Какво готвите в гювеч?

  • 43 809
  • 133
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 534
Определено за 5 часа щом не се е сварил не си попаднала на боб!Аз на около 2 часа на 170* С и боба се маже като масло.Пробвай с друга марка.Аз преди бях попаднала на такава леща с часове варене и твърда като камък.Беше някакъв мешан сорт.Ужас!

# 46
  • Мнения: 5 183
Правя пълнено пиле в гювеча. Става страхотно.

Може ли рецепта?

# 47
  • Мнения: 9 785
Днес сготвих зеле в гювеча по идея от тук и стана пре-въз-ход-но. Сварих снощи една тарелка воденички и ги метнах вътре. Аз иначе зеле не мога да докарам свястно.
Тъй че благодаря за идеята  bouquet!

# 48
  • София
  • Мнения: 12 579
Правя пълнено пиле в гювеча. Става страхотно.

Може ли рецепта?

Правиш плънка за пилето от една глава лук нарязана на ситно, ориз, гъбки, червен пипер, черен пипер, сол и джоджен. Не се слагат домати.
Пилето го намазваш отвътре и отвън с масло, напълваш и зашиваш. В гювеча "постилаш" или кисело зеле или прясно, нарязано и намачкано със сол, олио и 1-2 чаши вода. Слагаш пиленцето отгоре и печеш на бавен огън. Накрая отваряш малко капака да хване и коричка.  Grinning

# 49
  • София
  • Мнения: 1 832
Привет на всички любители на гювеча.Аз поне веднъж в седмицата го ползвам и няма случаи нещо да не се е получило страхотно с изключение на един зрял боб, който се вари 3 часа и после още 2 часа на котлона и така и не увря.

Боба го накисвам за една нощ, изхвърлям му първата вода и го варя в тенджера под налягане около половин час от засвирването.
Прехвърлям го в гювеч добавям му морков, лук, чушка, гъби, домат понякога и маслини без костилка, мазнина, ако не слагам нещо "пушено" и го запичам, става много добре. Чубрица, девесил и джоджен.

# 50
  • София
  • Мнения: 1 388
Днес ще правя лещата да видим какво ще излезе. Ей  и от мен може да излезе нещо покрай вас,че аз не обичам и не мога да готвя ама от време на време се паля покрай форума  Laughing

# 51
  • Поморие
  • Мнения: 97
Много от ястията , които готвим в ежедневието си стават да се приготвят в гювеч и са много по-вкусни , единствения недостатък е че иска малко повече време. Навремето баба ми основно в гювеч печеше във фурната, тя тава не ползваше и ястията става уникално вкусни.

# 52
  • Мнения: 551
Здравейте! Случайно попаднах на вашата тема и да си кажа честно много ми допадна. Аз по принцип съм скарана с готвенето, но от тук ще си открадна няколко рецепти, че да изненадам мъжо.
Ще пробвам с пилето и ще кажа резултата. Само имам един въпрос към авторката на рецептата- може ли да е нещо друго, а не зеле, че не сме много по зелето?

# 53
  • Габрово / но е чистокръвна старозагорка/
  • Мнения: 5 458
Здравейте! Случайно попаднах на вашата тема и да си кажа честно много ми допадна. Аз по принцип съм скарана с готвенето, но от тук ще си открадна няколко рецепти, че да изненадам мъжо.
Ще пробвам с пилето и ще кажа резултата. Само имам един въпрос към авторката на рецептата- може ли да е нещо друго, а не зеле, че не сме много по зелето?

       Това е предложение за свинска каварма с гъби, а месото може да се смени с това, което же-
       лаете.

      Аз я правя по следния начин:
              8 котлета,на които махам костта и разтварям за да станат по-тънки,овкусявам със сол и 
              чер пипер и между тях слагам парчета лимон и в хладилника в покрит съд от вечерта,
              около 1 кг.лук на глави,но от водния,защото не е толкова лютив
              гъби около 800 гр.нарязани на ленти,
              моркови 3-4 бр.на колелца ,
              2-3 домата/ или  консервирани на парченца около 400 гр./
              6-8 скилидки чесън,чер пипер,сол на вкус,дафинов лист
              1 чаена чаша червено вино и 1ч.ч.вода,125 гр.масло/или по желание друга мазнина/

              Лукът,морковите и гъбите разделям на две части.

              В глинен гювеч нареждам най-отдолу доматите ,върху тях 1/2 от лука,морковите и гъби
              те,нарязаните скилидки чесън,сол,чер пипер,дафинов лист.Нареждам котлетите,като
              махам лимоновите парченца между тях.Отгоре им останалото количество,лук,моркови и
              гъби.Нарязвам маслото на парчета и наливам виното и водата.Затварям с
              капака.Слагам в студена фурна и пека около 3 часа при температура 180 градуса.
              Поднасям със салата според сезона

         

              а тук порцийка

         

         да ви е сладко, момичета  newsm53
     

     

# 54
  • София
  • Мнения: 12 579
Здравейте! Случайно попаднах на вашата тема и да си кажа честно много ми допадна. Аз по принцип съм скарана с готвенето, но от тук ще си открадна няколко рецепти, че да изненадам мъжо.
Ще пробвам с пилето и ще кажа резултата. Само имам един въпрос към авторката на рецептата- може ли да е нещо друго, а не зеле, че не сме много по зелето?

Може разбира се. Може да сложиш картофи, но тогава ще налееш повече вода, за да не загорят.

# 55
  • София
  • Мнения: 1 388
Гевито аз направих пиле с ориз стана страхотно. В тава ориз така и не се научих да приготвям като хората, а мн. обичам е в гювеча стана превъзходен.

tutulina Ха познай какво ще ми е менюто утре  Embarassed Това ще го направя  изглежда върхът

# 56
  • все тук
  • Мнения: 1 724
Кюфтета по Чирпански и кисело зеле със свинско - само там ги приготвям.

# 57
  • София
  • Мнения: 1 374
Ей това с телешко ще го пробвам задължително. Обичам телешко,но все ми става жилаво, а си мисля в гювеч ще стане крехко.

Също на Ерика ястието дето се готви цяла нощ само за мен е да не го наблюдавам и това ще се пробва благодаря.

Пробвай да мариноваш телешкото, а и за свинското важи с една, две до три капачки водка. Месото омеква и става крехко и сочно

# 58
  • Мнения: 551
Благодаря ви, страхотни сте   bouquet  Hug
Тутулина огладнях като го гледам това, май и аз ще се пробвам, но по ред на нещата първо пилето  Laughing

# 59
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
Кюфтета по Чирпански и кисело зеле със свинско - само там ги приготвям.

Как правиш кюфтетата по чирпански в гювеча?

Общи условия

Активация на акаунт