Не ще да суче

• 13 716
  • 152
  •   1
Отговори
# 105
Здравей пак... Дали все пак венците не я болят и не излизат и други зъбчета? И ако има нужда да хапе, не приема ли биберон залъгалка, който да дъвчи? А по какъв начин приема твърдата храна? И да разбирам ли, че при пиенето на вода малката не дъвче биберона, а само при вкуса на кърмата?
Ако зъбките са причина за това поведение, можеш да пробваш преди кърмене да масажираш венците с пръст или силиконов накрайник. Би могла да ползваш и хомеопатични хапченца за облекчаване на болката при зъбоникнене.
Има вариант бебка и да не харесва вкуса на кърмата и това може да е повлияно от някакви хормонални промени - идване на цикъл, евентуална нова бременност; от промяна поради твоето хранене с някаква специфична храна, чийто вкус малката не харесва... Можеш ли да се сетиш тези дни нещо да се е променило - да си сменила парфюм, лосион за тяло...
Мисля си дали не би могла да пробваш бебка сама да засуче, като я поразсъблечеш, ти самата си гола до кръста и двете сте близо една до друга. По този начин може да се провокира естественият интерес към сукането, който по някаква причина сега не се случва. При всички положения бебка не бива да усеща натиск от твоя страна, по-скоро това да бъде като повик за близост, защото иначе ще се задълбочи проблема... Но що се отнася до хапането - трябва да си твърда - бебка е голяма и би трябвало да разбере, че гърдата служи за много неща, но не и за дъвка...

Пиши и дано мистерията скоро се разкрие Hug

Последна редакция: вт, 15 дек 2009, 22:16 от Ana2

# 106
Със сигурност проблема не е свързан със зъбоникнене. При нея никненето на зъб  е съпроводено с други симптоми, които  в случая не са налице,дори напротив, от известно време зъбите не я "притесняват" и почти не си чеше венците. Биберон залъгалка никога не е ползвала, като същият го замества със смучене на палец - още от много малка. Хапането, което прави е по-скоро като "незнание" какво да прави или нежелание за сукане, но не и нарочно - за да си играе или да се чеше...Относно дъвченето на биберона на шишето - прави го само ако от него потече кърма. С водата не е така. А иначе твърдата храна я приема много добре вече/по принцип имахме големи проблеми със захранването - не искаше нищо друго освен кърма и едва от около половин месец, горе-долу си похапва към 80 гр.друга храна, като съответно когато й никне зъб спира и тях да яде и е само на кърма/. Но определено й харесва да си "ръфа" нещо, като добре приема и по-големи парчета твърда храна в яденето си. Всичко случващо се не съвпада с абсолютно никакви промени, освен предстоящото  идване на цикъла ми, което ще е вече за трети път.Отначало и аз си мислех, че може просто да не харесва кърмата ми, но тя е от децата, които когато не харесват нещо не го ядат, колкото и да са гладни, така че ако не я харесва нямаше да я пие. По принцип когато не хареса някое пюре например, дори и да е много гладна не яде повече от първата лъжичка, с която го е пробвала.По пътя на тази логика си мислех, че явно не е проблема в кърмата, но може да не съм права.....А иначе наистина както си отбелязала, май моя натиск води до задълбочаване на проблема на този етап.Дори си мислех, какво ли ще стане ако извесно време спра да я слагам на гърдата си - дали ще забрави за това с което явно асоциира сученето или пък напротив - съвсем няма да иска.........Ще се опитам както пишеш да провокирам естествения й интерес към сукането, който се е позагубил нейде и незнайно защо....Въобще странни проблеми, за които никога не съм допускала, че ще ми се случат. Бях с нагласата, че ще кърмя дълго, а и всички предпоставки за това бяха налице, но явно ще се наложи да си променя нагласата, въпреки, че се надявам всичко да отмине...
Благодаря ти Ana2!

# 107
Привет Ели,
Действително, когато бебето хапе е добре да му се покаже, че мама я боли и да се прекрати кърменето, докато не спре да хапе. Добре си се сетила да го приложиш, както и да пробваш със смяна на позите. Пробва ли докато си я гушнала, когато се е успокоила с биберона и е на заспиване да смениш внимателно биберона с гърдата? Кърмата едва ли си губи качествата, ако постои изцедена до няколко часа, стига да не е твърде топло в стаята, в която е шишето. Ана добре е подсказала зъбоникнене, въпреки че ти го изключваш. Зъбките с месеци могат да никнат под венеца и да причиняват дискомфорт на детето. Чести индикации за такова дразнене е именно хапане, лапане на ръчичките, на всевъзможни предмети, по-обилно слюноотделяне. Въпреки това зъбките не винаги никнат с едни и същи симптоми. Ако искаш можеш да провериш дали масажирането на венците с добре измит пръст и/или силиконов накрайник, както и играчките за гризане ще дадат някакъв резултат. Консултация с хомеопат за подходящи капки/гранулки за вашия конкретен случай също може да бъде вариант.

Може да опиташ и да поставиш някакъв цветен накит или такъв с топчета, което да я заинтригува и да отдели вниманието и от гърдата, за да успее да засуче. Също така може да опиташ да изцедиш малко кърма преди сучене, когато е заспала, за да слезе млякото. Да погалиш долната и устничка със зърното и да не се налага да се чака слизането на млякото.

Друг вариант е да я гушнеш голичка и ти самата с открити гърди, за да усеща контакта кожа до кожа. Да постоите така гушнати и да изчакаш дали ще пожелае сама да засуче. Може да разглеждате книжка или да и пееш спокойна песничка, нещо което обичате да правите гушнати заедно.

Някои бебета не харесват вкуса на кърмата малко преди и по време на цикъл и се случва да отказват да сучат, но обикновено нещата се възстановяват с отминаването на цикъла. Възможно е също така да има слабо намаляване на лактацията, което да я дразни.

От това, което чета ти и предлагаш водичка с биберон. Удобно ли е да попитам откога пие водичка и откога ползва биберон? Биберона и гърдата се поемат по различен начин в устичката и това може да я обърква. Твърде възможно е да се дразни на това, че млякото не тече така лесно, както от шишето и че се налага да полага усилия за издърпване на млякото. Вероятно е добре да и предлагаш млякото и водичката по алтернативен начин с чашка, сламка вероятно на нейната възраст би било подходящо (но също може и спринцовка, капкомер, дозатор, лъжичка). Вариант е да и даваш и храни за ядене с пръсти, може би малко по-твърди, които да може да гризка или "хапе".
Всички случаи ти си я познаваш най-добре и правиш всичко необходимо да намериш пътя към загадката. Дано скоро имате подобрение   bouquet

# 108
  • Winterfell
Тъй като не открих тема по моя въпрос,реших да го задам тук.Синът ми не иска да суче от едната гърда.Първоначално в родилното започнахме с нея(въпреки,че ги редувах тя беше по-удобната и желана),винаги е била по-лесна за цедене и по-пълна съответно.Изведнъж започна да я отказва.А от другата си суче.И това вече от месец и половина

# 109
Славена, радвам се, че сте по-добре. Всъщност се надявам вече напълно да е отминало  Heart Eyes

Росинка кърменето в полусънено или сънено състояние не помага ли? Накит, може топчета или нещо шаренко, когато е буден за да отвличат вниманието? Какво прави, когато я отказва?  По кое време на денонощието и в каква обстановка се случва? На затъмнено и тихо дали няма да му е по-добре? Колко често суче и има ли някаква промяна, която да сте преживели, било местене, нови хора често при вас?

Последна редакция: ср, 16 дек 2009, 21:57 от Ivy

# 110
Направо по темата се включвам.
Дъщеря ми не искаше да суче 3 месеца.На 3,4,5м.Но въпреки нежеланието и,аз бях упорита и беше на изключително кърмене.Не съм давала шишета и АМ.Според някой мои прителки,които нищо не разбират от кърмене",детето било отбито".Аз и казвам,че в тази възраст няма как да се отбие само кърмаче,и че това е кърмаческа стачка,а тя ми се подиграваше Crossing Arms

Еми вече е на почти 7м,и ако я видите как си търси цицата,направо незнам как ще я караме.Аз смятам скоро да приключвам с кърменето,поради много причини.Пък и детето ми вече е захранено с почти всичко.

Съвет към майките с проблеми-Бъдете упорити,ще неще предлагайте цица,сменяйте позите,сменете часа за хранене,приберете се вкъщи на тихо и спокойно-пробвайте!

# 111
Тъй като не открих тема по моя въпрос,реших да го задам тук.Синът ми не иска да суче от едната гърда.Първоначално в родилното започнахме с нея(въпреки,че ги редувах тя беше по-удобната и желана),винаги е била по-лесна за цедене и по-пълна съответно.Изведнъж започна да я отказва.А от другата си суче.И това вече от месец и половина
При възрастта на бебето месец и половина е много време. А какво правиш с проблемната гърда? Изцеждаш ли се? Тя сега все още ли е пълна или не? В каква поза се кърмите? Би ли могла да си спомниш нещо характерно за проблемната гърда, когато я отказа малечко?
 Много бебета си имат предпочитана гърда. По принцип е възможно да се изхрани бебе и само с млякото от една лактираща гърда, но е по-неудобно. Би могла да пробваш и различна поза - легнала, футболна топка - повече за тях ето тук.
Надявам се промяната да може да сработи.
Пиши Hug

# 112
  • Winterfell
Момичета благодаря ви Hug
Не се сещам за някаква промяна с въпросната гърда.При нас хора не идват,спокойно ни е.Просто не знам какво се случи.Иначе я изцеждам по малко.В началото си сучеше от нея.Понякога се налагаше да я предлагам като втора(понеже ми намаля кърмата) и започна да не я иска.Ако му я предложех първа сучеше.Сега не спирам да опитвам да му я предложа първа но не иска.Е,щом може да си продължим и с една..
А м-ду другото наблюдавам много странно поведение:щом ми намалее кърмата започва да суче от гърдата и не иска шише изобщо(а то няма начин да не го дохраня),същевременно щом се увеличи започва да стачкува момчето SadИ се налага да се цедя.Заради него се наложи дохранване

# 113
Момичета благодаря ви Hug
Не се сещам за някаква промяна с въпросната гърда.При нас хора не идват,спокойно ни е.Просто не знам какво се случи.Иначе я изцеждам по малко.В началото си сучеше от нея.Понякога се налагаше да я предлагам като втора(понеже ми намаля кърмата) и започна да не я иска.Ако му я предложех първа сучеше.Сега не спирам да опитвам да му я предложа първа но не иска.Е,щом може да си продължим и с една..
А м-ду другото наблюдавам много странно поведение:щом ми намалее кърмата започва да суче от гърдата и не иска шише изобщо(а то няма начин да не го дохраня),същевременно щом се увеличи започва да стачкува момчето SadИ се налага да се цедя.Заради него се наложи дохранване
Щом бебето не иска да цока, когато гърдата е пълна, то вероятно му е трудно да захапе добре. Тогава можеш лекичко да изцедиш преди кърмене, за да може гърдата да омекне. Също така можеш да си направиш топъл компрес преди кърмене, за да омекне гърдата и млякото да тече.
За да можеш да кърмиш по-дълго, трябва да изцеждаш и нелюбимата гърда, в противен случай тя съвсем ще престане да лактира. Изцеденото количество можеш да предложиш като добавка, ако се налага.
Би ли могла да опишеш какъв е режимът ви, през колко време суче бебето, имате ли нощни кърмения, кога дохранваш и защо. Вместо да дохранваш, не би ли могла да даваш гърдата по-често?
Целувки на мъничето. Hug

# 114
Здравейте отново!Този път се включвам в темата с добри новини свързани с нашия проблем - от два дни беба отново засука.През цялото време докато не искаше и й давах кърма с биберон, винаги на почивките, които правеше пиейки от него/а те бяха чести защото не е свикнала да пие от шише/ и давах и гърдата си, но в момента в който усетеше, че не е биберона, започваше веднага да я хапе.Така беше допреди две вечери, когато след поредния ми опит, просто ме погледна и засука.Оттогава суче, но винаги в началото се опитва да захапе, с изключение на времето, когато е в полузаспало състояние.Изключително се радвам, че постоянството ми бе възнаградено, защото се бях почти отчаяла. Въпреки това всеки път преди кърмене ми е доста притеснено дали няма отново беба да откаже гърдата. Още повече, че лично за себе си не мога да си обясня поведението й.
Иви, аз наистина изключвам причината да е в зъбоникненето, тъй като всички "стандартни" симптоми при нас са ежедневие - тя непрекъснато е лапнала нещо в устата си и си чеше венците, като когато и никне зъб просто прави всичко това с настървение, губи апетит и спи неспокойно, има обилно слюнкоотделяне, което в съчетание с това, че непрекъснато е лапнала нещо  води до често повръщане - все неща, които към настоящия момент не са налице. А иначе тя много обича да "дъвче" по-твърди храни и често и давам напр.ябълка или бисквита. Вода пие откакто я захраних - на 6 месеца, но по малко. Нямам представа каква е била причината за нежеланието й да суче, но се радвам, че вече всичко е зад гърба ни и се моля да не се повтори!
P.S: Не знам дали има някаква връзка, но цикълът ми така и не е дошъл още - вече има доста голямо закъснение, което със сигурност не се дължи на бременност.
Ана, Иви, благодаря Ви много за това, че се отзовахте, за съветите, идеите и предположенията Ви - наистина ми помогнахте!

# 115
  • София
Здравейте отново,момичета,много ви благодаря за съветите!!!Всичко отмина и от 2 дена бебка сисуче нормално без писъци,явно наистина е било кърмаческа стачка,но съм се заблудила от това,че продължи много дълго-около 2-3 седмици.И аз като Ели почти се бях отчаяла и си представях как я отбивам  Cry
  Имам ново питане,нещо което лично за мен е много странно.В края на 1вия месец кърмата ми драстично намаля,почти спря. 300 зора я възстанових дотолкова,че не давам никаква добавка вече от около 2 месеца ( а бяхме стигнали до 200 мл на денонощие),като за целта през деня се изцвждам и й го давам вечер (тъй като тогава просто кърата ми явно е много малко и не й стига,понякога изпива и по 130 мл след като съм я кърмила  Shocked ).По принцип това не беше проблем,тъй като беба спеше от 12 до 8-9 сутринта и сутрин изцеждам около 150 мл.Но от окло седмица започна да се буди в 6  съответно аз не успявам да изцедя толкова много (а някакви ?И защжалки 50 мл) и вечер трябва да й давам добавка.Странно ми е ,че за тези 2 часа има толкова огромна разлика.Има ли начин да си увелича още кърмата вечер?И защо се получава така,че ако се събуди в 6,аз чувствам целия ден,че кърмата не й достига и гърдите ми са празни и меки?
Много ви благодаря отново!Съветите ви са безценни,благодарение на форума кърмя все още.Ако бях слушала всички около мен трябваше да се отказа още в края на първия месец  Hug

# 116
  • Winterfell

Щом бебето не иска да цока, когато гърдата е пълна, то вероятно му е трудно да захапе добре. Тогава можеш лекичко да изцедиш преди кърмене, за да може гърдата да омекне. Също така можеш да си направиш топъл компрес преди кърмене, за да омекне гърдата и млякото да тече.
За да можеш да кърмиш по-дълго, трябва да изцеждаш и нелюбимата гърда, в противен случай тя съвсем ще престане да лактира. Изцеденото количество можеш да предложиш като добавка, ако се налага.
Би ли могла да опишеш какъв е режимът ви, през колко време суче бебето, имате ли нощни кърмения, кога дохранваш и защо. Вместо да дохранваш, не би ли могла да даваш гърдата по-често?
Целувки на мъничето. Hug
Ами гърдата всъщност не се пълни чак толкова,че да не може да захапе бебчо.Пръсвам му малко в устата с надеждата да засуче но не ще.Храни се на повикване(горе-долу на 3 часа,понякога на 1),през ноща също яде(по 2-3 пъти).В началото имах много кърма.При мен за съжаление сънят е главен фактор за образуването и.Бебчо пък е много ревлив и от недоспиване и изтощение започна да намаля.Започнах да дохранвам,защото се бях притеснила,че не му стига Banghead,а и той даваше такъв вид.Сега осъзнавам,че не е било така-тогава гърдите ми бяха много по-пълни.Сега вечер сме само на кърма,тогава имам най-много,но през деня просто няма как да не дохраня.Цедя се м-ду храненията и после му го давам с малко АМ.Надявам се,че не правя грешка

[/quote]

# 117
  • на последния етаж
И аз се присъединявам към вас с въпрос. Дъщеря ми е на 3 месеца, приема единствено кърма, на поискване. От един-два дни забелязвам, че предпочита да суче от дясната гърда, от лявата се отказва почти веднага след първия приток на мляко. След като й предложа дясната, суче 4-5 минути и започва да пищи (това се случи два-три пъти вчера следобяд и вечерта, и два пъти днес - след първото сутрешно хранене). Нощем се буди веднъж - яде нормално от която и гърда да предложа... От около 10-дни започнах да предлагам и двете гърди на едно хранене - струваше ми се, че не се е нахранила достатъчно. Всичко това ми прилича на кърмаческа стачка, но непрекъснато си мисля, че може и кърмата да не е достатъчно... Още повече се притесних, след като вчера на консултацията се оказа, че за последните 22-23 дни е наддала едва 260 грама (и 2 см; за сравнение - в края на първия месец - 810 гр, 2 см; в края на втория - 1 кг и 3 см). Упорита съм и ще направя всичко, за да продължа да кърмя успешно, но как да се справя с тази криза... и каква всъщност е тя?! Благодаря ви за помощта!!! 

# 118
Росинка, ако даваш на детето да суче достатъчно често и изцеждаш гърдите междувременно, би трябвало количеството мляко да се увеличи бързо.  За да има кърма, трябва стимулация на гърдите - големите паузи на несукане и нецедене само намаляват количеството на кърмата. Имай предвид, че и усещането за пълнота на гърдите не  е точно мерило - след първия месец гърдите могат да омекнат и да не изглеждат така препълнени с мляко, понеже количеството вече се е урегулирало според търсенето на твоето бебе. А за почивката си много права - хубаво би било детето докато спи, и ти да лягаш да почиваш. Съчувствам ти искрено, защото неспането  е твърде често неизменна част от майчинството през първите години от живота на детето, за съжаление. Hug
Луничка, би ли разказала повече за вашето кърмене - колко пъти в денонощието се кърмите, как усещаш гърдите си, коя според теб е по-пълната гърда?
Много е възможно малката да се дразни от по-слабата струя мляко. В такъв случай би могла да прилагаш компресия на гърдата за да се запази струята по-силна.
Би ли могла да кажеш малко повече и за поведението на бебка - спокойна ли е, пишка ли редовно?
Ако се притесняваш за наддаването (макар че имай предвид че понякога бебетата наддават скокообразно и може последната седмица наддаването да се окаже по-добро), не е лоша идея да предлагаш и двете гърди на кърмене с компресия, както и да въведеш още едно нощно кърмене в просъница на бебка, щом тогава кърменето е по-спокойно. Успех! Hug

# 119
  • на последния етаж
Много благодаря за бързия отговор!

Кърмя средно 7-8 пъти в денонощие, а гърдите си усещам приблизително еднакво пълни (мисля, че днес малко по-пълна е гърдата, към която Яна има предпочитание напоследък). Иначе детето пишка редовно, ака 1-2 пъти дневно (обилно!), като цяло е спокойна - особено след като се върнем от разходка - продължава да спи без да се пробужда още 2-3 часа! Всъщност всеки ден, след като се наяде на обяд (около 12-13 часа) излизаме навън, заспива и се събужда чак към 6-7 часа вечерта. Снощи и днес беше неспокойна след ядене... Ще започна да прилагам компресията, само да се запозная малко повече с детайлите, че нещо не успях да визуализирам...  newsm78, Но ще потърся още инфо из нета.   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт