Забравени рецепти от домашните тефтери

  • 286 154
  • 506
  •   1
Отговори
# 345
  • Мнения: 22 867
Майка ми правеше преди време "фалшив хайвер", обаче като я питах за рецептата, каза че няма никакъв спомен. Каза, че се правело с грис и майонеза, но до там. Някой да има идея?

Диамантче, виж рецептата на Меги - Лъжлив хайвер. Майка го прави много вкусен и пухкав, нейния харесвам повече, но тя му слага сурови жълтъци и разбива с миксера. Направи за по-сигурно с майонеза. Peace

# 346
  • Мнения: 249
А прасковките дали ще си ги припомни някой? От онези, дето се дълбаят, пълнят и се слепват след това.  Simple Smile

# 347
  • Мнения: 2 220
Майка ми правеше преди време "фалшив хайвер", обаче като я питах за рецептата, каза че няма никакъв спомен. Каза, че се правело с грис и майонеза, но до там. Някой да има идея?

Диамантче, виж рецептата на Меги - Лъжлив хайвер. Майка го прави много вкусен и пухкав, нейния харесвам повече, но тя му слага сурови жълтъци и разбива с миксера. Направи за по-сигурно с майонеза. Peace

Благодаря ти, Лабрекс. Ще го опитам и ще споделя дали е това  Grinning

# 348
  • Мнения: 22 867
А прасковките дали ще си ги припомни някой? От онези, дето се дълбаят, пълнят и се слепват след това.  Simple Smile

bengie, ето рецептата на пеп-4о, хубави стават!

# 349
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
labrex, може ли рецептата на майка ти- мен не ме е страх от сурови жълтъци. Hug

# 350
  • Мнения: 22 867
labrex, може ли рецептата на майка ти- мен не ме е страх от сурови жълтъци. Hug

Джемма, и аз смело го хапвам, и децата, да чукам на дърво, досега не е имало проблеми. Grinning

1 ч. (240-250мл) грис се залива с 3 чаши студена вода,  малко сол и се слага на огъня. Бърка се, общо-взето бързо се сварява. Оставя се да се поохлади леко. Майка го сипва направо в купата на миксера, след това един по един слага 2 или 3 (по-често 3) жълтъка, като разбива с миксера. Добавя настъргана глава лук, средна, взема бутилката и сипва олио на струйка, като миксерът бие в това време. Точно количество и тя не може да каже, важното е сместа да е пухкава и да не се прекали, защото после олиото изплува в чинията. Тя каза, че според нея е една чаша някъде, предполагам, че може и толкова да е, нали при майонезата на 1 жълтък май се слагаха 80 мл олио newsm78, дано не бъркам, значи към 240 мл. Ти ще си по-наясно по въпроса. Замалко да пропусна - слага се и лимонов сок на вкус и се досолява, ако има нужда. Пробвай, според мен става по-хубав хайвер, отколкото с майонеза. Peace

# 351
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
 Hug Благодаря. само веднъж съм пробвала фалшив хайвер с грис и не ми хареса, та затова искам да опитам твоята рецепта. Peace

А наскоро ядох фалшив хумус- той беше добре. Сварен грис, смлени сусам и слънчогледови семки, пасирани сурови зелен лук, магданоз и чесън.Спойката забравих каква беше-вода май малко. 

# 352
  • Мнения: 22 867
А наскоро ядох фалшив хумус- той беше добре. Сварен грис, смлени сусам и слънчогледови семки, пасирани сурови зелен лук, магданоз и чесън.Спойката забравих каква беше-вода май малко. 

Срам и позор, ама не съм яла никакъв хумус - ни истински, ни фалшив. Embarassed Крайно време е да пробвам, това фалшивото добре звучи! Grinning

# 353
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
И аз искам да го приготвя в нас, ще питам за точната рецепта- колежка го донесе.

# 354
  • Бургас
  • Мнения: 80
kzbsn,аз съм правила фунийки по тази рецепта http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … %80%D0%B5%D0%BC-2  останах много доволна.....

Mis_val, благодаря за предложената рецепта!  Hug

Интересното е, че на едни места пише, че в кремчето се слагат 6 с.л. брашно, а в други - 3 с.л....  ooooh!
Може и аз да пробвам с нишесте, натурално - колко слагаш?  Crazy

П.С. И аз мисля да направя кремчето за фунийките само с жълтъци.  Crazy

# 355
  • Бургас
  • Мнения: 255
kzbsn,до колкото си спомням сложих по рецепта 3с.л. ,но с връх като че ли  newsm78 .Според мен може винаги да си добавиш още нишесте по време на варенето на крема,ако не ти се сгъсти толкова,колкото ти се изка.

# 356
  • Мнения: 1 209
В контекста на старите рецепти се сетих за един сладкиш на баба, но го няма в тефтера.

Изрових нета, но точно такъв не мога да намеря. Знам че е от преди военно време още и е френски по оригинал, но нито на френски го намирам, нито никак Simple Smile

Та за помощ, моля, ако някой се сеща и предлагам описание по детските ми спомени:

Отдолу има около 1 см бял блат, след това около 2 пръста пълнеж от маково семе, смлeни орехи, масло, захар  и още нещо - стои плътно като се отреже и не се разпада. Отгоре има настъргано на едро ренде тесто и е рошавко. Пече се заедно просто е на пластове. Помня, че се сервира на парчета като торта, леко топъл поръсен с пудра захар.... но не мога да докарам по спомени само като рецепта. Явно има и друга някаква съставка. Пробвах с яйца, без яйца, с ликьор, стъргана ябълка, .... не става.

Идеи?

# 357
  • софия
  • Мнения: 379
едно време майка ми правеше малки кексчета в хартийките, които се слагат в аптеките на приготвените там сиропчета между шишето и капачката, помните ли ги от преди? топяха се в устата... някой знае ли рецептата? и за едно руло да питам, сигурно беше пандишпаново, но крема беше масло, захар и още нещо?

# 358
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
harmony, има немски такъв сладкиш, аз много го харесвам... да ти преведа рецепта?

# 359
  • Мнения: 1 209
Аsyalein,ще съм много благодарна, т.к. немски не владея Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт