Забравени рецепти от домашните тефтери

  • 286 087
  • 506
  •   1
Отговори
# 450
  • Мнения: 18 838
Прекрасна темичка   bouquet
Как ви откривам чак сега  Rolling Eyes От скоро и ние възродихме старите рецепти- Агнес / с настъргана портокалова кора- разкош/, прасковки, венчета, локумки...
Прекрасната "бабешка торта" на майка ми с бъркани блатове и млечен крем- няма по- хубава от нея  Heart Eyes

# 451
  • Мнения: 2 374
Записвам се в темата с едни МАСЛЕНИ СЛАДКИ С ЛОКУМ/ или за по-лесно - 100 топки/
1 чаша бяло вино
1/2 кг свинска мас
1 бакпулвер
1 кг брашно
локум, орехи
пудра захар за овалване
Разбърква се виното с маста, прибавя се бакпулвера и с брашното се омесва тесто.Разделя се на 100 топки и в средата на всяка се поставя парченце локум и орех.Пекат се до порозовяване и още топли се овалват в пудра захар.
Правила съм ги и с червено вино, само има леко оцветяване, което не се отразява на вкуса.Първия път опитах с половин доза и веднага съжалих.Дано ви харесат, ако решите да опитате  bouquet

# 452
  • София
  • Мнения: 2 814
Звездица, това описание ми напомня за сладките "Прасковки". Майка ми ги правеше без да ги оцветява отвън и точно така се издълбаваха топчетата, правеше се млечен крем, който се смесваше с трохите от издълбаното. Много вкусни. Ще видя рецептата и ще я напиша, ако искаш.
ще ти бъда много благодарна ако я споделиш   bouquet а дребнички ли ги правихте прасковките? онези по мои спомени са дребни колкото напръсник, но май размера зависи от сладкара  Thinking

# 453
  • Мнения: 0
Akdar,аз имам този крем за орехчета,не е със ванилов крем,но не е и със сухо мляко,това е рецептата от книжката,3 крема които после се смесват

Момичета,извинявам се за закъснението!
Рецептата ми даде ves от гответе с мен
Ако някой освен пресата си пази и упътването имам спомен че вътре имаше рецепта (за орехчетата и за крема,който беше от три части,които се смесваха),ще го помоля да я напише.Този крем по оригиналната рецепта е уникален(поне според моят вкус разбира се).Благодаря предварително.

Ето ги 3-те крема за орехчетата:ПЪРВИ КРЕМ:1и1/2ч.ч.пудра захар,2п.масло,2жълтъка,1ванилия/Маслото и захарта се разбиват до побеляване и последователно се прибавят жълтъците и ванилията;ВТОРИ КРЕМ:1и1/2ч.ч.прясно мляко,2ч.ч.смлени орехи,1-2с.л.какао на прах,захар според вкуса/Орехите и млякото се сгъстяват на слаб огън,прибавя се какаото и захарта.Отавя се да изстине.ТРЕТИ КРЕМ:1ч.ч.прясно мляко,1с.л.брашно,захар на вкус/Приготвя се млечен крем и се оставя също да изстине.ТРИТЕ КРЕМА СЕ СМЕСВАТ МНОГО ХУБАВО и се пълнят орехчетата. :Simple SmileТова е оригиналната рецепта,правила съм я и наистина крема е страхотен!!! :thumbup:
Ето и линк към темата http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2326.15.html

Много ти благодаря!   bouquet ще ги пробвам с този крем. Като гледам продуктите ще стане страхотен!  Hug БЛАГОДАРЯ!

# 454
  • Пловдив
  • Мнения: 44 313
Може ли и аз сред вас... Peace Спомням си как едно време правехме с мама домашен течен шоколад/тогава нямаше Wink/ със сухо мляко,какао и...сега ми се губи.Останал ми е страхотен спомен за страхотен вкус Heart Eyes

# 455
  • Мнения: 5
Спомних си и аз и намерих рецептата в моята тетрадка.Славно време беше,добре че имаше поне сухо мляко Laughing

# 456
  • Мнения: 894
дайте рецептата за течния шоколад със сухо мляко. аз го обожавах, но не намирам рецептата на моята майка.
дъщеря ми сега ще е очарована ако и направя  Peace

# 457
  • Велико Търново
  • Мнения: 1 288
дайте рецептата за течния шоколад със сухо мляко. аз го обожавах, но не намирам рецептата на моята майка.
дъщеря ми сега ще е очарована ако и направя  Peace

Аз имам тази рецепта:
Продукти:
250гр сухо мляко
5 с. л. какао
250 мл вода
250 гр захар
125 гр масло

Водата се слага да заври, след което се добавя захарта. Като се стопи се добавя и маслото. Разбърква се докато се стопи маслото. Сухото мляко и какаото се сместват в купа и към тази смес се добавя сварения сироп. Бърка се докато стане гладка смес.

# 458
  • Мнения: 2 551
А някой знае ли приблизителна рецепта за приготвяне на черен шоколад, т.е. без сухо мляко?

# 459
  • Мнения: 214
А някой знае ли приблизителна рецепта за приготвяне на черен шоколад, т.е. без сухо мляко?

Аз съм попадала на тази рецепта, само дето е малко "солена:
http://fitnesinstruktor.com/shokolad/

# 460
  • София
  • Мнения: 1 464
 Момичета, заповядайте http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=643911.0. Това е моят любим течен шоколад  Heart Eyes

# 461
  • Мнения: 108
За Звездица и ако някой някой друг иска пиша рецептата на Прасковките
2 к.ч. прясно мляко
2 к.ч. масло
4 к.ч. захар
2 яйца
1 к.л. хлябна сода
1 к.л. амонячна сода
От продуктите с малко брашно се прави рядка каша, която се оставя да престои 2 часа. После се прибавя брашно, за да се получи средно твърдо тесто. Правят се топчета, колкото орех и се пекат.
След изпичане се издълбава долната част с лъжичка. Пълнят се с крем:
2 ч. прясно мляко
2 яюца
2 л. какао
ванилия
трохите, останали при издълбаването
Приготвя се млечен крем - всичко се бърка на котлона до сгъстяване.
Слепват се две по две.

Правила съм ги веднъж. Не са сложни, но си е занимавка и ти отива денят в търкаляне но топчета и дълбаене. Резултата беше страхотен, но аз не можах да ги  овардя да престоят и една нощ, за да се намекнат от крема.
Току що забърках едни месечинки, пак от маминия тефтер. Чакам да поизстинат и да ги нарежа с чаша. Едва ли ще останат до следобяд, като гледам как народът ми ме чака...

# 462
  • Мнения: 5 221
Току що забърках едни месечинки, пак от маминия тефтер. Чакам да поизстинат и да ги нарежа с чаша. Едва ли ще останат до следобяд, като гледам как народът ми ме чака...

Това едни пухкави сладки с пудра захар отгоре ли са? Може ли рецептата?

# 463
  • Мнения: 108
Заповядай, Фукла:
Месечинки
4 яйца
1 водна чаша захар
1 непълна водна чаша олио (аз сложих мааалко по-малко)
1 и 1/2 чаши брашно
ванилия
Яйцата се разбиват със захарта. Налива се олиото капка по капка. След това се сипва брашното.
Пече се в намаслена и посипана с брашно тава или върху хартия за печене. След като изстинат се изрязват полумесеци с чашка. Поръсват се с пудра захар.
Аз сложих съвсем малко по-малко олио и брашното го мерих не с водна, а с чаена чаша. Преди да пека ги поръсих отгоре със смлени орехи. Не се престарах много с изрязването. Не ги ръсих с пудра захар. Снимах ги набързо http://prikachi.com/images/487/5880487c.jpg

Последна редакция: нд, 17 фев 2013, 10:59 от kresmi

# 464
  • Мнения: 5 221
Благодаря, kresmi! Много ги обичам, но не съм правила никога, ще ги пробвам.

Общи условия

Активация на акаунт