Мамолози - гр. София

• 1 762 105
  • 6 329
  •   4
Отговори
# 5 985
Зависи от договора със застрахователя, ако е включен в него ямр, може да го одобрят.

# 5 986
  • София
Не знам дали само за проследяване се покрива, моя позната успя да си покрие ЯМР за коляно заради съмнение за скъсана връзка, там самият хирург беше написал становище, че му е нужно, за да прецени дали да прави операция, така че го покри застрахователят /но имаше известно разтакаване и опит да се избегне/.

# 5 987
Не знам дали само за проследяване се покрива, моя позната успя да си покрие ЯМР за коляно заради съмнение за скъсана връзка, там самият хирург беше написал становище, че му е нужно, за да прецени дали да прави операция, така че го покри застрахователят /но имаше известно разтакаване и опит да се избегне/.
А на мен даже при предвиден ЯМР като покритие, и предписано такова изследване от лекар застрахователят ми го отказа, разтакаваха ме и ме пратиха на контрола при друг техен доверен лекар, който имаше задачата да ми обясни, че това изследване не било информативно представете си...

# 5 988
Да, за съжаление има и такива случаи.
Един лекар ми се оплака, че застраховател му казал, че изписва прекалено много изследвания.

# 5 989
  • В царството на игрите:)
Явно има нови протоколи, или стъпки не знам как да се изразя.
Преди 15-тина години, когато мама мина през това, на ехото се видя категорично злокачествено, и след това директно пристъпиха към операция. Стадирането и хистологията ги прави онкокомисията след операцията чак. Дали тогава са постъпили не според протокола, или от скоро има нов ред?
Да, има нови протоколи. Първо се прави хистология от кор-биопсия, след това скенер, за да се видят евентуални метастази, и след това се решава дали ще има предоперативна химия или операция първо. Преди 10 години дори бяха различни стъпките - и мен първо ме оперираха през 2016 и чак после химия/лъче. За съжаление куп лекари действат по старата схема все още в БГ.
А, бе, не е много сигурно дали тази схема не е по - дората , ама нейсе...Не мога да се отърва от усещането, че многото изследвания носят повее пари. Според мен в 90 % от случаите лекаря знае какво е още от ехографа или мамографията, но защо да не пусне още и още образни. Със сигурност най - достоверна е картината след изваждането на образуванието. Това също е всеизвестно. Олив, ти познаваш задочно Хули,нали? Една година всеки месец са и правили биопсия докато накрая хванат точното нещо и видят, че е рак и това преди 25 години. И какво е значението какъв е вида на тумора, след като голямата биопсия ще го покаже и ще започне леението. Ако пък химията е предварителна, то тя не се различава от това дали е дуктален или луборален, например...Ей такива неща си мисля Simple Smile

# 5 990
  • София
Милмич, не съм лекар, ощо по-малко онколог, затова само мога да приемам това, което казва съвременната медицина, а то е, че това е по-добрия подход.
Познавах Хули, да, от темата за рака, много добър пример даваш - вероятно нейната биопсия е била обаче тънкоигленна преди 25 години, именно затова сега не се прави такава, а кор-биопсия - взима се биопсия от много места, за да не получиш фалшив резултат.
Да, ако са ясни нещата, понякога се пристъпва към операция директно, но винаги е добре да има яснота дали няма метастази например, ако знаят, че има метастази, за какво да оперират и да губят ценно време - действа се с химия и/или прицелна терапия.
В тази област понякога с дни се развива медицината и има нови открития/лекарства/подходи, лично аз съм на мнение, че трябва да се възползваме от тях.

# 5 991
milmich, Olive, защо е толкова изследвания и прочее? Една сцинтимамография ще покаже с точност рак или не, дали има метастази и може да се направи преценка дали е първо химия, операция или какво е. А биопсията ще покаже вид и прочее... За мен е излишен ехограф, мамограф. Те не дават нищо, освен размера на фиброаденома ли какво ли.... Много бутане става, което описваш, а се прави единствено за точене на здравната каса.... Хули познавам от Врачански онкодиспансер. И точно заради нея мисля, че всичко е Божия работа. Светла й памет.

# 5 992
  • София
А аз какво повече предлагам от това, което описваш - кор-биопсия /вместо тънкоиглена/ и пет-скенер /не знам кое точно наричаш сцинтимамография, не съм сигурна дали изследването на български се нарича така, може ли да дадеш линк за такова изследване/?
Ехографа и мамографа преди това са те довели до тези двете, защото са установили нещо нередно при профилактиката преди това, тях няма как да ги пропуснеш.

# 5 993
А аз какво повече предлагам от това, което описваш - кор-биопсия /вместо тънкоиглена/ и пет-скенер /не знам кое точно наричаш сцинтимамография, не съм сигурна дали изследването на български се нарича така, може ли да дадеш линк за такова изследване/?
Ехографа и мамографа преди това са те довели до тези двете, защото са установили нещо нередно при профилактиката преди това, тях няма как да ги пропуснеш.
Чукни в нета сцинтимамография и погледни. Много добро изследване за този проблем. Направлението за него обикновено се дава от хирург. Вкарват ти контраст и лягаш на апарат, сякаш скенер. Гледаха ме в Националната онкология проф. Пиперкова. Карат те да вдигнеш ръката, оглеждат място под ръката и прочее....

# 5 994
Биопсията не дава яснота дали има метастази. Това става ясно след скенер. По принцип биопсията ми е звеното, което не разбирам защо напоследък се прави почти непрекъснато. То дава яснота дали и какъв е рака, но щом има нещо за.бодеене аз така или иначе не бих го оставила в мен, а от това какъв вид е не зависи лечението, както и от нея не зависи дали химията ще е преди или след операцията. Да не говорим,че има слчаи, в които биопсията може и да усложни нещата. Но това са мои разсъждения и не искам повече да спамя темата. Всеки има право на избор и някаква преценка Simple Smile Дано не се налага на никого, но...... Sad

# 5 995
milmich, и как ще спамиш темата.... Ценни неща пишеш. На МРТ ще видят дали има разпространение. Може да се направи сцинтимамография, която се прави с контраст - дава прецизна картинка. И закакво ще бода бучката? Това не ми е ясно. При операцията ще се направи биопсията....

# 5 996
Биопсията се прави и защото някои видове рак преполагат предоперативна химиотерапия. Операция без биопсия и остарял подход, за съжаление все още се практикува в България.

# 5 997
Биопсията се прави и защото някои видове рак преполагат предоперативна химиотерапия. Операция без биопсия и остарял подход, за съжаление все още се практикува в България.
Предоперативна химия се прави само за да се намали размера на тумора и евентуално да се намалят метастазите в ЛВ. Поне по мое време друга причина нямаше. Сега може и да е друго и да има видове, които се нуждаят от такава химия. Дано не ми се налага да разбера, както и на никой , де Simple Smile

# 5 998
milmich, абсолютно си права. С предоперативната химия свиват тумора и убиват метастази, ако има разпространение. Всичко друго е «криворазбрана цивилизация». Биопсията правят, за да уточнят дали е действително рак или доброкачествено и може да не се пипа... Толкова е.

# 5 999
  • 1st floor
Талонът за профилактичен за мамография е два месеца. Важи ли същото и за ехографията? Гледам на моя талон, че валиден в този срок и се чудя да не е пак някаква грешка. В Софиямед записах отново, но има часове за след месец.

Общи условия

Активация на акаунт