Майчинството - счетоводно - 23

• 39 001
  • 738
  •   1
Отговори
# 360
"Бабата може да ползва болнични само при условие,че някой от родителите е в болница или се намира извън града по служба,т.е. командировка.Това се доказва със служебни бележки от работодателя на родителите и от болницата.
Ако не отговаря на тези условия,бабата няма право на болничен за внучето.Да си пуска отпуска. "

не са необходими изобщо такива бележки и пр.  Naughty

Месечинка виторога
  предполагам, че това имаше предвид като насочи tsveta към тази тема

# 361
  • Варна
Не, имах предвид цялата тема, включително и последния пост Wink Може би беше по-добра идея да копирам само него, защото цитира наредбата, но ми беше по-лесно да пусна линка.

# 362
аз лично не съм привърженик на това да се цитират нормативите - и без това са достатъчно неясни и за професионалисти
е, понякога помага, вярно е

а в темата на Одит-а, която си цитирала, определено няма единодушие и може само да объркаме Цвети да търси ненужни служебни бепежки  Thinking

# 363
  • Варна
Права си.

# 364
Здравейте , искам да попитам какви доументи са необходими да бъдат подадени в Нои след изтичане на 410 дни , зада може да ползвам отпуск за отглеждане на дете до 2 годишна възраст, освен Молба Декларация по ЧЛ.53.
MНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ!

# 365
  • Абсурдистан
Здравейте!
И аз да попитам:
Имам един болничен четвъртък и петък - за гледане на дете.
Само че през почивните дни се разболях и аз.
Може ли да ми бъде издаден и на мен болничен от понеделник,
или трябва да е продължение на този от четвъртък,
защото са на едно и също лице?

# 366
  • Пловдив
Розовата шапчица ,продължение с комисия или да отработиш понеделника и от вторник да си в болничен.Ако ти го пуснат от понеделник и не е продължение,а отново първичен от НОИ ще откажат да го изплатят

# 367
  • Пловдив
Здравейте , искам да попитам какви доументи са необходими да бъдат подадени в Нои след изтичане на 410 дни , зада може да ползвам отпуск за отглеждане на дете до 2 годишна възраст, освен Молба Декларация по ЧЛ.53.
MНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ!

1. МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 53 от КСО - (Приложения 3 изтегли от тук http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/links_page/links.php?cat.6)

2. Копие от акта за раждане на детето

3. Заявление, че желаете да получавате обезщетение за отглеждане на малко дете

4. Декларация по чл. 46 ал. 1 от НРВПО

Ето един примерен текст за заявлението:

З А Я В Л Е Н И Е

От ................................., ЕГН: ................. , на длъжност .....................

На основание чл.164, ал.1. КТ и чл.46, ал.1, НРВПО,

Заявявам, че ще ползвам отпуск за отглеждане дете до 2г., считано от ............... до .............. г.

Прилагам:
1. Декларация по чл.46, ал.1 НРВПО за обстоятелствата, свързани с правото ми да ползвам отпуска
2. Акт за раждане на детето. – за справка

С уважение:

..........................

Дата: ................
гр. Пловдив

Ето я и декларацията:

ДЕКЛАРАЦИЯ
по чл. 46, ал. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските

Долуподписаната ……………………………………………………………… с ЕГН ………………..……… с постоянен адрес : ……………………………… л.карта № ……………………… , издадена на …….……….... от ……………….
на длъжност ………………………………….

ДЕКЛАРИРАМ

1. Детето ми, ……………….,родено на …….………... г., с ЕГН ……….……………. не е настанено в детско заведение.
2. Не съм дала съгласието си платения отпуск за отглеждане на дете по чл.164, ал.1 от Кодекса на труда да се ползва от бащата /осиновителя/ или от някой от моите или неговите родители,работещи по трудово правоотношение, съгласно чл.164, ал.3 от Кодекса на труда.
3. Детето ми не се отглежда от безработно лице по програмата в „Подкрепа на майчинството”.

Известна ми е предвидената по чл.313 от Наказателния кодекс отговорност за деклариране на неверни данни.

дата: ………………….                                                                     ДЕКЛАРАТОР: ............

град:Пловдив

# 368
  • Абсурдистан
Елфита, благодаря,
но защо с комисия аз имам само 2 дни + 2 почивни стават 4-ри.
Значи още 3 дни имам право без комисия - нали?

# 369
  • Пловдив
Розовата шапчица ,първичен след първичен не може ако няма един отработен ден

първичен е болничен от личния лекар или от друг лекар,издаден еднолично,т.е без комисия-не се гледат дните ,а типа болничен

а и за какво ти е болничен за почивните-тях не ги плащат

# 370
  • Абсурдистан
имах предвид да ми пуснат продължение на този, който имам-първичния.
А иначе 1 ден ли трябва да имам отработен, за ад ми пуснат втори първичен?

# 371
  • Пловдив
Розовата шапчица ,както ти писах в първия пост-продължение може-става с комисия,но личната лекарка знае.Да,един ден отработен трябва да има за втори първичен

# 372
Здравейте!

Надявам се да можете да ми помогнете по следния казус:
В момента съм в майчинство. Работодателят ми иска да сключи с мен договор по закона за авторското право за превод на художествено произведение - аз съм авторът, а работодателят- ползвател. Преди месеци в някой от форумите (възможно е и тук да е било) четох, че при сключване на граждански договор с работодателя по време на майчинство, майката би загубила 50% от сумата за майчинството си. Предвид на това, че авторските договори са различни от договорите за поръчка и изработка, би ли се приложила тази 50%-ова санкция в конкретния случай? Тъй като практиката е авторското право да се изплаща като процент от продажбите, бих ли могла да сключа договора по време на майчинството, но с условие процентното възнаграждение да ми се изплати на дата след връщането ми на работа, за да избегна евентуално орязване на майчинството? Изглежда логично.

Другите ми два въпроса:
Ще се отрази ли на майчинството ми и как, ако стана управител на ЕООД?
Вторият въпрос може да се окаже излишен според отговора на първия, но все пак Simple Smile
Ще се отрази ли на получаваното от мен майчинство, ако управлявано от мен ЕООД сключи договор с организацията, в която съм на трудов договор?

Предварително много благодаря на мамите-експерти, които улесняват живота на нас мамите-неексперти! Simple Smile

# 373
Здравейте!

Имам бебе на 4 месеца, в майчинство съм по трудов договор.
Интересува ме следното: Имам ли някаква възможност да започна нова работа - с втори трудов или с граждански договор, без да загубя майчинството си?

Преедварително благодаря!

# 374
  • София-Младост
Здравейте!

Имам бебе на 4 месеца, в майчинство съм по трудов договор.
Интересува ме следното: Имам ли някаква възможност да започна нова работа - с втори трудов или с граждански договор, без да загубя майчинството си?

Преедварително благодаря!
Да, можеш но по времето на отпуска за отглеждане на малко дете, т.е. след 410-тия ден.

Общи условия

Активация на акаунт