наричана с обидни думи. Забравил ли е Гаврилов,  че хората може да имат и други здравословни проблеми? Това поведение според мен е недопустимо.

# 5 840
Ако бяха само парите и отношението, може някак си да преглътне човек. Все повече примери обаче има и за прилагане на различна медицинска ангажираност, породена от други фактори, било то комерсиални или не, но в никакъв случай не и професионални. А човек в такава ситуация няма как да предвиди всичко това и се доверява на уж препоръчани специалисти.  Надявам се последните да си спомнят защо са избрали тази професия.
 По-младите им колеги, за щастие, все още не са достигнали до тази професионална деградация.
Надявам се и утвърдените имена като Василев да не се подадат на изкушението.

Последна редакция: нд, 08 дек 2024, 00:22 от jennyb

# 5 841
Lola го е написала много добре  - в София има огромен избор от ниско и високо “бюджетни”, нека ги наречем, процедури и специалисти с опит и апаратура. В провинцията често има само базисни условия и специалисти с ограничен профилен опит. Ако човек трябва да пътува, за да се лекува, трябва: 1) да събере информация къде да отиде (въобще не лесна задачка); 2) да звъни и запази час (който може и да не се спази, за жителите на големите градове е по-лесно заради концентрацията на специалисти и знаенето къде има алтернативи ако на избраното място няма часове); 3) трябва да пътуваш с влак, автобус или кола - 2-3-4-5-6 часа (допълнителен разход на време, средства и отпуск); 4) трябва да си купуваш хотел, заради пътуването, чакането в болницата и тн и невъзможността да се върнеш същия ден; 5) вероятно получаваш 2-3-4 пъти по-малка заплата или си пенсионер и вероятно ще платиш освен за прегледа куп още неща.

За много възрастни и пенсионери болни хора в провинцията, жестът на доктора и колегите му, които се завръщат да лекуват един път в месеца по родните си места, е наистина, бих казала, етичен, дори в елемента на по-ниска цена, защото много хора, алтернативата не биха си позволили. А е и вероятно това да е единствената животоспасяваща опция, в определени случаи.

Проблемът е комерсиализацията на лекарската професия, за част от което е отговорно и обществото, не само лекарите. За мен е абсурдно всички да очакват да бъдат прегледани от Василев само. Това няма как практически да се случи.

# 5 842
Напливът при Василев е заради това, че той представлява рядко срещана в днешно време комбинация от способен лекар и човечност. Ако повече лекари бяха като него, нямаше да има такъв наплив със сигурност. Ужасно мразя хора, наричащи се лекари, които се съобразяват само със собствените си емоции и се държат с пациентите като с добитък, а такива имаме под път и над път. Даже мой приятел лекар ми споделяше, че пациентите видите ли искали да им се обяснява и го занимавали с разни маловажни неща. Сори, но като искаш да си лекар и да работиш с хора не може да не ги уважаваш, какъвто и велик професионалист да си.

# 5 843
  • София
Гаврилов не е станал груб и безчовечен с възрастта. Преди 20 години е бил същият. Много добър хирург и професионалист, но това в никакъв случай не оправдава поведението му.

# 5 844
  • софия
Преди 20+ г. платих на Гаврилов в пликче (по указания) повече, отколкото взима в момента за преглед на пациентките от родното си място, за да ми обърне внимание за 10 минути и да ми каже какво е написал в епикризата на майка, какво трябва да правим. Тогава беше спокоен и относително любезен. Още беше редови лекар в Онкологията с добро име на професионалист и правилния свекър. При изписването просто ни връчиха епикризата и това беше. Тогава интернет не беше така широкоползван и нямаше голям избор кого да питам. Беше първи сблъсък с рака.

# 5 845
Преди 20+ г. платих на Гаврилов в пликче (по указания) повече, отколкото взима в момента за преглед на пациентките от родното си място, за да ми обърне внимание за 10 минути и да ми каже какво е написал в епикризата на майка, какво трябва да правим. Тогава беше спокоен и относително любезен. Още беше редови лекар в Онкологията с добро име на професионалист и правилния свекър. При изписването просто ни връчиха епикризата и това беше. Тогава интернет не беше така широкоползван и нямаше голям избор кого да питам. Беше първи сблъсък с рака.
Дааа, тоест платила сте му, за да си изпълни задълженията, заради които получава заплата. Сега разбирам защо лекарите не искат да обясняват безплатно. И си чакат непременно пликчето, в краен случай питката, кошничката с плодове, шоколад и алкохол или тортичка. В моята служба е забранено да взимаме дори един ключодържател от хората с които работим.

# 5 846
Защо ли си мисля, че това с почерпките вече не ги впечатлява....
Аз за себе си реших профилактичните прегледи да правя при специалист образна диагностика и без това лекарят дори и да се съмнява за нещо ще ме прати при такъв специалист.

# 5 847
  • София
Успях да запиша час за д-р Евгени Стоянов в Полимед по здравна каса. Дали направлението за ехография се издава от личния лекар или трябва първо да ме изпрати на АГ? Досега винаги съм била платено и не съм наясно.

# 5 848
  • софия
Личния.

# 5 849
  • София
От личния, винаги така съм правила.

Общи условия

Активация на акаунт