Майчинството - счетоводно - 23

• 38 963
  • 738
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте,
много се извинявам за повторението на въпроса,на който сигурно сте отговаряли не един път,но темите ви са безгранични и не мога да намеря отговр,който да ме касае.
Въпросът ми е:С мъжа ми нещо недоизчислихме и забременях малко по-рано.Осигурявам се от 1 юли тази година,но току що разбрах,че съм бременна и като пресметнах термина ми е на 4ти юли 2010.Искам да попитам има ли нещо,което мога да направя,за да получа всички възможни пари от предстоящото ми майчинство?Тоест какво трябва да направя,за да се осигуря през целите 12 месеца и губя ли 45те дни преди термин?

# 376
Здравейте! Интересува ме какви данъци изплаща работодателя, когато майката е в отпуска за отглеждане на дете до 2 години? Отново ли само здравните, както е  до изтичането на 410 дни. А ако майката си вземе 6-месечния полагаем неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 години, отново какви вноски дължи работодателя на държавата? Предварително ви БЛАГОДАРЯ за отговора.  bouquet

# 377
И аз имам  въпрос: в какъв срок след изтичане на болничния трябва да се пусне заявление за майчинство?

# 378
зравейте,бях питала по-назад в темата,но не ми беше отговорено.та да попитам пак:ако 10 месеца съм осигурявана на мин.раб.заплата,и за 2 месеца ме усигурят върху 1500лв,колко ще вземам майчинство тогава?

# 379
здравейте, бих искала да попитам няколко неща
първо забременяла съм докато съм била студент и веднага след като завърших започнах работа в такъв случаи как ще ми се изчисли обищетението за майчинство?
после да попитам от 28 декември ми се пада да взема 45 дена преди раждане - от тези ли дни започва майчинството от410 дни или аз нещо не мога да схвана?
и накрая как стоят нещата с документите - какви док. се подават и къде? newsm78  Laughing

# 380
  • София
Здравейте, съжалявам ако ви досадя, но получам само противоречиви отговори. В момента ме осигуряват на 285 лв (това ли е минималното?) и искам останалите 6 месеца да се осигурявам примерно на 1000 лв:
- Колко ще трябва да додам за осигуровки?
- Колко ще взимам като майчинство 410 дни, за да си направя сметка какво ще спечеля при довнасянето на осигуровки? Има ли смисъл?
Благодаря предварително за отговора!

# 381
  • Пловдив
И аз имам  въпрос: в какъв срок след изтичане на болничния трябва да се пусне заявление за майчинство?

преди да изтече третия болничен от педиатъра попълваш декларация от 135 до 410 дни обезщетение за бременност и раждане

зравейте,бях питала по-назад в темата,но не ми беше отговорено.та да попитам пак:ако 10 месеца съм осигурявана на мин.раб.заплата,и за 2 месеца ме усигурят върху 1500лв,колко ще вземам майчинство тогава?

около 340-360 лв

Здравейте,
много се извинявам за повторението на въпроса,на който сигурно сте отговаряли не един път,но темите ви са безгранични и не мога да намеря отговр,който да ме касае.
Въпросът ми е:С мъжа ми нещо недоизчислихме и забременях малко по-рано.Осигурявам се от 1 юли тази година,но току що разбрах,че съм бременна и като пресметнах термина ми е на 4ти юли 2010.Искам да попитам има ли нещо,което мога да направя,за да получа всички възможни пари от предстоящото ми майчинство?Тоест какво трябва да направя,за да се осигуря през целите 12 месеца и губя ли 45те дни преди термин?

нямаш ли никакъв друг стаж преди 1 юли 2009?За Калина не си ли взимала майчинство

Здравейте! Интересува ме какви данъци изплаща работодателя, когато майката е в отпуска за отглеждане на дете до 2 години? Отново ли само здравните, както е  до изтичането на 410 дни. А ако майката си вземе 6-месечния полагаем неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 години, отново какви вноски дължи работодателя на държавата? Предварително ви БЛАГОДАРЯ за отговора.  bouquet

болничен/майчинство/неплатен отпуск-само здравна 12,48 лв на месец за 2009 г

Последна редакция: пн, 02 ное 2009, 19:43 от AnMary

# 382
  • София-Младост
Здравейте,
Нямаш никакъв друг стаж така ли? Ако е така- имаш право на 45 дни болничен, но обезщетение ще започнеш да получаваш когато осигурителният стаж стане 12 месеца, т.е. от 01.06.
Ако имаш стяж отпреди, то въпросите ти отпадат, имаш си право на цялото обезщетение. За месеците преди юли, които влизат в базата и не си работила ще ти се вземе за база МРЗ.
Опс не видях че Елфита по-горе е питала за стажа.

# 383
  • Пловдив
здравейте, бих искала да попитам няколко неща
първо забременяла съм докато съм била студент и веднага след като завърших започнах работа в такъв случаи как ще ми се изчисли обищетението за майчинство?
после да попитам от 28 декември ми се пада да взема 45 дена преди раждане - от тези ли дни започва майчинството от410 дни или аз нещо не мога да схвана?
и накрая как стоят нещата с документите - какви док. се подават и къде? newsm78  Laughing

нямаш 12 м стаж,нали така?

от 45 дневния започав да текат 410 те дни.Ще започнеш да получаваш обезщетение като натрупаш 12 те месеза стаж.Стаж ще ти тече и по време на болничинте за бременност и раждане.Докато натрупаш необходимия стаж,може да взимаш социално майчинство,ако отговаряш на изисквания за доход.Попитай в районна социалан служба.как стоят нещата с документите -пратила съм ти ЛС

# 384
И аз имам  въпрос: в какъв срок след изтичане на болничния трябва да се пусне заявление за майчинство?

преди да изтече третия болничен от педиатъра попълваш декларация от 135 до 410 дни обезщетение за бременност и раждане

Сега говоирих с педиатърката и каза, че единственото и задължение е да ми даде болничните. Не се ли попълва в службата, където се водя на работа тази декларация?

# 385
  • Пловдив

преди да изтече третия болничен от педиатъра,попълваш декларация от 135 до 410 дни обезщетение за бременност и раждане

не съм писала,че лекарката попълва или ти дава тази декларация.писах,че попълваш нея преди да ти изтече болничиня
от службата трябва да ти я дадат да я попълниш.те ще я представят в НОИ

# 386

преди да изтече третия болничен от педиатъра,попълваш декларация от 135 до 410 дни обезщетение за бременност и раждане

не съм писала,че лекарката попълва или ти дава тази декларация.писах,че попълваш нея преди да ти изтече болничиня
от службата трябва да ти я дадат да я попълниш.те ще я представят в НОИ

Разбрах, благодаря. Но има още нещо последния болничен изтече в края на октомври и още нищо не са ми дали да попълня. Ще загубя ли майчинството си, ако се представи по-късно в НОИ?

# 387
  • Пловдив
dolls,ако не ги подсетиш,няма и да ти дадат.Не е редно така,но така се получава често.Ти трябва да си следиш датите и документите.Пращам ти на ЛС инфо кое,как да го направиш.Това,че си закъсняла,няма да е проблем

# 388
Здравейте! Интересува ме, ако прехвърля майчинството си на майка ми, трябва ли да се върна задължително на старата си работа? Там има много съкращения и няма място за нови хора, длъжни ли са да ме вземат на работа? А ако искам да започна нова работа, майчинството ми като сума ще остане ли такова, каквото е в момента? Предварително благодаря!

не е задължително да се връщаш на старата работа.от старата работа би трябвало да ти предложат място.майчинството като сума си остава каквото е.

може да прехвърлиш обаче на майката ти след като ти изтекат 410 те дни обезщетения за бременност и раждане.виждам,че бебето е на 3 месеца и сега няма да може да го прехвърлиш на майка ти
след 6 я месец на бебето може да го прехвърлиш на бащата

Благодаря за бързия отговор! Но понеже мъжът ми не се осигурява, и в този случай ли мога да му прехвърля майчинството /той си плаща само здравни осигуровки/!?

# 389
  • Пловдив
Благодаря за бързия отговор! Но понеже мъжът ми не се осигурява, и в този случай ли мога да му прехвърля майчинството /той си плаща само здравни осигуровки/!?

тогава няма да може да се препвърли на бащата,защото не работи.За да се прехвърил,бащата трябва да отговаря на условията,на които и майката,за да получи обезщетение за бременност и раждане-12 м стаж с осигуровки за фонд болест и майчинство и в момента на прехвърлянето да работи.Сигурно има 12 м ста,да започне фиктивон работа и му прехвърли обезщетението
ако не става,чакаш да ти изтекат 410 те дни и прехвърляш на бабата

Общи условия

Активация на акаунт