Мамолози - гр. София

• 1 761 072
  • 6 324
  •   2
Отговори
# 6 195
Не е на минимална, но получава колкото добър сервитьор. Имам и от двете професии в семейството и мога да направя сравнение. И е адски несправедливо! Единият учи 10 години най-малко, другият - нула. Нямам против да отива в джоба на лекаря. Ако мога и преценя, бих дала и 10000 на лекар, спасил ми живота.

# 6 196
Аз не оставям по 50 лв бакшиш.
Мислех че тази практика с тикането на пари в ръцете на лекар е поотминала.
И аз не оставях, докато не разбрах, че съфорумка дава на моя АГ по 100 на посещение ей така, да се почерпи, а аз горката здравно осигурена и с допълнително здравно осигуряване наивно мислех, че няма нужда да доплащам. И някои изследвания не ми се пуснаха, и отношението се попромени. Докато не си писахме с нея и не лъсна голата истина. Човекът си чака кеша под масата, тоест "бакшиша". Тоест някои хора вместо да инвестират в здравната система, инвестират в пари на ръка на лекарите.

Последна редакция: сб, 16 авг 2025, 16:39 от milittana

# 6 197
Аз също не бих подкрепила такава практика и се надявам, че бих имала избор да не посещавам такъв специалист. Мисля обаче, че случаите, които цитирах, не са такива. Пак казвам, че такива пари не са ни искани, че хората не са имали очаквания за тях и не мисля, че тея хора биха имали различно поведение към пациента, заради дадени/недадени пари.Когато трябваше да се прави хистеректомията на майка ми, доктор Ани Начева искаше да я насочи към лекар, който беше взел същата година диплома за работа с ножа Да Винчи (а първо уж майка ми не беше подходяща, защото е пълничка, а и много вероятно това да не е бил изобщо най-добрият оперативен метод в нейния случай). Та, ето ви вариант 1: ако все още се е поемала от каса, искаме ли ние някой да се упражнява на майка ми и то чрез скъпоплатен метод, който не е и най-добрият за нея (по същия този регламентиран ред на здравната каса или да го кажа по народно му - да се точи)?! Вариант 2: Мисля, че и тогава вече се заплащаше от пациента операция с Да Винчи (над 6000 лв.) и пак повтарям, за да бъде извършена от някой, на който му е може би между 1-ва и 10-та такава операция в практиката, да не се знае с какво качество, а и изобщо да не е най-добрият вариант в случая. Като не случайно споменавам името на докторката, защото мисля, че препоръката и' не беше продиктувана от това да бъде направено най-доброто за майка ми. И в 2-та варианта имаме касова бележка, в единия случай, на гърба на здравната каса, в другия случай - за наша сметка. НО сметката е много по-голяма - здравето и животът на майка ми, които не са, за да се учи някой на нея с метод, с който може и да и' навреди.
Какво са тея 1000 лв. в случая и то за лекар, който ако искаше, спокойно можеше да държи за плащане на избор на екип, а не го направи?!
Скрит текст:

Аз не оставям по 50 лв бакшиш.
Мислех че тази практика с тикането на пари в ръцете на лекар е поотминала.
И аз не оставях, докато не разбрах, че съфорумка дава на моя АГ по 100 на посещение ей така, да се почерпи, а аз горката здравно осигурена и с допълнително здравно осигуряване наивно мислех, че няма нужда да доплащам. И някои изследвания не ми се пуснаха, и отношението се попромени. Докато не си писахме с нея и не лъсна голата истина. Човекът си чака кеша под масата, тоест "бакшиша". Тоес някои хора вместо да инвестират в здравната система, инвестират в пари на ръка на лекарите.

Последна редакция: сб, 16 авг 2025, 18:50 от anmasu

# 6 198
Като ставате в ресторанта, давате 50 лв бакшиш на сервитьора? И като ви прави фризьорката косата оставяте 50 лв бакшиш?
Не, и не.
Съответно пък 1000 в плик съвсем.

Това, че добър лекар изкарва колкото сервитьор, е абсурдно. Моят гинеколог изкарва около 20 хил. месечно, а все още е млад. Тоест само нагоре ще растат. Ако някой ден се наложи да ме оперира, мисля, 1000 лв. в плик ще бъде унизително и за двамата.
Доста скъпо взема и за преглед. Как пък ще му дам 100 "бакшиш" отгоре - аз да не ги бера по дърветата. Има си тарифа, почтеният труд е срещу касов бон. Другото води до печални резултати за цялото общество.

# 6 199
Аз лично повече от това няма как да инвестирам в здравната система - плащам осигуровки на реална висока заплата и допълнително здравно осигуряване. Това, което правя е да изразвям благодарност към лекари, които наистина го заслужават.

# 6 200
Първо, мисля, че е добре да се разсъждава според конкретна ситуация, а не да караме на обобщаване. Второ - почти съм сигурна, че хората, които държат сметките да са "чисти" и да действат по регламентирания от държавата ред (че да може шефът на болницата да е най-добре), когато им се наложи ремонт на банята или на колата,  ще се сетят за поне 2-3 пъти, в които не са имали касов бон за "труд". Не, не приравнявам нечий труд с друг, ценя и уважавам, когато има защо. На същия принцип, когато съм преценила, съм изказала благодарността си по начина, по който съм преценила. Исках да съм полезна, сигурна съм, че дамата която попита, може да вземе сама преценка и от сърце ѝ желая, а и на всички останали - здраве, здраве, здраве!!!

Последна редакция: нд, 17 авг 2025, 09:41 от anmasu

# 6 201
По спомен, преди 2-3 години платих в Тина Киркова около 300 лв. за избор на екип при операция на фиброаденом.

Честно казано - неудобно ми е да давам пари на ръка на лекар за каквато и да било услуга. Имам операции и в Шейново, и в Надежда + успешни инвитро опити - всички тези специалисти бих ги препоръчала и към днешна дата, НО винаги съм оставяла почерпка при следващо посещение, за здраве. Въпросните доктори имат и частни добре тарифирани практики и съм сигурна, че месечните им обороти (респективно - печалби) са добри и хората са мотивирани освен морално, и материално да си вършат отговорно работата, че да трябва аз да ги домотивирам. Тук за мен жестът и искрената благодарност в думите и погледа на пациентите трябва да влезе в роля.

# 6 202
Имам чувството, че живея в друга България.
Не оставям бакшиш 50 лв в заведение, нито на фризьорката си.
На лекарите плащам на регистратура, избираме екип, ако се наложи.
Практиката с пари в плик на лекари, данъчни, полицаи и други ключови професии е порочна и несправедлива. Никога няма да излезем от нея при толкова поддръжници.
Брат ми живее в чужбина от над 20 години, синът му претърпя не една операция за крехката си възраст, никога не си е позволил да предложи на лекарите нещо в замяна, на такъв акт там се гледа с лоши очи.

# 6 203
Практиката с пари в плик на лекари, данъчни, полицаи и други ключови професии е порочна и несправедлива. Никога няма да излезем от нея при толкова поддръжници.
Доста изместихме темата, но приподписвам с две ръце. От подобни "благодарности" сме на това дередже. Вижте и поста на milittana за лекаря, който си чакал "бакшиша", за да предостави качествена услуга. Ми то не е луд, който яде зелника, а който му го дава!

Благодарността между хора се изразява с думи, отношение, може и с малка почерпка - на стойност до 100 лв. определя законът необлагаемите подаръци.
Представям си на мен някой да ми даде 1000 лева в плик, че си върша работата ( за която получавам заплата) професионално!!! Боже!!!

# 6 204
  • София
Практиката с пари в плик на лекари, данъчни, полицаи и други ключови професии е порочна и несправедлива. Никога няма да излезем от нея при толкова поддръжници….
И аз не оставям такива бакшиши, ако приемем, че стандартни 10% бакшиш се оставят, то за 50 лв. бакшиш би трябвяло да съм направила сметка 500 лв., а аз стандартно такава не правя нито за фризьор, нито за ресторант за сам човек, така че това звучи малко нелепо.
Ужасно неудобно ще ми бъде да оставя пари на лекар под масата, плащам си преглед в частна клиника за АГ, няколко операции имам - всички са с избор на екип, никога не съм давала пари под масата.

# 6 205
Добрият лекар ще приеме с благодарност материалния жест, който би могъл да бъде поднесен под формата на подаръчен ваучер от доволен пациент ( за да е по-фин самия подход от "пари в плик"), но никога няма да постави пациентката щедрост като условие да си свърши работата добре...
Дори е полезно щом наистина отношението се променя (визирам историята с гинеколога) подобни "лекари" да бъдат определени като меркантилни и човек да прецени дали желае да продължи да е техен пациент Simple Smile

# 6 206
Добрият лекар ще приеме с благодарност материалния жест, който би могъл да бъде поднесен под формата на подаръчен ваучер от доволен пациент ( за да е по-фин самия подход от "пари в плик"), но никога няма да постави пациентката щедрост като условие да си свърши работата добре...
Дори е полезно щом наистина отношението се променя (визирам историята с гинеколога) подобни "лекари" да бъдат определени като меркантилни и човек да прецени дали желае да продължи да е техен пациент Simple Smile
Под това се подписвам с две ръце!
Ваучери за Озон, Ориндж, книжарница са сред често подаряваните от мен и лекарите искрено им се радват. "Почерпките" бонбони и бутилки често заминават при сестри и санитарки. Нали не си представяте лекар да изпие 5/6 бутилки алкохол седмично или да изяде 10 кутии бонбони?

# 6 207
  • София
Има часове за другата седмица при д-р Евгени Стоянов в Полидмед, с опция по НЗОК. Часове в My Health.

# 6 208
Аз минах по фонд при д-р. Стоянов. Точно както обясни една дама по-горе. С направление за изследване от АГ.

# 6 209
  • София
Здравейте, личния лекар ми даде направление за мамография. За първи път ще ходя.
Може ли да споделите кой е по-добрия център - Русев (Студенски град) или в СофияМед?
Къде облъчването с апарата е по-малко и има ли болка при изследването?

Общи условия

Активация на акаунт