Мамолози - гр. София

• 1 762 362
  • 6 334
  •   1
Отговори
# 5 970
Слънце888,
ЯМР понастоящем е най-информативното образно изследване, а освен това няма и никакви радиационни рискове. Мамографията не е достатъчно информативна за някои типове гърди и за някои диагнози.
Скъпо е, направленията са рядкост, но това са фактите, ако има суспектна образувания.

# 5 971
Здравейте, от две години се следя при Др Боева в Медицински център "Лора" в София.
Имам пет прегледи за две години. През цялото време ми беше казвала... "има нещо, ама няма нищо... Трябва да го следим". Е... Следим го. До преди един месец (на последния преглед ме прати на хирург - да се оперира, да се махне... прилича на доброкачествено). Не отидох на операция, а си самоназначих кор - биопсия.... Днес има резултат. Нищото е инвазивен дуктален карцином с метастаза в лимфен възел. Сега чакам резулатите от имунохистохимия.
Бъдете здрави. Бъдете бдителни и най-вече късметлии да попаднете на добри доктори.
От там нататък бог да ни пази.
П. С. Преди шест месеци бях за второ мнение в 17 ДКЦ. Не помня името на лекарката. Тя също потвърди, че не е нищо. Било или киста, или фиброаденом... И ме прати вкъщи... Да съм спокойна...

Да Ви попитам, през тези 2 години правихте ли мамография или са Ви гледали само на ехограф? Питам, защото ме изпратиха на ЯМР за изясняване на подобна ситуация, след направена маморафия и ехограф.

Само ехограф. Преди биопсията  на мамограф отидох. но мамографа не беше ясен при мен. После ЯМР- поисках направление от гинеколог- дадоха ми. После биопсия.

# 5 972
  • София
Здравейте, от две години се следя при Др Боева в Медицински център "Лора" в София.
Имам пет прегледи за две години. През цялото време ми беше казвала... "има нещо, ама няма нищо... Трябва да го следим". Е... Следим го. До преди един месец (на последния преглед ме прати на хирург - да се оперира, да се махне... прилича на доброкачествено). Не отидох на операция, а си самоназначих кор - биопсия.... Днес има резултат. Нищото е инвазивен дуктален карцином с метастаза в лимфен възел. Сега чакам резулатите от имунохистохимия.
Бъдете здрави. Бъдете бдителни и най-вече късметлии да попаднете на добри доктори.
От там нататък бог да ни пази.
П. С. Преди шест месеци бях за второ мнение в 17 ДКЦ. Не помня името на лекарката. Тя също потвърди, че не е нищо. Било или киста, или фиброаденом... И ме прати вкъщи... Да съм спокойна...

Да Ви попитам, през тези 2 години правихте ли мамография или са Ви гледали само на ехограф? Питам, защото ме изпратиха на ЯМР за изясняване на подобна ситуация, след направена маморафия и ехограф.

Само ехограф. Преди биопсията  на мамограф отидох. но мамографа не беше ясен при мен. После ЯМР- поисках направление от гинеколог- дадоха ми. После биопсия.

Искате да кажете, че и ЯМР изследването не беше категорично дали е доброкачествено или не образуванието?

# 5 973
  • София
Дори и да е категорично, че е злокачествено, след него се прави кор-биопсия и хистология, за да се изясни вида на тумора, след хистологията се стадира заболяването и се взима решение на онкокомисия какви ще са стъпките.
А понякога и ЯМР не е категорично - при мен не беше, имаше съмнения за злокачествен тумор, но не беше на 100% категорично, не натрупваше достатъчно контраст. Това разчетено от доц. Йорданов от Сити клиник, който се води от най-добрите диагностици дори. Просто не беше сигурен, а почти сигурен, че е злокачествено. (Оказа се злокачествено, но това чак на хистология).

# 5 974
Явно има нови протоколи, или стъпки не знам как да се изразя.
Преди 15-тина години, когато мама мина през това, на ехото се видя категорично злокачествено, и след това директно пристъпиха към операция. Стадирането и хистологията ги прави онкокомисията след операцията чак. Дали тогава са постъпили не според протокола, или от скоро има нов ред?

# 5 975
Преди 15 години стандартите бяха други. Сега има добра апаратура, други лечения, които изискват нови подходи.

# 5 976
Знам, че е малко встрани от контекста на разговора за полезността на ямр при откриване на злокачествени образувания, но искам само да вметна, че резонансът е чудесен метод за проследяване на микроспуквания на силикона при поставени импланти. Предполагам, че в темата има дами с реконструкция.

# 5 977
  • София
Преди 15-тина години, когато мама мина през това, на ехото се видя категорично злокачествено, и след това директно пристъпиха към операция. Стадирането и хистологията ги прави онкокомисията след операцията чак. Дали тогава са постъпили не според протокола, или от скоро има нов ред?
Да, има нови протоколи. Първо се прави хистология от кор-биопсия, след това скенер, за да се видят евентуални метастази, и след това се решава дали ще има предоперативна химия или операция първо. Преди 10 години дори бяха различни стъпките - и мен първо ме оперираха през 2016 и чак после химия/лъче. За съжаление куп лекари действат по старата схема все още в БГ.

# 5 978
  • Sofia
Знам, че е малко встрани от контекста на разговора за полезността на ямр при откриване на злокачествени образувания, но искам само да вметна, че резонансът е чудесен метод за проследяване на микроспуквания на силикона при поставени импланти. Предполагам, че в темата има дами с реконструкция.

И дори на ЯМР не винаги се виждат Persevere Установяват се чак след изваждане на импланта. Но да, все пак ЯМР е един от най-информативните методи.
След като съм се включила в темата, да попитам за д-р Виктор Йорданов как се записват часове? Правилно ли видях споменато, че може и по ЗК при него? Или пък с допълнително здравно осигуряване? През януари цената на ЯМР с контраст, която ми обявиха по тел от Сити Клиник, беше 680лв. Въобще, ще съм благодарна на всякаква информация за него точно.

# 5 979
Да, има нови протоколи. Първо се прави хистология от кор-биопсия, след това скенер, за да се видят евентуални метастази, и след това се решава дали ще има предоперативна химия или операция първо. Преди 10 години дори бяха различни стъпките - и мен първо ме оперираха през 2016 и чак после химия/лъче. За съжаление куп лекари действат по старата схема все още в БГ.
Ясно, мерзи за разяснението. Помня, че при мама имаше някаква биопсия - с игла, но не знам тънкоиглена, или с по-дебела е била, погледнали са я нещо на място и са казали, че е злокачествено.
После вече Младенов само от ехото беше категоричен, че е злокачествено, а Гаврилов искаше да прави биопсия в кабинета си, но като му казахме, че вече има една в провинцията , директно я взе за операция.
Със сигурност обаче хистология с типа на тумура, стадиране и онкокомисия с лечение - всичко това беше след операцията, и след като излезе хистологията на оперирания тумур. Гаврилов мисля, че извади извади всички, или голяма част от ЛВ, после се видя, че в тях няма разсейки.

# 5 980
  • София
Идеята е при установен с кор-биопсия тумор и после пет-скенер, както и сентинелна биопсия на ЛВ е да се установи какъв е тумора точно, има ли метастази, защото никой не прави операция на гърдата, ако се установят метастази - действа се с химиотерапия първо, освен това в повечето случаи химиотерапията свива или напълно изчезва самия тумор в гърдата. Естествено, има и ситуации, при които се пристъпва към операция, но всичко зависи именно от хистологията.

# 5 981
След като съм се включила в темата, да попитам за д-р Виктор Йорданов как се записват часове? Правилно ли видях споменато, че може и по ЗК при него? Или пък с допълнително здравно осигуряване?
Миналата година се обаждах за час за мамография по ЗК в Сити клиник и ми казаха, че за д-р Виктор Йорданов, дори и по ЗК, се плаща допълнително (70 или 80 лв., не помня точно). Нямам идея колко е платено при него. Аз тогава си записах час при друг лекар по ЗК пак там, останах доволна. По-късно, по стечение на обстоятелствата, се наложи да отида за второ мнение за разчитане на ЯМР на малък таз при д-р Йорданов, 150 лв. платих.

# 5 982
Здравейте,
моля за съвет къде да отида за мамография в София. Никога до сега не съм правила. Колебая се между ракова болница и Аджибадем на Цариградско шосе. Спомням си коментари от преди няколко години, че диагностикът в ракова е много добър, но не знам дали е все още там. Чувствам се изгубена след загубата на д-р Полихронов, но мина почти година и половина след последния ми преглед и се притеснявам. Никога не съм правила такава голяма пауза.

Последна редакция: чт, 27 мар 2025, 16:54 от BettyBoop

# 5 983
Аз също се следях при д-р Полихронов. Тази година отидох при д-р Виктор Йорданов в Аджибадем Младост, останах доволна. Не знам дали може по ЗК, аз си взимам фактура и ми изплащат от ДЗО част от сумата. Лятото ще правя и мамография за първи път. Препоръча ми за следене и ЯМР, защото съм с висок риск, но още не знам как може да стане със застраховател.

# 5 984
  • Sofia
Правила съм ЯМР на лумбални прешлени със застрахотвател (Доверие). Трябва назначение за ЯМР от лекар. То се праща на застрахователя и той урежда час и удобно за пациента място за ЯМР (мен ме питаха дали... ми е удобно за посещение, което ме води на мисълта, че може би можем да избираме). Аз успях с конкретното място да уговоря друг ден и час, след като вече имах одобрението от фонда. Не знам дали за Аджибадем би станало, но бих опитала, ако се наложи.

Общи условия

Активация на акаунт