Спомени и сънища от Магреб - 21 нощи

• 47 602
  • 740
  •   1
Отговори
# 390
  • Varna
БожеЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙй
абе вие не спите ли беееее newsm78 Цяяяяла нощ мухабетт.
БЛИЗНАЧКОВЧЕ- благодаря за кафенцИ HugНапомня ми на бабиното ми кафенце и от там колко ми беше хубаво със нея. Поздрави на Албето!!!
Може би съм писала и по рано, че от Копривщица бах си купила една книжка със рецепти от самият град. Във книжката е написана рецепта за мусака и една от подправките е канела.  
Като момиченце гледах един сериен филм във който се разказваше за Царица Дидона и че тя е създала Тунис. Това са моите знания като начало за тази държава. А неин съпруг е бил Еней, един от героите на Троянската война който е напуснал Троя след поражението и се е установил със войните си във Тенис.
НЕВЕНЧЕ-благодаря ти за тези научни постове, направо ме направи така да гледам #Crazy Joy Благодаря, че ми каза и за лайта, ама то си се знае, че едва ли е толкова здравословно но някой път ми се припива особенно когато ми падне кръвното и не ми помагне само кафето.
ЕЛИПЧЕ-ако четеш, и от мене едно Здравей- съжалявам, че се разминахме но поне пък те чух Wink Моя съсвсем наскоро беше там при вас.
Хайде и малко сладки и чай към кайвинцитУ на Близначковчето smile3503

# 391
Привет, дами и Вие господине,
 От сумати време ви чета ама все нещо време не ми остава да пиша- Голяма шпионка съм станала  Embarassed
 Всичко написано до тук е страхотно   bouquet за всички
 Рас ал ханута, се използва доста и у дома, но на вкус не е лют.Свеки си го купува готов от сука.
 Канелата  Sick ooooh! боже много ми идва като я цопнат в шорбата или ръща с бял сос.Определено я ползват само в солени ястия.От както аз пребивава в тяхната къща разбраха, за кекса с канела  Simple Smile
Хдил, дай я твоята бавачка насам, Взвмам я   без да се замисля  Simple Smile, стига тя да е съгласна   bouquet
 Момичета от доста време следя една тема във форума която доста ме натоварва и ме кара да се замисля над въпроса как стоят нещата със "закрила на децата" в арабските страни( в Частност магреба), или като цяло социалната им политика?
Файма Hug погледнах снимките, не се притеснявай не си дори и наполовина загубила от красотата си. Случката е неприятна меко казано, но  дано се възстановиш бързо  Praynig

# 392
  • София
Значи такованата ептем се обърках с тоя фейсбук бе. Ся май се досещам за две дами, коя коя е (имам в предвид там и тук). Виж за едната имам съмнение, ама за другите съм в пълни съмнения.  Laughing

Последна редакция: ср, 04 ное 2009, 11:49 от дядо хаджия

# 393
  • Varna
ФАРАШКОВЦИ Hug
Преди да мятам прането на дъската за гладене да ви сложа по едно каЙвенци, че и аз ще пия със вас докато гладя
Добре ще ми е да знам, че го споделям със още някой друг  Grinning

# 394
Дала-изпразни си кутията

# 395
Привет магребинки и магребинко!!!
Добре сте пописали в мое отсъствие  Grinning
Аз текила така и не можах да опитам. Едно време във Варна имаше едно заведение където хората специално ходеха да пият текила и аз нали трябва да опитам от всичко и речено сторено.Обаче колото пъти ходихме я места нямаше че и опашка имаше я текилата свършаля  Sad А после ми ми мина мерака де.
Много интересни истории сте разказали - да понучим и ние нещо дет тънем в невиденийце   bouquet
На всички много много  Hug

# 396
  • София
Абе да не е паднал сняг и по Магреба че така млъкнахте бе хора ?

Я веднага тука сите мами да докладват как се лекуват истинките по магребската народна медицина, че събирам аз идеи.

А да случайно некоя арабска рецепта срещу мързел да ви се намира случайно.

# 397
  • по пътеката
ох, като 4уя настинка и настръхвам! в момента в бг са  ми болни или са болнолгеда4и! дано се разминат!
тук настинките не ги лекуват, както наблюдавам! ако има темп се слага  розова вода или индришена на главата!прави 4ай се от една миризлива билка, тук й викат тизан! мажат с викс и едно подобно на тиргова мас, гореща вода на краката и в леглото! но обикновено за тях настинката е невинно нещо, по скоро се по4ва навли4ането!например витамини не се пият както при нас или добавки!
аз ,ако намеря рецепта за мързел ,ще я патентовам и после като китайците сте  ги направя като п4ели4ки! Laughingа ти с какжо се лекуваш? я, припомни някои забравени рецепти, 4е ствам разногледа ,като падне някой на легло!

# 398
Привет на всички ! Радвам се, че сте в добро здраве и в добро настроение!

Изкуствените подсладители са канцерогени, тератогени, мутагени и квото се сетите друго с гени. Организмите ни поне са свикнали със захарозите, левулозите, фруктозите и другите "ози".

Позволи ми една езикова и в същото време научна поправка -  левулоза и фруктоза е едно и също (плодова захар). Всички "-ози" са въглехидрати. За подсладителите - не всички са тератогенни или мутагенни или канцерогенни, но някои от тях при топлинна обработка и надхвърляне на дневните норми стават вредни. Особено важно е да се търсят подсладители максимално близки до нормално приеманите с храната - фруктоза, галактоза, лактоза (последните две захари са в млякото, но има и нови продукти с техни концентрати -сладки са и са безвредни).  

А за народната медицина - дядо Хаджия, моят дядо (лека му пръст) има ръкописи на Авицена, които майка ми и семейството й решиха да подарят на Багдадския исторически музей, но си преписахме много неща, така че от следващото включване очаквай по някоя и друга медицинска рецепта.

# 399
  • Varna
ФАЙМИЧ Hug
Душо- ич мЪ няма със тоя Фейс. Не можах да ти пиша там под снимката, че гледам добре минава оздравяването. Само на Дедко успях да му спомена, че Ич не ми изглажда на лентяй-момче.
Пожелавам ти отново по бързо да оздравяваш Hug

# 400
Делта писала си и на файма във фейса.Аз видях коментара ти  Hug
Ох за мързел ако някой изнамери рецепта ще стане милионер че то мързелите са многооооооооо.
Ама някъде четох че мързела бил нещо като талант(не мога да се сетя точно как беше но беше мн поучително ) Laughing

# 401
  • Varna
НИКИ-
и ти недей мърмори за мързел, че те знам какви неща си запланувала а мързелив човек го мързи и да мисли smile3503

# 402
  • Egypt
Ейййй, това за ръкописите на Авицена ме уби, много интерсно. Между другото баш Хадил ми каза оня ден да правя чай от пръчки канела, за облекчаване на болно гърло, и забравих какво още, но аз като нямам пръчки започнах да варя по една лъжичка от стритата канела, и прибавям и пакетче от какъвто чай имам. За два дена има супер ефект. Иначе канелата от малка много я тача, особено в млякото с ориз, сега тука слагам и на много солени манджи.
Четох из нета за карамелизираната захар, че облекчава кашлицата, и правя на малката близалки; стават бързо и лесно и нямат консерванти и оцветители като купешките.
Аз съм като Невена, изобщо не пия кола, и разни газирани неща, нито "натурални" сокове, водичката си е номер 1, но като се случи в годината да ми се припие кола, взимам от класическата, щото всичко "лайт" и "диетично" е още по- вредно. И все си мисля за американците, как са масово дебели, и то по един определен начин, напомпани с хормони сякаш.
А, Невенка, аз всъщност не ща силикон, не съм по изкуствените работи, ама едно леко повдигане на щорите няма да е излишно.  Laughing
За мързел някой ако има лек, и аз на опашката за лечение, щото като ме хване, трудно пуска, и "не мори, а мъчи".
Делтич, писала си бре, и аз видях, ще го разучиш тоя Фейс, споко. И да, наистина оздравявам много бързо, и наистина няма да има белези  Hug

# 403
  • София
ФАЙМИЧ Hug
Душо- ич мЪ няма със тоя Фейс. Не можах да ти пиша там под снимката, че гледам добре минава оздравяването. Само на Дедко успях да му спомена, че Ич не ми изглажда на лентяй-момче.
Пожелавам ти отново по бързо да оздравяваш Hug

Бе трай ся не ме издавай, че тамън Хадил се е наканила да ми пише рецепта срещу мързел и то от оригинал на Авицена.  Laughing

Та какво казваш Хадил за мързела.

Марси тука бабите не бързат да свалят температурата. Била си тя полезна и щом организма я дигне значи детето се бори с нещо си. Обаче кога температурата прекалява хващат белтъци от яйца и ги разбиват ги значи яката и после мажат тялото на детето. Действа бързо и безотказно. Сега... чат пат детето може да получи обрив, ама нашата личната лекарка (тя възрастна жена и където може народната медицина я препоръчва) вика по добре лек обрив, отколкото прекалено висока температура. Пък и естествено тя си ни познава децата пък и баба ти хаджийка се е допитала за много неща предварително по принцип без да са и необходими. Значи при възрастен човек това с белтъците се прави като у тях се топят чорапи. Чорапи топим и в оцет.

За дигане на болния го наливат с чай. Всяка баба си има там някакви билки за това, ама като ги гледам са се тия дето съдържат витамин С. Като почнеш това шипки, настъргани морови (странно нали, ама на правим си ние чай от ситно настъргани моркови) червено цвекло и т.н. Май не ви говоря за билки изглежда а и за зеленчуци. Ами така е по старите хора билка не викат само на цветята там ами на всичко, което лекува. А в подпланинските райони (от където са моите родители) всичко, което лекува се използва.

Прабаба ми Цонка зимъска задължително тургаше един огромен чайник на печката и вътре се вареше постоянно чай от билки (цветя) и всякакви плодове. Умирах за тоя чай с аромат на ябълки, дюли, стафиди, дива мента и култивирана мента (джоджен), мащерка, босилек и Бог знае какво още.

Кашлицата обаче я борим с типично арабско произведение - небет шекера в комбинация с подбел, дюли и черупки от орехи.

Апропопо как го правят небет шекера - знае ли някой.

Ако си възрастен и носът ти е запушен (хрема) почваш да режеш на ситно кромид лук и чесън. Така докато се разплачеш (ама хубаво да се разплачеш) и внимаваш как го режеш нали, защото после това нарязаното се слага между две парчета тензух добавяш лавандула и мента (прабаба ми го беше модернизирала и ползваше няколко капки лавандулов [дали пък не беше камфоров] спирт и ако не ти е разранен носа си го туряш като маска и трябва да търпиш така къде 5-6 минути (ако можеш повече още по добре) и да дишаш нали тая ароматна прелест. После обаче и нос се оправя (е ... не напълно от първия път) ама и гърло те не дращи, пък разправят че си утепал бая вируси в себе си. Сливенчани, особено тия дето живеят близко до каракачаните са се научили да си правят едни ароматни торбички от лавандула, мента, чесън и не помня какво друго и ги турят над възглавницата на болния. Тея торби дето миришат на поразия стоят и на вратата на стаята дето е болния. Пак от тия каракачани съм се научил, че стаята на болния постоянно трябва да се проветрява и да спи ... на хладно (не на студено) ама първо го изпотявате хубаво, преобличате го, завивате го и спи на хладно, а не на горещо. Дали пък наистина клин клин не избива.

Когато бях малък и се разболеех, беше истинска инквизиция. Няма не ми се яде, няма спи ми се, няма лошо ми е. Ядеш това което е решила там съответната баба (основно течни храни от рода на супите, ама не любимите ми, ами дето вика синът ми направени от всичкия фураж дето се намира), спиш след като си се разходил поне няколко минути в двора (естествено добре облечен) и после си се изкъпал и лошо ти е или не ти е лошо, докато тая баба не те изпоти поне три пъти на ден те не оставяше на мира. Обаче ни дигаше на крака жената едва ли не на втория ден. Ама тя да ви кажа действа профилактично, при първите симптоми и настъпваше диктатурата на прабаба (Бог да я прости). И пред нея в тия случаи това баща ми, майка ми, баба ми абе никой не пееше ... нейните слова бяха закон и толкова. Иначе във възпитанието ми тя въобще не се бъркаше и акъли не даваше, но въпреси всичко съм възприел много от нея.

Абе трябва да докопам аз тефтера на баба ви хаджийка (тя е булката у нас и жените на нея са предали което са се научили - сега гледам щерката учи на поразия, пък живот и здраве ако рекъл Господ и синът ми снаха да доведе съм сигурен, че и нея ще я научат).

Ама сега темата тук е за арабската народна медицина, а не за българската.

Ужас колко дълъг стана и този пост, ще трябва да предприема мерки аз за късо телеграфично писане.

Последна редакция: ср, 04 ное 2009, 21:54 от дядо хаджия

# 404
рецепта за мързел авицена няма. а за яйцата - аз ги разбивам на сняг и пълня чорапчетата на мъниците и им ги обувам. след около 15 минутки яйчицето е сварено, а температурата я няма. а сега ще ви кажа какво се прави са склонно към инфекции гърло и сливици с чест гноен налеп (освен наложителните понякога антибиотици) - прави се гаргара с една смес, която се приготвя по следния начин:  на 1 литър вода - 7-8 зелени ореха (може и само зелената част, ако орехите са станали големи), кората на един средно голям нар, 3 с.л. лайка и 1 с.л. хлебна сода. Ако нямате орехи може да ги замените с разтвор от йод ( 50 мл на 1 литър вода). Това се вари около 10 минути и след това се ползва за гаргара.

Общи условия

Активация на акаунт