Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 11

• 74 247
  • 746
  •   1
Отговори
# 165
Десунда ,а на колко години е твоето дете?Разкажи ни повече за него.
Деси-благодаря за идеите.В приземния етаж на къщата имат една стена,която ми е дадена на разположение.Бяхме залепили черни листа с грапава повърност,на които може да се пише с тебишир.Но определено изработката  на апликация ще привлече повече внимание и ангажирано любопитство.От училището са забелязали(т.е наблягат да работим в къщи )над позицията на работа на момиченцето при писане.А явно,че без работа за рамото няма да се променят нещата.Виждала съм я надвесена с цялото тяло почти превито на буквата "Г" над масата.Или когато хвърля предмет-ръчичката не се изнася нагоре и напред,а се заклаща като махалник .ОТ-то ни посочи да започнем хвърляне на малки възглавнички с пясък(големи са колкото шепата и),за да може тя хубаво да ги усеща с дланта и пръстите.Но аз си мисля,че апликациите повече ще я ангажират и радват.
И последният ми въпрос е за joint attention play.Това е показател( т.е дефицитът му),който терапевтите,обследващи 3-годишното и братче посочват като важен момент за работа.Трябва да се наблегне на развитието му.И в доклада на Аутизъм Спикс е включен. newsm78Заедно с игрите с имитиране ще доведе не просто до развитие на речта,но и на комуникацията.Определено имам нужда да го осмисля точно какво представлява.Ще съм благодарна,ако го обясниш на човешки език,Деси. Laughing
Таня,много интересна тема повдигаш с детската враждебност.Има ли я тази книга на pdf някъде?

Последна редакция: сб, 28 ное 2009, 15:49 от veselcheto

# 166
Момичета, другата седмица ни предстои явяване пред ТЕЛК и искам да ви попитам освен епикиризата от Св. Никола, задължително ли е да представим ЕЕГ, иследване на урината и кръвта? Страхувам се да не ни върнат, защото в писмото са го дали като изискване, но преди 3 год. ние се явявахме с друга епикриза, дадена след хоспитализация в отдел "Генетика", та въпроса ми е вие като сте се явявали пред комисията само с епикиризата от Св. Никола ли сте били?

# 167
Добра вечер от мен и голямата фея Мария!
Чета с удоволствие последните няколко поста и се радвам от сърце на успехите на дечицата ни.
Браво на детенце на desunda! С искрено пожелание да прави още много крачки напред, в което изобщо не се съмнявам!
шефчето, радвам се с теб!
Катина, радвай се от сърце! Случило ти се е нещо прекрасно, за което всички ние мечтаем. И аз се просълзих. Щом го е написал, предполагам, че чудесно осъзнава какво е картичка, какво е поздравление и всички думички написани там. Дай Боже всекиму да изживее тази радост!
Ти ме подсети да снимам странички от тетрадката на Мимка по БЕЛ. Ето ги:
http://media.snimka.bg/4962/016179082.jpg
http://media.snimka.bg/4962/016179100.jpg
http://media.snimka.bg/4962/016179106.jpg
Разбира се, за да се получи така добре, аз и вися непрестанно на главата и повтарям да си влиза в реда и да изписва буквите от горе до долу. Иначе в час пише много едро и винаги излиза от редовете. Ако не и покажеш, малко трудно определя къде точно да се вмести.  Confused
Тетрадките по математика не са за показване все още.  Mr. Green

Bernadette , за Свети Никола ще ти отговорят по-компетентни момичета. Аз съм водила Мими само на детски психиатър и от там сме си получавали епикризите. Но за там изисквания особени не е имало. Какото занеса като изследвания - това!
Виж, за ТЕЛК, ако ти липсва нещо - ще те върнат!

# 168
  • София
Честит Рожден ден на Дани на Шефчето.
Честит Рожден ден на патерици на Мишо на Карталчето.
Пожелавам ви здраве, и щастлив живот.Пожелавам на родителите ви съвсем скоро да се изметат от тази тема и този форум поради пълното ви възстановяване.

http://vbox7.com/play:22c761be   newsm59

# 169
О даааа. Честит Рожден Ден на порасналите мъже Дани и Мишо. Мили момчета много подаръци Ви желая и да носите на майките си много, ама много сълзи от щастие  Hug

# 170
Кати, Пепи ,благодаря за пожеланията.Бьдете и вие живи и здрави.Днес е най -щастливия и най-тьжния ми ден.Детето отиде в центьра с торта ,ще има тьржество.Знам ,че ще се забавлява по свой начин и ще бьде щастлив.Получи много подарьци сутринта .Грееше като звездичка,а аз не спрях да плача.Благодаря на всички ,които пишат тук и ми дават сили.  bouquet

# 171
Честит рожден ден на всички дечица.Много здраве и успехи и много поводи за радост да ви носят.
Calathea поздрави за Мимето. HugПерфектно си пише детето.Дани и той има големи проблеми с писането.И досега му пиша с точки думичките,за новия урок иначе като види,че не се справя или реве или нищо не прави.Общо взето пише когато се работи индивидуално с него.За да спазва реда ресурсната му го очертава с жълт молив.само когато трябва да пише главна буква му напомня.За математиката и аз не мога да се похваля.Смятаме само с помощни средства.Тепърва ще се мъчим да развиваме абстрактното мислене.От скоро се опитва да играе и на ужким,но много за кратко.Иначе си продължаваме с подскоците на едно място и с почукването.Станало му е сякаш навик от всяка бяла хартия да си я оцветява винаги в един цвят и да си прави чуканка(той така я нарича) и ако го оставя може така да си почуква много дълго време.
Отнесох се извинете. Praynig

# 172
  • София
Шефчето, Честит рожден ден на Дани!
Много здраве и Дани бързо да върви напред! Виж какъв прекрасен подарък, че е бил щастлив на рождения си ден. Пожелавам ви следващата година да бъде преломна за него!  bouquet

# 173
Поздрави и благопожелания и от мен за малкото Шевче и Мишо на Картелчето!
Ние и на  фоторепортажи от събитията се радваме. nbirthday
Шефчето-а вие пробвали ли сте да направите на Дани домашно кино.Да изгасите лампите в къщи и да наблюдавате реакцията му,ако светлината,звукът и действието идват съсредоточено от екрана?Може пък това да е неговия начин да възприема информация?Ако имате някое домашно видео с Дани-главен герой?Разбираш идеята ми-да повторите позитивното усещане!
Признавам си,че краснописът на Мимето ме впечетли искренно.И си личи ,че  ги изписва графично последователно буквите,еднакво са дебели чертите.При мен 7-годишното момиченце "ги рисува" символите.Пише печатно,но пък не забравя детайлите(точки,извивките надолу-нагоре) и правилно допълва липсваща дума в изречение.И тя има енергия за подскачане(като при Тити),но сега донесоха от някъде една синя ,като силиконова подложка за столчето и малко потръгнаха нещата с момента на сядане-почване.Не ,че залепва дупето за седалката,но може би тялото  сензорно  и "напомня" да стои по-пасивно.Ще потърся в нета фото ,за да ви покажа грапавата силиконова подложка.

# 174
Таня,Веселче ,благодаря и на вас за пожеланията.  bouquet
Веселче,скоро не сьм пробвала да пусна нещо и на тьмно да гледаме.Дани имаше страх от тьмното почти една година ,но вече ми се струва ,че отминава и тези дни може да опитам.Имам филмче когато е бил на 3г.Лятото го пусках един пьт и той много се смя ,но рядко поглеждаше кьм телевизора повечето време стоя с грьб ,но слушаше.
Днес тьржеството е минало добре.Донесе картичка ,която са правили за РД.Снимали са го ,има клипче и когато го взема ще дам да го видите.Понеже аз сьм много зле с компа и най вероятно няма да се справя да го кача,ще помоля някоя майка тук да ми помогне.Кифла или Катина ще ги тормозя .

# 175
Mного обичам да отправям пожелания за празници. идват си ми някак отвътре, съвсем искрени.
Честит празник на красивите ни дечица Дани и Мишо!
Желая от сърце с гигантски стъпки все така напред!

Слънчогледите са моите любими цветя. Впероли 'поглед' нагоре. Има символика.  Grinning
Веселче и Тити, благодаря ви! Трогнахте ме и много ме успокоихте, че нещата с писането наистина сякаш потръгнаха.
Да ви се връща тъпкано, както се казва! Laughing

# 176
  • sofia
Честит празник на порасналите момчета Дани и Мишо! Да са живи и здрави и да скачат бързо напред!
http://www.123greetings.com/aff-bin/card/1/102804

# 177
  • София
Аз пък като видях краснописа на снахата се успокоих за пореден път, че направих добре, че отложих моя от първи клас.Убедена съм, че такова нещо той няма да направи.А и се напънах да намеря писанията на щерката от същия период (не ги намерих естествено) но доколкото си спомням беше доста по грозно.поздравления за сръчната ми снаха  Hug
Надявам се един ден със същата сръчност баници да ми врътка  Mr. Green

Аз имам проблеми с Мишо - да се оплача.Излиза от училището като подивял и хич не му дреме около него кой е. Никакъв респект от големите  Crazy.Напада, ежи се и очаква да му козируват.Ако почнат да го бият - напълно заслужено естествено се хили и си мисли, че е игра  Cry
Снощи ме накара да го науча да се бие.Показах му малко, и днес нападна няколко първокласнички да ги рита и бие  Cry  Sad  Sad

# 178
  • Добрич
Благодаря Ви момичета за пожеланията  Hug 
аз съм бившето картелче

# 179
Благодаря ти, Кате!
Не подценявай Мишо, моля! Всъщност това ми е съвет към всички вас.
Дечицата ни могат повече, отколкото предполагаме.
Иначе хия не е лесно с първолак, особено аутист.
Обаче пише с невероятен ентусиазъм и даже сама напира да сядаме и да си напише домашната.
По математика работят с баща си, защото там нямам нерви.  Mr. Green
Показвам как пише моето момиче, за да дам надежда на всички ви.
Ето я последната и рисунка:
http://media.snimka.bg/4971/016197947.jpg - плодове и зеленчуци
А вижте как рисуваше само преди година:
http://media.snimka.bg/1263/008781492.jpg

Това е показател, че дечицата ни се развиват.  Grinning
Сега Мими ще участва в конкурс за коледна рисунка, а също и с коледна картичка за Българската Коледа, средствата от продажбата, на които отиват за нуждаещи се дечица.
Гледам да не я деля от другите деца и където има инициативи разни, да я включвам.
Лошото е, че ми беше нужно време да осъзная, че това също е път и начин за развитие на детето.
Сега ще се включи и в коледното парти, което организират от училището - детска дискотека в Пловдив.
А с училищната балетна трупа ще участва в танц пак по случай Коледа тук в месно заведение, където ще има и Дядо Коледа, който ще раздава подаръци.
Не се справя добре с танците, но мисля, че там сред децата и е мястото.

Последна редакция: пн, 30 ное 2009, 22:20 от Calathea

Общи условия

Активация на акаунт