Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 11

• 74 238
  • 746
  •   1
Отговори
# 150
Здр отново на всички. Искам да се похваля, че момченцето ми каза първата си дума.  Grinning Заведох го в центъра в "Българска школа по психоанализа" и го посещава от няколко седмици. Хората са много добри и Вальо свикна много бързо с тях. Искрено го препоръчвам.

# 151
  • София
titi_s , браво  newsm10
Пожелавам ви късмет и много успехи.Пожелавам ви славата на Габровския център да надмине славата на Карин дом дори, по положителни отзиви и резултати.

desunda , поздравления - това е важен момент и си представям колко си горда.Коя е думичката?

Алина , аз силно вярвам, че подходяща сензорна терапия би облекчила самостимулациите.Наскоро разбрах, че когато детето си причинява само стимулации и търси такива се наричало хипосензитивност.Тя Деси го е писала де, но чак наскоро го асимилирах  Rolling Eyes

Като сме тръгнали да се хвалим, да опитам и аз малко  Flutter
Наскоро имах имен ден.Докато си вечеряхме (Мишо отказа да яде и се завря в стаята си) получих от него най хубавия си подарък в целия ми живот.ето и ето.
Жокер:Етикет на чорапи се превърна в поздравителна картичка, а вътре пише "МАМО ИСКАМ ДА СИ ЖИВА И ЗДРАВА И ИСКАМ ДА ЛЕТИШ САМОЛЕТ."
Хубавото е, че идеята си е лично негова - идеята да ми направи картичка и пожеланието си е негово и идеята от какво да направи картичка си е негова и въобще, че се е сетил да ми подари нещо си е лично негово  smile3521
Моника изпадна в едни драми, че се е сетил преди нея и че нарочно го прави за да се подмазва и да ни е любимеца и изобщо.......... doh, ама в този момент не ми дремеше за нейните чувства кой знае колко щото се кефех на моя си кеф  Mr. Green

# 152
Катина, ама успя да ме развълнува твоето момченце, много се радвам, той пише много добре за възрастта си, браво на Мишо и на мама   bouquet Дай Боже всекиму такава радост  Simple Smile
Мога вече да се похваля, че детето пише чудесно, краснописът влезе в релси, т.е. в редовете  Laughing
Браво и на Мими, това е страхотно, дано има повече такива хубави новини! Hug
titi_s ,  пожелавам ви в центъра да обучавате успешно много деца, които да растат най-вече щастливи и един ден да са ви благодарни, че ви е имало  Hug

# 153
  • София
Катина, много добра новина! Е, как ми стана приятно Simple Smile

Calathea, браво и за краснописа!

Ох, не ми излиза от главата онова дете от филма. Защо майката го храни и му мие ръцете. Ние бяхме попаднали в подобен капан да си мислим, че детето не знае и до малко след четвъртата година ние го хранихме, но е много важно само да почне да го прави. Не че е лесно има съпротива и т.н., но ако иска майката да напредне, трябва да го научи. А те сами не се научават, няма да дойде момента да вземе лъжицата и да се храни само. Аз съм си представяла, че ще започне на вика "Аз, аз.." на лъжицата, ама тя не започваше. Психоложката ни обърна внимание на този аспект. А като почне да се храни и облича се чувства по-уверено и започва да прави и други неща.
И също си мисля, че това че не говорила с майка си 8 години се е отразило и на нея и на детето. Не знам какво ви е мнението за ролята на бабата /вашите майки/, но аз си мсиля, че бабата е вторият човек, който може да помогне на детето, подобно на майката.

А къде е Кезая, защо не пише?

# 154
Таня-и  аз гледах видеото вчера и като че ли ми четеш мислите. Hug
Момченцето ми изглежда високофункционално и то определено ТЪРСИ комуникация.Нещо за което ние се борим и придизвикваме.Русата дама според мен показа с присъствието си и поведенческите си решения доста полезни за семейството идеи.Ех,ако тя можеше да стане личен асистент на детето-хем и майката ще си почине,отдели емоционално,хем и то ще получи по-различен модел на общуване.
Като чета за успехите на Мими,Мишо и детето на Десунда ми е радостно и вдъхновяващо. Hug
Десунда,новата дума (каквато и да е) използвайте възможно най-често в ежедневието си сега.

# 155
Calathea, броене на пръсти е решението - 4 пръста, добавяш още 2 (едно от едната ръка, дргото от другата). Събиране и изваждане се учи на пръсти. При нас дори настояват това да е начина по който децата в предучилишната изразяват задачките. Когато се мине на "сматане наум без пръсти", то е на етапа, когато пръстите са станали излишни от самосебе си.
Не препоръчват сметалата, предполагам защото пръстите са им винаги под ръка, а сметалото липсва от време на време Simple Smile
Помага и да и напишеш числата в табличка и да я караш да брои нагоре надолу пред 1, през 2 през 3 и т.н. и после обратно. Незнам в БГ кога се прави това, ние в предучилищтната  ни искаха да брои до 100 нагоре и надолу през 1 и през 2(примерно като им кажат 52 да почне през 2 52, 54, 56 и т.н. като кажеш надолу примерно на 31 да почне 31, 29, 27 и т.н.)
Задачките са до 12 само и се правят на пръсти и на моето диване правят забележки, че смята на ум...

# 156
При мен 7-годишното момиченце спокойно използва значението на цифрите символи.Трудността идва ,когато трябва да работи с реални предмети.В смисъл да отброи 3 топчета +4 моливи например.Много полезно беше метода на изваждане ,който ни показаха(за всички деца е приложим).Имаш 10 нарисувани ябълки даречем.Закриваш 3 с ръка ,които искаш да извадиш и броиш останалите с пръстче.Много държат да показваш с пръст.Преди Коледа в нейният клас ще имат празник на 100-те предмета.Трябва да можеш да ги групираш по десетици,по зададен цвят,да ги преброиш и да ги запишеш на лист резултатите.Ако са храни-може и да си похапнеш накрая.
Деси,с каква цел при момиченцето искат да го окуражаваме да пише  на стената право?Как мислиш? newsm78

# 157
  • София
Много държат да показваш с пръст.
Вероятно и настояват задължително да докосва предметите с пръстче  Wink

Мишо го карат като работи на маса да е стъпил с цяло стъпало на пода и с двата крака.Нещо сензорно е, ама какво точно - не ме питайте  Rolling Eyes

# 158
Кати,картичката ,която си получила от Мишо е страхотна .Много се развьлнувах и ти завиждам страшно .

И аз да се похваля с нещо много дребно.Мойто дете вчера за пьрви пьт беше на кино в Арена.Водиха ги от центьра цяла група.Слушал е много и е стоял през цялата прожекция на тьмно дори.Накрая  малко му е писнало ,но е издьржал.Ние се бяхме приготвили да ни извикат по рано да си го вземеме ,но не стана така.Даже баща му забравил да ги пита какво са гледали от радост .

# 159
  • София
Кати,картичката ,която си получила от Мишо е страхотна .Много се развьлнувах и ти завиждам страшно .

И аз да се похваля с нещо много дребно.Мойто дете вчера за пьрви пьт беше на кино в Арена.Водиха ги от центьра цяла група.Слушал е много и е стоял през цялата прожекция на тьмно дори.Накрая  малко му е писнало ,но е издьржал.Ние се бяхме приготвили да ни извикат по рано да си го вземеме ,но не стана така.Даже баща му забравил да ги пита какво са гледали от радост .

И аз ти завиждам донякъде, както и за първата думичка на детенцето на desunda, както и за всички такива малки но огромни успехи.Завиждам, защото емоцията е толкова силна, като при влюбване.Сърцето се свива под лъжичката, адреналина се вдига, не можеш да заспиш от радост чак.Радваш се без да се замисляш, доволен си без да анализираш.
В нашия случай вече не мога и да се радвам - анализирам и преосмислям и си губи ефекта.Ето каквно имам предвид.Представям си как го прочита моя пост психоложката му.Тя наднича тук чат пат.Представям си я как ме скашква, че имам и друго дете, и дали не съм я наранила Моника показвайки радоста си и да не съм я пренебрегвала.Представям си я как пита Мишо - какво означава да си жив и здрав.Какво е жив, какво умрял, защо и подари картичка на мама, какво означава да имаш имен ден, какво е пожелание, ти кога имаш имен ден, защо ти е имен ден тогава - сиреч трябва да е напълно наясно, че той разбира какво е написал и защо и го е разбрал, а ако не е - да го разбере  Crossing Arms...............абе.........просто вече не мога да се зарадвам като хората  ooooh!
Така, че ви се радвам на от все сърце на вашите успехи, защото тях не ги анализирам и не си представям Петя Атанасова, как ми анализира поста.
Как го написах сякаш тя е дявола  Mr. Green, ама добре, че е тя за да ги имам и тези неща за които се колебая дали да им се радвам  Laughing

# 160
Мили майки, дъщеря ми напоследък е само по белите, никога не  е била такава до момента и ако и се скарам, тя покзва обидата си като взема мои неща, за които друг път съм казвала да не пипа и ги разхвърля гледайки реакцията ми. Ако пък баща и и направи забележка, тя пък знае той на какви вещи (примерно) държи и прави точно така, знаейки че ще го ядоса още повече. Не знам как да постъпвам към нея когато направи беля, все пак не мога да я оставя да прави каквото си иска. Тия номера започнаха от преди месец, а до момента е била много кротка и това не  е присъщо за нея, може би пораства или вече търси контакт с нас, и аз вече не знам какво да си мисля. Вашите  деца минали ли са по този път!?!

# 161
desunda, много се радвам за детенцето ти, браво, няма по-хубав момент от този да чуеш първата думичка и аз се надявам че ще чуя и от моето момиче един ден да каже своите първи думички и този миг сигурно ще бъде най-хубавия в живота ми.

# 162
Много е хубаво да четеш хубави новини Simple Smile

Веселче, и нас така ни карат. Така ръката  получавая упора в ставата на рамото, не само в китката - свързано е с общата моторика. Изглежда странно, но за писането е важно преди да се усъвършенства финната моторика, общата да е станала перфектна. Помага и хвърляне на тежката топка за крикет, при вас крикет май не се играе, ама бейзбола донякъде май и там хвърлянето е такова - незнам дали топката е тежка. Предполагам можеш да купиш топка за крикет в някой спортен магазин  и да хвърляте - самом гледай къде пратите това - тая топка минава през прозорците пефектно - става малка дупка, без да се с4упи целия прозоец Simple Smile
При нас искат да лепя вестници на стените и да пише/рисува на тях прав.
За наети жилища с боядисани стени  може да се залепи плат на стените - лепи се с corn starch - и да се рисува по него. после като го напръскаш леко с вода плата се отлепя и на стената няма и следа. В нета има много "рецепти" как да залепиш плата - може да сменяш цвета на стаите им постоянно с плат - плата после се пере със студена вода и пак може да се лепи - много е лесно. Аз слагам тънки цветни чаршафи и на тях лепим изрязани от плат буквички, правим апликации - минаваш после с валяка отгоре с нишестето и те заляпят и после като изсъхне си стоят там.
въобще всякакви активитис може да измисляш за работа прави на стена.

Bernadette, при нас изискват да има наказание при непослушание - такоа което е естествена последица - като разхвърля нещата и не иска да ги прибере, мама ще е заета да прибира и няма да има време да излязат навън. Когато се прави напук пък детето се праща да се успокои на неговото си тайм аут място. Тук би помогнало да ползвате картите пекс - защото ще може да ти обясни защо го прави - как се чувства...
Моето дете  правеше страшни тиради на тема чувства - аз бях писала преди Simple Smile Сега се задоволява с едно УФ, и се обръща и махва игнориращо с ръка....

# 163
  • София
shefcheto, Браво на твоето дете, голям успех!

desunda, чудесно вълнение и голям успех!

.. тя покзва обидата си като взема мои неща, за които друг път съм казвала да не пипа и ги разхвърля гледайки реакцията ми. Ако пък баща и и направи забележка, тя пък знае той на какви вещи (примерно) държи и прави точно така, знаейки че ще го ядоса още повече.

Предполагам, че те притеснява това, че взима вашите вещи и ги разхвърля. И моето дете имаше подобен период, все едно че отмъстява. Редовният номер й беше да обърне чаша вода на покривката. Опитвала съм всички възпитателни методи и не помага. Правех  newsm78 доста дълго. Като чели имаше ефект следното поведение - след белята "отмъщение" и казвах да седне на стола /като наказание/ и си оправях нещата без да й се обяснявам. При нас продължи много дълго - около година  и половина. Но и сега като много се ядоса взима и къса или мачка нещо, което е около нея, поне гледа да си е от неините неща. Сега изпада в такива кризи, когато е много преуморена и аз гледам оценя дали има външни неща, които са я изнервили. Но все пак това си е вид комуникация с вас и изказване на чувствата и трябва да се намери начин да го прави по по-човешки. Протестира и не е съгласна, да добре, но не да чупи около нея.

Добавям, цитат от Долто за детската враждебност http://tgeorgieva.multiply.com/video/item/2/vrajdebnost-dolto1.mp3 , има 3 цитата в записа, прочетох го, че не ми се преписваше. Той е по-скоро за враждебността към другите деца, нещо което го имаше при дъщеря ми и продължи много дълго, чак сега вече мога да й обясня какво прави тя и какво другото дете. И Долто описва какво може да се случи с дете, ако се подтисне враждебността му.

Последна редакция: сб, 28 ное 2009, 08:58 от TanyaMG

# 164
Много благодаря за хубавите пожелания Hug. Детенцето ми каза първо "вода". Искрено благодаря на психолозите в "Българска школа по психоанализа" за хубавото изживяване и за надеждата, която ми дадоха, че ще се оправи.Надявам се всички да могат да изпитат това чувство.  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт