Спомени и сънища от Магреб - 21 нощи

• 47 587
  • 740
  •   1
Отговори
# 450
  • Varna
ДЕДЕ-
после ще пуснеш ли и на нас тази рецепта? Струва ми се, че е и вкусна. Малко ще лъхаме със чесъна ама ще си свиркаме. Важното е да сме излекувани.

# 451
  • София
ДЕДЕ-
после ще пуснеш ли и на нас тази рецепта? Струва ми се, че е и вкусна. Малко ще лъхаме със чесъна ама ще си свиркаме. Важното е да сме излекувани.

Ма тали затова съм дал линка някой да я прочете и да каже правилно ли съм я разбрал.

# 452
  • по пътеката
така е, както си го написал,е правилно! сушени са смокините, цели са скилидите и после се претрива, дроби се с  робота и се добавя зехтинът!добре, защо мислиш,4е зехтинът попива, той просто прави да е по-те4но! newsm78 отделно има за обмазване! те се мажат със зехтин ,лимон и мед за болно гърло и кашлица!

# 453
ейййй липсвахте ми бе хора! как сте ? за рецептата със смокини - добра е, ама да ви кажа и един нашенски трик. Не слагаме чесън. Слагаме смокините (200 грама) на пара за 30 мин или ги заливаме с вряла вода за 10 минути, после ги смачкваме (може и с пасатор, важното е да не се изгубят смокиновите семенца, защото имат един вид "остъргващ" ефект върху налепите - ексфолиират един вид), добавяме 1 с.л. мед, сок от половин лимон, 2 с.л. предварително карамелизирана захар и 2 щипки канела и това се хапва с малко масълце (може и маргарин, ако предпочитате или заквасена сметана) и хляб - сваля всички налепи по гърлото, докато го ядете, отваря бронхите, за да се диша спокойно и отхрачва, ако има заседнали секрети. иначе в първата рецепта, зехтинът е точно, за да стане по-течно - не може да попие в сместа от смокини.

има и още една добра рецепта при белодробни инфекции - 2 шепи ягодови листа, 1 с.л. счукан кориандър - слагат се да се варят в 2 литра вода и се оставят да изврят до количество около 1 литър. пие се студено по около 20о мл - 3 пъти дневно.

а по повод Тунис (Честит празник !), жасмина и Авицена - ето ви рецепта също за дихателни инфекции (нали им е сезон). 15-20 цветчета жасмин (може и сухи) или 20 цветчета от портокал или лимон, 3 с.л. мед (за предпочитане манов, но ако е за дете по-добре от бяла акация), 3-4 счукани плодчета кардамом - варят се в 1 литър вода около 3-4 минути след кипването на водата. пият се по около 150 мл - 3 пъти дневно.

# 454
  • София
Ми значи при мен смокините си станаха на една топка и ни станаха течни от зехтина ни нищо. Просто сместа от смокините си стои в средата, зехтина отстрани и това е.

Може би не съм ги варил правилно на пара.

Хадил твоята рецепта за пресни или сушени смокини е ?

# 455
за сушени смокини хаджи, ако са пресни просто не се варят.
а между другото да ви кажа нещо интересно покрай гостуването на Есма Реджепова (удивителна биография има тази жена) - оказа се, че освен цигански мюсюлмански и католически корени (не казвам цигани с цел да обидя - роми е прекалено лицемерно), баба й по бащина линия е еврейка от Ирак !  еййййййй и у македонско се намешахме....

# 456
  • София
за сушени смокини хаджи, ако са пресни просто не се варят.
а между другото да ви кажа нещо интересно покрай гостуването на Есма Реджепова (удивителна биография има тази жена) - оказа се, че освен цигански мюсюлмански и католически корени (не казвам цигани с цел да обидя - роми е прекалено лицемерно), баба й по бащина линия е еврейка от Ирак !  еййййййй и у македонско се намешахме....

Есма ще пее на 10-ти в НДК но аз май няма да ходя да я видя. Но за сметка на това пазя една нейна малка плоча при майка ми. Купувана е когато съм бил в първи клас. Не че имам вече грамофон да я чуя де.

Ми някой път пак ще я мъча тая рецепта със смокините (дано пък да не се налага де).

# 457
Хаджи, ако не си си изхвърлил сместа - добави още смокини, без да слагаш зехтин и чесън.

# 458
  • София
Хаджи, ако не си си изхвърлил сместа - добави още смокини, без да слагаш зехтин и чесън.

Ще информирам баба хаджийка, оти тя се потулясваше с тия смокини. Тая смес подлежи ли на някакво съхранение, че зверчето ся пък спря да кашля.

# 459
добре, че е спряло да кашля. съхранява се в хладилник за около 10 дни, не повече.

# 460
Привет момичета и момче  Wink !   bouquet
Много интересни теми сте отворили! Simple Smile
Нямам никакво време за Нет и влизам многоооо рядко.
На всичкото отгоре сме болни и 4-та.
Баткото ни донесе вируса от училище . Confused
Ходихме на лекар за бебка,защото покашля,
но дробчетата са чисти,слава Богу. Praynig
Нослето похърква и покашля от секрета,който се стича.
Дано се оправи бързо! Praynig
Иначе е дебеланка  Laughing Мама добре работи за нея. Grinning
На всички по едно голямо гуш!  Hug   bouquet

# 461
  • София
Привет момичета и момче  Wink !   bouquet
Много интересни теми сте отворили! Simple Smile
Нямам никакво време за Нет и влизам многоооо рядко.
На всичкото отгоре сме болни и 4-та.
Баткото ни донесе вируса от училище . Confused
Ходихме на лекар за бебка,защото покашля,
но дробчетата са чисти,слава Богу. Praynig
Нослето похърква и покашля от секрета,който се стича.
Дано се оправи бързо! Praynig
Иначе е дебеланка  Laughing Мама добре работи за нея. Grinning
На всички по едно голямо гуш!  Hug   bouquet

Дидончеееееее - колко се радвам да прочета нещо от теб.
Да целунеш бебончо и да оздравявате бързо. Пък като дойде време пак драсни няколко реда.

# 462
  • по пътеката
дидонке, 4естит ти празник ! ти си знаеш ,нали ! да оздравявате, 4е вси4ки накуп е трагедия! майка ти си замина,нали?  Thinkingтук свекър ми е болен и се вре при линда, 4е не може без нея, ама  направо ми идва да я подклю4а! Naughty ще я зарази, хи4 не го признават това заразяване по въздух и целувки!  #2gunfire #Cussing out

# 463
Пък като дойде време пак драсни няколко реда.
Ох,мечтая си за малко свободно време! Sad
Направо се чудя,как се справят тук жените с такива големи домочадия!? :ooooh  Thinking
Все пак има кой да им помага. Simple Smile
Марси,честито и на вас!Ние цял ден си бяхме в къщи.  Crossing Arms
Освен,че беше украсено на всякъде по улиците и химна звучеше от сутринта,
не съм усетила празника.
Алекс,горкия  Simple Smileимаше 3часа арабски. Crazy Утре ще учим пък по френски. Whistling
Ти я пази Линда,че аз пазих,пазих София,но накрая така и не я опазих.  Confused
Хубава вечер на всички ви!    bouquet

# 464

Добро утро Магребски принцеси и дядо   bouquet

Хей ДидонкаHeart Eyes много се радвам че писа  Simple Smile
Да оздравявате бързо .  Hug
Дани - привет и на теб .  wavey
Марси  Hug дано опазите Линда, то и при нас е същото  Crazy свекърва ми постоянно болна идва  ooooh! хем знае малките колко тежко изкараха грипа ..и пак си продължава... #Cussing out

Хубава и слънчева неделя на всички .   Nature Sun With Face Flowers Bouquet

Общи условия

Активация на акаунт