Машина за хляб - 20 част

• 43 800
  • 775
  •   1
Отговори
# 60
  • София
извинете за тъпия въпрос, авма как да си извадя козунака Blush

иначи на миризма и вид е екстра, ама като не мога да го извадя само лиги текат

от къде всъщност трябва да го извадите ?

# 61
  • София

не излиза като го тръскаш от контейнерчето ли? Аз редовно не мога да си извадя хляба и мъжа ми ме "светна", като обърнеш контейнера. леко завърташ вилките в двете посоки да се освободят бъркалките и излиза без проблем. Peace

# 62

Шегаджия hahaha.

...като обърнеш контейнера. леко завърташ вилките в двете посоки да се освободят бъркалките и излиза без проблем....
Ей това е Peace. И тръскане, да Laughing.

# 63
  • София

Шегаджия hahaha.
...

Що бе аз за козунака питам - ти за какво си помисли ?

# 64
Е за козунака де, за какво друго Rolling Eyes.
 hahaha Joy

# 65
Здравейте. Hug
Аз не съм много активна в тази тема, но редовно ви чета.  bouquet
Да споделя и аз нещо, което направих тази вечер. Направих тесто за пица в машинката, което стана много хубаво. Преди го месех на ръка. ooooh!
Рецептата е:
 - 1 ч.ч. топличко прясно мляко, в което е разтворено половин кубче жива мая
 - 1 ч.ч. кисело мляко с половин лъжичка сода
 - 1 яйце, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол
 - брашно на око, слагах и изчаквах да го поеме добре и после добавях пак.
Месих на програмата за тесто, която при мен е 14 минути. Пусках я три пъти. Накрая тестото стана много мекичко и не лепнеше. Даже ми остана 1/3 от него и го прибрах за мекици. Peace  bouquet

# 66
  • София
Е за козунака де, за какво друго Rolling Eyes.
 hahaha Joy

Значи ако е за козунака не всякога номера с тръскането на казанчето минава. Не минава и това с развъртването на осите отдолу (особено при моя мулинекс пък въобще).

Много често тестото излиза извън казанчето и полепва по неговия ръб отгоре. Да не кажа, че понякога даже минава от външната страна и слиза и под ръба.

Ако тестеното изделие при нормалното изваждане не излиза, вземете една дървена шпатула или пък такава дето е за тефлонов тиган (те са от черен полимерен материал), но в никакъв случай метална. Обиколете внимателно тестеното изделие отстрани да се отлепи хубаво от стените на контейнера. Ако е възможно опитайте се и по навътре да навлезете и да отлепите хубаво страничните стени. Това, че стените на контейнера се водят "незалепващи" още нищо не означава.

Та след тази манипулация вече обръщайте и тръснете леко контейнера.

Впрочем преди няколко теми тука коментирахме ваденето на бъркалките още преди започване на последното втасване и печене на изделието. Ако не искате да ги вадите припомнете си съветите на някои мами и ги намежете обилно с олио или мазнина преди започване на работа с машината. Тия два метода понякога не позволяват на бъркалките да пречат на изваждането на тестеното изделие въпреки, че проблемът не всякога е само от тях.

# 67
Ето ме и ме в новата тема, още снощи писах, но докато си пусна мнението, нета ми спрял и чак днес следобяд го оправиха.
В предната тема, ако не се лъжа DDimitrova ме беше помолила за рецептата на кекса с ябълки. Ето я:

Мамино кексче с ябълки

ПРОДУКТИ:
3 яйца
1.5 ч.ч захар
2 ванилии
1 суп.лъж канела
1 бакпулвер
3/4 ч.ч олио
2 ч.ч настъргани ябълки
2.5 ч.ч брашно
орехи
сусам

Разбиват се яйцата, ванилиите, захарта.Добавят се канелата, олиото и бакпулвера.Бърка се 5 мин. на най- високата скорост на миксера.
Добавят се настърганите ябълки като само леко се разбърква тестото, след което постепенно слагате и сгъстявате тестото с брашното.
Готовата смес печете във форма за кекс, като предварително е намазана с маргарин и брашно.Изсипвате малко на дъното от сместа, след това пласт орехи и останалата част от тестото.Накрая поръсвате със сусам.Пече се на умерена фурна.

Не си спомням откъде съм я преписвала и за това не мога да посоча точен източник за рецептата.

# 68
  • Враца
благодаря на всички за отговорите.

радвам се, че проблемът ми ви се стори забавен Laughing

успях да се справя- с тръскане и малко бой по кофичката.
обаче вкусът на козунака е кофти.
тая рецепта от книжката не струва- козунакът не е сладък и изобщо няма вкус на козунак.
даже мъжът ми го оприличи на милинка Laughing заради леко соления вкус
ми кво да направя, в рецептата имаше 1 ч.л. сол- и на мен ми се стори много, но реших да се доверя на професионалистите. ooooh!

явно трябва да се гмурна тук за рецепти.

впрочем, и моята машина е мулинекс.

и пак се извинявам за това че попитах, далеч съм от мисълта, че никога не е обсъждано, ама 20 теми са все-пак Whistling

# 69
  • Разград
Трънче,за козунак ще те посъветвам да видиш темата за козунаците,с търсачката ще ти излезе.Там много сме обсъждали всичко свързано с козунаците.

# 70
  • Хасково
Момичета, тъй като не бих могла да изчета всичките 20 теми моля за помощ.
Имам Аляска ВМ 2600.
На кутията пише  за 1 кг. хляб, а вътре рецептите в книжката са за 900 гр.
Моля, някой да ме насочи кои рецепти са подходящи за този грамаж.
Вече направих по рецептата на машината пълнозърнест хляб и стана успешен.

Чета ви рецептите, не ми става ясно за какъв грамаж става дума.

Да ви питам като професионалисти като се замеси тестото стана такава топчица която показвате на първа страница за правилно.После тестото започна да втасва и като изпища за добавяне на семената/не добавях/ запачна отново да се меси и тогова се разля по цялото контейнерче.Изпче се нормало с приятна коричка, но леко се вдлъбна отгоре.

Дайте насоки къде съм сбъркала или това е нормално?

# 71
  • София
Трънче рецептата за козунака от книжката на мулинекса всъщност си е рецепта за някакъв хляб и аз не знам какъв (даже не е и сладък хляб). Аз успях тука в първите теми още да го разбера и затова предпочетох да не я ползвам.

Иначе наистина виж темите за козунаците там даже мисля че има и рецепта за козунак за машина. И аз бях споделил моя опит ама не помня вече в коя тема точно.

# 72
NadiaNGX, за един нормален хляб около кг отива около 500-600г брашно. Така че като видиш количеството на брашното в една рецепта, можеш да се ориентираш.

Иначе за тестото - следиш го само отначало, докато се замеси на топка. После е нормално да се разлива. то втасва, става по-меко. Иначе сигурно ти е превтасало, затова е вдлъбнато. На първа стр. има картинка с евентуални причини при провал.

# 73
Аз бях в Сараево преди месец и си купих една подправка, която съм вземала и от Турция - дребни черни семена, мисля че се казва чиреколу. Знам, че там я ползват за мекици и за наръсване на хляб, но ние я пуснахме в машината и стана страхотен ароматен хляб. Пробвахме и с нарязани ситно маслини - пак стана много готино.

Чорекоту или Челебитка посевна (черен кимион)

Simple Smile това растение е едно от "седемте чудеса", много е полезно за здравето, мноого

# 74
  • София
айдеее на козунацитеее и в на`ща къщаааа  newsm44

Козунакът стана стра-хо-тен!
а колко изядох ....  Embarassed

Получи се огромно количество тесто и пекох и в машината и във фурната. Рецептата ми е "на око". Почнах уж за този "на баба", но се оказа, че маста ми е дала фира  Confused опитах се да продължа по една друга ... и накрая слагах едно към гьотере и ми беше напрегнато, но стана връх Flutter  на вас ако не се поФаля, на кой  Hug
ми този в машината го попрепекох newsm78 все си казвам другия път по-малко .. и все ме е страх да не остане суров  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт