Не ще да суче

• 13 512
  • 152
  •   1
Отговори
# 75
Славена Hug

Привет Таня  Heart Eyes
Дала си някои наистина полезни идеи Simple Smile

Кое те притесни при тегленето на беба, не я изтегли добре или нещо друго? Обикновено кога я теглят преди или след хранене и как беше този път? Обичайно бебенцата след навършване на 4-тия си месец, забавят темпа си на растеж и започват да стават много по-активни. Средното наддаване на тегло при кърмените бебета от 4 до 6 месеца е 113-142 грама на седмица. За колко дни е наддала тези 300 грама? Ако е спокойна и усмихната, ако пълни памперсите, както ти споменаваш, ако суче активно и педиатъра смята, че видимо изглежда добре, едва ли е гладна.

След навършване на 6 месеца, ако бебето показва признаци, че е готово за захранване, бихте могли много плавно да започнете запознаването и с текстурата на част от храните, които тя познава досега като вкус чрез кърмата на мама. За кърмените бебета се смята, че между 6-тия и 12-тия месец млякото би трябвало да съставлява около 75-85 % от менюто на детето и едва след 12 месеца плавно се преминава към 50% мляко - 50% твърди храни. Добре е захранването да започне при поне няколко от признаците за захранване. Ето и част от тях - да проявява интерес към вашата храна, да си контролира главичката, да не избутва с езиче лъжичката навън, да седи стабилно, да е наддало значително на тегло (поне удвоено от раждането), да може да затвори устни около лъжичката, нарастващ апетит (включително след кърмене), да прави дъвчащи движения, да има повишено слюноотделяне и т.н. Бихте могли да започнете, когато забележите по-голямата част от тях и усетите, че е готова за тази стъпка от живота и. Захранването с всяка нова храна е добре да става при напълно здраво и спокойно бебе. Количествата твърда храна е добре да се увеличават много плавно, за да не намалее рязко кърмата, без бебето да е достатъчно готово да приема достатъчно от твърдите храни. Вероятно знаеш, че в началото е добре новите храни да се предлагат преди или около обяд (ако има реакция да може да се забележи през деня, когато родителите са будни и могат да реагират). Обикновено 30-40 мин след кърмене е добър вариант за предлагане на храната, за да не е твърде гладно и раздразнително бебето. До 1-вата годинка е добре, храните да се предлагат само за запознаване с нови вкусове. Около или след годинката може все така плавно млечните хранения да бъдат заместени от твърда храна.

Червените петънца на границата между зърното и ареолата ли са или по самото зърно? Пробва ли да смениш позата, в която я кърмиш и дали не носи това облекчение? Тя отваря ли широко устичка? Поема ли добре зърното и по-голямата част от ареолата и зърното или вероятно поема само зърното и опитва да всмуче ареолата? Добре е да си отвори широко устичката, да поеме добре ареолата и зърното, устничките да са обърнати навън, а ако се опитва да се дърпа от гърда, можеш да нарушиш вакуума с кутре в ъгълчето на устичката и, и да коригирате позата, така че да не те боли толкова и тя да поема добре гърдата. Гермастана е кремче с отмиване, а отмиването може допълнително да изсуши кожата. По-добър вариант са кремчетата с ланолин без отмиване или можеш също да намажеш наранените места с кърма, която да оставиш да изсъхне. Да правиш въздушни бани, но най-важното е тя да суче, без да ги наранява.
Ако лактацията ти е намаляла, както описваш чая от салвия по-скоро може да не е необходим, тъй като той ще намали лактацията и на двете гърди.   bouquet

# 76
Ето ме и мен. Радвам се, че вече си по-спокойно и всичко е наред.
Таня, ние и миналия месец говорихме за наддаването, тогава ти показах таблицата, сега Ivy ти я е припомнила. Погледни и се успокой Simple Smile По принцип твоята дъщеричка беше наддала доста първите месеци, така че предполагам, че теглото и сега е добро. Кога малката удвои рожденото си тегло? Имай предвид, че щом и педиатърката не се е притеснила от наддаването, значи няма защо и ти да се притесняваш.
Захранването на шест навършени месеца е много добра идея. Целта е не толкова детето да премине на друг вид хранене, а да се запознае с нови вкусове (които вече познава от променливия вкус на кърмата) и консистенция, да се научи да дъвче, както и да се задоволи естествения интерес на детето към външния свят. За захранването има много материали в Библиотеката, но много важно е да не се изнервяш и да не настояваш, а да подходиш според темпа на твоето бебе.
виж тук , това, тук и т.н.
Що се отнася до гърдите, най-вероятно при акробатиката, която сте практикували за кърмене, не винаги позата е била оптимална и затова се е получило разраняването. Би трябвало да отмине, щом като се успокои кърменето. Ти можеш да следиш за правилната поза.
Чаят от салвия е доста драстичен - по принцип се пие запарка от 200 мл на една с.л. салвия, това количество се пие в рамките на деня. Доста е драстичен обаче, би трябвало веднага да усетиш намаляване на млякото и не е добре да се пие повече от един-два дни, а ако млякото ти е намаляло, можеш изобщо да не го пиеш.
Целувки на мъничката принцеса:)

# 77
Благодаря за бързите и точни отговори,отново   bouquet
Вече не се притеснявам чак толкова за теглото на малката,но заради това именно започнах да се двуумя дали да започна да я захранвам.Сега ще изчакам да видим колко ще тежи бебока на 30-ти. Педиатърката ми каза да отида по-късно ,за да се изтегли точно,но тя май ме съветваше да захранвам,като видя,че е качила 300гр. Незнам какво да правя,ако ми го каже и в понеделник newsm78
По принцип, Ana2 ,още не сме си удвоили теглото след раждането-роди се 3,670кг,а сега е 6,800кг.
Иначе ще се опитам да прочета подробно информацията за захранването.
Ivy,червените петънца са точно около зърното,в основата му,по скоро на границата между зърното и ореолата.И приличат малко на лишейчета,по-суха е там кожата,грапавичка.Какви са тези кремчета с ланолин,знаят ли ги в аптеките,защото ще спра да се мажа с Гермастан?А какви са тези въздушни бани?Съжалявам за невежеството,ама защо да се правя,че разбирам,като не го зная Blush
Ще следя как точно суче,но не винаги всмуква така добре гърдата като суче и като се дръпне доста наболява. Опитвала съм се с пръст лекичко да й разтворя по-вече устата,за да захапе добре,ама не стана нищо ooooh!
Позата ни е една и съща от преди/седнала,поза люлка или леко футболна топка/,а в другите пози не иска да суче.
С чая приключих. Реших да не го пия вече.Приемах го само ден и половина,защото мисля,че наистина вече няма нужда.

Мерси отново за съветите и отговорите ви и много  Hug

# 78
Таня, ти вече правиш необходимото за захранването. Дори и да ти го каже пак в понеделник, можеш да прочетеш малко повече информация, да видиш имате ли повечето от признаците за готовност на бебето за захранване и да вземеш своето решение кога искаш да започнете. Ако се притесняваш какво да и кажеш на следващата консултация в случай, че не я послушаш, винаги можеш да и съобщиш, че си решила по ред причини да изчакаш още малко и предстои да започнете еди си кога или започнах еди си кога. Така хем педиатъра ще има реална представа кога е започнало захранването, хем ти няма да се притесняваш повече. При захранването само внимавай да не стане бурно и да няма рязка промяна в количеството на кърмата ти, предвид всичко, през което премина.

Относно зърната, е възможно заради гимнастиките със засукването, да сте се сдобили с рагади. Кремчетата с ланолин са пак кремчета за зърна, но без отмиване, има на различни фирми. Гермастана не е лош, но е с отмиване, което допълнително изсушава кожата и може да задълбочи проблема. За въздушните бани, можеш да оставиш за колкото ти е комфортно гърдите голи, преди и/или след кърмене.

Относно засукването, когато и предлагаш, може зърното ти да сочи между горната и устничка и нослето. За да достигне зърното тя трябва да наведе леко главичка назад, с което би трябвало да си отвори по-широко устата и да поеме по добре самата гърда. Ако можеш да измислиш поза, при която да поема гърдата от различна страна, за да не се травмира вече нараненото място, вероятно ще получиш облекчение, т.е. не толкова силна болка. Ако следиш за правилното и засукване и коригираш, когато е необходимо, ако успееш да смениш за няколко дни позата, за да дадеш малко време на зърната да заздравеят и ако имаш възможност да мажеш нараненото място с кърма и/или с кремче без отмиване, както и да оставяш гърдите на въздух, скоро би трябвало да почувстваш облекчение bouquet

# 79
Ама тя голяма се е родила сладурката! Извинявай, заблудила съм се, че вероятно вече рожденото тегло е възстановено, понеже ти казваше, че първите месеци наддаването е било доста добро. Въпреки това ти вероятно си прочела, че теглото се удвоява някъде около средата на първата година, така че има още време, а вие вече не сте далече от това тегло.
Що се отнася до захранването, аз не мисля, че въвеждането на твърди храни води до по-добро наддаване само по себе си. Все пак в началото се захранва със символични количества, а и  те не са и по-"хранителни" от кърмата. Целта на захранването е съвсем различна, но вече говорих за това.
Чакаме да пишеш какво стана днес.  Hug

# 80
Здравейте и от мен  Hug
Днес бяхме на лекар и беба е качила 350 гр.,но май вече това не ме притеснява толкова/в смисъл,че било малко наддаването/.Все пак имам още 1 месец за удвояване на теглото. Сега сме значи 6850кг,68 см.-дългички сме иначе  Grinning Важното е,че мъника е доволен ,щастлив и усмихнат.
Естествено педиатърката ми каза днес  пак да започна със захранването-със зеленчуково пюре или кашичка,но аз все още се двуумя и мисля да започна след поне 10,15 дни,понеже попрочетох някои полезни неща защо да се отложи захранването.
Притеснявам се малко и от това да не стане отново някакъв проблем с гърдата ми,ако не ме изсуква добре.....
Иначе зърната ми малко се поуспокоиха/започнах да ги мажа с кърма и да им правя т.нар. въздушни бани/
А вашия съвет какъв е ,да изчакам ли още малко със захранването?
И като започна по-нататък с какво да започна да захранвам и колко често?/аз пак ще попрочета ,но все пак искам и вашето мнение,понеже ви се доверявам вече на 100 процента   bouquet
 Мерси отново  Hug

# 81
Здравей, Таня   bouquet
 да се включа и аз със съвет относно захранването. По - добре си изчакай още малко и гледай детенце. Има няколко основни признака, че бебето е готово за захранване:
1. Бебето да може да седи седнало, може и да не е стабилно, но поне за няколко секунди да се задържа седнало
2. Да проявява интерес към вашата храна - да ви гледа докато ядете, да се опитва да ви имитира, да дъвче и да посяга към чиниите по масата
3. Да приема лъжичка, без да се опитва да я изтика извън устата с езиче, просто пробвай с празна лъжичка и му дай да си играе, тъкмо да свикне с нея
Ако са налице тези неща спокойно може да започнеш. Ти ще си прецениш с какво, но за предпочитане е зеленчук или безглутенова безмлечна каша. Аз лично започнах с картоф, после морков, после ябълка, тиква и оризова каша. Щом въведох кашата и започнах към нея да добавям нови плодове - круша, синя слива, кайсия, праскова /обелени/от компот и пресни  и т.н. После въведох зелена чушка, червена, лук, магданоз, целина и вече си правех по - скоро зеленчукови супички, отколкото пюрета и отвреме навреме добавях по нещо ново. Когато изяде оризовата каша, дадох елда, после царевична, после овесена /с глутен/, после пшенична и щом глутена е въведен - сухари, бисквити. После дойде ред на месото - пилешко, заешко, пуешко, накрая телешко и свинско и някъде там е и рибата /някои мами изчакват с рибата за по - нататък/, тук някъде даваш жълтък ако искаш /аз не съм давала, направо сега давам неща правени с цели яйца/ и накрая млечните /може и по - рано, просто при мен така се получи/ - кисело мляко, масло, извара, сирене,  прясно мляко /прясното мляко задължително накрая и след годинката/. Млечните може да започнеш да въвеждаш и с млечни каши - те имат АМ или сухо мляко. Това е много много сбито и накратко, ти си почни полекичка когато детенце е готово и се води по него, при мен нещата не вървяха много бързо, малкия ядеше 2-3 лъжички и толкоз, но има деца, които много харесват новите храни и с удоволствие си хапват, тъй че детето ще си покаже колко бързо да въвеждаш нови неща. В първия месец от захранването се предлага твърда храна 1 път на ден, през останалото време се кърми, даже е хубаво да кърмиш и малко преди да дадеш храната, примерно половин час. Втория месец от захранването може да се въведе и второ ядене - примерно ако си въвела обяд - зеленчук, въвеждаш следобяд - плод, третия месец - закуска или вечеря, по избор, ти си решаваш и 4 -ти или 5-тия месец от захранването/на около 10 -11 месеца е бебето, ако си захранила на навършени 6 месеца/ детето яде 4 пъти на ден. Ама това само на книга  Laughing Иначе при всеки различно. Първоначално си избери 2-3 първи храни, които ще въвеждаш и не мисли за по - нататък - виж как ще е с тях, после намисли нови и така  Peace.  

# 82
Привет Таня,
Звучи разумно, ако ще се чувстваш по-спокойна, да изчакаш още 10-15 дни или толкова, колкото прецениш, че бебето има нужда. Това, което педиатърката е предложила като начало на захранването зеленчук или каша не е никак лош вариант, тъй като тези храни ще бъдат по-калорични от плодовото пюре например или от сока. Много вероятно е, ако захранването протича бавно и плавно, да няма проблем с гърдите. Но както бавно намаляваше цеденето, би било добре все така плавно да започнеш въвеждането и добавянето на нови количества твърда храна, за да може организма да реагира и плавно да се адаптира към новата ситуация. Малко по-нагоре ти описах голяма част от признаците за готовност за захранване на детето. Когато прецениш, че по-голямата част от тях са налице, попрочела си за захранването и си решила как искаш да започне и/или протече, би могла да предложиш на малкия човек да опита. Добре е тя да е напълно здрава. Както и по-горе описах, би било добре, да е сукала 30-40 минути преди това, за да не е твърде гладна, но все пак да е минало малко време, за да изпита желание да опита новата предложена храна. В началото можеш да предложиш малко като количество, примерно чаена лъжичка, на следващия ден 2-3 лъжички от същата храна и така всеки ден да увеличаваш по малко, докато достигнете количеството, което тя е склонна да хапне. Давайки нова храна, обичайно се изчакват 3-5 дни, преди да се даде следващата (при фамилна обремененост с алергии 7-10 дни). Когато минат тези 3-5 дни към достигнатото количество храна може да се добави и лъжичка нова храна. Тя може да се даде смесено със старата, а може и по отделно. Ако са смесено ще и е по-познато като вкус и вероятността да приеме новата храна е по-голяма. За изключително кърмените деца е нормално да достигнат до 30-40 гр. и да не желаят повече, някои опитват само 2-3 лъжички, някои пък си хапват повечко. Тъй като всяко бебе се развива индивидуално и има свои собствени потребности, а в същото време още не може да говори, то с цялото си същество ще си покаже дали иска да яде или напротив, дали му харесва или не, дали се нуждае от още или това му е достатъчно. Както и досега, можеш да опиташ да се водиш от нея и тя да те насочва. В началото (а може и след това), ако храната и се услади, а все още не сте достигнали количества, които да я заситят, би могла да я кърмиш и след твърдата храна.
В тази статия са описани подходящи първи храни, както и други често задавани въпроси относно захранването.
Ето още няколко интересни статии, които вероятно ще са ти полезни: захранване, педагогическо захранване, педагогическо 2 част, храни за ядене с пръсти, здравословно захранване и хранене на бебето, Захранване на бебето с твърди храни (с таблица за принтиране).

Освен тези статии, в библиотеката има цял раздел Захранване, който може също да ти бъде от полза.

ПП: Тъй като темата се измести в друга посока, може би е вариант да хвърлиш поглед на други теми за захранването или да пуснеш нова, за да не товарим тази   bouquet

# 83
 Благодаря ви много за отговорите и информацията ,rosy_bosy и Ivy!!!   bouquet
 Реших да поизчакам още мъничко със захранването,хем да се поснабдя с необходимите продукти за това,хем да попрочета повечко,а по-вече от тази информация,която , Ivy,си ми дала,няма откъде да намеря  Grinning,за което пак мерси!
 Иначе някои от признаците вече май ги имаме,като посягането към чиниите,следенето докато хапваме,а що се отнася до сядането ,се задържа седнала,но докато се държи за пръстите ми,а мисля че имаме и признаци за зъбки.

Така е, поизместих темата и затова или ще задам нова тема или просто ще чета ,но просто така потръгнаха нещата и от дума на дума,от въпрос на въпрос,а и времето си лети,малката расте и всичко се променя,както нещата,които ме интересуват...
 Благодаря отново и надявам се,че проблемите ще намалеят,а се надявам да помагате и по други въпроси. Разчитам на вас!  Hug
          Поздрави и много  Hug

# 84
Радвам се, че си по-спокойна, насреща съм, ако ти е необходимо   bouquet

# 85
Бебето ми не суче...от шише. Вече.  Sad Кърма даваме, не е като да сме сменили начина на хранене. Четох статията на Хедра. Остава да сменя номера на бибата с един по- голям, за да видим дали това няма да промени нещата. Сменихме 4 различни вида и ...плюе. И биберон обикновен започна да отхвърля. Най- лошото е, че стои стоически гладна докато не се върна от работа и тогава яде до пръсване през час. Но само от гърда. Уффф...

# 86
Niki1,и моя син тотално отказва шишетата.Иска си гърдата и това е.Имах изцедена кърма и пробвах на една от разходките да го нахраня с шишето навън.ама не стана.Докато не засука гърда рева.После няколко пъти като имам събрана кърма сме пробвали таткото да го нахрани с шише,за да може аз да поспя малко повече.Но резултата е-суче 20-30 мл от шишето и се сеща пак за гърдата и почва да реве.Докато не стана да му дам да суче не млъква.Та не знам как да те посъветвам,но исках да те успокоя,че не е само вашето бебче така.иначе да се изкажат специалистите.Успех! Hug

# 87
Славена, мерси много мила  Hug аз обаче почвам работа и не ми се мисли ако бебето не почне да яде от бутилка. Изобщо не съм и предполагала, че може да има подобен проблем.

# 88
Бебето ми не суче...от шише. Вече.  Sad Кърма даваме, не е като да сме сменили начина на хранене. Четох статията на Хедра. Остава да сменя номера на бибата с един по- голям, за да видим дали това няма да промени нещата. Сменихме 4 различни вида и ...плюе. И биберон обикновен започна да отхвърля. Най- лошото е, че стои стоически гладна докато не се върна от работа и тогава яде до пръсване през час. Но само от гърда. Уффф...
Ех, бебе с характер - иска си един и същ начин на хранене... А то колко голямо стана? И колко време вече отказва шишето? Иначе предполагам, че е моментно състояние, както преди, когато отказваше гърдата.
 А ти по колко време ще отсъстваш, когато си на работа? Ако не е прекалено дълго, дори бебето да не яде, докато те няма, може да наваксва повече. Това е доста уморително, но пък е вариант...
Можете да пробвате с алтернативни начини на хранене като чашка, спринцовка, пипета и т.н. Трудоемко е, но си има предимствата пред шишето и може при вас да свърши работа.

Дано съвсем скоро нещата се подредят по начин, приемлив и за двама ви Hug Ще чакам да разказваш!

# 89
Ana, много благодаря за включването. Бебето е вече 3 месеца (точно днес ги навършва). В началото нямахме никакви проблеми, постепенно тя започна да отказва шишето, но винаги първия ден. По- скоро ядеше по- малко, втория ден си ядеше нормално. На мен ми разрешиха да ходя на работа с нея и си я кърмех в офиса без никакъв проблем, което намали дните прекарани у дома с баща й. Отминалите петък и събота (когато работя) бяха ад. Тя си премята биберона в устата, смее се даже, дъвче го. Опитала няколкоко пъти да засуче и се отказвала. В петък се прибрах да я нахраня все пак. Тя ме погледна, усмихна се, бързо се завъртя да ми намери гърдата, засука няколко пъти, после пак се завъртя да ме види, пак се засмя и пак се върна. В събота решихме да я оставим гладна без да се връщам белким се усети, че не може така. Стоеше детето чинно и си ме чакаше. 7 чАса беше изпапала само 35- 40 мл. После яде до пръсване. Хайде 2 дена и така и така, януари се връщам на работа на пълно работно време. По 10 часа няма да ме има. Вали сняг, няма кой да ми я доведе до офиса да я храня ако откаже.
В неделя пробвахме една приятелка да дойде да я нахрани (мислим, че тя ме асоциира с гърдите ми като начин на хранене и от мен няма да иска) и тя яде. Малко, но яде (да живеят вентилаторите! на такъв шум само се храни). Сега ще ходя да купя биберон с по- голяма дупка да видим дали това не е бил проблема.

Общи условия

Активация на акаунт