Банка - Гарант по сделка

• 3 427
  • 25
  •   1
Отговори
Здравейте, във връзка със зачестилите неплащания от страна на Възложители бих искала да ползвам услугата на банка, като гарант по сделка - за остатъка от плащането. Има ли някой, който е запознат с условията на такъв тип услуга?Има ли някакви особености? Благодаря предварително  bouquet

# 1
Акредитив би могъл да ти свърши работа http://www.geocities.com/linadette/akreditiv_ok.htm ето тук има малко инфо за него като вид сделка, но вече зависи и таксите на банката, която те обслужва какви ще бъдат.  Peace

# 2
Според мен авторката се интересува от
Банкова гаранция,не от акредитив.
По-обстойна информация би могла да получи
на място в банков салон.

# 3
# 4
  • София
Какво имаш предвид под особености? Има си....абе сделка, като сделка. Трябва възложителят ти да я слючи с банката, а не ти. В общи линии представлява документ, в който е посочено, че ако до падежа възложителят не ти изплати еди каква си сума, ти имаш правото да предявиш банковата гаранция, при което банката ти изплаща сумата вместо него. Един вид обезпечение се явява. Лошото е, че като най-сигурното обезпечение, е скъпо и не се дава лесно от банките. Възложителят ти следва да има определени позиции, което пък не зависи от теб...
Можеш да пробваш също и със запис на заповед, ще си спестиш евентуални дела.

# 5
Според мен авторката се интересува от
Банкова гаранция,не от акредитив.
По-обстойна информация би могла да получи
на място в банков салон.

Ами зависи от сделката, сумата, възможността за плащане на такси, но нека все пак се знае, че банковата гаранция е вид кредитна сделка и обикновенно документите по нея са почти същите, все едно ще взимаш кредит!  Peace Акредитивът е подобна сделка, но доста малко хора я ползват в нашата страна!  Hug
Акредитивът улеснява сключването на сделката между наредителя и бенефициента, тъй като обстоятелството, че плащането ще се извърши от банка, а не от наредителя, е сериозна гаранция срещу неизпълнение или несъстоятелност на наредителя.
mi6i , посети обслужващата те банка и се поинтересувай от двата вида сделки и прецени сама!  Hug

# 6
При покупка на имот съм ползвала Общинска банка като гарант по сделката. Откриват специална сметка по която парите се освобождават след представяне на акт за покупко-продажба. Доволна останах.
За допълнително инфо трябва да питаш в банката.

# 7

Ами зависи от сделката, сумата, възможността за плащане на такси, но нека все пак се знае, че банковата гаранция е вид кредитна сделка и обикновенно документите по нея са почти същите, все едно ще взимаш кредит!  Peace Акредитивът е подобна сделка, но доста малко хора я ползват в нашата страна!  Hug
Акредитивът улеснява сключването на сделката между наредителя и бенефициента, тъй като обстоятелството, че плащането ще се извърши от банка, а не от наредителя, е сериозна гаранция срещу неизпълнение или несъстоятелност на наредителя.
mi6i , посети обслужващата те банка и се поинтересувай от двата вида сделки и прецени сама!  Hug
Peace
Акредитивите са често ползвани,но на
по-различно ниво на отношения.Иначе
определението е точно.

# 8
Миши, в такива случаи обикновено се използва акредитив. Но имай предвид, че ти можеш да изискаш от вашия контрагент акредитив, но той е страната, на която ще се открие акредитива и той ще трябва да депозира документите за това в банката и т.н.
Банковите гаранции обикновено се предпочитат при сделки с държавни учреждения- митници, министерства и т.н.

# 9
Много Ви благодаря  bouquet Сега бях в банката и долу горе разбрах условията, най-вече това че всъщност клиента трябва да се занимае с всички документи, което малко усложнява нещата Confused Сега ще прочета и за акредитива.

# 10
  • София
И там е същото, Миши. Нещата зависят от теб само дотолкова, доколкото можеш да кажеш - ще вляза в правоотношения само с контагенти, които ми предоставят банкова гаранция, запис на заповед или акредитив. И те вече си преценява изгодно ли им е да сключват сделка с теб или не Rolling Eyes

# 11
  • Пловдив
Зависи за какви суми става въпрос да се гарантират, освен това. Акредитивът и банковата гаранция са скъпи услуги, а цената ще се поеме от възложителите ти, така че за малки задължения едва ли са добро решение. Най-общо акредитивът се използва в отношения между търговци, за да се избегне некоректност в плащанията между тях, като банката освобождава определена сума пари (предварително депозирана) при предоставяне на определени документи. Банковата гаранция е обезпечение - както примерно ипотеката или залога.

# 12
Акредитивът и банковата гаранция са скъпи услуги, а цената ще се поеме от възложителите ти, така че за малки задължения едва ли са добро решение. Най-общо акредитивът се използва в отношения между търговци, за да се избегне некоректност в плащанията между тях, като банката освобождава определена сума пари (предварително депозирана) при предоставяне на определени документи.
Точно за това ни трябва - обезпечение по сделки, тъй като в момента събирането на пари е почти Кауза пердута. За банковата гаранция ми казаха около 0,3% от стойноста по сделката, явно при Акредитива са по големи таксите.

# 13
  • София
Ами да, по-скъп е акредитивът, защото той не е само обезпечение, пък и може да участват две банки, и т.н. Гаранцията си е чисто обезпечение.
Аз, като те чета, мисля, че най-изгодно ще ти е да позлваш запис на заповед. Не е толкова сигурно като банковата гаранция, има и риск, ако възложителят ти се окаже без собствено имущество, но пък е безплатен, което ще мотивира повече от контрагентите ви да подпишат, отколкото да вадят гаранции Peace

# 14
  • Пловдив
Освен, че е безплатен (ако си платят  Mr. Green), Записът на заповед е и бърз - няма технологично време. Банковата гаранция и акредитив изискват време за реализация, и най-важното - за всеки отделен случай сделка между банка и ваш клиент, т.е. вашият клиент трябва да е ОК за банката  Peace Затова и писах, че зависи от размера на гарантираните суми- за сделка над 50-100х.лв. Записът на заповед трудно ще ти свърши работа.

Точно за това ни трябва - обезпечение по сделки, тъй като в момента събирането на пари е почти Кауза пердута. За банковата гаранция ми казаха около 0,3% от стойноста по сделката, явно при Акредитива са по големи таксите.

Обаче освен 0,3% от стойността за банката, нали се сещаш, че трябва тя да има някакви отношения с този клиент- примерно да има депозирана сума, откъдето банката да се удовлетвори, ако плати на теб, или пък да е много надежден неин клиент с редовни търговски обороти от  ....хиляди, или пък тя да си направи нейно си обезпечение примерно върху стоки от търговския му оборот.... Такива неща.

Последна редакция: вт, 27 окт 2009, 11:19 от jul

Общи условия

Активация на акаунт