Забравени рецепти от домашните тефтери

• 287 878
  • 506
  •   1
Отговори
# 75
  • Czech Republic
Ей, върнахте ме толкова години назад.... Hug

Майка ми не беше много по месенето и сладкишите, та това оставаше за мен и сестра ми. Нейният специалитет бяха саварини и крем "Дипломат" - за мен голяма вкусотия тогава . Да не говорим колко трудно се намираше желатин, който се направо не понасям сега, но тогава този крем ми беше любим. мои специалитети бяха течен шоколад, крем от изцедено мляко с различни сладка или какао и едно руло от бисквити Чайка слепени с крем който по мои смътни спомени се правеше от масло, тогавашните марципани(които не обичах, но в крема бяха много вкусни), захар и може би и прясно мляко е имало. Режеше се по диагонал и беше много вкусно и ефектно.

Последна редакция: чт, 22 окт 2009, 12:13 от natalyna

# 76
  • София

Солените гъбки, които споменавате- половин яйце с половин домат и малко майонеза на точки върху
домата? Това ли имате предвид?

Аз имах предвид маслени соленки - отдолу голямо кръгче и отгоре по-малко (за пънче), приличат на обърната с пънчето нагоре гъбка - страшно са вкусни!

# 77
Здравейте! Страхотна тема! И аз се върнах години  назад и се заоблизвах. Баба ми правеше, а сега майка ми прави за Бъдни вечер тъй нареченият "краещник", което е някаква македонска разновидност на коледния лучник. Нещо неописуемо вкусно, утре ще й звънна да я питам за рецептата, ако искате. Тъкмо ще е актуално. Представлява вита баница със сирене, наредена около запечен до златисто лук в масло с подправки и стафиди. М-м-м!!!

Друго любимо нещо ми беше домашната лимонада - от изкиснати с корите и преседяли една нощ изцедени 1 кг.лимони, 5 литра вода, захар на вкус и малко лимонена киселина (тогава й викахме лимонтузу  Laughing). Майка ми даже правеше много готин лек коктейл с нея. Слагаше малко плодчета или парченца от плодчета във водата на ваничката за леда и като се заледяваше, ставаха много красиви ледени кубчета с плод в тях. Няколко такива кубчета във висока чаша, 1 пръст ментов ликьор и лимонадата догоре. Без да се бърка - става на три нива зелено - най-тъмно, по-светло и най-светло горе от ледчетата. Супер за лятото.

# 78
  • Стара Загора
Един сладкиш с юфка, домашен крем и отгоре заливка от разбити белтъци, много го обичах.
И един сладкиш дето се режеше на полумесеци с масло и орехи отгоре - как се казва идея нямам.

# 79
Един сладкиш с юфка, домашен крем и отгоре заливка от разбити белтъци, много го обичах.
И един сладкиш дето се режеше на полумесеци с масло и орехи отгоре - как се казва идея нямам.

Да не е "Месечинки"?

# 80
  • Стара Загора
не съм го яла сигурно повече от 15 год. блат отгоре с крем с масло и захар предполагам, и поръсено с орехи, нарязано с чаша на полумесеци.

# 81
не съм го яла сигурно повече от 15 год. блат отгоре с крем с масло и захар предполагам, и поръсено с орехи, нарязано с чаша на полумесеци.
Ясно Simple SmileТези които правеше майка ми са без крем.

# 82

Това е крем пита и аз много я обичам и до днес я правя .

# 83
Сладкиш пияната монахиня! Уникален сладкиш, или поне така ми се струваше като малка. Също така фунийки с крем и течен шоколад! Тези са ми номер 1.  Дже съм решила да издиря рецептата за сладкиша от леля ми и да го пробвам пак.  Laughing

Жадна калугерка и Пияна монахиня е едно и също нали?

Някой ще даде ли рецептата Praynig

# 84
Аз имах предвид маслени соленки - отдолу голямо кръгче и отгоре по-малко (за пънче), приличат на обърната с пънчето нагоре гъбка - страшно са вкусни!

баба ми ги правеше сладки ето рецептата :

1чаша мас
2 чаши пудра захар
2 чаши брашно
3-4 ванилии
какао
Меси се хубаво и се правят малки топки. С кутиика от валидол( поне така беше преди ) натопена в какаото се натиска върху топката и става като малко пънче. Пече се в умерена фурна до бяло.

# 85
Умирам си за стария тефтер на майка ми,течен шоколад,сладък салам,масленки,локумки и да не забравя соленките с ким.ООО и еврейски банички,преглъщам в момента и май ще ходя на гости на мама Winkне за друга ама аз никога не ги докарвам същите като от едно време newsm78

# 86
Сладкиш пияната монахиня! Уникален сладкиш, или поне така ми се струваше като малка. Също така фунийки с крем и течен шоколад! Тези са ми номер 1.  Дже съм решила да издиря рецептата за сладкиша от леля ми и да го пробвам пак.  Laughing

Жадна калугерка и Пияна монахиня е едно и също нали?

Някой ще даде ли рецептата Praynig

Жадната монахиня

4 яйца цели
2 белтъка
1ч.ч. захар
1ч.ч. орехи
1ч.ч. брашно
1 бакпулвер

за сиропа
чаша и половина вода
1 пакетче масло
какао

Захарта и яйцата се разбиват , прибавят се орехите , брашното и бакпулвера. Намазва се тавата с олио и се изсипва . Пече се да покафенее . Още топъл блата се дупчи до дъното на тавата и се сипва сиропа . Накрая се прави глазура с 2 белтъка и 6 с.л. захар разбити на сняг .

# 87
Ето и моята рецепта за "Жадната монахиня", само че в моята тетрадка от детските ми години рецептата е записана като торта. Беше любимият десерт на брат ми и един от първите които се научих да приготвям.
Торта "Жадната монахиня"

За блата:
5 яйца
1 ч.ч. захар ( 240 мл.)
2ч.чаши брашно
1 бакпулвер

За сиропа:
3 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. захар
1 пакетче ванилия

За крема:
1 ч.ч прясно мляко
3 с.л захар
1 с.л какао
1 1/2 с.л брашно

Разбиват се яйцата със захарта , прибавя се брашното смесено с бакпулвера. Пече се около 40 мин. След като застине блата се обръща в тортена чиния и се залива с горещия сироп. Докато изчакваме да попие сиропа приготвяме крема по следният начин:
Карамелизираме захарта за крема с 1 с.л. вода.Прибавяме млякото и варим до разтваряне на карамела, след което прибавяме размитото с малко мляко брашно и какао.След като се посгъсти крема го изливаме върху  блата.По желание поръсваме тортата със смлени орехи.

# 88
  • Пазарджик/Лондон
Ами сега?Коя "Жадна монахиня " да пробвам? Май най- добре и двете Heart Eyes.

# 89
Момичета моля ви ако някой може да даде рецепта за една каша, която ми правеше баба беше някаква каша със сирене, яйце, брашно и още нещо може би , назнам. Стоеше на конци накак си.
 Praynig
Иначе още ми потичат лигите  Crazy като се сетя за пандишпаненото руло с мармалад, за войнишките курабиики, за пастета от печени чушки и сирене, за морковените бонбони и за някакви бонбони, които мама нарича "дипломатически".
По - късно ще се разровя за рецепти.
 Heart Eyes
Леле сега направих шопския пастет - уникално вкусен е........

Последна редакция: пт, 23 окт 2009, 11:14 от stefinka

Общи условия

Активация на акаунт