Машина за хляб - 20 част

• 43 915
  • 775
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте! От месец март имам и аз хлебопекарна Мулинекс. Изчетох 18-те теми.  Имам питане: при хляб Джеймс Оливър с морската сол, солта разтваряте ли я във вода или си я слагате просто така, без разтваряне? newsm78

# 541
  • София
Ами не знам дали тези 6 или повече часа имат някакво научно обяснение. Но за да го приемат старите хора значи те са наследили някакви знания от наблюдение и т.н.

Сами опитайте още топъл хляб и ако се концентрирате ще усетите дъха на маята и една леко ама много леко дразнеща пара пък и като го дъвчете май усещате, че дъвчете тесто.

Прабаба ми (за съжаление, когато съм бил при нея съм бил много малък за да знам, че това което ми говори трябва да го запомня) твърдеше, че хляба след вадене от фурната продължавал да се доизпича, докато не изстине хубаво. Тя (прабаба ми) разрязваше хляба туряше си ръката на разреза и казваше - пара няма значи може да го ядете. Може би тогава са работили с други продукти и са изчаквали нещо.

Та не само Ферниданд, но и всички стари хора така са процедирали. Днешен хляб да не се дава на деца. Сега ... подозирам, че има и някаква степен на суеверие (демек хлябът да пренощува, че да има в къщата) ама много се съмнявам, че е само това.

Значи например дори и ритуалните хлябове никога не са се пекли за самият ден - винаги се печат най-късно предходния ден и то преди залез слънце. Нафора (осветения хляб, който се раздава в църквата след светата Божествена литургия) по традиция би трябвало да се приготви най-късно в четвъртък (за неделя).

Е...има и изключения разбира се. На село навремето (някъде в края на 60-те години) още се месеше хляб и винаги се правеше един малък хляб да се даде на децата още топъл - какво да се прави ... деца.  Ама той тоя малкия хляб никога не стигаше за наяждане.

Да се допълня. Колкото и странно да звучи сред подбалканските градове и села финното бяло брашно никога не е било на почит. Използвало се е само за празнични и ритуални хлябове. Това брашно казват хората не носи сила на тоя който го яде. Интересно защо са мислили така ? А в днешно време ние май с друго брашно не печем ежедневния хляб, амчи и един куп добавки му туряме, че да е по-мек и пухкав хляба та дето викат старите хора да ядем въздух.

*   *    *

Всички машини би трябвало да имат програми за пълнозърнест хляб. Та там царевични, ръжени и т.н. други "тежки" хлябове се приготвят на тази програма. В тая програма е увеличено времето за втасване.

Последна редакция: пн, 09 ное 2009, 10:14 от дядо хаджия

# 542
  • София
според мен топъл хляб не е хубаво да се яде, защото се сглетва и много трудно се храносмила.
Иначе едно време май им е било скъпо да правят ежедневния хляб с бяло брашно, но тъмното брашно пък е много по-полезно. Но е въпрос на навик за това, с какъв хляб да се храним.

# 543
# 544
  • София
Ще правя хляб с грис.Че нали го похвалихте..Колко да е количеството на гриса? Моята машина е до 1500гр вместимост с две бъркалки(Мулинекс)...Ако това ще помогне като информация....
аз правя малка доза -750 гр, с 500 гр брашно общо. От него около 100-130 гр слагам грис и другото е бялото и ги разбърквам още преди да ги изсипя в машина

# 545
  • София
След като взех хлебопекарната, се оказа, че ще ми трябва и кухненска везна, та днес пообиколихме магазините да потърсим. Направо се втрещих от цените им, те колкото половин хлебопекарна. Разрових се в гугъла и намерих в сайта на мегашоп везни на Елит на цена около 24 лв. Дано информацията да е полезна на новите попълнения (като мен) в темата
Ако не държиш да е електронна, има и по 7.50 лв /доста по-малки са като размери, сравнени с електронните/.,поръчах я по интернет.

# 546
Ще правя хляб с грис.Че нали го похвалихте..Колко да е количеството на гриса? Моята машина е до 1500гр вместимост с две бъркалки(Мулинекс)...Ако това ще помогне като информация....
аз правя малка доза -750 гр, с 500 гр брашно общо. От него около 100-130 гр слагам грис и другото е бялото и ги разбърквам още преди да ги изсипя в машина
Хриси,благодаря ти! Hug

# 547
  • На планетата Земя
Здравейте хлебари и хлебарки!  Mr. Green

Кой ме помни, кой не ме помни с моите машинни одисеи покрай Великден и как си месих на ръка.

Имам едно въпросче. Досега съм пекла все на късата програма 1,20 часа. Хлебчетата си стават добре. Кажете ми какъв е плюса на една дълга програма, която е около 3 часа? Какво ще се промени в хляба като вкус, качество?

Предварително благодаря!   bouquet

# 548
  • София

Хриси би ли споделила рецептата. 500 gr брашно за 750 gr хляб не е ли малко много ?

Аз съм правел хляб само от грис, но за съжаление не съм записал рецептата от експеримента.

# 549
  • София
май не е-даже нарочно го мерих на везната-чукна точно 750  Rolling Eyes
Слагам едно яйце /може и без него/
 около 320 гр. течност-мляко или вода /това,заедно с яйцето/
4-5 с.л мазнина /предпочитам зехтин,но понякога смесвам олио и зехтин/
1 ч.л. захар
1 1/2 ч.л сол
380 гр. бяло брашно
120 гр. грис
2 пълни ч.л  суха мая
/с яйцето и млякото става като въздушен козунак, иначе си е като пухкав хляб/

# 550
а ТАКА.....хРИСЕЕЕ  Hug Hug Hug Hug

И аз смятах да си сложа яйце и мляко....Ясно сега вече какво ще е като краен резултат....Представих си го!

# 551
  • София
а ТАКА.....хРИСЕЕЕ  Hug Hug Hug Hug

И аз смятах да си сложа яйце и мляко....Ясно сега вече какво ще е като краен резултат....Представих си го!
Крайният резултат е на корема на мъжа ми -осми месец близнаци Joy Joy Joy Аз никога не съм имала проблем с килограмите /благодарение на гена от мама/, но той, освен,че прилепва всичко и мойто, отгоре,ами не признава и друг хляб,  освен този с фул екстри  Twisted Evil.... иначе шкафът е пълен с черни и пълнозърнести брашна

# 552
 smile3532 smile3532 smile3532 smile3534 smile3534 smile3534
хи-хи-хи-...голям смях с тия тестяни неща....

# 553
Здравейте! От месец март имам и аз хлебопекарна Мулинекс. Изчетох 18-те теми.  Имам питане: при хляб Джеймс Оливър с морската сол, солта разтваряте ли я във вода или си я слагате просто така, без разтваряне? newsm78

Солта не я разтварям предварително Peace.

МалинкаКалинка, аз само в началото като си купих машинката бях пускала и другите програми. Но после и досега предимно си ползвам основната 3 часа, понякога бързата и тази за Сандвич. Тъй че царевичен хляб правя на основната програма Peace.

Мастерче, най-общо казано на 500г брашно по рецепта, аз слагам 400 брашно и 100 грис. Ако се налага да добавя брашно за дооформяне, всъщност добавям грис Peace. И никога не ги разбърквам предварително.

# 554
Мастерче, най-общо казано на 500г брашно по рецепта, аз слагам 400 брашно и 100 грис. Ако се налага да добавя брашно за дооформяне, всъщност добавям грис Peace. И никога не ги разбърквам предварително.
Ахъм....ясно....Довечера се захващам.... Hug

Общи условия

Активация на акаунт