Забравени рецепти от домашните тефтери

• 285 994
  • 506
  •   1
Отговори
# 30
Аууууууу как ми се доядоха куп неща
ей унирам за фунийки ... delicate  bouquet благодаря ти..ще птобвам тези дни ..само че нямам формички...ще потърся в сомашни потреби или ще карам мъжо да ми реже от капачки
също си спомням за онези таралежки ,помните ли ги...много хубави бяха ...сега съм попадала на такива ,ама вкуса им не е същия Naughty

# 31
Много хубава тема!

Аз си спомням филиите намазани с шопски хайвер- прави се от настъргани варени яйца, сирене и масло

А подправка някаква слага ли се? Имам спомен 4е леко оранжевееше. Дали нямаше малко червен пипер  newsm78 Или нещо бъркам.
Аз не слагам нищо, но може да е оранжавеело от жълтъците - ако са били домашни яйцата

# 32
  • в Tara
само орехчетата от една преса, която имаше майка ми ми липсват. печаха се във въпросната преса и после се пълнеха с крем.
всичко друго сякаш мога да си го повторя... но няма да е същото, филията циганска баница ми беше сладка на двора, сега някак не върви пред псто да ръфам комат с олио Laughing

# 33
  • Пловдив
Много обичах да си топя във вода или направо под чешмата обикновени бисквити и те ставаха едни такива, мекички........

Аууу, Мише, това го правехме и ние с една приятелка с едни бисквити Иглика май се казваха, опаковани по 1бр. Simple Smile

# 34
  • тук
delicate    сърдечни благодарности за рецептата   bouquet
забелязвате ли, че само за вредни храни се сещаме - бая си ги похапвахме тогава,
а много рядко имаше пълнички деца и по-малко боледувахме  newsm78
ключът сигурно е бил в "тичането по улиците", което някой спомена

# 35
Като ви чета и аз се присещам за хиляди неща. Но, моля пишете и рецепти или поне бегли спомени как сте гледали да се приготвят домашните ви шедьоври. Аз мога да ви дам няколко по спомен, за жалост и двете ми баби и майка ми не са вече с нас и не мога да открия домашните им тефтери за справка.
Сироп от бъзе (свирчовина го наричаше баба)
В съд се слагат 10 пресни цвята от бъз, заливат се с 1 л вода и 1 кг. захар. Оставя се един-два дни да преседи като се бърка от време на време. Добавя се сокът от един лимон, прецежда се и се налива в бутилки. За консумация се разрежда с вода.

А леля ми правеше един много вкусен ФЪЧ
2 яйца се разбиват с чаша и половина захар. После към тях се добавят, 1 ч ч кисело мляко, 1 ч л сода, 2 с л какао и 2 ч ч брашно. Обърква се добре. В малко съдче се разтапя 1 масло с една ванилия и се обърква с тестото. Сипва се в тава намазана с олио и поръсена с брашно и се пече.
Още топло се залива с глазура от 5 с л вода, 2 с л какао и половин чаша захар - разтапят се заедно и се оставят да изстинат.

Майка ми правеше един много лесен сладкиш с локум, но не мога да се сетя рецептата. Би трябвало да е тесто от яйца, кисело мляко, сода, брашно или нещо подобно изсипано в тавичка и отгоре нагъсто наредени парченца локум. Като се изпече локумът се разтапя и става нещо фантастично. Моля някой ако се сеща за какво говоря и има рецептата да я сподели с нас.

# 36
Момичета, върнахте ме и мен назад във времето.  bouquet
Сетих се, че мама правеше един кекс дунапрен-точно така изглеждаше, на шупли, мек и пухкав.
Спомням си, че миришеше на нишесте и беше много вкусен, но нямам рецепта за него. Rolling Eyes

# 37
  • Пловдив

Майка ми правеше един много лесен сладкиш с локум, но не мога да се сетя рецептата. Би трябвало да е тесто от яйца, кисело мляко, сода, брашно или нещо подобно изсипано в тавичка и отгоре нагъсто наредени парченца локум. Като се изпече локумът се разтапя и става нещо фантастично. Моля някой ако се сеща за какво говоря и има рецептата да я сподели с нас.
Това наистина е много вкусен сладкиш, майка ми също го правеше...Еееех, спомени, чак ми замириса на "едно време" Simple Smile

# 38
  • София

Свекърва ми още си прави Агнес. Аз не съм по сладките, ама става  Mr. Green
Аз с умиление си спомням за тогавашното крема сирене, както и варените кренвирши към него  Mr. Green

# 39
  • София
delicate благодаря ти за рецептата!!!

Баба правеше едни сладки, викаше им "вързанки", спомням си, че в тестото се слагаха много яйца и масло, защото стоеше някак хрупкаво и на конци, правеха се фитилчета, овалваха се обилно в захар и се връзваха на възел. Още докато се печаха умирах от аромата им ...  Crazy
Жалко, че не можах да запиша рецепатата от баба, обаче съм сигурна, че ако почна да я експериментирам, задължително ще я докарам! Толкова пъти съм я гледала как я прави ...

А на майка "Мазурката" беше уникум  Heart Eyes

# 40
  • Пловдив
Момичета, върнахте ме и мен назад във времето.  bouquet
Сетих се, че мама правеше един кекс дунапрен-точно така изглеждаше, на шупли, мек и пухкав.
Спомням си, че миришеше на нишесте и беше много вкусен, но нямам рецепта за него. Rolling Eyes
http://www.receptite.com/recepta.php?r=8858  Заповядай!
http://www.receptite.com/recepta.php?r=5268  и още! Grinning

# 41
Кошнички
Тесто
1- масло,2 яйца,1 ч.ч. пудра захар,2 ванилии,0,500кг брашно.
Крем - 1 л. прясно мляко,3 яйца,5 с.л. брашно,7с,л.захар,1ванилия,2с.л масло.
Разбиват се яйцата и захарта, добявя се маслото, брашното и ванилията. Тесто става по-твърдо.
Отделя се малко топче горе долу колкото орех и се разстила в металната формичка.Пекат се на 180 градуса.Пълнят се с крема и се украсяват по желание/смлени орехи,шоколад/.

Последна редакция: ср, 21 окт 2009, 16:15 от delicate

# 42
Fleur , благодаря ти много!  bouquet
Но защо едната рецепта е с брашно, а другата без? newsm78
Ако ме познавате и знаете каква "пишман готвачка" съм, няма да се учудите на въпроса ми. Embarassed

# 43
  • Кьолн
Сега като се върна азад във времето разбирам, че всичко е било толкова вкусно и истинско. Баща ми работеше в сладкарскицех и ми носеше толкова вкусни неща. И аз по-късно ще напиша рецепи а сладкиши.

# 44
  • Пазарджик/Лондон
Много хубава тема - скъпият скоро се беше сетил да домашният течен шоколад, ще го изненадам, само някой да каже колко точно сухо мляко се слага Praynig.

Общи условия

Активация на акаунт