Примерна схема за захранване 19

• 28 984
  • 801
  •   1
Отговори
# 750
От него пак ли трябва да започна с 2-3 лъжички? Иска ми се да я захраня с морков,с картоф,обаче детето ще се побърка с този запек. Какво да правя ooooh! newsm78
Всяка нова храна се дава поне по няколко дни (3-5). За да се въведе успешно първа храна, може да са необходими 10 дни – както за да свикне детенцето с вкуса, така и за да се приспособи храносмилането. Има препоръки първа храна да се въвежда именно 10 дни (дори когато детенцето безпроблемно я приема).

Може да се предлага малко, постоянно количество (напр. 10-15 г) около седмица или повече, без да се увеличава. След това – по преценка.

Що се отнася до запека - цитат от Косе Босе:
Първото нещо, което трябва да се направи в началото на захранването – повече течности:
- предлага се по-течно пюре (с повече вода или мляко)
- предлага се достатъчно мляко в рамките на деня
- предлага се вода в рамките на деня (при захранването това е много важно)
- предлага се малко водичка преди хранене (1-2 лъжички 10 мин. преди пюрето)

И още:
- много добре действа гимнастика с крачетата (трудоемко занимание, но все още ефективно и здравословно за тази възраст)

В началото на захранването:
1) Нередовният стомах е напълно нормално явление - храносмилането и отделителната система за първи път се сблъскват с твърда субстанция, различна от млякото. Имат нужда от време, за да се приспособят.
2) Разхлабващите храни могат да не действат точно така, а дори да запичат – стомахчето все още не познава твърдата храна и не може да разпознае кое е разхлабващ и кое е запичащ зеленчук.
3) Бързото увеличаване на количеството храна също води до нередовен стомах.

# 751
Значи не се очаква скоро да хапваме цяло пюре Simple Smile
разбира се, как очакваш на бебе, което е на 6 м и освен това току що е захранено да хапва по цяло пюре?? Даваш поне 5-6 дни по-малка доза, а не всеки ден да се удвоява предишното количество...удвоява се в началото, но  в един момент спираш и зацикляш на едно положение- доло горе така: ако яде 150 мл общо като цяло за едно ядене около 70 мл пюре + 80 мл мляко- кърма или ам, смесено или по отделно

# 752
Благодаря ви много момичета  Hug Съветите са ви златни  bouquet

# 753
  • София
Значи не се очаква скоро да хапваме цяло пюре Simple Smile
разбира се, как очакваш на бебе, което е на 6 м и освен това току що е захранено да хапва по цяло пюре?? Даваш поне 5-6 дни по-малка доза, а не всеки ден да се удвоява предишното количество...удвоява се в началото, но  в един момент спираш и зацикляш на едно положение- доло горе така: ако яде 150 мл общо като цяло за едно ядене около 70 мл пюре + 80 мл мляко- кърма или ам, смесено или по отделно

та ние ядем по цяло пюре, ако ни хареса и то от скоро. Млякото си го чака винаги. Поне до годинката няма да му махам млечните хранения Peace

# 754
  • София
Здравейте! Извинявайте, че се включвам в темата и почвам "от вратата за краката", но засега ми е невъзможно да изчета всички стари теми. Започнахме да се захранваме преди около 2 седмици. Понеже бебо ака мнооого рядко, реших да започна с тиква - правих му домашна, той реагира с отвращение, после купешка на Хип - същата работа. Така 3 дни, в които да е глътнал по няколко молекули... После идваше ваксина, а аз се зачудих за едни пъпчици по бузките му и спрях захранването. След ваксината, пак с цел регулиране на стомахчето, дадох пащърнак. Потресе се от него, пак молекули погълнати...  Rolling Eyes Два дена  Embarassed - не намерих в околните магазини от пюрето, с което бях почнала, та не знам дали въобще да го водя въведен... После минахме на домашен картоф, който се прие малко по-добре, но отново в символични количества, три дни. Последва круша, пюре, за да се изака, отново два дни, защото ми се стори, че му се развълнува коремчето от нея (но май сбърках). И след цялата тази бъркотия днес реших да му дам оризова безмлечна каша. За мое учудване се прие относително добре.
Цялото това излияние, ако някой го прочете, е за да питам - много ли съм оплескала нещата? Сега прочетох, че първата храна трябвало да се дава по 10-ина дни... Confused А тези работи, които ги давах по два дни, дали въобще да ги броя въведени, или след време пак?

# 755
Момичета, не можах да намеря информация за маслините. Знаете ли от кога могат да се дават?

# 756
Лято! аз не съм от най-компетентните, но си мисля, че трябва да минете няколко дена само на кърма и след това да започнеш отначало. Според мен трябва да въвеждаш един плод/зеленчук по 3 дни за да го водиш въведен. Аз понеже знам за акащия проблем ще ти кажа какво бих направила на твое място. Бих започнала с плодови пюрета - слива, круша и тиква по 3 дни. След това ще продължиш с каквото прецениш. Относно избутването на пюрето аз си мисля, че е нормално. Нали и аз днес захраних и такава погнусена и отвратена физиономия получих, че чак го съжалих детето, че му го причинявам. Незнам колко от картофа опита, но едно 80-90% беше изплюто  Joy Аз не бях направила много- около 1/4 картоф разреден с кърма. И съм с нагласата скоро да не проядем  Mr. Green
Момичета не сме ли за нова тема  newsm78

# 757
Лято , незнам защо си се ошашкала толкова много от това,че се е разтроило малко стомахчето...ами да, трябвало е все пак поне малко да почетеш така щеше да знаеш,че при захранване и акото се променя и въобще напълно нормално е това разтроиване и не е нужно да се сменя храан след храна ито по 2 дни, съвсем си го объркала бебето....напълно нормално е и да не приема добре първите храни, ако ще и по 7 дни да му ги беше давала-всички сме минали през това....моят съвет е мини сега на каша- но я давай поне 7 дни и после въведи наново тия през които вече си минала.Искаш ли инфо за първите храни и въобще за началото или това си го чела(вероятно де щом си почнала с тия храни). И по спокойно няма нищо притеснително-напълно нормални реакции Wink

# 758
  • Някъде там...
Лято, аз с молекули захранвам вече 2 месеца и половина. Ами каквото влязло в стомаха, влязло, какво да направя. Инак трябва едни и същи храни да въртя до второ пришествие. Все пак влиза нещо в стомахчетата, дори и малко, личи си по акото после. А и откакто започнах да давам твърда храна акат всеки ден. На едната давам 3-4 лъжици, от които поглъща много малко, другата чат пат яде по 20-40 грама. В началото въвеждах 2-3 храни и давах почивка само на кърма няколко дни, защото съвсем отказваха лъжицата.
Притеснявам се само, че са с нисък хемоглобин, а отказват да ядат твърда храна. Всеки ден предлагам месо, но успявам да бутна само по няколко лъжички.

# 759
лято!, спокойно всяко начало е трудно. Моето мнение също е, че храните, които си въвеждала само 2 дни не ги брой за въведени. Избери си една храна и я давай полека 7 – 10 дни, за да може да свикне стомахчето, а детенцето с новата консистенция, вкус и лъжичката. Успех
sirena_si, това намерих за маслините
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=357778.msg9680470#msg9680470

# 760
  • not found
Киви от кога ще давате ?

# 761
Киви от кога ще давате ?
аз дадох от 9 месец, че ми се икаше заради витам Ц и тъпите вируси и грипове

# 762
Киви от кога ще давате ?

На годинка дадох на голямата. Сега така ще процедирам и с малката.
На предишната страница на темата обсъждахме кивито.  Peace

# 763

Киви
- след 10-12 м.
- срещат се и някои препоръки около 8-10 м.
- при алергична обремененост след 12 м.
- не е цитрус, но тенденцията е към по-късно въвеждане (проучвания от последните 10 години отбелязват повече деца с проблемна консумация)
- не е силен алерген, но може да предизвика непоносимост (заради киселината)
- термично обработено не е подходящо (губи витамин С и е киселинно)
- семките не са проблем за стомахчето и небцето след 8 м.
- сравнително богато на фибри (разхлабващ ефект)

# 764
лято!, спокойно всяко начало е трудно. Моето мнение също е, че храните, които си въвеждала само 2 дни не ги брой за въведени. Избери си една храна и я давай полека 7 – 10 дни, за да може да свикне стомахчето, а детенцето с новата консистенция, вкус и лъжичката. Успех
sirena_si, това намерих за маслините
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=357778.msg9680470#msg9680470

Благодаря ти, Еспа!

Общи условия

Активация на акаунт