Майчинството - счетоводно - 23

• 38 779
  • 738
  •   1
Отговори
# 30
Добре , а кои са от моя работодател и кои от на майка ми .Питам понеже колегата ми от ТРЗ в отговор ми каза , че аз нищо не попълвам , а само майка ми и нейния работодател! Това ми звучи абсурдно и понеже др. седмица ще ходя да се разправям с него - все пак в общи линии да имам някаква представа .
 Благодаря предварително!!!

# 31
Стики, блягадаря ти много.
И само още един въпрос знае ли се гору-долу кога във времето мога да очаквам парите си за м.октомври?

в срок 15 работни дни от представянето в съответното ТП на НОИ на документите ...

а документите се представят до 2-3 дни след изплащане на заплатите

Добре , а кои са от моя работодател и кои от на майка ми .Питам понеже колегата ми от ТРЗ в отговор ми каза , че аз нищо не попълвам , а само майка ми и нейния работодател! Това ми звучи абсурдно и понеже др. седмица ще ходя да се разправям с него - все пак в общи линии да имам някаква представа .
 Благодаря предварително!!!

и за какво ще се разправяш като е такава процедурата  newsm78
декларациите, които ти попълваш, си остават в предприятията

Последна редакция: нд, 18 окт 2009, 20:26 от AnMary

# 32
  • София
Ирина,
получаването на 50% от обезщетението за отглеждане на дете касае именно случая, ако започнеш работа. Ако детето се даде на ясла, това автоматично означава, че прекратяваш отпуска си за отглеждане на дете, следователно трябва да се върнеш на работа или да си вземеш друг вид отпуск - например натрупания ПГО. В този случай ти се изплаща 50% от обезщетението. Основанието е в Кодекса за социално осигуряване:
Цитат
Право на обезщетение за отглеждане на малко дете
Чл. 52а. Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за отглеждане на малко дете, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск.
Обезщетение при отглеждане на малко дете
Чл. 53. (1)След изтичането на срока на обезщетението за бременност и раждане през време на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете на майката (осиновителката) се изплаща месечно парично обезщетение в размер определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.
.........

Обезщетение при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете
Чл. 54. (*) (1)Майката (осиновителката), която е осигурена за общо заболяване и майчинство и е имала право на обезщетение по чл. 52а, получава парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ако:
1. не ползва допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване;

пълният текст е тук:
  bouquet
т.е. ако правилно разбирам, щом детето не е на пълна държавна издръжка, имам право на тези 50 %, независимо, че то ходи на детска ясла?

# 33
  • Варна
Точно така thumbsup

# 34
# 35
Здравейте, и простете за може би глупавия въпрос но ме интересува следното и ще се радвам на компетентен отговор.Предстоят ми държавни изпити които няма да са минали докато родя, живот и здраве.Интересува ме след като съм семестриално завършила но не съм си взела държавните изпити, а иначе съм редовна форма на обучение дали ще имам право на помоща от 2880лв.Благодаря предварително!

# 36
Здравейте!
 Декларация Приложение 2 задължително ли трябва да се попълни лично,защото счетоводителката ми не ме е уведомила,че трябва да попълвам въобще някакви документи след като ми изтече болничния от 135 дни   bouquet

# 37
Здравейте,

знаете ли колко са здравните осигуровки на месец,че скоро не съм внасяла? Rolling Eyes

# 38
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
 Декларация Приложение 2 задължително ли трябва да се попълни лично,защото счетоводителката ми не ме е уведомила,че трябва да попълвам въобще някакви документи след като ми изтече болничния от 135 дни   bouquet

Да, лично се попълва. Освен това се представя акта за раждане на детето.

Здравейте,

знаете ли колко са здравните осигуровки на месец,че скоро не съм внасяла? Rolling Eyes

260 лева * 8 % = 20.80 лева. Това е , ако не си осигурена, не си регистрирана в БТ и си внасяш сама ЗО.

Здравейте, и простете за може би глупавия въпрос но ме интересува следното и ще се радвам на компетентен отговор.Предстоят ми държавни изпити които няма да са минали докато родя, живот и здраве.Интересува ме след като съм семестриално завършила но не съм си взела държавните изпити, а иначе съм редовна форма на обучение дали ще имам право на помоща от 2880лв.Благодаря предварително!

Ако си вземеш уверение, че си редовна студентка - да.

Последна редакция: нд, 18 окт 2009, 20:26 от AnMary

# 39
  • Варна
Здравейте,
260 лева * 8 % = 20.80 лева. Това е , ако не си осигурена, не си регистрирана в БТ и си внасяш сама ЗО.

Осигуровката е половината от тази сума, т.е. 10.40. Ако става дума за безработно лице, разбира се. Посоченото от теб важи за самоосигуряващи се лица.
Цитат
Закон за здравното осигуряване
чл.40 (5)Лицата, които не подлежат на осигуряване по ал. 1, 2 и 3, се осигуряват върху осигурителен доход не по-малък от половината от минималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Вноските се внасят до 10-о число на месеца, следващ този, за който се отнасят. Тези лица извършват годишно изравняване на осигурителния доход съгласно данните от данъчната декларация.

# 40

да,безработан съм Peace

Благодаря за бързите отговори  bouquet

# 41
  • София-България, Израел - където си поискам

да,безработан съм Peace

Благодаря за бързите отговори  bouquet
само да добавя кода за вид на плащането - 560405

# 42
Здравейте, момичета
Имам нужда от инфо, почти през цялата бременност съм в болнични, но сега доста се забави последното изплащане за септември, когато звъннах в НОИ ми казаха, че болничният ми лист за септември (от 31.08 до 30.09)е объркан, защото е пуснат от 31-ви август вместо от 30-ти. Уточнявам, че предходният изтичаше на 29-ти и на 30ти трябваше да се "явя на работа" но 30ти беше неделя, затова и гинекологът пусна новия болничен от понеделник 31-ви.  ooooh! Ами заблудил се е, но НОИ са категорични, че дори и неделя, новият е трябвало да бъде пуснат от 30-ти, а не от 31-ви. Сега ме въртят и мотат и не изплащат нищо, бил върнат за проверка, бил даден на тяхната лекарска комисия, нямало срок, в който да се върне за поправка този лист, абе ужас. Оттам и следващият лист за октомври също няма да бъде зачетен.... Моля да ми кажете КАКЪВ Е СРОКЪТ ЗА ПРОВЕРКА  и КОГА ТРЯБВА ДА ГО ВЪРНАТ НА РАБОТОДАТЕЛЯ КАТО СГРЕШЕН??? Не може така безсрочно да си ги чакам с месеци и да стоя без никакви пари  Tired

# 43
здравейте
пак аз
много съм спешна
викат ме да разписвам предизвестие за съкращение по член триста и не знам си кой, поради ликвидация на предприятието
не ми осигуряват друго работно място в друго предприятие /не съм държавен служител, на трудов договор съм, а не на заповед/, т.е. не са и длъжни
нещо знаете ли за този казус, да разписвам ли, какво да правя, имат ли право да ме съкратят...не съм изобщо наясно
освен това съм приета редовно обучение магистратура, имат ли право социалната служба да ми изплатят еднократната помощ

# 44
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, момичета
Имам нужда от инфо, почти през цялата бременност съм в болнични, но сега доста се забави последното изплащане за септември, когато звъннах в НОИ ми казаха, че болничният ми лист за септември (от 31.08 до 30.09)е объркан, защото е пуснат от 31-ви август вместо от 30-ти. Уточнявам, че предходният изтичаше на 29-ти и на 30ти трябваше да се "явя на работа" но 30ти беше неделя, затова и гинекологът пусна новия болничен от понеделник 31-ви.  ooooh! Ами заблудил се е, но НОИ са категорични, че дори и неделя, новият е трябвало да бъде пуснат от 30-ти, а не от 31-ви. Сега ме въртят и мотат и не изплащат нищо, бил върнат за проверка, бил даден на тяхната лекарска комисия, нямало срок, в който да се върне за поправка този лист, абе ужас. Оттам и следващият лист за октомври също няма да бъде зачетен.... Моля да ми кажете КАКЪВ Е СРОКЪТ ЗА ПРОВЕРКА  и КОГА ТРЯБВА ДА ГО ВЪРНАТ НА РАБОТОДАТЕЛЯ КАТО СГРЕШЕН??? Не може така безсрочно да си ги чакам с месеци и да стоя без никакви пари  Tired

За жалост наистина няма конкретен срок за тези действия.

здравейте
пак аз
много съм спешна
викат ме да разписвам предизвестие за съкращение по член триста и не знам си кой, поради ликвидация на предприятието
не ми осигуряват друго работно място в друго предприятие /не съм държавен служител, на трудов договор съм, а не на заповед/, т.е. не са и длъжни
нещо знаете ли за този казус, да разписвам ли, какво да правя, имат ли право да ме съкратят...не съм изобщо наясно
освен това съм приета редовно обучение магистратура, имат ли право социалната служба да ми изплатят еднократната помощ

Дай малко повече подробности - в смисъл бременна ли си, в отпуск по бременност и раждане или за гледане на дете  newsm78 Какъв е видът на договора ти - срочен, безсрочен, изпитателен ...

Общи условия

Активация на акаунт