Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 11

• 74 248
  • 746
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте,
Въпроса ми е към майките на по-големите дечида - слагахте ли ваксината Тетраксим при навършване на 6г. и имахте ли някакви проблеми след това? На нас ни искат бележка от градината, че сме я сложили, а аз искам да я отложа за напролет. Дали могат да го спрат от градина при положение, че е в предучилищна група? И дали ако сложа ваксината, състоянието му няма да се влоши? Знам, че на последния въпрос трудно някой може да отговори, но ако все пак имате опит, кажете как беше при вашите деца.

# 181
  • София
Катина, за агресивността аз си мисля, че е защото иска да играе с тях, а не знае как. Можеш да го накараш да каже с думи на другото дете какво мисли, да изхождаш от позицията, че той иска да каже или направи нещо и да се постараеш да го изкаже с думи. Според мен не го учи да се бие, а го попитахй дали не иска да го научиш да бъде приятел с децата, да си общува, защото това е хубаво и т.н. Една моя позната с 2 здрави деца, казваше, че полага големи усилия, за да създаде социални контакти и да развива приятелствата. Това е нещо, за което трябва да ги подпомогнем също.
Има ли някое дете приятелче от класа, стимулирай го да си играе с децата от неговия клас. Можеш да носиш и една топка за баскет и като излезе бързо го насочи към коша да си играе, така ще се чувства, че играе като другите. Аз си мисля, че това е от емоционалната незрялост и тя се трупа с опит. Четох една статия, че се преодолявала като детето контактува с по-големи и по-малки деца. И, че детето трябва да се научи да бъде нежно. Е домашните кучета са ни най-големите учители в момента на това умение. Питаме може ли да си поиграят и с някои кучета става прекрасно, като я оставам тя да прави каквото иска, аз само преценявам кучето дали изглежда миролюбиво и дали стопанина е надежден.
Различните извънкласни форми - балет, айкидо, бокс, при които треньора дава модел на детето и то трябва да повтаря са много ценни. А при балета има и групови повтаряния и е още по-добре.
Рисуването и апликирането също, освен развитие на финните умения, напоследък по-ценно ми се струва, че детето се учи, че всичко се съгражда, а с удари и тръшкане най-много да се смачка листа. Купувам на различните издателства комплекти за Труд и техника, ето тези са много добри, надявам се скоро да се сдобия и с техен - http://www.bititechnika.com/?81&02&9610#a29 Видях /ама не мога да го опиша/, че това е много ценен опит за развиване на детето
Calathea, много ми харесаха рисунките на Мими!      bouquet
След малко ще сложа и 2 творби от нас

Последна редакция: вт, 01 дек 2009, 07:34 от TanyaMG

# 182
  • в моя свят
Здравейте на всички.Честито на рожденниците малко на патерици. newsm59 Пожелавам им много,много успехи и да вървят само напред и нагоре.

Аз бях спряла да пиша в темата,но ви чета постоянно.Много е хубаво,когато се споделят хубавите моменти и хвалбите за децaта.Ще се включа и аз с малко снимки от тетрадките на моя юнак,който е 3-ти клас.Ние въобще не сме по краснописа,но отдавна спрях да настоявам за това както и логопеда и учителката.Наблягаме на това да пише вярно и да се разчита,а не толкова на краснописа.Тази година обаче има голяма промяна,защото значително си прибра детето почерка,а пишеше много разкрачено,понякога за 2 думи не му стигаше 1 ред.От тази година вече пише на тетрадка с големи редове и по математика на малки квадратчета.Ето и снимките,всичко е писано в час:

http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2098/167959601201479996125965 … HskBoGIoNhG0W.JPG
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1677/283812643187561617312596 … 86kBqB7R6GZ95.JPG

С материала се справяме добре,но с много работа в къщи с мен.Ние точно обратното по математика никога не сме имали никакви проблеми още от 1-ви клас.Смята невероятно бързо и лесно впредвид,че вече решават много сложни задачи,взеха и с неизвестно-х.Единствено там му помагам за текстовите задачи,защото не може да разбере какво се иска и търси.За всяка текстова задача аз рисувам цялата ситуация и тогава се справя.При него визуализацията е ключова за разбирането.Повечето имате по малки дечица,които още не ходят на у-ще,но искам споделя,че в 1-ви и 2-ри клас също се справяхме с материала с малко помощ от мен,но самия материал е значително по-лесен за обяснение и усвояване.В 3-ти клас материала направо скача с няколко нива на горе.Не само като обем на информацията,но и начина по който се преподава и са написани учебниците.И докато в долните класове едно нещо се разтяга и обеснява в цял един урок,то сега в един урок има много повече информация и много нови неща.Понякога ме е страх и не смея да мисля какво ще бъде и в още по-горните класове и когато ще бъдат по всеки предмет с различни учители.Относно новите разказвателните предмети на Мишо му харесват много,но пък там има толкова нови понятия и думи,които много трудно разбира.Започна да разказва много добре,което също ме радва.
Поста ми стана голям,но бих искала да се похваля и с нещо друго.Мишо тренира айкидо от началото на лятото и вече е в групата на напредналите. Laughing Треньора им е направил сайт на клуба,който още не е обявен официално,защото не е довършен и за сега там има снимки само на Мишо.Ходи с огромно желание на тренировки и му се отразяват много добре.Харесва ми това,че айкидото е цяла философия и са застъпени морално-етическите норми.Имат нещо като ритуал преди всяка тренировка всеки да сподели нещо случило се през деня,нещо,което ги притеснява или нещо,което ги радва.Месеци наред моето дете не е искало да разкаже нищо,но вече е почнал да споделя с групичката им.За мен това е една голяма крачка напред и много ме радва.
Желая успех на всички дечица и нека все така да имаме поводи да се похвалим.

Последна редакция: чт, 03 дек 2009, 08:26 от me4ta22

# 183
  • София
Танче, благодаря ти.Права си разбира се  Hug
Мишо си има изградена среда - групичка от приятели с които си играе.Всеки ден след училище си остават една групичка от деца и си играят.Мишо и още едно дете водиха схватки за лидерството на глутницата и Мишо надделя.Сега всички търчат след него и се нагаждат според него.ето ги.Малката мома до него казва, че се бият за нея  Mr. Green.Може и да е така наистина, защото Мишо май е влюбен в нея, или нещо подобно  hahaha.Когато тя остава с тях и двамата се отделят от групата и си говорят, играят отделно, прегръщат се  Crazy.Много са сладки.Проблема е, че на тези дечица им е взел страха ли да го кажа - изградил си е позиция на най големия и най авторитетния ли- де да знам.Не може човека обаче да схване, че в другите класове - горните децата си имат също изградени лидери и той не може да командва всички.Решава, че неговата групичка ще играе някъде и не му пука, че други играят там.Групата го търси и го вика да се разправя при всеки проблем с големите.Мишо отива и отваря една уста с разбъркан словоред и съблича якето да му пипат мускулите  Crazy.Никой естествено не се впечатлява от кълките му и отивам да въдворявам ред.Не може и не може да разбере това дете, че не всяка игра се състои от интерпретация на битки.Не признава авторитетите на големите.Ако започнат да го побутват или да го тупнат по дупето или ръцете той се смее и изглежда сякаш се подиграва.Това още повече ги ядосва.А, и характера си му е на шушумига принципно - не само от диагнозите.От съучениците си разбра, че съществува вид игра битка.До сега играеше на сестра си с приятелите - демек на кукли, на дама, на ластик и на момичешки игри.Явно трябва да схване и идеята на играта с борби и битки, звездни рейнджъри и такива.Почна да гледа и такива момчешки детски.Тепърва открива момчето в себе си.
От друга страна пък - дългото седене на чина го натоварва, защото той е с хипосензитивност и има нужда от някакво сензорно натоварване.Излизайки от училище е като отвързан кон и системата му е пренатоварена.Трудно ме чува, трудно се контролира.Няма никаква злоба в него, а свръхнатоварване.Предполагам все още му е трудно да си намества емоцийте и да го съчетава със свръхнатоварената сензорна система едновременно след училище.Вероятно ще се наложи да го взимам по рано от училище защото трудно издържа там толкова дълго.Психолог ми даде тази идея.Мисля, че може да се осъществи поне сега в подготвителната  newsm78
За учебния материал му е труден българския на него.В българския се говори и разказва, по финна моторика трябва за писане, отколкото в математиката.От сега го виждам какви ядове ще имаме с буквите догодина.

# 184
Bambi766, Моя син беше без ваксини и го нахаках наскоро със какво ли не - дифтерия, полио, тетанус, хепатит Б .... Всичко накуп, живо полио и т.н. - няма реакция. В смъсъл болеше го де, ама нямаше после регрес или нещо от сорта. Детето си върви напред. Той е почти нас 7, ваксините сложих защото ги искаха от училище(не че нямаше начин да минем без тях, но на мен ми се искаше детето да има все накаква защита от гадните болести). Доволна съм че го направих - страха ми детето ми да се разболее от полио и да не оживее е по-голям отколкото регрес (с който знам, че мога да се боря). А и аз вярвам, че детето ми вече ще върви само напред.
Завърши годината отлично - учителките са във възторг от него, и аз също  Hug

# 185
Купувам на различните издателства комплекти за Труд и техника, ето тези са много добри, надявам се скоро да се сдобия и с техен - http://www.bititechnika.com/?81&02&9610#a29 Видях /ама не мога да го опиша/, че това е много ценен опит за развиване на детето
     TanyaMG, благодаря, че сподели с нас книжките по бит и техника. На нас ще са ни от голяма полза, защото отскоро се научихме да режем с ножица и мисля да ги порачам.
     Нашата логопедка ми показа нови образователни игри, с които работи с децата.
     Мозайка Фантаколор:
http://www.toytownbg.com/?toy=10.4.2463
     Игри за баланс:
http://malchugani.com/index.php?page=shop.product_details&fl … art&Itemid=53
     Игра "Свържи 4":
http://www.toytownbg.com/index.php?toy=10.4.1687
     Поздравления и от мен за краснописа и рисунките на Мими.  Hug

# 186
  • София
Ето ги нашите снимки. Нашите не са хубави и ги поствам като начин за увличане на детето. Моето дете не обича да рисува или оцветява, най-вероятно заради диспраксията. Ето така аз рисувам първо картината, после и казвам да нарисува подобна и тя пробва. Като й кажа нарисувай като това и тя има повече желание. Това е в двора на градината.
http://threetoseven.wordpress.com/files/2009/12/imgp4227.gif
И друг начин за събуждане на желание - да си напарвим нещо, което го нямаме. Снощи и купих една кукла Снежанка и тя ме запита за другите принцеси. Изрязах ги от стара снижка за оцветяване и ги залепих. Беше и интересно и ми помагаше.
http://threetoseven.wordpress.com/files/2009/12/imgp4232.gif

Браво на успехите на всички деца!

Деси, а твоето дете започна ли да пише? Аз моето снощи започнах предвидливо да го уча да пише и на компютър, че предписмените умения са много зле.

# 187
  • София
Аз да си продължа оплакванията  Embarassed.Не е необходимо да ме четете.Пиша ги защото съм забелязала, че като ги напиша тук и намирам решение и често подобрение  ooooh!
Имаме основно оплакване от госпожата, че иска все той да каже, все той да е пръв.Постоянно вдига ръка, постоянно иска шестици, постоянноиска да е пръв.Наясно съм, че това не е от ученолюбимост или от знания или от амбиции.Желанието му да се набута между шамарите е от невъзможността да асимилира правилата адекватно.Не може да разбере, че и другите деца искат да отговорят на госпожата, не може да разбере, че и другите деца искат да са водачи на тичащото стадо от подготвителната.Защо трябвало да даде на друго дете да каже, защо да позволи да го удари с въображаем меч друго дете.Той може да ги удря с тревата - меч, ама гледай какво става, ако го докосне него пръчката или въображаемата сабя.Защо да седне и друго дете на края на пейката, защо и друго дете да бъде консул на народна топка.Доста добре играе науж, но трудно схваща по подразбиране сложни игри като пиян морков или народна топка, футбола май никога няма да му разбере правилата  CrazyСтанал е супер лигав и супер нахален.Нахален е защото не разбира правилата и се ежи и репчи.Отстрани изглежда като невъзпитан и нахален и недисциплиниран и лош.Успокояват ме, че е нормална част от израстването, но губя контрол и трудно намирам границата между израстване и лигавщина.Положението се влошава с течение на времето  Cry
Оплаках се.Извинете, че досаждам, но имам нужда да го напиша и споделя.

# 188
За писане - Преписва написано ( ама далече от почерка на Мими - аз едвам му разчитам). На всичкото отгоре буквите са с произволни размери - една голяма една малка, растоянието между някои букви е по-голямо от разстоянието между отделните думи и половината букви са я огледални, я написани с главата надолу(предполагам затова се затруднявам да му разчета).
Госпожата казва "МНОГО ДОБРЕ"  Mr. Green Имало било компютри за грознописците, да не съм го мислела  Mr. Green До 5-6 клас където ще трябва да си води записки по време на лекциите щял да се научи да пише така, че да си разчита.
Ама ще видим какво ще кажат в 1ви клас де... Така като гледам не е единствения грознописец, по-скоро децата които пишат добре (буквите да са що годе еднакви по големина и разстоянията между думите що годе по-големи от тези между буквите) са единици. И на всичките буквите са я огледални, я с главата надолу  Joy
При нас до 4ти клас се пише печатно с молив, в 4ти клас почват ръкописа, и чак в 5ти с химикали. А и писането не е букви и срички като в БГ, ами са картинки с думички отдолу и се учи цялата дума как се пише - като картинка. Получават картонче с всяка дума която получат и "писането" отначало е да правят изречения с тези картончета.  Така децата се научават да четат доста преди да се научат да пишат красиво... а като четат много пишат и по-грамотно в последствие и говорят и по правилно...

# 189
Катина - описа току що едно НОРМАЛНО 7 годишно момче  Grinning
Всички са такива лиготии - казват му нам какъв си пуберитет на периода Simple Smile МИНАВА! Това е и времето когато най-голям процент от родителите са си ошамарили децата за 1ви път Simple Smile

Освен търпение друго незнам какво да ти пожелая Mr. Green

# 190
Деска, ще ме прощаваш, ама за пореден път ще ти завидя, че не живееш в Бг. Mr. Green Честно! Като чета как плавно и постепенно се учат децата в училищата ви и като знам какво се случва тук, сериозно се притеснявам за деца като нашите.
Тук в първи клас трябва да могат да извършват събиране и изваждане с числата до 20, да сравняват числа по големина, да научат да изписват ръковписно с химикал всички букви и да четат гладко. Това след завършване на първи клас. Във втори вече се борави с числата до 100, дели се, умножава се и се учи таблицата за умножение.  Shocked А в трети клас материалът рязко става още по-тежък. Ето вижте линковете с тетрадките на детенце на мечта по математика. Там се смяташе вече с трицифрени числа, предполагам до 1000, а тий мисля беше в четвърти клас.

Таня, мисля че детето ти рисува чудесно за възрастта. Чудесно е, че присъстват и човешки фигури.
Катина, ти наистина описваш едно нормално 7-годишно дете. Абсолютно съм съгласна с Деска. Мими също вдига ръка, но го прави не защото знае отговора на въпроса на учителката Confused, а защото и другите деца го правят.
В повечето случаи даже не е разбрала или чула какво се пита, но ръка вдига. Ужас! Предполагам, че се дължи на липсата и на концентрация и на все още наваксването на речта.
Ех, мечтая един ден да я видя като Миши. Grinning
Сладко пате, благодаря ти!  bouquet

Последна редакция: ср, 02 дек 2009, 15:08 от Calathea

# 191
  • София
Явно не съм го описала добре притеснението си, защото ви мяза на нормално.Може и да е наистина нормално поведението отстрани, но на пръв поглед.При него са нови емоции, нови чувства, ново някакво наместване или разместване и все още не може да го контролира и да го разбере.Мишо вдига ръка, защото е чул, че така трябва да вдига.И той не е чул въпроса и не знае съответно отговора, ама вдига.С нетърпение чакам да влязат и вашите деца в тази фаза за да го обсъдим адекватно.С особено нетърпение чакам ОТ - то от Африка какво ще каже по въпроса  Simple Smile Мирише ми ,че ще е скоро  Mr. Green
me4ta22 , как беше при вас това?

Да ви разкажа нещо което ме рзсмя.В събота се видя след 5 год. отстъствие от България с негови първи братовчеди.Малкото дете е тригодишно и е родено и живее в чужбина.Основен език българоанглийски в смесен вариант  Grinning.Каката видя възможност да си пробва английския и общуваше с братовчедите си на английски.Мишо обикаляше горкия с тях известно време, но му доскуча, защото и без туй не всичко разбира от българския, камо ли от английскоговорящи деца.Залепи се при лелинчо си.Лелинчо му го пита ще ритаме ли.Мишо помисли, помисли и пита - ти говориш ли английски.Лелинчо му вика малко.Мишо се успокои, че най сетне намери от гостите някой читавоговорящ  Mr. Green и се съгласи да играе с него  Joy
Беше безкрайно щастлив когато се изметоха от къщата ни.Сега иска да учи и той английски обаче  Crossing Arms

# 192
  • в моя свят
[desi] а колко месеца е 1 учебна година при вас?Все си мисля,че е по-малко от тук,но всъщност не е от голямо значение.....Аз също останах много изненадана от това как се обучават децата в у-ще.Надявам се и Веселчето също да се включи как е при тях.Честно казано никога не съм се интересувала от това какво точно учат децата в другите държави началните класове.На фона на това,което описваш в Б-я все едно обучават студенти още от 1-ви клас.Calathea е описала,но да допълня...в 3-ти клас моето дете сега събират и изваждат с числата до 1000 както и задачи с неизвестно,но остават още няколко урока и започват умножение и деление на двуцифрени и трицифрени числа(там не знам как ще се справя макар,че математиката му е любим предмет и му върви).Освен това вече е застъпена и геометрията,учат обиколка на фигури,видове ъгли и измерват ъгли.По български език вече учат корен на дума,представка и надставка.Разказвателните им предмети са някаква смес от география,история и физика.Да не говорим,че начинът по който са написани учебниците затрудняват децата в "норма".Когато четем урок превеждам на разбираем език почти всяко изречение.

Катина моето дете прави по същия начин,а е вече на почти 10г.Смело мога да кажа,че вече разбира правилата не само на игрите,но и нормите на поведение в у-ще,в час и т.н.Но това да се налага,все той да е пръв,все той да печели си остана.Преди при всяка загуба на някоя игра изпадаше в дива ярост,която преминаваше в истерия.Все още не се е научил да губи,но успешно се контролира и не можеш да се оттървеш от него и ще те кара да играете докато не победи той.В у-ще е същото,в час се състезава с другите деца и иска той пръв да каже,че е готов със упражнението или задачата.Така от бързане прави грешки на нещата които отлично знае.Когато се зададе въпрос на друг ученик той бърза и отговаря вместо него,а ако той се замисли и някой вече отговори е готов на бой,защото са питали него.За лигавенето няма да говоря,че ни е болна тема.

# 193
  • София
Таня, мисля че детето ти рисува чудесно за възрастта. Чудесно е, че присъстват и човешки фигури.

Тя горната картина не я нарисувала, първо аз рисувам, на втората картина тя слага по някои щрих, може би около 30% тя е нарисувала, но да се надявам.

Катина, не знам това си е моделиране на поведението, както при другите деца, така и при твоето, може би малко по-трудно и с повече усилия. Например спомням си в Пумпелина, когато тръгваше на детска градина, че едно дете дойде да й дърпа играчката от ръката и специалистката каза на детето ми да си даде играчката. Аз много се учудих, нали съм свикнала "моето си е мое, кой ми го дърпа". Жената ми каза, че е за да се научи да споделя. Игрите с изчакване на ред са подобни. Може би при твоето дете си трябва и още обяснение, но те сигурно са като при другите деца.

Последна редакция: вт, 01 дек 2009, 20:45 от TanyaMG

# 194
  • София
Благодаря ви момичата  Hug .Мисля, че намерих пътечка  Thinking

me4ta22 , не е лигавене това.Децата ни не се лигавят.Много е сложно.Мисля, че ще помогне, ако им помагаме да изразяват гласно чувствата и емоциите си.При всяка тяхна проява на недоволство, ако ги караме да извадят навън чувствата си, да ги изразят - така те ще се научат и да ги разбират тези чувства.В никакъв случай това не е безобиден проблем.Това е един от основните критерии за аутизма и един от основните им проблеми.Вярвам, че има решение и ще го търся  Confused
Хубаво би било да ни помогне някой психолог.Ще попитам.

Таня, да допълня, защото мисля, че е важно.Мишо може да дели играчки.Дели и отстъпва - нямаме проблеми с това.Има сестра и и се е научил да дели играчки и вещи.И въпреки лекотата с която споделя тези неща - има това поведение.Значи не стига само да се научи детето да споделя вещи - трябва и още нещо, ама какво  newsm78

Последна редакция: вт, 01 дек 2009, 21:10 от Катина

Общи условия

Активация на акаунт