"За" донорството на яйцеклетки!

• 7 037
  • 39
  •   1
Отговори
Здравейте мили момичета!

Пускам тази тема по няколко причини:
1. Смятам, че има много семейства, които се нуждаят от донорски яйцеклетки, за да постигнат най-естественото нещо в живота си - да имат дете!
2. Смятам, че не е редно да има донорство на сперма, а на яйцеклетки да не е разрешено! Не е ли все едно и също: липсата на живи сперматозоиди и липсата на съзряване на яйцеклетки?
3. Смятам, че трябва да се намерят начини донорството на яйцеклетки да се узакони и това е едно начало!

Моля всички момичета, които имат отношение към проблема репродуктивна медицина да се включат, за да може след това по някакъв начин да се опитаме да алармираме и законодателя чрез фондация "Искам Бебе" и сдружение"Зачатие". Най-вероятно има действия в тази насока, но целта е в условията на фонда да се включи и вариант с донорски яйцеклетки!

Благодаря Ви предварително, че се включихте в темата!

Желая успех на всички момичета на процедурите, на бремениите лека и успешно раждане! Прегръщам Ви!  Hug Hug Hug Hug Hug

# 1
  • София
Натали, донорството на яйцеклетки е разрешено, не е разрешено донорството на ембриони, както и сурогатното майчинство

Глава трета. УСЛОВИЯ И РЕД ЗА ВЗЕМАНЕ НА СПЕРМАТОЗОИДИ, ЯЙЦЕКЛЕТКИ И ЗИГОТИ
Чл. 12,13,14

Чл. 12. Донорството на яйцеклетки с цел оплождане и поставяне в друга жена в случаите по чл. 130, ал. 4, т. 4 от Закона за здравето (ЗЗ) може да бъде от анонимни дарители или от родствени дарители (сестра, братовчедка).
 Чл. 13. (1) Вземането на яйцеклетки от донор в случаите по чл. 12 може да се извърши, ако са изпълнени следните условия:
1. донорът е пълнолетен и не е поставен под запрещение;
2. донорът е информиран на достъпен език за рисковете, които поема;
3. получено е писмено съгласие от донора, заверено от нотариус, в чийто район на действие се намира лечебното заведение, което ще извърши вземането;
4. физическото и психическото здраве на донора е установено с протокол, подписан от членовете на комисия, назначена от ръководителя на лечебното заведение, извършващо вземането, която се състои най-малко от трима лекари, които не участват в състава на екипа по вземането;
5. донорът отговаря на критериите за подбор по реда на тази наредба.
(2) Донорът на яйцеклетки се подбира въз основа на:
1. оценка на възрастта, здравословното състояние и медицинската история чрез попълване на въпросник и интервю (снемане на анамнеза) от лекуващия лекар; оценката включва факторите, които имат отношение и спомагат за идентифициране и скрининг на лица, които чрез даряване могат да представляват медицински риск за други лица или за самите себе си;
2. до 30 дни преди вземането извършено микробиологично изследване на влагалищен и цервикален секрет на донора; при позитивен резултат донорът се санира до излекуването;
3. до 3 месеца преди процедурата по даряване тестуване с негативен резултат от серумна или плазмена проба за:
а) HIV (Anti-HIV-1,2);
б) хепатит B (HBsAg и Anti-HBc);
в) хепатит С (Anti-NCV-Ab);
г) сифилис; при позитивен неспецифичен тест за сифилис се изисква специфичен тест; ако неспецифичният е позитивен, но специфичният е негативен, пациентът се третира като негативен.
(3) При донор, живеещ в страни с повишена заболеваемост от HTLV-1 вирус, произхождащ от или пристигащ в България от такива, се извършва изследване за HTLV-1 вирус.
(4) Изследване по т. 4 се извършва и в случаите, когато сексуалните му партньори или неговите родители живеят, произхождат или пристигат от такива страни.
(5) Допълнителни изследвания за малария, CMV, RhD, Trypanosoma cruzi се извършват при анамнеза за пътувания в чужбина или наличие на други рискови фактори за тези заболявания.
(6) На анонимния донор се извършва генетичен скрининг за често срещани автозомно-рецесивни генетични заболявания при етническа принадлежност, която го налага, или при семеен произход с генетични проблеми. Генетичният скрининг се извършва след писмено информирано съгласие на донора. На реципиентите се предоставя пълна информация за рисковете от предаване на генетични заболявания и за мерките за намаляване на риска от тях.
(7) Изследванията по ал. 2, т. 3 се извършват в акредитирани лаборатории, които участват в система за външна оценка на качеството и използват тестове (китове), валидирани в ЕС, в серум и/или плазма. Изключение се допуска за специфични тестове, предназначени за ползване върху телесни течности и секрети, различни от серум и/или плазма.
(Sunglasses Повторни кръвни проби за трансмисивни заболявания се вземат по време на (в деня на даряването или на следващия ден), така че резултатите да са налице преди извършване на поставянето на яйцеклетките или зиготите в реципиента.
(9) Препоръчва се пробите, взети по време на даряването, да се изследват чрез NAT за HIV 1/2, HBV и HCV.

Чл. 14. (1) Донорите на яйцеклетки могат да се откажат от даряването до момента на оплождането.
(2) Информацията за реципиентите, ползвали яйцеклетки от анонимен дарител, е служебна тайна, съхранява се в служебния регистър на лечебните заведения за период 30 години и не може да бъде предоставяна на донора или трети лица освен в случаите, посочени в закон.
(3) Информацията за самоличността на донора е служебна тайна, съхранява се в служебния регистър на лечебните заведения за период 30 години и не може да бъде разгласявана пред реципиента или трети лица освен в случаите, посочени в закон.
(4) Информацията за донора и реципиентите може да бъде споделяна помежду им само при родствено дарителство, но не и на трети лица, включително техни близки и роднини.
12. Набиране, консултиране и назначаване на изследвания на потенциални дарители на яйцеклетки
12.1. Общи положения:
12.1.1. потенциалните дарители следва да са информирани за диагностичните процедури и изследванията, които ще им бъдат приложени и причините за това;
12.1.2. потенциалните дарители следва да са наясно, че тези изследвания и процедури могат да доведат до откриването на неподозирани от тях състояния или болести (вкл. HIV, други трансмисивни заболявания, хормонални нарушения, генетични аномалии и пр.);
12.1.3. при набиране на дарители за овоцити следва да се потърси информация за евентуални предхождащи донации на същото лице в други ЛЗ, като е недопустимо да бъдат постигани повече от 5 живи раждания, вследствие даряване от същото лице (без да се включват в това число собствените му раждания);
12.1.4. потенциалните дарители следва да са наясно, че могат да се откажат по всяко време от донорство до момента на използване на техните овоцити;
12.1.5. недопустимо е да се оказва натиск или да се предлага облага върху потенциалните донори на яйцеклетки от страна на медицински персонал, потенциални реципиенти, близки и роднини на донора;
12.1.6. възможно е донорите на овоцити да бъдат обезщетявани в разумни размери за направени разходи:
12.1.6.1. пътни;
12.1.6.2. за настаняване и престой;
12.1.6.3. за отсъствие от работа;
12.1.6.4. за причинен дискомфорт или болка;
12.1.6.5. пропуснати ползи и др.
12.2. Снемане на анамнеза и консултиране на потенциални дарители (интервю):
12.2.1. набирането, консултирането и назначаването на изследвания на потенциални донори на яйцеклетки се осъществява от лекар, отговарящ на изискванията на този стандарт;
12.2.2. консултиращият лекар следва да снеме максимално подробна анамнеза, особено по отношение наличието на специфични заболявания за семейството на дарителя, прекарани от него минали заболявания и хирургични намеси, наличието на родени от донора деца и тяхното нервнопсихично развитие и заболявания при тях;
12.2.3. консултиращият лекар следва да се информира от личния лекар (ОПЛ) на потенциалния донор за здравословното му състояние и за всички възможни фактори, които могат да бъдат причина за отхвърляне на конкретния донор;
12.2.4. потенциалните дарители следва да бъдат надлежно информирани за всички обстоятелства и факти, както и за възможните рискове и последствия, свързани с прилагането на контролирана овариална хиперстимулация и получаването на яйцеклетки чрез фоликулна пункция под ехографски или лапароскопски контрол, след което да се вземе тяхното информирано съгласие; задължително е при вземане на информираното съгласие да бъдат удостоверени с абсолютна сигурност данните за дарителя, които да позволят неговата еднозначна идентификация от компетентните лица и органи по съответен ред;
12.2.5. в случаите, когато получените от донор яйцеклетки ще се ползват за асистирана репродукция при анонимен реципиент, следва да се осигури анонимност и на дарителя и той да бъде уверен, че тази анонимност ще бъде запазена;
12.2.6. потенциалните анонимни дарители следва да бъдат уведомени, че им е забранено да правят каквито и да било постъпки за установяване самоличността на анонимния реципиент (реципиенти) на техните овоцити;
12.2.7. точки 12.2.5 и 12.2.6 не се отнасят до дарителите на овоцити за техни близки или роднини от женски пол по права линия.
12.3. Критерии за одобряване на дарители на овоцити:
12.3.1. възраст 18 до 34 години вкл.;
12.3.2. да не са поставени под запрещение;
12.3.3. поне еднократно реализирана репродуктивна функция (поне едно живо дете);
12.3.4. липса на лична или семейна история за наследствени заболявания;
12.3.5. липса на данни за тазово-възпалителна болест;
12.3.6. липса на лична анамнеза за трансмисивни заболявания;
12.3.7. негативни тестове (липса на инфекция) за HIV, HBV, HCV и сифилис;
12.3.8. липса на заболявания и състояния, които крият съществен риск за здравето и живота на дарителя или за увреждане на неговата бъдеща репродуктивна способност.
12.4. Необходими изследвания и прегледи:
12.4.1. за трансмисивни заболявания - серум:
12.4.1.1. Anti-HIV-1,2;
12.4.1.2. HBsAg, Anti HBc;
12.4.1.3. Anti-HCV-Ab;
12.4.1.4. HTLV-1 Ab вирус при индикации;
12.4.1.5. (специфичен) за сифилис;
12.4.2. цервикална цитонамазка (PAP);
12.4.3. микробиологично изследване на влагалищен/цервикален секрет;
12.4.4. хормонални изследвания в началото на менструалния цикъл - FSH, LH и estradiol;
12.4.5. гинекологичен преглед и трансвагинална ехография на малък таз;
12.4.6. ПКК, СУЕ, биохимия и хемостаза (1 - 7 дни преди фоликулната пункция).

# 2
Здравейте мили момичета!

Пускам тази тема по няколко причини:
1. Смятам, че има много семейства, които се нуждаят от донорски яйцеклетки, за да постигнат най-естественото нещо в живота си - да имат дете!
2. Смятам, че не е редно да има донорство на сперма, а на яйцеклетки да не е разрешено! Не е ли все едно и също: липсата на живи сперматозоиди и липсата на съзряване на яйцеклетки?
3. Смятам, че трябва да се намерят начини донорството на яйцеклетки да се узакони и това е едно начало!

Моля всички момичета, които имат отношение към проблема репродуктивна медицина да се включат, за да може след това по някакъв начин да се опитаме да алармираме и законодателя чрез фондация "Искам Бебе" и сдружение"Зачатие". Най-вероятно има действия в тази насока, но целта е в условията на фонда да се включи и вариант с донорски яйцеклетки!

Благодаря Ви предварително, че се включихте в темата!

Желая успех на всички момичета на процедурите, на бремениите лека и успешно раждане! Прегръщам Ви!  Hug Hug Hug Hug Hug

Ще си позволя да се включа и аз, като нуждаеща се от донорски яйцеклетки.
Смятам, че Натали има в предвид включването на такива, като, нас за финансиране във фонда за асистирана репродукция и съответно даването ни на шанс и на нас да кандидатстваме и съответно получаваме финансова помощ от държавата, за да може и ние, като Вас да сбъднем съкровените си мечтит и да имаме, наша си рожба  Peace
Смятам, че и ние имаме право на мечти и ние имаме право да участваме на "равни начала" с Вас и да получаваме съотвено финансиране и помощ от страна на държавата. Благодарни сме на сдружение "Зачатие" по отношение на провежданите спрямо нас инициативи, но те не са достатъчни, има нужда от законодателни промени, в тази насока и тези аспекти, НИЕ имаме такава нужда!
Смятам, че във фонда следва да се включи и като форма на финансиране на двойки с репродуктивни проблеми и осъществяващи инвитро с донорски яйцеклетки.

Натали от свое име, благодаря за жеста Simple Smile) Peace

# 3
  • София
Десдемона, абсолютно подкрепям това , което си написала. Не бива хората да бъдат дискриминирани по никакъв признак. надявам се наистина нещата да се променят

# 4
Натали и аз благодаря за подкрепата на жените с моя проблем. Спомням си когато в началото на годината се създаваха правилата на фонда, тогава чрез Зачатие писахме писма до комисията, но явно счетоха  ,че сме пренебрежимо малко за да ни се обръща внимание. В моето писмо предлагах да ни финансират частично дамо по частта за инвитро процедурата , а разходите по обезпечаване на лекарствата за стимулация и донорство да са си за наша сметка, това прави от фонда да ни отпускат по 3000 вместо по 5000 лв, но и това не беше одобрено. Почувствах се наистина отхвърлена от държавата. Може би не сме били достатъчно активни когато е бил момента , нека се замислят всички,които сега искат помощ, а тогава не са участвали в дебатите за правилника /не визирам конкретно лице/. Ако искат могат да поставят условие двойките с подобен проблем да имат поне един самофинансиран опит преди да кандидатстват към фонда и пак да ни включат,но.... много съм скептична това да стане скоро, иначе да дискриминативно е , поне аз така се чувствам.

# 5
Много е тъжно това ,че  на двойките ,които им остава единствения начин да станат родители (ЧРЕЗ ДОНОРСКА ЯЙЦЕКЛЕТКА),трябва да се чустват като отхвърлени smile3518.Сигурно двойките които са с мъжки фактор не са на същото дередже,но тях фонда ги поема .Нямам нищо против никого и желая успех на всички в начинанието да станем родители,но не е честно.Ако помага ТАЯ държава да помага на всички ,които имат нужда!!!  smile3516

# 6
  • София
Съгласна съм, че изобщо не е справедливо  Twisted Evil да не говорим,че изрично в указанията на Фонда е залегнало изискването, жената да не е с изчерпан яйчников резерв. Може би жена, с такава диагноза иска по-малко да стане майка  или , понеже и природата й е отнела тази надежда, не й се полага никаква друга  #Cussing out Дано, наистина, тази дискриминативна политика да бъде променена и на всички да се гледа еднакво,защото проблемът е един- "не можеш да имаш дете",няма значение от причината   Thinking

# 7
Криси, мисля, че става ясно, че целта е да се включи донорството поне на яйцеклетки в дейностите финансирани от фонда! Т. е. да се включи донорството на яйцеклетки в ПРАВИЛНИКА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАБОТА И ДЕЙНОСТТА НА ЦЕНТЪР "ФОНД ЗА АСИСТИРАНА РЕПРОДУКЦИЯ"! Защото според мен, а вярвам и според много от Вас сегашния правилник в много голяма степен дискриминира жените с подобни проблеми, т. е. дискриминира една цяла група от хора, което е недопустимо. И какво да правят тези жени, които са в подобна ситуация.... Мисля, че не е справедливо. И между другото никъде в правилника не видях да пише за донорство на сперма, което ме учудва! Защото донорството на сперма не изисква почти никакви финансови средства, а донорството на яйчници си е смятам доста голям разход за този който търси!

# 8
Здравейте,
     Напълно подкрепям идеята  за включване на донорството на яицеклетки във дейностите, финансирани от Фонда за АРТ. Браво на Натали за инициативата! Дори и да ни откажат трябва да сме настоятелни и активни. Отказът трябва да ни амбицира повече.
     Считам, че по този начин и повечето клиники за АРТ ще са заинтересовани да подържат  Програма за донорски яицеклетки и да имат банки, така както и за сперматозоиди. Ние също самостоятелно проявяваме усилия да търсим, но съгласете се че там където има повече заин-тересовани участници  и се намесват  вече по-авторитентни институции шансът за намиране е по-голям. Защото за нас - търсещите това е препъни камък!
  Момичета, жени благодаря ви че ви има! Преди да се включа в този форум бях много неорен-тирана. Вие ми отворихте очите както никой лекар досега. Простете ако ви звуча трезво, но сълзите  досега не ми помогнаха. А Натали ме убеждава, че 21 век ше бъде векът на матриар-хата. Светът се нуждае от умни и енергични  дами , с благородни инициативи.  Пожелавам  късмет на всички и на себе си дай боже!

# 9
Здравейте искам да допълня също че в закона за донорството жената трябва да има поне едно живо дете  Това би трябвало да бъде премахнато като условие аз не виждам разлика в това все е стимолация дали жената е раждала или не нали и тези жени който нямат деца а искат да правят инвитро ще бъдат стимолирани и защо да не могат да даряват  Нооо е това е ние който имаме нужда от донорски яйцеклетки трябва да бъдем отблъснати от държавата нали сме крастави  Да му се не види

# 10
Натали, поздрави за темата
Не знаех 4е тази 4аст от ле4ението не е вклу4ена във фонда, направо не мога да повярвам за каква идиотска дискриминация става на въпрос. На мен ми предложиха този вариант оЩе след като видяха колко "бурно  Mr. Green" съм реагирала на стимулацията. Аз отказах, нали опита си е мой, но според това мкоето 4етох , Шансовете за настъпване на бременност са мног по големи със донорска айцеклетка, дават до 2 цикъла, след кото има ве4е бремнност. Отделно така се избягва хиперстимулацията ,както и многоплодната бременност....
Господи, кога в България Ще изковат нормални закони...
каквото и да реШите, подписки, анкети, аз съм с васи Щбе гласувам
успех, моми4ета.

# 11
Аз също смятам, че двойките който правят ин-витро с донорски яйцеклетки трябва да бъдат подкрепени по-един или друг начин от Фонда. Освен това трябва да има стимул за даряващите яйцеклетки, така че процедурата да се улесни за всички. В някой клиники в чужбина ин-витро опитът е безплатен или на доста по-ниска цена, ако жената реши да дари част от яйцеклетките, получени при стимулацията, при определени условия разбира се - възраст до 36г. на дарителя, здраве и прочие. Дано нещо се промени с тази инициатива Praynig

# 12
Здравейте, аз подкрепям идеята фонда да покрива инвитро с донорска яйцеклетка. Не мога да разбера каква е разликата дали става дума за инвитро със собствени или с донорски яйзцеклетки?!
Освен това смятам, че законодателството трябва да се промени, защото не е нормално да търсим възможност за донорска яйцеклетка в чужбина.  Според мен трябва да отпадне ограничението донора да има родено едно дете и максималната възраст да се увеличи на 40 години. Също така смятам, че законодателството трябва да създаде предпоставки за донорство, за да могат клиниките да предлагат тази опция. В момента е такъв "батак". Никой не поема ангажимент. Аз все още не мога да разбера колко трябва да чакам за донорска яйцеклетка и дали въобще ще дойде моят ред.
Благодаря за инициативата, Натали!

# 13
Здравейте момичета,искам да изразя и аз моето мнение по въпроса не като жена имаща нужда от яйцеклетки,а като жена желаеща да дари яйцеклетки.
 1.Това че фонда не приема такива случай е жалко,но не ме учудва се пак на това му се вика българщина(я да си вържем гащите,та да остане и за нас от милиончетата).
 2.Клиниките доста настъпателно искат те да търсят донор - ееееее ама свалете малко тая цена бе хора,то бива алчност и безсърдечност ама чак пък толкоз..  ooooh! #Crazy
 3.Ако пък дадена жена намери своя донор ,то пак спънки ако тя не е родила поне едно дете (това би трябвало да бъде евентуално препоръка към жената която търси с цел да я предпазят по някакъв начин ,но чак със закон....  Naughty Naughty Naughty те почнаха да взимат най важните решения в животите на хората еми май е прекалено......ако тя иска ще поеме риска ,нали си е за нейна сметка  newsm78
 4.Още по голям абсурд е това че някой се разпорежда с мой те яйцеклетки,дали да ги подаря или не,ама какви са те ,да не са ги произвели те случайно и те да са се блъскали с стимулация.
 5.Попитах аз една док.,добре казах,ами ето на аз идвам и си правя инвитро за себе си и имам супер бройка яйцеклетки,и искам 10 от тях да подаря на някой жена какво става? Представете си пак не мога  #Crazy,и какво излиза че аз е ясно че ако не ги искам те ще кажат че са ги изхвърлили,ама дали ще е така,дали няма след това някоя жена да си ги плати както подобава????? Аз знам и вярвам че точно това ще се случи  ooooh!
 6.Не знам дали ако всички семейства с този проблем не се надигнат и не направят една хубава стачка няма да се обърнат нещата поне малко в по положителен варянт.....  newsm78
 Борете се и си искайте условия който да ви удовлетворят  Peace
 Дано не съм засегнала някой с изказването си,ноо това е личното ми мнение което България си изгради в мен.

# 14
Здравейте,
Днес е първи ноември - ден на народните будители  затова тъкмо днес ви призовавам вече да формулираме написаното в тази тема и За донорството на яйцеклетки без да е раждала жената. Разбрах че няма разногласия. Значи искаме следното :
   1.  Включване в дейностите, финансирани от  Фонда за АРТ и двойките за донорска яйцеклетка , изцяло или частично
   2.  Ако е възможно премахване ограничението жената да е раждала ,
   3. Ако се прецени би могло да се вдигне възрастта на донорките - до 38 - 40 г.

Ако има нови  изисквания - подсказвайте!

Ако смятате че сме готови да пишем на  Радина Велчева и на Ани Зашева - да ДЕЙСТВАМЕ , дори само по една точка да се промени Правилника за АРТ - това е успех!  Нека да ни представят и пред новите управляващи, може да са по-инициативни и енергични.

В момента  Анна Зашева е повдигнала въпроса за данъчни облекчения към бизнеса, към фирми даряващи за ин-витро така че тя  не е спряла да действа.  Европейските фондове  отпускат средства по проекти  - нима няма за АРТ ?  И това можем да  подскажем л

Поздрави и очаквам  активност !

Общи условия

Активация на акаунт