Забравени рецепти от домашните тефтери

• 285 983
  • 506
  •   1
Отговори
# 45

Майка ми правеше един много лесен сладкиш с локум, но не мога да се сетя рецептата. Би трябвало да е тесто от яйца, кисело мляко, сода, брашно или нещо подобно изсипано в тавичка и отгоре нагъсто наредени парченца локум. Като се изпече локумът се разтапя и става нещо фантастично. Моля някой ако се сеща за какво говоря и има рецептата да я сподели с нас.
[/quote]
Аз имам рецепта на следния сладкиш с локум-да не е случайно този:
1ч.ч захар
2ч.ч брашно
1ч.ч кисело мляко
1с.л сода за хляб
10с.л олио
Всичко се обърква,след като се изсипе в тава предварително омаслена и набрашнена отгоре се нарязват локум и орехи

# 46
  • Пловдив
Fleur , благодаря ти много!  bouquet
Но защо едната рецепта е с брашно, а другата без? newsm78
Ако ме познавате и знаете каква "пишман готвачка" съм, няма да се учудите на въпроса ми. Embarassed
може и по двете рецепти, аз лично предпочитам тази с брашно Grinning

# 47
Аз много обичах трахана. Баба си я приготвяше в домашни условия, сега виждам по магазините, че се продава и готова в пакети.

# 48
Аз много обичах трахана. Баба си я приготвяше в домашни условия, сега виждам по магазините, че се продава и готова в пакети.
Но от златните ръце на баба е най-вкусно  Grinning
Моята правеше триеница - утре ще я видя и ще искам пълни разяснения за нея.

# 49
  • София
Баба ми правеше сладкиш с праскови от компот, много ми беше вкусен. Някой ако има рецептата, моля да ми я даде.
Другото любимо освен циганската баница ми беше Жадната калугерка. И имаше едни курабийки на баба, много бяха вкусни.

# 50
  • София
Моята правеше триеница - утре ще я видя и ще искам пълни разяснения за нея.
Моята правеше ръсеница - 1,2 яйца+брашно+малко сол. Трият се между ръцете и се пресяват. Пускат се във вряща вода. Накрая - бучка масло и сол на вкус.
Тархана правя и досега, любима закуска на всички.
А помните ли бялото сладко? Унгарски салам, дамски каприз, агнеси, дунапренен кекс, кошнички, пълнени с яйца и сирене, локумени пурички, розички, солени гъбки, мраморен кекс, ореховки, таралежки, голяма палачинка на фурна, тортата на майка ми с млечен и маслен крем...
От манджите - телешко или пилешко с топено сирене, качамак, салца, каша с чушки (звучи ужасно, но беше невероятно вкусно), боб с кисело зеле...
уф, май огладнях  Crazy

# 51
  • в резерват
А помните ли бялото сладко? Унгарски салам, дамски каприз, агнеси, дунапренен кекс, кошнички, пълнени с яйца и сирене, локумени пурички, розички, солени гъбки, мраморен кекс, ореховки, таралежки, голяма палачинка на фурна, тортата на майка ми с млечен и маслен крем...
От манджите - телешко или пилешко с топено сирене, качамак, салца, каша с чушки (звучи ужасно, но беше невероятно вкусно), боб с кисело зеле...
уф, май огладнях  Crazy

малеееее, и аз   Embarassed

# 52
  • При елфите ...
Баба ми правеше сладкиш с праскови от компот, много ми беше вкусен. Някой ако има рецептата, моля да ми я даде.
Другото любимо освен циганската баница ми беше Жадната калугерка. И имаше едни курабийки на баба, много бяха вкусни.

Моята баба ми правеше този Кайсиев пай, сигурно ще може да се направи и с праскови.

4 яйца
1 ч.ч. захар
1 бакпулвер
1 1/2 ч.ч. брашно
1 компот от кайсии
1 пак. масло

Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Прибавят се постепенно брашното с бакпулвера в него. Плодовете на компота се отделят и се оставят да се отцедят. Маслото се разтопява в тавата, нареждат се плодовете и се излива тестото. Пече се в умерена фурна. След като се изпече се обръща и след като изстине се сиропира със сиропа от компота.

# 53
  • При елфите ...
Момичета, върнахте ме и мен назад във времето.  bouquet
Сетих се, че мама правеше един кекс дунапрен-точно така изглеждаше, на шупли, мек и пухкав.
Спомням си, че миришеше на нишесте и беше много вкусен, но нямам рецепта за него. Rolling Eyes

Майка правеше тази Дунапренова торта

4 яйца
1 ч.ч. захар
2-3 с.л. олио
2 пшенични нишестета
1 бакпулвер
1 ванилия

Пече се в умерена фурна. Ако нишестетата се цветни, става доста ефектно. Само не помня какъв беше грамажа на нишестетата, повече или по-малко от сегашния.  newsm78

# 54
  • При елфите ...
Много хубава тема - скъпият скоро се беше сетил да домашният течен шоколад, ще го изненадам, само някой да каже колко точно сухо мляко се слага Praynig.

В една друга тема, за течния шоколад, беше посочено количество около 250-300 гр. на сухото мляко. Нямам престава обаче дали отговаря на грамажа на 1 пакет "Лактан".   bouquet

# 55
Много вкусна темичка,не мога да я пропусна.
Моята майка правеше страхотни кошнички с пълнеж от орехи,сънувам ги понякога дори,такъв вкус надали янкога ще докарам,също правеше соленки,с едно накъдрено ножче изрязваше си спомням,бяха толкова вкусни,че изяждах цялата първа тава която извади наведнъж.И толкова още много сладки неща,салами,сладкиши с компоти,също и домашния и течен шоколад,такъв аромат,толкова много спомени,благодаря ви....

# 56
  • На брега на реката
Много се впечатлявах от шахматните торти newsm09  - едни високи, сочни...пък и как ги пекат  така на квадратчета.....   newsm78 

Joy

# 57
  • При елфите ...
Много се впечатлявах от шахматните торти newsm09  - едни високи, сочни...пък и как ги пекат  така на квадратчета.....   newsm78 

Joy

Пекат се мисля 2 бели и 1 тъмен блат. Блатовете се нарязват на 3 или 4 концентрични окръжности и след това се редят 1 бяла-1 тъмна-1 бяла- 1 тъмна, следващия блат се сглобява обратно, там където е бяла, се слага тъмна и т.н.
Скоро гледах някой беше показал как точно се сглобява тортата, но не мога да си спомня къде.

Ето намерих това:

http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=2030.msg40050

# 58
Много вкусна темичка,не мога да я пропусна.
Моята майка правеше страхотни кошнички с пълнеж от орехи,сънувам ги понякога дори,такъв вкус надали янкога ще докарам,също правеше соленки,с едно накъдрено ножче изрязваше си спомням,бяха толкова вкусни,че изяждах цялата първа тава която извади наведнъж.И толкова още много сладки неща,салами,сладкиши с компоти,също и домашния и течен шоколад,такъв аромат,толкова много спомени,благодаря ви....

Оххх соленките на мама с къдравото ножле,и намазани с яйце и поръсени с ким!А той как ухаешеее! Crazy

# 59
А,някой има ли тази рецепта за соленките Flutter

Общи условия

Активация на акаунт