Забравени рецепти от домашните тефтери

  • 286 085
  • 506
  •   1
Отговори
# 465
  • Мнения: 1 656
здравейте! да ви попитам- спомням си за течния шоколад от детството ми, но той беше с доста светъл цвят, и се сещам че се слагаше в чашки в хладилника да се втвърди, тази рецепта за него ли е? или може би онова е било някакъв друг крем на който сме казвали шоколад  newsm78

# 466
  • София
  • Мнения: 1 464
Дива, ако питаш за моята рецепта, да, вкусът е на течния шоколад от едно време.  Аз също го слагам в чашки.

# 467
  • София
  • Мнения: 2 814
За Звездица и ако някой някой друг иска пиша рецептата на Прасковките
много благодаря  bouquet

# 468
# 469
  • Мнения: 0
Здравейте, пускам рецепта за сармички с кори, която една приятелка намери на скоро, майка й била правила  Simple Smile

Продукти
един пакет фини точени кори
1/2 кг свинско/пилешко месо
2-3 домата
доматен сок
праз
подправки: сол, чубрика, черен пипер
маргарин и олио

Приготвяне
В загрят тиган с мазнина слагате ситно нарязания праз и го задушаавате за 5-6 минути. Към него прибавяте ситно наразяното месо, ситно нарязаните домати, доматения сок и подправките. Оставате ги в тигана, докато сместа се сгъсти.

Корите - взимате по 2 или 3, както предпочитате, и ги нарязвате на квадрати или правоъгълничета, както можете (но така че да можете да завиете сарма след товаа). Намазвате всяка формичка с разтопено масло и слагате от плънката.  Нареждате в намазена тава и печете на 180 градуса 25 - 30 минути.  Като ги извадите налейте мъничко гореща вода втавата за да омекне и покрийте с кърпа, след това оставете за 15 минути.

А после е ред на хапването Simple Smile)))

# 470
  • Пловдив
  • Мнения: 688
       Преди 3-4 месеца направих течен шоколад в чашки от онзи домашния от едно време. Е, честно да ви кажа, сигурно аз имам деформиран вкус, обаче на мен пък той винаги много повече ми е харесвал от всяка 1 марка течен шоколад, която се продава в момента. Пред него не важат никакви НУТЕЛИ, Choco-нещо си и т.н.
        Сложих го в едни турски чашки за чай и като стегна малко в хладилника и образува коричка отгоре, направих по 1 роза със сметана от спрей/просто имах такава/. Стана супеееер.  Направих я по някаква рецепта от мой тефтер, в който още от 7-8 годишно момиченце съм си записвала. Мисля, че е същата като тези, които давате тук. Не е нищо особено, но пък вкусът е в пъти по-добър.

Чашките са като тези:





# 471
  • Пловдив
  • Мнения: 688
От скоро и ние възродихме старите рецепти- Агнес / с настъргана портокалова кора- разкош/, прасковки, венчета, локумки...
Прекрасната "бабешка торта" на майка ми с бъркани блатове и млечен крем- няма по- хубава от нея  Heart Eyes

Supeeer!
А може ли рецептите за тази:
"бабешка торта" с бъркани блатове и млечен крем и за
Агнес / с настъргана портокалова кора/

# 472
  • Мнения: 18 838
От скоро и ние възродихме старите рецепти- Агнес / с настъргана портокалова кора- разкош/, прасковки, венчета, локумки...
Прекрасната "бабешка торта" на майка ми с бъркани блатове и млечен крем- няма по- хубава от нея  Heart Eyes

Supeeer!
А може ли рецептите за тази:
"бабешка торта" с бъркани блатове и млечен крем и за
Агнес / с настъргана портокалова кора/

Ауу, може, ама сега съм на работа  Laughing

# 473
  • Пловдив
  • Мнения: 688
Много ти благодаря raja_nikol   bouquet   bouquet   bouquet

# 474
  • Хасково
  • Мнения: 457
Дали някой има рецепта за сухи пасти? Hug

# 475
  • Мнения: 1 656
да ви попитам за шоколада- колко чашки излизат и на миксер ли се бърка?

# 476
  • Мнения: 1 656
отговорих си сама  Simple Smile обаче нямаше от това мляко , купих Радиком и се чудя изобщо дали да го започвамэ newsm78 1,5 е масленост, мислите ли че ще се получи?

# 477
  • Мнения: 18 838
Много ти благодаря raja_nikol   bouquet   bouquet   bouquet

Агнес

2 бр. масло се разбиват на пяна с 1 1/2 чаша пудра захар.
6 белтъка се разбиват и се прибавят 2 ч.ч. смлени орехи, смесват се, добавят се 1 1/2 ч.ч. брашно + 1 ванилия. Пече се.

Отгоре се маже с жълтъците, разбити с 1 1/2 ч.ч. пудра захар. Оставя се в хладилник да стегнат добре жълтъците.

Импровизацията е с настъргана портокалова кора в блата  Peace



Бабешката торта се оказа, че я нямам записана. Помня само, че имаше 6 яйца, 1 1/2 ч. захар, около 3 ч. брашно + 1 бакпулвер, добавяше се и 250 мл. лимонада.
Пекат се 3 блата. Сиропират се леко и слепват с домашен крем ванилия. поръсва се отвсякъде обилно с орехи  Peace

# 478
  • Мнения: 539
ЯБЪЛКОВА ПИТА

Продукти: 4 яйца,1 1/2 ч.ч захар,2 ч.ч брашно,1 краве масло-разтопено,5 с.л олио, 5 с.л вода, 1 пакетче бакпулвер, 5 средно големи ябълки,1/2 ч.ч счукани орехи+1/2 ч.ч захар+1/2 ч.л канела/за ябълките и орехите/.

Разбиват се яйцата със захарта до сгъстяване.Прибавят се последователно брашното с бакпулвера,разтопеното масло с олиото и най- накрая водата.Получава се гъста каша като за кекс.
В намазана с олио тава и поръсена с брашно, изсипваме половината от сместа.
Отгоре поръсваме настърганите ябълки ,смесени с орехите ,захарта и канелата и отгоре изливаме останалата каша на тънък пласт.
 
Печем в загрята фурна 15 мин. на 175 C и още 25 мин. на 150С-общо 40 мин.
Слес изпичането питата се поръсва с пудра захар и ванилия,след като сладкиша е изстинал.


__ДОМАШНА ТОРТА ______________________________________
Продукти:
5 яйца
1 1/2 ч.ч захар
1/3 ч.ч олио
1пакетче амонячна сода
1ч.л равна хл.сода
1ч.л оцет
3 ч.ч пресято брашно
1/2 ч.ч счукани орехи
2-3 с.л какао
кисело мляко-1ч.ч

За сиропа:
3 ч.ч вода
2ч.ч захар
настъргана лимонова кора

За крема:
1 литър прясно мляко
1 и1/2 ч.ч захар
2 жълтъка
1 ванилия
1/2 пакетче кр. масло

Приготвяне:
5 яйца се разбиват с 1 1/2 ч.ч захар докато сместа се сгъсти побелее.Прибавя се1/3 ч.ч олио.В 1 ч.ч се поставят 1 п.ам. сода и 1ч.л хл. сода иэгасят се с 1ч.л оцет и чашата се допълва с кис.мляко.Сипва се брашното.Кашата се разделя на 3 равни части като в едната се прибавят счуканите орехи какаото.Блатовете се изпичат поотделно в предварително загрята фурна.
Напояват се със сироп към който сато заври и се снеме от котлона се слага лимон. кора.
Крема се приготвя като от 1 л. прясно мляко се оставя 1ч.ч другото се слага да ври с 1.ч захар.Разбиват се 2 жълтъка с1/2 ч.ч захар прибавя се 1ч.ч брашно и се бърка като по малко слагаме от студеното мляко.Изсипваме във врящото мляко по малко и постоянно се бърка.Като се снеме от котлона се поставя 1 ванилия и1/2 п.краве масло.

Тортата се реди на три пласта бял, кафяв, бял.

Между блатовете може да се сложат кръгчета банан. Украсява по желание с шок.пръчици смлени орех.ядки.

Това е любимата торта на моето семейство.Предпочита се пред купешките.



# 479
  • Sofia
  • Мнения: 29 118
   chef Спомням си,че правих от тефтера- масленки,локумки с вино вместо мас,розички от тесто  с мая и пълнеж от белтък и смляни орехи,чаени сладки с шприц/много хрупкави и вкусни/,меденки и още много домашни вкусотии за които сега нямам време

Общи условия

Активация на акаунт