Мамолози - гр. София

• 1 762 710
  • 6 334
  •   1
Отговори
# 5 895
Отидете и при проф.Байчев във ВМА за консултация.

# 5 896
В петък ще ми прави ямр. В ИСУЛ. Той ще разчита резултатите и после и биобсия. Във ВМА записах час за др Йорданов.
Ако се потвърди карцином - ще се насоча към Онкология - др Марков. Ако е доброкачесвено - ще мисля къде и кой да ги оперира.
На този етап трябва да се постави диагноза.

# 5 897
Не познавам лекаря, при който ще правиш ЯМР, но подкрепям Olive за д-р Виктор Йорданов в Сити клиник. Дори и да го направиш в ИСУЛ, може да занесеш диска за второ мнение при него. На мен ми се наложи, тъй като хирургът ме изпрати спешно в Света Ана за ЯМР, всичко стана в рамките на часове и нямах време да помисля. На следващия ден отидох в Сити клиник, дискът се носи на регистратурата на образна диагностика, специално помолих за второ мнение от д-р Йорданов, казах, че е спешно, понеже предстои операция, момичетата говориха с него и за 2 дни беше готов. При получаването той много подробно ми обясни всичко, което е видял, беше извадил и начертал разрези, от които да разбера и аз какво се вижда (в Света Ана само ми дадоха диска, без даже да се видя с лекаря, който го разчита). В случая става дума за ЯМР на малък таз, но това не е от значение.
Желая ти успех!

# 5 898
  • София
В петък ще ми прави ямр. В ИСУЛ. Той ще разчита резултатите и после и биобсия. Във ВМА записах час за др Йорданов.
Ако се потвърди карцином - ще се насоча към Онкология - др Марков. Ако е доброкачесвено - ще мисля къде и кой да ги оперира.
На този етап трябва да се постави диагноза.

И проф. Байчев /към когото изпитвам дълбоко уважение и който ми направи 2 операции - рак на гърдата/, и проф. Деян Йорданов във ВМА са от по-старата школа хирурзи, които са склонни да оперират без много образни преди това и без кор-биопсия, която вече се счита за правило при съмнение за злокачествено образувание в гърдата.

Аз препоръчвам за второ мнение образен диагностик от Сити клиник - доц. Виктор Йорданов, който при съмнение при ЯМР може да направи и кор-биопсия.

Недейте да оперирате на сляпо, никъде в света вече не се прави така. Преди това трябва да има ЯМР, после кор-биопсия и след потвърждение от хистологията, че е злокачествено има стадиране от онколог и план за лечение, който обикновено включва скенер, за да се види дали има разсейки. Това са европейските и американски протоколи, би трябвало и в БГ да ги следват, за съжаление все още не се случва навсякъде, но има и лекари, които го правят.

Дано не се стигне дотам, но ако има потвърждение за злокачествено образувание може да почетете първите стъпки в тази тема, за да се ориентирате, както и да задавате въпроси на момичетата в нея:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1731100

# 5 899
Не познавам лекаря, при който ще правиш ЯМР, но подкрепям Olive за д-р Виктор Йорданов в Сити клиник. Дори и да го направиш в ИСУЛ, може да занесеш диска за второ мнение при него. На мен ми се наложи, тъй като хирургът ме изпрати спешно в Света Ана за ЯМР, всичко стана в рамките на часове и нямах време да помисля. На следващия ден отидох в Сити клиник, дискът се носи на регистратурата на образна диагностика, специално помолих за второ мнение от д-р Йорданов, казах, че е спешно, понеже предстои операция, момичетата говориха с него и за 2 дни беше готов. При получаването той много подробно ми обясни всичко, което е видял, беше извадил и начертал разрези, от които да разбера и аз какво се вижда (в Света Ана само ми дадоха диска, без даже да се видя с лекаря, който го разчита). В случая става дума за ЯМР на малък таз, но това не е от значение.
Желая ти успех!

ЯМР ще правя този петък. Имам записан час. Ще го прави д-р Спирдонов. Каза, че на следващия ден ще се обади и ще коментираме резултатите. Благодаря за съветите. Ще занеса резултатите и при д-р Йорданов другата седмица за второ мнение. След това, разбира се, ще направя и биобсия. Не съм си и помисляла за операция преди да се потвърди дали е доброкачествено или злокачествено.

# 5 900
  • София
Просто исках да обърна внимание, че има двама д-р Йорданов - един от Сити - образен диагностик, и един от ВМА - началник на гръдна хирургия - хирург. Не стана ясно при кой от двамата ще търсиш второ мнение, но бих препоръчала да е диагностика от Сити клиник, не хирурга от ВМА.
И ако случайно ходиш при хирург от ВМА - бих препоръчала Байчев вместо Йорданов - имам 3 операции там и познавам и двамата.

И ако ще правиш биопсия - трябва да е кор-биопсия, не тънкоиглена /защото навремето Байчев ми направи тънкоиглена, но да кажем, че това беше още в 2016 г., вече не се прави такава при рак на гърдата/, и то от човек, който знае какво прави - доц. Йорданов от Сити знае какво прави. Може да попиташ и в другата тема за отзиви от Спиридонов - мисля, че имаше момичета с лош опит при него.

Всички това са детайли, но доста важни за крайния резултат, затова си позволявам да наблегна на тях. Blush

# 5 901
Просто исках да обърна внимание, че има двама д-р Йорданов - един от Сити - образен диагностик, и един от ВМА - началник на гръдна хирургия - хирург. Не стана ясно при кой от двамата ще търсиш второ мнение, но бих препоръчала да е диагностика от Сити клиник, не хирурга от ВМА.
И ако случайно ходиш при хирург от ВМА - бих препоръчала Байчев вместо Йорданов - имам 3 операции там и познавам и двамата.

И ако ще правиш биопсия - трябва да е кор-биопсия, не тънкоиглена /защото навремето Байчев ми направи тънкоиглена, но да кажем, че това беше още в 2016 г., вече не се прави такава при рак на гърдата/, и то от човек, който знае какво прави - доц. Йорданов от Сити знае какво прави. Може да попиташ и в другата тема за отзиви от Спиридонов - мисля, че имаше момичета с лош опит при него.

Всички това са детайли, но доста важни за крайния резултат, затова си позволявам да наблегна на тях. Blush

Благодаря. За второ мнение от ЯМР мисля да отида при Йорданов- Сити клиник. За второ мнение при хирург- при Йорданов- МВА (имам час за 13.03). Но ще послушам и ще се насоча към Байчев във ВМА. Бих помолила ако може контакти за да запиша час при него. Часът при Йорданов- ВМА може и да го откажа.

# 5 902
Д-р Полихронов  почина миналата година през октомври,за огромно съжаление...
Благодаря ти за информацията. Поклон пред паметта му.

# 5 903
  • София
...

Благодаря. За второ мнение от ЯМР мисля да отида при Йорданов- Сити клиник. За второ мнение при хирург- при Йорданов- МВА (имам час за 13.03). Но ще послушам и ще се насоча към Байчев във ВМА. Бих помолила ако може контакти за да запиша час при него. Часът при Йорданов- ВМА може и да го откажа.
Ок, по принцип стъпките са следните:
- правиш ЯМР - излиза резултат - злокачествено или доброкачествено /понякога не може да се каже на 100%, моят втори рак беше така на ЯМР - натрупваше контраст, но не достатъчно, за да го определят като рак на 100%/
- отиваш за второ мнение при Йорданов в Сити, ако съмненията са за злокачествено - правиш кор-биопсия при него
- излизат резултати от кор-биопсия - хистология вече дава със сигурност дали е злокачествено и ако е - какъв точно вид на рака е
- ако е злокачествено, не ти трябва хирург първо, а онколог - който да ти назначи КТ скенер или пет-скенер, за да видят дали има някъде разсейки и дали ще има терапия преди операцията, което вече много често се прави, за да смали тумора преди операцията, или направо ще препоръча операция
- едва след този етап ти трябва среща с хирург, за да уговориш операция /преди която може да има и химиотерапия/.

Аз много напред отидох, може и нищо да не е твоето, и дано е така, но обяснявам тези неща, за да ти посоча, че среща с хирург на този етап, който и да е, може повече да навреди, отколкото да помогне, защото тези от старата школа са склонни да режат веднага, а това може да се окаже после проблем, защото вече по последни стандарти никой не оперира, ако има разсейки, първо се прави химиотерапия, а не се реже и съответно се губи ценно време.

# 5 904
Olive, мисля, че сцинтимамографията е напълно достатъчна, за да се види със сигурност дали рак или не, дали са засегнати лимфните възли и прочее.... Много действия описваш. Тя показва със сигурност дали е рак или не. Закакво е тази кор-биопсия? Като махнат бучката, правят половинчасовата биопсия, а след това и другата биопсия. Сцинтимамографията ще покаже дали е нужна терапия преди операция. Закакво е толкова бутане натам-насам? Това професорите казват, че тя напълно е достатъчна.

# 5 905
Абсолютно е както казва Olive. Тя е човек с няколко операции от рак зад гърба си и висока медицинска култура.
Дебелоиглената биопсия е златен стандарт в съвременната онкология, както и другите описани стъпки преди рязане; туй че в България медицината не следва световните протоколи, а се кара на случаен принцип... не е за хвалба и резултатите са видни по общия здравен статус и средна продължителност на живота.
Но не: има и лекари, които са наясно и правят най-доброто за пациента. Добре е и пациентът да е наясно, за да ги намери.

# 5 906
Абсолютно е както казва Olive. Тя е човек с няколко операции от рак зад гърба си и висока медицинска култура.
Дебелоиглената биопсия е златен стандарт в съвременната онкология, както и другите описани стъпки преди рязане; туй че в България медицината не следва световните протоколи, а се кара на случаен принцип... не е за хвалба и резултатите са видни по общия здравен статус и средна продължителност на живота.
Но не: има и лекари, които са наясно и правят най-доброто за пациента. Добре е и пациентът да е наясно, за да ги намери.
И аз съм с преживян рак на гърдата. А това, което написах, различно от Olive, ми е казала професор Тимчева. Много нещо е описано горе като бутане.

# 5 907
Съжалявам, Татяна, за преживяното от вас. Дано сте добре.

# 5 908
  • София
Olive, мисля, че сцинтимамографията е напълно достатъчна, за да се види със сигурност дали рак или не, дали са засегнати лимфните възли и прочее.... Много действия описваш. Тя показва със сигурност дали е рак или не. Закакво е тази кор-биопсия? Като махнат бучката, правят половинчасовата биопсия, а след това и другата биопсия. Сцинтимамографията ще покаже дали е нужна терапия преди операция. Закакво е толкова бутане натам-насам? Това професорите казват, че тя напълно е достатъчна.
Много са методите да се види дали едно образувание е злокачествено, но най-добрия начин това да се установи и да се стадира е ЯМР, кор-биопсия и хистология и скенер след това, никой вече не пристъпва към операция преди това, поне по белия свят, тук практиките са леко изоставащи, въпреки че протоколи има. Както и да е - това не е място за тази тема толкова, а за съседната, постът ми беше основно към eyeswideopen, защото тя има сериозни съмнения и се опитвам да предотвратя да направи някои грешни стъпки, които вече се отричат от съвременната медицина. Моите дълбоки уважения към някои професори и доценти, но част от тях са останали в миналото откъм практики, а онкологията е сфера, която се променя ежемесечно, не ежегодишно, може би най-бързо развиващата се в цялата медицина.

# 5 909
Здравейте,
Въпроса ми е дали кор- биопсия се покрива от здравна каса?
Ако да- кой може да даде направление? Личен лекар или гинеколог?
Благодаря,

Общи условия

Активация на акаунт