Инициатива за закриване на домовете

• 6 625
  • 113
  •   1
Отговори
Здравейте момичета, искам да започна инициатива за закриване на повечето домове до края на следващата година. Мислите ли, че една обикновенна майка ще има достъп до информация колко деца има в домовете и на каква възраст, както и колко родители са вписани в регистъра и какви дечица искат да осиновят. Като че ли в държавата спря да се говори за това. Хайде да дадем публичност на желанието ни да осиновим детенце и да му дадем възможност да израстне в семейство, т.е да накараме администрацията да се задейства максимално бързо. Имаме вече Новият семеен кодекс, както и наредбите към него. Дали тук има журналисти, които могат да помогнат с интервюта, въпроси ...или с друга информация? От къде да тръгна? 

# 1
А каква ти е стратегията по закриването на домовете?

# 2
И къде ще отидат големите деца?

# 3
  • на път
и малките няма май къде да отидат ....

# 4
И къде ще отидат големите деца?

и малките няма май къде да отидат ....

И защо е тази инициатива, за още по-голяма корумпираност, може би... Ей, хора, къде са ви умовете? Няма смисъл от ненужни инициативи и петиции. Няма да подпиша Wink

# 5
така поднесена информацията не върши работа.
да, нека се закрият домовете в този им вид, но на тяхно място трябва да има алтернатива. и то не  една.
защитени жилища, приемна грижа, по-малки, на семейни начала жилища за децата.
когато тези алтернативи съществуват, закриването на домовете ще е успешно. иначе, какво ги правим децата........

осиновяването не е решение на проблема, защото не е реалистично за 8000 деца, по официални данни, които се намират по домовете.

много от тях нямат подписани съгласия за пълно осиновяване, голяма част са от смесен или ромски произход, друга част са с увреждания.

голяма част от кандидат-осиновителите имат изисквания за произход, пол, възраст и здравословно състояние. обикновено моделът е бебе, български произход, здраво. деца, отговарящи на тези критерии са много малко.

Последна редакция: нд, 25 окт 2009, 09:04 от matakosmata

# 6
Знаете ли, българите се славим с отчайващо големия си песимизъм и недоверие. Хайде да развием темата и да видим какво ще излезе. Не се хващайте за думите, а помислете малко. Естествено, че не става въпрос 100 % за всички домове в България. Ясно ми е, че децата с увреждания няма къде да отидат и, че има деца с неуредени документи. Идеята ми е да искаме някаква публичност над процеса, ако това  е изобщо възможно разбира се. Например аз имам няколко въпроса:
1. Каква е в момента базата данни и какви са цифрите в нея?
2. Колко са децата с уредени документи и колко се очаква да бъдат вписани в регистрите сега, тъй като не са потърсени от родителите си?
3. Колко са родителите в регистъра?
4. Как се засичат тези данни, т.е на колко деца ще се намерят родители, защото има такива подходящи за тях?
Разбирате ли, не съм сигурна, че служителите ще си свършат работата, а всеки един месец тези дечица гаснат в домовете. Ако наблюдаваме процеса, ако му дадем публичност, т.е. по някакъв начин достигат данни до хората, според мен все повече и повече дечица ще намерят своите родители.
Виждаме, че нещата се решават в медиите, а не по нормалния начин. Ако предизвикаме дискусия на темата, може би ще се разработят малко повече. Ако отидем при служителите и ги попитаме от какво имат нужда, за да си свършат работата по бързо работата, може би ще има повече усмивки.

# 7
Предполагам, че повечето от вас са писали по малка възрастова граница за дете. Искам да кажа, че времето за децата в домовете е фатално. Колкото повече време минава, толкова повече те нямат време да намерят своето семейство.

# 8
ние хубаво ще помислим малко, ами ти я попрочети малко  Peace
Отговори на всичките си въпроси ще намериш на страниците на:
НСИ, ДАЗД, мисля, че и на МТСП и МПравосъдието има частична информация.

Отвори страниците на НПО, които работят по темата.

Добронамерена съм, не искам да се заяждам, ама малко се излагаш...

# 9
В никакъв случай не искам да съм груба, но не откриваш топлата вода Simple Smile. Прочети, може да ти е от полза и се надявам да разбереш по-добре реакцията на писалите:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=226822.0

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=203081.0

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=234795.0

Има и други теми, но нямам време да търся в архива. Ще видиш, че много сме мислили по въпроса.

Докато съм се ровила, Фусии ти е дала добър съвет къде може да намериш отговори.

# 10
Идеализмът и оптимизмът са нещо хубаво, но трябва да има и няколко капки реализъм. Ти какво прочете по темата? Какво ти можеш да направиш или вече си направила за поне едно дете. Една птичка може и да не прави пролет, но много птички са ято, а ятата...

# 11
Благодаря момичета, много сте мили. Ще прочета информацията. Сигурна съм, че имате много повече опит от мен. Сигурна съм също така, че сте дискутирали, че сте правили срещи, че някои от вас са присъствали на кръгли маси. Калина, заедно с мои приятели на всеки празник, ходим в дом в София и радваме децата с подаръци и сладкиши, мартенички и т.н. Не съм идеалистка в никакъв случай, напротив. Наша представителка участва на кръгла маса с различни фондации, с представители от общината, но до сега не съм чула нещо да се е случило. ku[d]ku[d]yaka, в никакъв случай не искам да откривам топлата вода и затова винаги питам и обсъждам. Благодаря за линковете. Fussii разгледала съм сайтовете, които си написала. Срещнала съм се и с човек от Министерство на правосъдието. Не искам да се излагам , а наистина да помогна ако мога с нещо за задвижването на държавната администрация.  Ще разгледам отново информацията. Приятна вечер

# 12
Ако успееш да задвижиш това, което се нарича държавна администрация това ще си геройство.
Ходенето в дом по празниците не може да реши проблемите. Държавната администрация е нещо, което за мен е удачния вариант. Само че, всяка администрация е съставена от отделни личности, които според своят личен морал и принципи могт да гледат по един или друг начин на човешките съдби. А от децата не се изкарват пари... Не се ходи по скъпи командироваки...
Отглеждам в себе си един светъл идеализъм, на чието упорство много се чудя. Битките с вятърни мелници, ако са ти страст - давай и УСПЕХ! Децата ТАМ имат нужда от идеалисти с дебели глави.

# 13
  • космополитно
Домовете в настоящия им формат ще минат в минало свършено време... някой ден! Убедена съм в това! Но дотогава трябва сериозна работа и надграждащи стъпки в областта на социалната политика и услуги. Докато се случва този процес и не се изградят алтернативни форми, в които изоставените деца да могат да отрастват и да се образоват домовете са "необходимо" зло... Cry

# 14
Знаете ли момичета,  миналата седмица ходих в РДСП - София, за да попитам какво се случва в момента. Оказва се, че в София няма деца за осиновяване. Новият семеен кодекс е влязъл в сила от 1 октомври и чак сега започват да оправят документите на децата, които са в домовете. Разпращат се писма до родители и т.н.Евентуално след като изтекат още 6 месеца може тези деца да бъдат вписани в регистрите. По една простичка сметка тези дечица няма ли да са вече с година отгоре? А иначе, тъй като в сградата се помещават и други служби, като попитах за кабинета на директорката, ми казаха: "Лесно ще ги откриете-всички  кабинети с нови луксозни врати са тяхни", и наистина тук са изтекли много парички, за ремонт на кабинетите Thinking В това няма нищо лошо по принцип, но защо досега тези хора не са си свършили работата? newsm78Ако документите на децата бяха редовни, нямаше ли те да намерят доста по рано своите родители?

Общи условия

Активация на акаунт