Тровим се от разрушен комин!

• 12 947
  • 47
  •   1
Отговори
# 30
Не, това, което е в кухнята на панелките е точно комин. Виж строителните и архитектурни чертежи, пазят се в общината в строителен отдел. По социалистическо време се правеха отдушници само в баните. Другото е комин и има предназначение да отвежда изгорели газове от печки на твърдо гориво, и не е редно да се ползва за отдушник.

# 31
  • София
diana_t  има разлика между комин и отдушник. Това което е в кухнята и банята (тоалетната) е точно отдушник. За това е направено с две колена (както се е опитала да обясни авторката). А да си включиш печката в отдушника си е жива глупост.

Titina, не е обяснила това авторката. Значи старите блокове са правени с няколко коминни тела едно до друго. На последния етаж коминът е най-широк, защото там се събират всичките тела. Например... от първият етаж тръгва едно малко тяло, което има дупки на 1,2,3 етаж. От 4 етаж тръгва паралелно на първото второ тяло, към което имат дупки 4,5,6 етаж и от 7 етаж тръгва трето тяло паралелно на първите две, което има отвори към 7,8,9 етаж. Ето така са строени някои блокове. Нашият е строен около 1987-1989 г. Коминното тяло е тип сифонно. Има едно общо голямо коминно тяло и за всеки апартамент си има отделно мъничко тяло, което се включва в голямото. Отдушниците са обикновено пластмасови или метални тръби. В нашият блок има 2 отдушника (тоалетна и баня) и 2 комина, единият е в кухнята. На нас ни беше много по-удобно да си включим котела в кухнята, но там има абсорбатори и въпреки сифонния тип комин, който предпазва от връщане на пушека, от вентилаторите на абсорбаторите тягата се подпира. Та се включихме в комина на хола.

Последна редакция: вт, 20 окт 2009, 23:33 от Vache

# 32
Гледала съм ги. Правила съм архитектурно одобрен ремонт. При мен специално банята е долепена до кухнята.

Ето една идея от друг форум- дано помогне:  Просто разполовява комина и пусна разполовяващата на около метър нагоре. И долните съседи пускат газовете си по едната половина, а тя по другата и на метър след неговия отвор, двата потока се събират и увличат нагоре. Просот няма начин долният флуид да проникне при нея. Минусът е по-сложното изпълнение, но пък си решава въпроса завинаги.

# 33
  • София
Гледала съм ги. Правила съм архитектурно одобрен ремонт. При мен специално банята е долепена до кухнята.

Ето една идея от друг форум- дано помогне:  Просто разполовява комина и пусна разполовяващата на около метър нагоре. И долните съседи пускат газовете си по едната половина, а тя по другата и на метър след неговия отвор, двата потока се събират и увличат нагоре. Просот няма начин долният флуид да проникне при нея. Минусът е по-сложното изпълнение, но пък си решава въпроса завинаги.

Абе аз подозирам, че в конкретният случай са запушени всички комини. Аз попитах, авторката така и не ми каза откъде знаят, че са проходими комините  Wink Щото и нашият изглеждаше проходим като тикнеш огледало. И двама коминочистачи викахме и все си беше наред. Накрая третият извади цяла торба с керамзид  Rolling Eyes Така че може да видиш на огледалото горе небе, ама сечението на комина да е намалено с 2/3 примерно. Това е достатъчно да пушляви на всички. Освен това малко хора знаят, че отворът на камината (печката, котела) има значение. Или по-точно необходимото сечение на комина се определя от формула, в която присъства площта на отвора на печката  Wink Така че не може да се сложи котле на комин с ф100 мм примерно. Просто няма как да тегли. Има си изискване и за броят на печките, пак по тази причина. Изобщо работата не е проста и не става само с ядосване. Става със събрание на входа, викане на КОМИНОЧИСТАЧ или друг компетентен специалист, който да реши проблема. И уверявам ви всички ще са доволни, щото като се загрее комина и топли стаите на горните етажи. Аз се бях заканила, че ще взимам такса мощност на комшиите, които седяха като котки със залепени гърбове на коминните тела цяла зима. А аз ги топлех с дръвцата (не безплатни) дето си ги държа където си искам  Crazy

# 34
Авторката казва:

"Банята ни не може да се използва, по целия апартамент се стеле дим, ние сме с главоболие"

Което за мен ще рече, че дима излиза през отдушника на банята.

# 35
  • София
Авторката казва:

"Банята ни не може да се използва, по целия апартамент се стеле дим, ние сме с главоболие"

Което за мен ще рече, че дима излиза през отдушника на банята.
Ахааа, аз това го пропуснах май  Rolling Eyes Възможно ли е отдушника и комина да са един до друг. Дима е много странен, винаги си намира път, като водата е  Wink

# 36
  • София
Съжалявам, ако съм предизвикала скандал, трий каквото си харесаш. Просто смятам, че хората трябва да знаят, че има и такива (като мен), които намират за абсурдна идеята да се пали печка в блок.
Успех на авторката.

Ако се появи тема "Абсурдно ли е да се пали печка в блок", заповядай изкажи се... тогава за околните ще бъде важно твоето мнение, но в тази тема то няма връзка
Пак напомням да се запознаеш с правилата Wink

Последна редакция: вт, 20 окт 2009, 23:35 от Vache

# 37
Когато съседите ти са идиоти, оправия няма.
На всеки вход поне по един ще се намери да се начумери.

Бих анализирал точно от къде идва дима и какво може да се стори.
Изолирал съм дори контакти. Доста хора са ме гледали с недоверие, като им казвам, че от контакта духа. Може и да пуши.

Съседката от последния етаж си беше вързала абспиратора в комина, защото така й било по-удобно. На всичко отгоре бяха пробити отвори в двете тела (нейното и общото на сифонен комин) едновремнно. И се оплакваше, че й пуши. Анализирахме казуса, замаза си грешната дупка и пробема се реши. Междувремнно никой отдолу не палеше печка.
Но ако никой не иска да чуе:
"На зла круша зъл прът"

# 38
  • София
先生 (какъв ник само...) Wink
Та значи и ние сме се боднали в общото тяло, няма проблеми нагоре. На 1 етаж сме от 9. Има тяга, та вдига котела  Laughing Предполагам, че не е много редно, но сечението на сифона е твърде малко за котела ни (по-напред написах, че има формула). Аз още държа на мение, да си отпушат комините, колкото са там на брой. Ако има добра тяга и дупки като юмруци да има в комина няма да пуши. Мога и мъжа ми да пратя да ги отпуши, вече е спец, защото май само нас ни интересува да не пушляви  Sunglasses

П.С. Упс! Чета и не гледам  Crazy
Да, ще има проблем с абсорбатор в общото тяло.. ако е в сифона не би трябвало  Wink

# 39
Включвам се пак. Значи проблем с този комин си е имало още като са се нанесли първите хора-преди 25г. Вчера говорих с една от жените на 2ри етаж. Просто ние не сме много наясно, защото апартамента е на моите родители и от миналата година живеем тук.Но дълги години хората се отопляваха на акумулиращи. И както някой беше казал по-горе-да, комина и отдушника са съвсем един до друг. Даже се качих на покрива и видях,че точно разстоянието между двата е 50см. Това май напълно обяснява нещата. Като викахме коминочистач ни каза,че масово в нашия квартал има проблеми точно с този комин. И го запушва-друг вариант няма. Иначе аз миналата зима сложих горе за проба 2 теракотни плочки-е леле мале като тръгна пушека-стана страшно.Добре ,че майка ми има апартамент до нас та пренощувахме там, та и после всичко прах. Тогава лелята се отказа за седмица. Но и сега така ще направя, няма начин. Пък нека ме съдят, ако смеят. Направила съм клип и могат да видят с очите си излизащия пушек от прозорчето в банята.

# 40
  • София
Добре де, galinela, ти не разбра ли, че всички във входа сте отговорни за пушека в банята, вкл. и ти. Като си направила клип какво точно смяташ да постигнеш? И наистина не ми е ясно за какво беше темата. Решила си, че не искаш да говориш с нея, не искаш да се разберете на събрание. Искаш шапката да й туриш като Баш майстора. Ами тури я и си носи последствията. Одобрение ли трябваше да получиш тук, е това не разбрах  Wink Сума ти народ се потихме да търсим варианти, да ти казваме какви са законовите положения. Като гледам полза не е имало особена, само сме си изгубили времето.
Това е последният ми постинг по темата за комина ти.  Wink

# 41
...Това е последният ми постинг по темата за комина ти.  Wink
Хау!

# 42
  • софия
здравейте, опрях и аз до такъв проблем. тази вечер от аспиратора започна да излиза дим, забелязах го след като лежейки ми замириса. светнах и ужас, цялата стая в дим, излиза си на кълба от аспиратора. 2-3 пъти досега се е случвало да замирише изведнъж на пушек и след малко да се отмирише, но никога не е имало такъв. пуснах го да работи и отворих прозорците, след малко го спрях, на пак започна да излиза дима. слязох пред блока да видя дали свети на 4 етажа под нас, че това стана около 11 часа, видях къде свети и срам не срам звъннах на хората. на 3 етаж събудих една баба, коята каза, че се топлят с камина и са я запалили. странното е, че каза, че почти всяка вечер я пали, но у нас досега не е димило. прочетах темата, пишете за различни типове комини, за  отдушник, за печка, нищо не разбирам от тези неща. блока ни е нов, аспиратора е включен там, където по план е кухнята, дори отвора в комина си го имаше. ако така ще е цяла зима не ми се мисли просто, от 1 час съм на отворен прозорец и на пуснат аспиратор и цялото помещение-общ хол и кухня мирише. на какво може да се дължи това и какво да направя?
бабата каза, че няма да слага повече дърва и сега като, че ли понамаля. ясно е, че не мога да искам от нея да не се топли, но пък и ние не можем да се тровим, да не говорим на какво ще ми заприлича къщата, а всичко е ново, живеем тук от 8 месеца. ужас просто! моля, по-сведущите по въпроса да ме посъветват.

# 43
  • Варна
Проблема е или че бабата е вързала комина към отдушника, или вие аспиратора към комина. И на мене ми се случи веднъж същото, слава богу не се повтори. Нещо май от атмосферното влияние се получи, беше топъл ден,и вятър нямаше,  а те запалили печка към отдушниците.И сега палят, но не ми мирише или излиза дим.

# 44
пуканка е посочила двете възможни причини
1. бабата е вързала комина към отдушника
2. вие сте вързали аспиратора към комина

и третата възможна причина може да е, ака някой над вас е избил отдушника(ако е издаден) с цел да се разшири малко

Общи условия

Активация на акаунт