Спомени и сънища от Магреб - 21 нощи

• 47 601
  • 740
  •   1
Отговори
# 405
Според тезата на Ники аз съм много талантлива.  Mr. Green Често ме хваща мързела, но нямам време да му се отдавам, а така обичам.
Хадил аз да попитам за свинския грип. Покрай тези истерии взех да се плаша.
Все си мислих, че това е несъществуваща болест ама май не е така. При евентуални симптоми достатъчно ли е да се пие антибиотик, за да се избегнат тежки усложнения?
Разбирам, че като симптоми е идентичен с обикновен грип, но защо пък има толкова смъртни случаи? Можи би при самолечение и обикновения грип да има такъв фатален изход, но да е нямало гласност?
Да попитам и за кохл. Дали така се пише? Не съм ползвала, но ползвам винаги очна линия. Какво представлява точно – течно или прахообразно и по-траен ли е в сравнение с обикновените очни линии?
Къде сте Далка, Минче, Паулинка???  bouquet

# 406
  • Egypt
Все се каня да ви разкажа за прадядото на мъжа ми, осмия му пра- дядо. Известна личност и национален герой е в Египет. Казва се Солейман ел- Халаби. През 1800 г. убива генерал Жан Батист Клебер, наместникът на Наполеон в Египет.
http://en.wikipedia.org/wiki/Jean_Baptiste_Kl%C3%A9ber
По време на Наполеоновата Египетска експедиция той е командир на дивизия, а след заминаването на Наполеон става командващ на всички френски войски в Египет. В годината на смъртта си разгромява турската армия при Хелиопол и я изгонва от Египет. Ел- Халаби го убива в парка в Кайро, като го намушква с нож. Бързо е заловен от френските войници, и осъден на жестока смърт- изгорена е до костта дясната му ръка, след това е побит на кол, и оставен няколко часа до смъртта. Черепът му е изпратен в Париж, и дълги години е показван на студенти като пример за криминален престъпник и екстремист (считало се, че престъпниците имат определни структурни забележителности по черепните кости). След това черепът и ножът на убийството са изложени в Парижкия  Musée de l'Homme, под надпис "престъпник".
http://en.wikipedia.org/wiki/Suleiman_al-Halabi

Докато търсех повече информация за това в нета, в Уикипедия прочетох това за черепа, а мъжът ми не го знаеше, и много се ядоса...
От биографията на дядо му става ясно, че идва в Кайро от Сирия, и всъщност е кюрд ooooh! Когато казах на мъжа ми, че ей на, не е никакъв египтянин, ами си е кюрд от Сирия, той каза- де факто хората в това село са дошли от пустинята в Сауди  Laughing

# 407
Страхотна история Фаима!
за грип няма смисъл да пиеш антибиотик - това е вирусна не бактериална инфекция. а за смъртните случаи - не е така - те са толкова, колкото и при друг вид грип, ако нахлуе в неимунно население. обикновено трябва да има проблем в имунитета, за да се стигне до такива усложнение (и испанският грип - типичен човешки е взел милиони жертви, защото населението е неимунизирано). не се халосвайте излишно.

# 408
  • София
рецепта за мързел авицена няма. а за яйцата - аз ги разбивам на сняг и пълня чорапчетата на мъниците и им ги обувам. след около 15 минутки яйчицето е сварено, а температурата я няма. а сега ще ви кажа какво се прави са склонно към инфекции гърло и сливици с чест гноен налеп (освен наложителните понякога антибиотици) - прави се гаргара с една смес, която се приготвя по следния начин:  на 1 литър вода - 7-8 зелени ореха (може и само зелената част, ако орехите са станали големи), кората на един средно голям нар, 3 с.л. лайка и 1 с.л. хлебна сода. Ако нямате орехи може да ги замените с разтвор от йод ( 50 мл на 1 литър вода). Това се вари около 10 минути и след това се ползва за гаргара.

Хадил ти направо разби всичките ми надежди за лещуване на мързела. А в теб ви беше последната надежда.
[Дано възприемаш хумора ми ако не пиши ми на ЛС и спирам веднага с него]

Това с гаргарата за голями деца става, ама за моята тригодишна щуранка май няма да мине номера. Има ли нещо за малки деца. На мен на времето на петгодишна възраст ми махнаха едновременно и трите сливици, щото се съсипвах от ангини.

Файма ама все още ли стои черепа на този прадядо в музея в Париж и ако е така Египет къде блее та не протестира.

Току що по новините казаха, че мечките в някакъв си зоопарк оплешивели от стрес. Дадоха ги горките животинки, направо са си за ожалване. Не могат още да установят от какво са оплешивели и за сега само облекчават само сърбежите.

# 409
  • Paris, France
Привет,

Фаима, звучиш добре.  Embarassed ....и аз повдигане на щорите искам. Ама белега не ме устройва Sad. Много е интересно, че си се заела с генеалогични проучвания и изследвания на семейството на мъжа си. И аз се заех, с моето си семейство.

Делта, обикновените напитки, не лайт, са по-добри при ниско кръвно. Няма да се впускам в обяснения за електролити и въглехидрати, ще оставя мръсната работа на хадил Mr. Green. Тук дават кока кола при разстройство на деца, обикновена, не лайт, разбира се.

Хадил, давай за Авицена, чакаме с нетърпение.
Цитат
Позволи ми една езикова и в същото време научна поправка -  левулоза и фруктоза е едно и също (плодова захар)
- тва го знам  smile3533, изяж се! Написах го за да се римува. Пък и нали на етикета е изписано понякога по единия, понякога по другия начин, да знаят хората. Даже мислех да го обясня, ама си викам, нали съм Мара подробната, ще трябва да го свържа с дясно и ляво въртяща глюкоза ииииииииии, отиде. Толкова за монозахаридите (озите). За лактозата = галактоза + ти знаеш какво, да не почваме, че ме избива на адаптирани млека.

Аз температура не свалям за себе си. За децата - само яице не съм пробвала, иначе оцет лед и прочие да, но като са с висока, над 39°, играе парацетамола и ибупрофена. Едно време баба ми даваше амидофен, ако някой помни и аспирин. Аз мисля, че температурата е полезна, увеличава кръвообращението и спомага за изчистване на патогените. Като съм с температура вземам гореща вана - клин клин избива.

Цитат
Това с гаргарата за голями деца става, ама за моята тригодишна щуранка май няма да мине номера. Има ли нещо за малки деца.
- има, има, мазане на гърлото! Но си има трик, играете на доктор, те мажат твоето и после ти тяхното. Моите деца не реват и не се дърпат, даже сами си мажат гърлата, но това след 5г

След малко за болното гърло

# 410
всички въглехидрати са -ози независимо дали са моно- ди- или поли-. уточних за тези, които не знаят  Laughing. а и няма да се изям - радвам се ! не съм от тези, които държат да знаят всичко, макар че някой ми изкара тази слава във форума.
дядо хаджия - какво ти е на хумора - всичко е наред ! знаеш ли моите мъници им мажа гърлата с коларгол или пръскам спрей с дезинфектанти за гърло. освен това правя по стара рецепта - прясно мляко, 1 к.л. смлян джинджифил, 1 ч.л. канела и малко мед - да ври 5 минутки и после да го пият топло. действа и за кашлица - супер цяр.

# 411
  • Egypt
Дядко, в музея си е черепа, а мъж ми ще прави по въпроса кампания, чрез вестник "Almasry-alyoum", и чрез партията си предполагам, той е замесен в политиката. А семейството му е известно, и с позиции в обществото. Каза ми, че наследниците на този пра- дядо сега са около 4 000. Има си генеологично дърво, и беше много учуден, че моите познания за рода ми са толкова бедни, и стигат едва до прадядо ми. Сега отчитам каква грешка беше, че не разпитвах достатъчно бабите и дядовците си, вече всичко е загубено.

# 412
е сега стана интересно - Фаима дръж ни в течение, моля. Иначе и аз ще следя вестника.
на мен ли ми се струва или след модераторската намеса в арабската тема нещо съвсем намаляха постовете... да не би момичетата да се отказаха ? жалко е да се забута темата.

# 413
  • Egypt
Hadil, аз съм много скептично настроена, но за да не вземат и нашата тема да модерират, ще ти пиша съображенията си на лични Sad

# 414
  • Paris, France
Фаима, много интересно ми стана за прадядото. За черепа в музея - много е гнусно. Като ходихме в София посетихме историческия музей и там имаше скелети, извадени от праисторически гроб. Много неприятно ми стана. Зз съм против излагането на трупове и скелети.

Хадил, мерси за инфото  bouquet. Обичам да научавам нови неща, особено от тебе. Имаш завидно търпение, такт и желание и ако станеш преподавател ще си хит.
Цитат
всички въглехидрати са -ози независимо дали са моно- ди- или поли-. уточних за тези, които не знаят
- признавам без бой, точно за мене е, не знаех. Аз не съм учила химия на високо ниво, освен това съм я учила на френски. Под оза (ose ) на френски се разбира монозахарид (алдози и кетози ( или цетози може би, казваме ацетон а не акетон, пусти гръцки) ). Озата не може да се хидролизира, проста захар на френски. Ди-, олиго- и полизидите се наричат озиди на френски. На английски понятието оза не се използува, монозахарид е еквивалента. Знам го от опит, изложих се веднъж. Сега почнах да мисля как се превеждаше на български acide sulfhydrique. Acide sulfurique беше сярна ама първото?????? Не ми казвай, лесно е на готово! Искам да си помъча мозъка малко.

Интересно ми е какво мислиш за д-рибозата като хранителна добавка. Аз лесно се изморявам и си мислех да си я взема.

Коларгол много мразя. Как щипе само! Учудена съм, че още я има тази гадост. Като дете ми слагаха капки в носа и ми мажеха гърлото с него. Аз си мажа гърлото с Бетадин, но в БГ няма течен.

# 415
и на български се казва ацетон, но групата е кетони. а иначе въглехидратите са кетози или алдози. иначе на английски съществува понятието monose, но monosaccharide е по-възприето. а за киселината, ще ти подскажа само: H2S. Д-рибозата е добър продукт при мускулни заболявания и при т.нар. "синдром на хроничната умора". Действието й се основава на възстановяване на енергийни вещества (с макроергични връзки). Не изпадам в подробности, за да не стане скучна материята.

да се върна на -озите. Наименованията, завършващи на -оза винаги означават въглехидратна природа на веществото (целулоза, галактоза, лактоза, амилоза) независимо от молекулната му маса. Това са международно приети наименования и дали се казва за групата полиоза или полизахарид, олигоза или олигозахарид, моноза или монозахарид, това не променя, че наименованията на отделните представители следват номенклатурата на IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry).

За гърлото Бетадинът е добър вариант, но поради липсата на течен в България може да се ползва йод-повидон (повидон-йодин, povidone-iodine което всъщност е активната съставка на бетадина и на препаратите брауновидон, браунол, йодасепт, йодсептадон). за сливици с налеп е добро решение - малките се дърпат, ама като ги натиснеш малко и намажеш с тампона се решава проблемът. иначе моите не им минава номера с "ти ме прегледай, после аз теб". аз ги преглеждам, че преглеждам и играчките им, ама ако се заинатят ще ме преглеждат 2 часа и пак няма да ми дадат, така че минаваме на метода "доброзорно преглеждане"... обикновено като ги боли става така.

аууу, обърнах го на лекции - професионално изкривяване. извинете ме.
ако не съм отговорила на някой въпрос значи е от недоглеждане - подсещайте ме, стара съм вече.

# 416
  • по пътеката
! и да отивам да пия кафе с новините онлайн! дано са само хубави! Hug Peace

# 417
благодаря за кафето - добре, че е с мляко, аз нали не пия кафе !
ето какво пропуснах - пропуснах да кажа, че бавачката ми вече не работи като такава. и второто за кохл - на прах е ! има и една течна форма, но забравих как се казваше. като се сетя ще пиша. ето малко информация: http://en.wikipedia.org/wiki/Kohl_(cosmetics)

# 418
  • Varna
Мали, малиййй,
направили сте страхотна тема.
ХАДИЛ- не знаех за белтъците-благодаря. Ще ги ползвам като имам някой ден внуци Hug
Аз, съм сваляла температура 39 градуса със оцет и сода. Мисля, че съм го писала това но пак да повторя. Във една шоличка слагам оцет и сода за хляб и във тази смес слагам кърпички които поставям на ръчички на краченца на челце и на гърдички. И постоянно сменям кърпичките, че те изсъхват много бързо от високата температура.
На някои от момичетата съм дала една лИмУната. Аз и казвам на Бате вълшебната лимУнаТа. Баба му я правила когато бил малък защото и той кахо Хаджито е боледувал от сливици за аванс и заплата- ще напиша и нея да ме простят тия които я имат но и на другите може да помогне- цедите лимон във една чаша със високи бордово, добавяте мед на вкус, мааалко топла водичка и разбърквате да се поразтопи меда. Добавяте около половин чаена лъжичка сода за хлаб, разбърквате внимателно, че почва да се надига питието и докато прави фъъъъшшш, пиете. Но не трябва да минавате само със една чаша от тази лимонада. Аз препоръчвам винаги поне 4 пъти и веднага след като усетите, че ви дращи гърлото. Содата знаете, че помага за болните сливици. Моето момче като беше мъничко ме е виждал като се мажа със сода за хляб и само искаше да го мажа, дори го научих самичак да го прави.
Канелата я обожавам и от години млякото си всяка сутрин го варя със пръчици канела, ако нямам пляскам от пакетчета. И във чай обичам канела. А не съм знаела, че е толкова полезна, просто много обичам миризмата и а и миризмата на индийско орехче също.
ФАЙМА, ХАДИЛЧЕ- много видни фамилии имате, много интересно, ама много. Чакаме продължениятааааа Hug

# 419
Я да ви кажа (в тон с вещерската тема на колежките в арабската) някои от непопулярните и опасни приложения на индийското орехче. Освен, че инжектиран венозно екстракт от тази подправка е смъртоносен и честата употреба в по-големи количества води до тежки чернодробни увреждания, интересно е да се знае, че индийското орехче (в дози над 7-8 грама) се е използвало в миналото за предизвикване на аборти. Но доза от около 10-12 грама, дадена с малко мед на 2-3 приема през 20 минутки има халюциногенен ефект до около 24 часа (обикновено започва 12 часа след приема) и прилича на изразените халюцинации при прием на марихуана. иначе отравянията с него се характеризират с обезводняване, обща мускулна слабост и силна бола (крампи), гърчове, халюцинации. Така че, консумирайте с мярка и удоволствие (звучи като реклама на бира  Joy)

Общи условия

Активация на акаунт