Спомени и сънища от Магреб - 21 нощи

• 47 605
  • 740
  •   1
Отговори
# 375
а ако след Сирия, дойдеш и у нас и в ресторанта си поръчаш хариса за десерт, съвсем ще се шашнеш като тии донесат крем-супичката  Joy ееее дядо Хаджия, да си жив и здрав. Мина ми "заядливката" ! Спокойно рали, просто мен ме беше запрала сачмата.

# 376
  • по пътеката
(qalb ellouz) ou bien chez nous à annaba on l'appelle !hrissa
ето я хрисата!
хадил, в моето семейство кромфила,карамфил не се слага, но виж канела -да! ина4е да поясня,4е домашно приготвения рас ал ханут има много силен аромат и наистина придава хубав вкус, но може да се приготви в бг!както го е дала  хадил, като си намерите най-добрите  пропорции!   bouquet
рали ,знам какво ти е било покрай сестра ти,дано бог даде там както го искат! Praynig

# 377
et chez nous on appelle ça "bassboussa" ! et "l'harissa" en Iraq c'est ça :

# 378
  • София
а ако след Сирия, дойдеш и у нас и в ресторанта си поръчаш хариса за десерт, съвсем ще се шашнеш като тии донесат крем-супичката  Joy ееее дядо Хаджия, да си жив и здрав. Мина ми "заядливката" ! Спокойно рали, просто мен ме беше запрала сачмата.

Нали ... бе направо значи това арабите, уж един език имате ама сте бетер английския бе. При него едно си мислиш, друго казваш, ония пък отсреща трето чува, четвърто разбира. Какво да се прави идиоми ли бяа там идиоти ли няма значение. И като си помисля тоя пък език стана международен.

Сега се сетих, че някой в по предните постове ме беше попитал дали са ни разказвали за Елиса - създателката на Картаген. Значи нашата екскурзоводка, беше твърдо убедена, че Картаген е по скоро финикийско дело, а не берберско. И че двата етноса нямат почти нищо общо. При разрушването на Картаген финикийците били почти унищожени и ако има някакви останали следи от тях те трябвало да се търсят в Ливан, но не и в Тунис.

Сега ако не ме лъже паметта, че малко е късно да си диря тефтерите така ги бяха подредили, бербери, финикийци, римляни, араби, византийци, турци, французи. Чат пат се мяркат и испанците в Тунис, ама май не са имали чак толкова значително влияние. Ма не съм много сигурен де, утре ако се сетя ще се поразровя да си видя записките.

Значи аз пак да се повторя. Във фолклорния комплекс Ал Захира представят едно страхотно лазерно шоу (то лазерното е само в началото) където историята на Тунис се разказва изключително ефектно с картини, звуци, танци, музика, водна феерия и т.н. Та от там ако съм запомнил нещо от историята на Тунис. То щото нашите екскурзоводи горките искаха да ни разказват много неща, но за разлика от Хадил на мен ми беше трудно първо да възприема толкова много информация амчи после да я класифицирам и запомня.

Запомнил съм обаче, че кактусите са донесени в Тунис от Мексико. И че тунизийците дори и представа си нямат, че от ония плоския кактус (нещо си синьо му беше името) се правила текилата например. Абе май знаят, ама те пък си нямат чак толкова интерес от твърдия алкохол и от такъв дето се пие по някакъв си сложен ритуал.

Ма то пък специално текилата да ме извиняват ама егати изкилиферчения начин да я пиеш бе. Първо кво беше ся. Значи на едната ръка нали ръсиш май сол, па с пръстите взимаш лимон. С другата ръка взимаш чашата с текилатааааа. И ... От едната ръка първо лизваш солта па изсмукваш малко лимон. Всичкото това го задържаш в устата нали с поглед на влюбен щраус (то няма къв и да бъде де, лимон и сол на езика ти напрао си е нали ... а да не казвам) и от другата ръка пък пиеш текилата. Малеее то напраооо ви казвам ръчна акробатика съчетано с висша форма на изкуство на мимиката и любовно просълзени очи (за мозъка нямам информация, не съм я пил тая текила). Съмнявам се, че мексиканците баш па така я пият тая текила.

Последна редакция: ср, 04 ное 2009, 00:16 от дядо хаджия

# 379
от синьо агаве http://en.wikipedia.org/wiki/Tequila и има едни готини червейчета, които се слагат в единия вид.  Grinning. Я кажете - някой чете ли за "Те ти булка Спасовден" или да го копирам тук?
А да знаеш дядо хаджия, за тези дето арабския не им е роден език и трудно произнасят някои звуци и като се забият на едни думи като "харам" (حَرام) - грях или забранено от религията, "храм" (حْرام) - юрган (диалектно), "харам" (هَرَم)- пирамида, "харам" (حَرَم)- храм  Laughing да ги ожалиш. аз обикновено бъзикам нашите, че пък с "б" (та то помпа ли е, бомба ли е не се знае) и "ц" (свят ли е, цвят ли е) хич ги няма. но го правя само с близки, иначе за език никога не се подигравам - срамота е, особено като видиш как се старае човек.

Последна редакция: ср, 04 ное 2009, 00:21 от hadil

# 380
  • по пътеката
зан4и не ви е разказала,това ,което на мене ми разказаха!  не са бербери, създателите на картаген, а тръгналите след троянската война ,да се спасяват от горяща троя; троянци ,на4ело с дидона,( ако сте гледали филма енеида, та еней е бил съпругът й)! тя ,заедно с хората й, достигат до брега, където сега е старият картаж и намират земята добра за заселване, но местните  й дават ултиматум да си загради място ,колкото една кравешка кожа и да настани хората си! та какво прави елиса(дидона)-нарязва кожата на малки пар4ета като конци и образува кръг ,в който сутринта  местните племена намират  събрани вси4ки от новодошлите 4ужденци в/у едно голямо пар4е земя!така според уговорката, хората остават на брега  и създават картаген! Crossing Arms
оби4ам легендите, особено пък старогръцките, знаех ги да не кажа наизуст, а тази за хитростта на елиса, допълни арсенала ми!
дядо ,за хендито ли казваш?( викат  му фиг дьо барбари)! не знам откъде е внесено, но върши 4удесна работа за жив плет и за хапване!то има си технология  или ноу-хау за правенето на плодовете!  ти, за ония високите листа като остриета, говориш дядо! ясно, на хендито са други!
 newsm78хахаха, текила,ние носихме от бг! много добър подарък им дойде! Wink

Последна редакция: ср, 04 ное 2009, 00:35 от marsy

# 381
  • София
Марси за плодовете на кактуса ако разправяш демонстирраха ни как се яде. Иначе аз изрично попитах защо масово ги садят тия кактуси особенно в полето. Обясниха ми, че първо били като ограда и пазели стабилно между другото, после пък ги мелели и сушели и хранели животните. Даже в Сиди Бу Саид имаше цял имот, който беше ограден от такива кактуси. Иначе за другия кактус дето му се ядат плодовете, даже и компоти видяхме от тях. Та от тия високите, дето за тях Хадил уточни, че се казват синьо агаве тали правели текилата (тия същите дето хранат животните с тях).

А за Елиса пак повтарям, трябва да си ровя записките. Помня, че за някаква жена ми разправяха, че според традициите на племето, жените не можели да бъдат там ръководителки нали, та тя нещо направила или използвара сина си - ама за кой беше сега не помня.

Ето обаче, че пък това дето го разправяш за Енеиадата съм го слушал за берберите и тия другите туареги (със сините очи и индиговите трюбани) - и те бербери ама май по специални бербери. За тях даже имало било съмнение нали, че едва ли не са потомци и на войските на Александър Македонски. Даже и хромозоните им били специфични, дето не се повтаряли с тия на арабите.

Апропо не знам кога ще почна да пиша аз за Тунизийските си спомени (за Израелските по друга молба прописах след 17 години, значи и тука ще да е така) ама голям смях падна с едни туареги дето бяха на коне и предлагаха нали като атракция да пояздиш техен кон в Дуз (вратата на пустинята в Тунис) кога отидохме да яздим камилите. Няма начин аз да ида некъде па да не стане куриоз.

Последна редакция: ср, 04 ное 2009, 00:59 от дядо хаджия

# 382
аз си коригирах поста, защото видях, че съм пропуснала тези малки огласовки отгоре, а иначе понякога думата се пише по един и същи начин, но се чете различно заради огласовките (харакат).

# 383
  • Egypt
Марселинда, че то тая ваща хриса си е жива басбуса  Laughing
Дядо Хаджи, тая акробатика с текилата я владея до съвършенство, надявам се сега в периода на сух режим да не съм я забравила, ама то е като карането на колело- не се забравя.
А тия кактуси, плоските, и тука ги има, огромни са, ама от Мексико ли са дошли не знам.
Хадил, аз съм мъченик на тия Х- та, че и на А-та, няма особени надежди скоро да си обърна езика, обаче мъжът ми вече съм го обучила перфектно на Б/П и Ц/С.

# 384
горката faima - голям зор си е това произнасяне. как е малката ? дано вече и ти си добре. а за изгарянето - наистина не го излагай на слънце, но можеш да ползвах препарат с ретиноид (високите концентрации са за депигментация, но ниските имат много добър ефект върху възстановяването на кожата).

# 385
  • Egypt
Малката е по- добре, цял ден лежа, на моменти вдигаше температура, сега явно и светна, и не иска да ляга. Аз също съм значително по- добре, вече не боли изобщо, само сърбииии. И като гледам бързо ще стане регенерацията, затова когато  домашният ми доктор каза, че след всички мазила и лечения, ако се наложи ще направим и пластична хирургия, аз му казах, че по- добре да направим пластика под шията, примерно със силикон  Joy

# 386
  • Paris, France
Добър вечер на всички,

Погледнах темата и се  ooooh!фанах за главата колко много сте писали, че и смислено!  Mr. Green, по темата, научно и литературно, изобщо, много общо Joy.

Аз пак по нощите. Наложила съм си да не влизам във форума ПОНЕ до 1-2 следобед, че вляза ли, няма излизане. Е, изпускам по някой скандал, ама, преживява се някак. Сега наред:

Делта,    bouquetруло Стефани не ядем в къщи под никакъв предлог. Децата мразят яйца, Сашко не понася кисели краставици, Кати не ще чер пипер в яденето (слага си сама с "въртележката", мелницата за пипер), абе, не си е работа.

Ми то Пепсито- много сладко, по хубаво лайта. Че това сладкото колкото повече пиеш, толкова повече ти се пие. Аз като видя това и обръщам газирана водичка.
- лайта хич не е полезен, никак, ама! Изкуствените подсладители са канцерогени, тератогени, мутагени и квото се сетите друго с гени. Организмите ни поне са свикнали със захарозите, левулозите, фруктозите и другите "ози". Аз не купувам лайт, нито за мене, нито за децата. Дори сега, когато идва зимата и нямам една зимна дреха в която да мога да вляза не ги купувам. Карам на водичка. Обикновена, чешмяна - бързо, лесно и евтино.

Марси, поздравления за Берберската пролет  bouquet. Тафсут имазиген или берберска пролет в превод е движението, започнало през 1980г срещу алжирското правителство, с цел поставяне под съмнение на интензивната арабизация в администрацията в ущреб на берберските езици. Движението успява! С цената на много жертви. Днес берберския език е официално национален език, изучава се в началните и средни училища и даже звучи в парламента.

Цитат
ето намерих нещо от тайните на магребинките: http://secrets-de-maghrebin.forumactif.net/medecine-prophetique- … uchement-t201.htm, това се прилага при раждане!
-Марси, ако имаш време, разкажи как раждат традиционно, в огромен леген с гореща вода. Аз, между другото, като раждах Кати, нямаше легла и място в клиниката и прекарах времето преди изгонването права в една душ-кабина. Ей, направо открих топлата вода. На всяка контракция, а моите бяха зверски (поне така ги записа апарата в началото), си заливах корема с гореща вода. Как отпуска само! После при самото раждане болката е нулева. Няма болка. За моя изненада, противно на гледаното по филми, даже ме посъветваха да не напъвам, щяло да си излезе само  #Crazy. Така и стана. Аз много се бях уплашила, защото си мислех, че точно като излиза бебето боли най-много и даже водих преговори за някакъв вид упойка и успокоенията на акушерката нещо не ми вдъхваха доверие. Ми така мога да раждам всеки ден, ама няма кой да ги гледа  Laughing.

Цитат
На вечерите ми направи впечатление, че масовото вино не беше одобрено от българите. После си поръчаха едно Сейнт Аугустин (и аз съм купил такова) и казаха, че било страхотно вино.
- аз не пия, в къщи само мъжо купува алкохол и то само за празници, РД, Коледа, НГ и само родно шампанско, брют, сухите той не ги пие. Тунизийските вина определено не ми харесват, Сан Огустен бива. Ракия не само не пия, даже не я подушвам, вони ми.  newsm24

Цитат
Виж кафето го правят страхотно, чаят още по страхотен
- нещо друго да правят страхотно  newsm78? Марси? Да, и кафето и чаят им са страхотни. Мавританският ментов чай е най-страхотния за мене, ама ме е страх да ида чак там сама. Ох, стига страхотии.

Хадил,   bouquet
Цитат
да уточня какво имам предвид пред налагане на латиницата от Франция - става въпрос за много силно лобиране за вкарване на берберския като втори официален език (е не от любов към тях). Аз съм на мнение, че трябва да имат право на това, все пак са болшинство и са народ, от който може много да се научи... интригата внесена в берберските общества е след арабизирането на магреба.
- благодаря, не знаех. Всъщност арабин и бербер в Магреба са културни понятия. Тези, които се считат за араби са местно арабизирано население. Те, някои от тях и за французи се имат, но това е друга тема. Ще потърся инфо за ролята на Франция.

Цитат
можеха да си имат друг начин на развитие, може би по-добър от нашия
- доста е сложно. Според мене  - не, друг начин или по-точно посока на развитие на базата на тогавашната им действителност не е била възможна. Говоря за икономическата реалност веднага след деколонизацията.

Цитат
CERAM е Амазигски център за проучваАмазигскния и изследвания - знам, че знаеш
- не, не знаех. Много благодаря  bouquet. Амазигски център за проучвания и изследвания звучи много добре. Изплъзваше ми се думата снощи а ме мързеше да търся в речника. В момент на проблясък ми дойде наум "проучване", но в единствено число звучи като процедура за постъпване на работа в службите. Браво!

Ахлам Мостаганми (Ahlam Mosteghanmi), която моят закърнял мозък, незнайно защо, помни като Ахлан Мостаганеми (Ахлан е здравей, а мостаганеми е човек от град Мостаганем в Алжир). Не, вече е време да взема някакви добавки за мозъчна дейност bowuu. Аз съм я чела на английски език. Изключително увлекателен начин на писане - тя е от малкото писатели, които човек и да иска, не може да чете по диагонал. Успява да пресъздаде събития, точили се с десетилетия в пространство и време без да омръзне или да звучи нереално. Аз съм чела само "Memory in the Flesh", което бих превела (с моя преводачески талант hahaha) като "Спомен в плътта", но предполагам е "Паметта на плътта". Авторката има начин на изказване на мъж и мислех до края, че чета мъж. Може от превода да е. Иначе е ослепително красива жена (с леко криво лице и различни очи от несполучлива блефаропластика с кантопексия. Има излъчване на жена от близкия изток, не на алжирка. Годините, прекарани в Бейрут са си казали думата.

В "Паметта на плътта" има любов и омраза, политика и религия, болка и радост, смях и тъга, също кат в нашия форум. Общо взето е сериозно четиво, изискващо съсредоточаване и трудно за четене за човек, незапознат с терминологията на бита им.

Цитат
През 1998г. тя получава наградата на името на Наджиб Махфуз
- защо на запад е възприета транслитерацията на египетското произнасяне Нагиб, а на български стандартното. Помня, че в София имаше булевард наречен на египетския президент Насър и го изписваха Гамал Абдел Насър, нищо, че няма е в арабския. Ох, като чуя Нагиб Махфуз и се сещам за гинеколога, на когото е кръстен. Нали и моя Сашко е недоносен.

Хадил, благодаря ти за труда, беше ми много интересно.

Рас ал хнут в превод покрива на бакалията (рас е глава)- аз си го купувам готов, на прах. Не съм попадала на лют щом децата го обичат и Кати не се оплаква.
Цитат
кардамом (в България известен повече като кардамон) – 10 грама, карамфил – 10 грама, канела – 10 грама, смлени люти червени чушки (чили) – 40 грама,  кориандър – 30 грама, кимион – 40 грама, индийско орехче – 20 грама, черен пипер – 40 грама, джинджифил - 30 грама и куркума – 20 грама
- това е много добра основа. Бих сложила за себе си чер кимион (хаба сауда - бистрихме го в арабската, Татти го изтри). Ако ви се експериментира, може да добавите анасон, ирис (корена), шафран (безумно скъпо), но добавяйте по мъничко в малка част от сместа, за да не хвърляте ако не ви хареса! Сместа, която ще купите от магребска бакалия е като гореописаната + анасон (който мразя) и чер кимион. Никой не слага датура (белладона) и други скъпотии. Имам няколко съвета към тези, които ще си го сътворяват сами:

1) Съобразете се с това, което ядете или не ядете у дома и съответно намалете количеството на някои подправки! Винаги може да добавите люта чушка към сместа, но веднъж там не може да се извади. 40грама чер пипер + 40грама люта чушка е прекалено много за хора, които не могат да ядат люто. Като пропорция си е една трета.  Дядо хаджия да сложи 20 грама чер пипер и 10 червен за начало.

2) Кардамома да е зелен (люспите), не черен. Не знам защо няма същия вкус. Избелете обезателно люспите и сложете само зрънцата, нищо, че може и с люспите!

3) Под кориандър в рецептата се разбира кориандър на зърна, не изсушените листа от кориандър

4) Сложете лют червен пипер на прах, не от този на люспи и със семена! Ако не понасяте и една молекула люто, добавете червен сладък пипер!

5) Счукайте в идеално сух хаван или смелете в кафемелачка и размесете добре със суха вилица!

6) Пресейте през фино сито преди да го сипете в чист сух буркан! Ако има множество едри частици ги счукайте/смелете отново! Тъй де, няма да ги хвърляме през прозореца да избягат и уличните кучоци и котаци от миризмата.

Сега отивам да извадя пералнята и ако все още съм адекватна ще продължа за харисата и кактусите.

# 387
  • Paris, France
Продължавам.

Аз не обичам карамфил, а в карибската кухня и съответно семейството на мъжа ми се слага в конски дози. Леща с 6-7 карамфила вътре ми е в повече. Мирише ми на зъболекар. Канела обожавам с тиква и въобще със сладко, но не и в големи количества в солени ястия и това е причината да не харесвам персийската кухня. Аз обичам огнено люто и солено и като помириша пилаф ссъс стафиди и канела и беж да ме няма. В къщи готвим без люти подправки и след това всеки си сипва хариса от буркан директно в чинията. Купувам най-лютата хариса, която се намира. Преди си я правех аз в пасатор. Купувам от пазара много люти чушки, от тези тумбестите, като камбички, но много малки, като тази на първия ред в средата и крайните на долния ред, смърт са, ако си пипне човек око докато ги обработва с голи ръце:

Рецептата: 250-300 грама дребни червени люти чушлета, измити, с отстранени дръжки и семена, 50-100мл олио, при желание може 1-3 избелени скилидки чесън. Слага се в пасатор и се смила, но така, че да не е съвсем гладко. Не слагайте сол в пасатора, скапва ножовете! Вади се и се добавя супена лъжица ситна сол, разбърква се и се слага в буркан в хладилник. Държи един месец, ако остане, разбира се. Ако счуквате в хаван, чушките се счукват първо със солта и чесъна и после на капки се добавя олиото. Трябва много да се внимава. Очите сълзят от далеч. Не съветвам да се пробвате с хавана.

Купувам си ето тази берберска хариса, която съдържа люти чушки, сол, подправки, чесън, олио и зехтин: http://www.bahadourian.com/sauces-du-maghreb/harissa-berbere-1239.html

Нямаше миналата седмица в магазина и взех тази, която съдържа сухи люти чушки, зехтин, олио, чесън, кориандър ким и сол: http://www.bahadourian.com/sauces-du-maghreb/harissa-tradition-1238.html  и има типичния тунизийски привкус на сушено, загоряло, пържено. Майка ми, която яде много люто, не спа цяла нощ веднъж от нея. Не, че е по-люта от берберската, не знам и аз.

В къщи буркан от 350гр държи 10ина дена, като само аз, мъжът ми и синът ми добавяме хариса. Основно аз. Мъжът ми понякога си сипва 2 супени лъжици и после пищи, че го боли корема.

ФаимаHug на Софи и да оздравява по-бързо! Не се коси за изгорялото и не мисли за пластика- по-добро няма да го направи. Предупредих те, че отнема време и го пази от слънце, особено ако ползуваш ретиноиди както Хадил ти препоръча. За силикон си много млада. Там вечно няма. Ако сега си сложиш, след 10г го смениш и след 10 пак, какво ще правиш след още 10 newsm78. А и не е като да нямаш. Иначе съм чувала, че в Египет пластичната хирургия е евтина.

За кактуси и бодили утре, че ставам рано да водим Сашко на ортодонт.
 Hug

# 388
Дала изпразни си кутията важно е

# 389
Добро утро !

ДелтаHug Алба е добре  Simple Smile чуваме се с нея .. Wink
Хадил- благодаря, значи мога и сама да си направя тази подправка.
Марси- вярно вашата хриса е като египетската басбуса  Simple Smile ние много я обичаме , преди време Елип ми беше пратила рецептата , аз често я приготвям   chef
Елип-   bouquet ако четеш, драсни два реда, как сте ? Тити тръгна ли на градина ?  Heart Eyes
Невена- мерси за съветите за рас ал хнут , ще намаля грамажа на лютите чушлета  и на някои от другите подправки.

Общи условия

Активация на акаунт