Забравени рецепти от домашните тефтери

• 286 093
  • 506
  •   1
Отговори
# 480
  • у дома
Тъкмо навреме влизам в темичката  Grinning. Снощи правих "Агнес" - по рецептата, която raja_nikol е пуснала по-горе -търсих друго в шкафа с рецептите, но попаднах на тази... Само да вмъкна, че го правих с лешници/имам в повечко/, тъй като нямам орехи - вкусът си е също толкова убийствен, както едно време  Hug. Течният шоколад обаче, който коментирате, много ме заинтригува и май ще се пробвам тези дни...

# 481
  • Пловдив
Благодаря ти raja_nikol за агнесата. Мога ли да попитам относно жълтиците и захарта за глазиране: на водна баня ли ги сгъстяваш, за да се получи крем? Настърганата портокалова кора я слагаш в блата, нали?

Много благодаря и за рецептата за домашната торта на Ива

# 482
Благодаря ти raja_nikol за агнесата. Мога ли да попитам относно жълтиците и захарта за глазиране: на водна баня ли ги сгъстяваш, за да се получи крем? Настърганата портокалова кора я слагаш в блата, нали?

Много благодаря и за рецептата за домашната торта на Ива

Не, разбивам нормално, без водна баня  Peace
Портокаловите корички в блата, да, но ако искаш пробвай оригинала, без тях.
Като престои няколко часа в хладилник, жълтъците стават много добре стегнати

# 483
Каква хубава тема, върнахте ме години назад  Heart Eyes

# 484
Спомням си, че баба ми(лека и`пръст) правеше кекс със сладко от череши и амонячна сода. За съжаление нямам запазена рецептата, някой дали би могъл да ми помогне? Благодаря!  Hug

# 485
  • Юпитер- Сатурн
Течният шоколад обаче, който коментирате, много ме заинтригува и май ще се пробвам тези дни...

По- добре не дей опитва, води до пристрастяване. Аз направих, но купих насипно сухо мляко от магазин за кафе. Стана уникален.

# 486
  • София
Азарея, ''моя'' шоколад ли направи? И моля те, сподели за това сухо мляко. Аз от години вземам само Нидо, а вече е почти 10,00 лв. кутията.

# 487
  • Юпитер- Сатурн
Азарея, ''моя'' шоколад ли направи? И моля те, сподели за това сухо мляко. Аз от години вземам само Нидо, а вече е почти 10,00 лв. кутията.
Да, по твоята рецепта, но малко я направих по мързеливия начин. Взех около 300 гр. от сухото мляко излезна ми 3,15 лв. Сложих в кана да заври вода. После я изсипах във съда, в който направих шоколада. Прибавих захарта, но моята чаена чаша се оказа по- голяма, та следващия път ще намаля количеството захар Grinning. Разбърках, докато се разтопи захарта. Прибавих маслото и после сухото мляко и какаото. Бърках, с дървена лъжица (по принцип винаги използвам лъжици, само в краен случай миксер) докато не се разбърка добре. Стана уникален. Малкия преброи чашите и ни даде само да го опитаме Laughing.
С продавачката обсъждахме сухото мляко и тя ми каза, че го взимат за течен шоколад.

# 488
  • София
 Благодаря ти за идеята за сухото мляко. След края на поста ще го потърся  Wink

# 489
  • Русе
здравейте да попитам това сухо мляко за шоколада някакво специално ли е или съвсем обикновено сухо мляко

# 490
  • София
 От години ползвам само сухо мляко Нидо. Пробвала съм да направя шоколад и с други марки, но резултатът не беше същия.

# 491
Аз да питам за една рецепта. Едно време баба ми (лека и пръст), правеше едно невероятно вкусно нещо, казвахме му Рязана чорба. Значи прави се някакво тесто, което се разточва и се навива на точилката. После се реже на ленти, които се кавърдисва и после се варят и това нещо се подслажда със захар и се яде. Дали някой се сеща за какво става въпрос, ако да моля помогнете ми с рецептата и точният начин на приготвяне....

# 492
  • Sofia
Прилича ми на домашна паста...щом е на ленти прилича на т.нар.талиатели http://chaletstudena.com/wp-content/uploads/2010/12/P1140551.jpg

# 493
  • София
Рецепта на Дима Т от Кулинар.бг http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=10&t=3458
"Аз ще ви предложа една съвсем бабина рецепта от моето детство,което минаваше под знака на щастието,когато пролет ме пращаха при маминка и дядо на Крапец.Рецептата е проста и вкусна.
Замесва се твърдо,като за макарони тесто от едно яйце,лъжичка сол и брашно.Търпи да му се добавят лъжица-две вода.Тази типка тесто се разточва на лист,с дебелина два-три милиметра.Целият лист се наръсва много обилно с брашно и се навива на точилката.Точно от двете страни,по средата на точилката,се разрязва с остър нож и точилката се изтегля,като при това се получават правоъгълни дълги листа.Така наредените листа,се режат напречно на двусантиметрови ивици.Всяка една многолистна ивица се нарязва на 2-3 милиметрови ивички.Сложно го описах,ама резултата трябва да е 2-3 милиметра широка,на 2-3 сантимретра дълга ивичка.Във малко количество вряла,подсолена вода се поставя по-голямата част от суровите ивички,добре пресяти от излишното брашно.Това е приблизително три четвърти от количеството.Когато се сварят,ивичките изплуват и тогава се долива прясно мляко.През това време останалите ивички се запържват до покафеняване в олио и когато и млякото заври,към пържещите се ивички се добявя лъжица червен пипер и всичко това се излива при вече готовата "рязана чорба".Подправя се на сол на вкус.Въпреки,че е сложно и дълго описано,не отнема много време и е невероятно вкусно!"Рязана" се нарича по разбираеми причини Wink Stuck Out Tongue ."

# 494
Рецепта на Дима Т от Кулинар.бг http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=10&t=3458
"Аз ще ви предложа една съвсем бабина рецепта от моето детство,което минаваше под знака на щастието,когато пролет ме пращаха при маминка и дядо на Крапец.Рецептата е проста и вкусна.
Замесва се твърдо,като за макарони тесто от едно яйце,лъжичка сол и брашно.Търпи да му се добавят лъжица-две вода.Тази типка тесто се разточва на лист,с дебелина два-три милиметра.Целият лист се наръсва много обилно с брашно и се навива на точилката.Точно от двете страни,по средата на точилката,се разрязва с остър нож и точилката се изтегля,като при това се получават правоъгълни дълги листа.Така наредените листа,се режат напречно на двусантиметрови ивици.Всяка една многолистна ивица се нарязва на 2-3 милиметрови ивички.Сложно го описах,ама резултата трябва да е 2-3 милиметра широка,на 2-3 сантимретра дълга ивичка.Във малко количество вряла,подсолена вода се поставя по-голямата част от суровите ивички,добре пресяти от излишното брашно.Това е приблизително три четвърти от количеството.Когато се сварят,ивичките изплуват и тогава се долива прясно мляко.През това време останалите ивички се запържват до покафеняване в олио и когато и млякото заври,към пържещите се ивички се добявя лъжица червен пипер и всичко това се излива при вече готовата "рязана чорба".Подправя се на сол на вкус.Въпреки,че е сложно и дълго описано,не отнема много време и е невероятно вкусно!"Рязана" се нарича по разбираеми причини Wink Stuck Out Tongue ."

Hug Hug Hug

Благодаря!!!

Общи условия

Активация на акаунт